Ako plánovať dieťa a finančne to zvládnuť?
Možno chladný názov diskusie, avšak nejako to na mňa doľahlo. S mužom sme relatívne mladí, VŠ vzdelaní ľudia, pracujeme už vyše 3 rokov, v podstate hneď ako sme skončili školu. Plat máme na Bratislavu priemerný, možno trochu menej, ale sme spokojní. O rok by sme chceli brat hypotéku na byt, bude to však vychádzať ešte o nieco viac, ako platíme teraz za nájom 2i bytu (cez 900e). Vždy sme chceli dve deti, no pomaly nám bude ťahať na 30, a nevieme, kedy vôbec začať plánovať to prvé. Určite nie do nájmu, ale vo svojom budeme mať výdavky ešte vyššie a neviem ako zvládneme zníženie príjmu a zvýšenie výdavkov kvôli dieťaťu. Nechceme sa úplne odrezať od toho štandardu, ktorý máme teraz, ale viem, že to nebudeme zvládať keď budeme mať dieťa. Kamaráti a kamarátky v podobnom veku nás nepriamo ohovárajú, ale tak oni po deťoch netúžia vôbec. My aj áno, ale už sme sa tiež bavili aj o možnosti, že by sme ostali dobrovoľne bezdetní. Pripadne počkali ešte tak 5-7 rokov, to už sa mi zdá zle priveľa, hlavne keď sme chceli deti dve. Ja viem že sa to dá aj v takom veku zvládnuť, ale radšej by som v 40 už mala väčšie deti. Presťahovať do lacnejšieho mesta sa nemôžeme, kvôli práci, na druhej strane sme pozerali byty aj v iných mestách a tie ceny nie sú výrazne nižšie. Čo by sme mali robiť?
@bbshop ja len ze 20 000 zamestnancov nie je polka Košíc...
@zltalienka samozrejme je to obrazne povedané a vymenovala som len pár najväčších. Celé Košice sú posiate takýmito firmami kde sú ďalšie tisíce ludi. Okrem toho majú aj externých zamestnancov a ľudí na home officoch čiže reálne ich môžu zamestnávať ešte viac. Každopádne to nie je malé číslo a kto chce vie sa tam zamestnat. Nemôže nikto povedať, že má málo príležitostí alebo že sa nedá zarobiť toľko čo zarába autorka. Dokonca tým firmám chýbajú zamestnanci a nonstop robia nábory.
@bbshop ako myslíš.
@bbshop ja len že v polke tých firiem mám rodinu, kamarátov a nie, 1500+ určite nie je minimálny základ, ktorý má väčšina. Mnohí sú radi za 1000, moooožno 1200/1400 a to už vravíme po rokoch praxe. Ak chcú mať viac, robia fušky, bokovky, brigády, ďalší part time,...
To len na tých vyšších miestach je ten priemer väčší.
@bbshop No my byvame v BA a presne ako pises, velke mesta su drahsie. A nejde iba o byvanie, aj ked to je dost klucova vec samozrejme. Napriklad nase mesacne vydavky su tento rok zial vyssie ako ten luxusny plat manzelov. A nie, ked by si si pozrela tie vydavky tak z toho nwbudes mat pocit, ze zijeme luxusne. Su to mesacne vydavky podotykam bez hypoteky, bez dovoleniek (dovolenka od slova dovolit, cize to neratam do beznych vydavkov, nech mi to neskresluje prehlad, ani vylety tam neratam take ze Vieden alebo pobyt s prespanim niekde). Proste dve deti, dve auta, kopa kruzkov, ktore detom neodopriem pokial ich zvladam platit. Oblecko si ja s muzom kupujeme minimalne v style kus za kus (zniceny za novy), deti 90% z druhej ruky, moj najvacsi vystrelok pre mna je tak kupa letniciek ci na jesen vresov v hornbachu. Ziadna kadernicka, kozmeticka, pedikerka. Zato stary chory pes… a teda kupili sme dcere tento rok kvalitnejsi bicykel a muz zacal nosit okuliare, tak kupoval ram, nie uplne najlacnejsi na trhu.
@vkatush ja tam poznám kvantum ľudí pohybujem sa v takom priestore, taktiež priebežne sledujem aj profesiu (len tak mám to v obľube) a áno sú tam priemerné platy 1500. Akože samozrejme záleží na pracovnej pozícii ale priemer je tam úplne v pohode 1500 v hrubom. Okolo 1100 - 1200 v čistom. To myslím priemer aj s ľuďmi ktorí zarábajú v tej firme najmenej aj s tymi, ktorí viac. Manažéri, lídri (ktorých je tam neúrekom) majú v čistom 1500 + a to sa vyšvihli po fakt krátkom čase. V korporáte sa ľahko kariérne posúva hore. A o ITckaroch, testeroch atď ani nehovorím radšej len o bežných ľuďoch a pomocných činnostiach.
@sara005 presne takto nejako som to aj myslela ako píšeš. Že sa 3000 úplne ľavou zadnou minie na bežný chod domácnosti, na deti a všetky veci ktoré spomínaš. Toto je normálny dôstojný život podľa mňa. Ale chápem, že sú tu ženy, ktoré jednoducho neprihlásia deti na krúžok lebo na to nemajú alebo si nekúpia nové okuliare poprípade kúpia si zo stojana z Tesca za 10€. Ale to už nemôžu považovať za priemerný život, ale podpriemerný lebo to už ide na úkor ich základných potrieb. Oni majú poposuvane hranice a potom človeka, ktorý žije úplne normálne a dôstojne považujú za luxus a seba za priemer.
@sara005 a koľko ľudí ešte dostáva odmeny. Mnohí dostávajú každý mesiac, niektorí kvartálne. Už fakt len málo ľudí dostáva raz-dvakrát ročne alebo nedajbože vôbec. O iných benefitoch, ktoré im ušetria kopu peňazí ako služobné mobily, notebooky, karty s kreditom na nákup v obchodných reťazcoch, príspevky na výlety, dovolenky, darčeky, psychológ zadarmo atď. Hlavne tí, ktorí robia v telekomunikáciách majú ešte aj doma zľavnený internet, telku, zadarmo firemný paušál. To je kopa peňazí čo si ľudia ani neuvedomujú, že ich mesačne ušetria. V dnešnej dobe naozaj nie je problém s takými vecami.
@bbshop ano ja to tiez chapem a ano, mohla by som zredukovat kruzky na polovicu, ale proste v meste mas viac moznosti a laka ta ich vyuzivat, hlavne ak ide o tvoje deti. Mohli by sme mat jedno auto, ale ja moznosti ba vyuzivam a preto deti nenavstevuju skolu a skolku ktoru mame najblizsie, ale tie, ktore povazujem za dobre (ale statne). Lekarov mame kade tade po meste, nie podla toho, kde je najblizsia poliklinika atd. Je to samozrejme istym sposobom luxus, ale v dnesnej dobe uz samozrejmost. Dcere teraz strojcek platime, stale sa nieco vyskytne. A ja mam pritom napr mobil na kredit - 50 eur mi vydrzi okolo 4 mesiacov. Knihy z kniznice, rocne kupim detom zopar samozrejme, ale fakt ze zopar kazdemu… som si pozerala detailne minuly mesiac tohtorocne vydavky, jedine setrenie viem spravit muzovi na obedoch, ze si bude bravat z domu este castejsie a ze nevyuzijeme donasku jedla ani raz mesacne. A to sa tu teraz nestazujem, len teda popisujem realitu nasich nakladov s detmi.
@sara005 na mňa to pôsobí tak, že práve ľudia, ktorí takto nežijú prerobia na tom. Lebo to čo píšeš je úplne normálne a zrejme aj racionálne zhodnotené. Nie vždy musí platiť, že keď mám kvalitného lekára niekde ďalej je automaticky drahší alebo cesta tam je drahšia. Poznám ľudí, ktorí chodia k lekárovi ktorého majú doslova pod nosom a ich zdiera z peňazí a nie je ani zďaleka taký dobrý a vychýrený, ale považujú oni za drahé ísť ďalej pritom opak je pravdou ďalej to je kvalitnejšie a lacnejšie. To isté s obchodmi, službami atď. Hocijaký malý obchodík hneď poblizku má predražený tovar a niekde ďalej veľkoobchod ho má lacnejší. Niekto si povie, že nemôže si dovoliť robiť veľké nákupy alebo ďalej cestovať tak prepláca v tom malom obchodiku. To isté reštaurácie, kaviarne, kaderníctva atď čím väčšia diera tým drahšia. Tiež majú ľudia úplne zle nastavené paušály, televízie, internet čo je veľká položka. Ty čo si to môžeš dovoliť máš iba kredit za 50€ na 4 mesiace a poznám invalidnu dôchodkyňu, ktorá platí paušál 50€ mesačne. Jednoducho tí ľudia aj preto nemajú peniaze lebo to majú veľakrát úplne pomýlené a považujú veľa veci nesprávne za luxus pritom to ich život je v konečnom dôsledku "luxus" chodiť hneď poblizku do miestnych predražených potravín, k najbližším lekárom a platiť si predražené paušály. Keby boli ľudia rozhľadenejsi a otvorení novým možnostiam zistia, že dá sa žiť lacnejšie a dokonca ešte kvalitnejšie. To čo oni považujú za luxus je úplne bežný štandard a cenovo dostupný.
Mne sa zda 950e za 2i byt velmi vela. Hladala by som si lacnejsi, aj ked by nebol uplne v centre.
Treba si utriediť priority. Nemôžete mať očividne všetko. Buď deti a znížite štandardy alebo bez deti a neznizite. Jednoduche.
Ja sa na tomto smejem. Dieťa sa nedá plánovať. Môže byť, že sa začnete snažiť a nepôjde to. Takže by som začala hneď a riešila, až keď bude čo riešiť.
Mozete mat deti aj po 35 a prave preto, ze doba je tazka to tak teraz vacsina ludi ma.
V mojom okoli maju 20 rocni ludia deti len ked sa smykne alebo byvaju u rodicov alebo im vydatne pomahaju rodicia.
@natalka13 1500 v hrubom je na BA dobre? Minimalka je skoro 900€ .
Moja zlatá, tak ako písali baby. Poriešiť hypotéku aby ste ju dostali. Ak vám to bude v pohode vychádzať tak do toho. Mladšia už nebudeš. Po 35 je zvýšené riziko genetických chorôb... Ďalej nevieš za ako dlho otehotnies, zatiaľ môžete šetriť a dieťatko kľudne môžeš dať od toho roka a pol do jasliciek, ja som tak dala obe deti a boli tam spokojné a šťastné.
Tak sa trochu uskromnite, s takým malým babom sa cestuje ťažšie takže možno prvý rok dva ani nikde nepôjdete... Potom už pôjdeš do práce tak to moc nepocítite. Áno dieťa čosi stojí, ale to sa nedá merať peniazmi, keby tak každý rozmýšľal tak by ľudstvo už dávno vymrelo ...
Waw podlo tohoto rozpisu si zijete vysoky standard, chapem ze predstava o dietati ruca vzdusne zamky, a nevojde sa do vasho rozpoctu.
Príklad dobou rozmaznanych ludi ,ktori ešte nedospeli. Ak chcem mať deti,nemôžem mať rovnaký štandard ako predtým. Jednoducho je to tak. A to sa nebavím len o peniazoch. Ani spoločenský život ,ani tvoj život a ani partnerský nebude ako predtým. Mnohí narazia na kameň už po dieťati a potom v realite života zisťujú,že to nezvládaju. A potom tu máme plnú soc sieť tém ako : nezvládnem materskú, manžel ma nemiluje, lezie mi manžel na nervy, dieťa je náročné a pod 😂
Urcite si priority a zivotne smerovanie a dospejte ono ten rozpocet sa moze rychlo zvrtnut aj bez dietata...
Určite to zvládnete deti zas až niesu také výdavky možete pracovať poobede striedať sa z manželom a dieťatko sa nemusí podariť hneď . Už by ste to nemali odkladat
Ja ti napíšem náš príbeh🙂 Brali sme sa pred 30-kou. Hypotéka v roku 2008, kedy bol úrok 6% a ceny bytov narástli skokom nahor. Chceli sme byt v centre a tehlový, aby sme tam už ostali a každý nám vravel, že časom sa platy pomenia. Splátku sme mali obrovskú na tie pomery. S nájmom a ostatnými poplatkami nám odchádzal celý jeden plat a z jedného platu sme žili. Byt sme vymaľovali, vymenili starý šporák a spali na gauči. Televízor sme mali ten maličký, že keď manžel pozeral futbal, tak nevidel ani na loptu 😂. Tiež prišla túžba po dieťati a otázka ako to dáme. Bábo sa narodilo, a dalo sa postupne všetko. Uskromnili sme sa. Potom prišlo druhé baby. Všetko sme zvládli, boli sme šťastní a spomínali na začiatky v podnájme a náš prvý vlastný byt, ktorý sme postupne zveľaďovali. Dnes žijeme v tom istom byte, ktorý už ale vyzerá inak, šťastne, deti majú 14 a 7 rokov, chodíme na dovolenky, môžeme si dovoliť čo potrebujeme a neskutočne radi spomíname na naše začiatky. Netreba sa báť budúcnosti, to je zbytočný strach. Žite tu a teraz, žite prítomnosťou. Deti sú neskutočný dar, ja by som sa nemohla byť bez detí len kvôli strachu. Vizualizácia je dôležitá, nastav sa na to a všetko čo potrebujete, tak príde.
@natalka13 naopak, to ľudia maju skreslené predstavy, ktorí maju slabo ohodnotenu prácu a veria tomu, že aj ostatní to tak majú. No nie nemajú pokiaľ sa usilovali mať ASPON priemernú mzdu, keďže toto co píšem je priemer. Minimálka je podpriemer. Pozri si aj stránku platy a veľmi rýchlo zistíš koľko ľudia zarábajú. Je tam graf rozloženie ľudí podľa mzdy a iba 10% ma do tisícky. Potom je tam priemerný plat podľa vekovej kategórie kde sú tiež celkom pekne čísla a počet ľudí zarábajúci nad median. https://www.platy.sk/platy-v-krajine
@bbshop konečne to niekto takto pekne povedal, všade sú možnosti, treba sa ich len chopiť ak na to človek má. Ak nemá alebo nechce, môže ďalej vyplakávat ako sa nedá…

@sara005 nechcem sa nikoho dotknúť, ale mám pocit, že tu prave naopak prisli vyplakavat tie, ktoré zarábajú minimálnu mzdu a žijú v malých mestách, dedinách a netušia čo sú to veľké mestá a že priamo úmerne k mzde su aj náklady na bývanie a životná úroveň je tam úplne iná. To, čo im príde luxusný plat je pre Bratislavu este možno podpriemer, keďže na osobu to je 1500 a nájmy sú tam 1000.