icon

Ako plánovať dieťa a finančne to zvládnuť?

4. nov 2024

Možno chladný názov diskusie, avšak nejako to na mňa doľahlo. S mužom sme relatívne mladí, VŠ vzdelaní ľudia, pracujeme už vyše 3 rokov, v podstate hneď ako sme skončili školu. Plat máme na Bratislavu priemerný, možno trochu menej, ale sme spokojní. O rok by sme chceli brat hypotéku na byt, bude to však vychádzať ešte o nieco viac, ako platíme teraz za nájom 2i bytu (cez 900e). Vždy sme chceli dve deti, no pomaly nám bude ťahať na 30, a nevieme, kedy vôbec začať plánovať to prvé. Určite nie do nájmu, ale vo svojom budeme mať výdavky ešte vyššie a neviem ako zvládneme zníženie príjmu a zvýšenie výdavkov kvôli dieťaťu. Nechceme sa úplne odrezať od toho štandardu, ktorý máme teraz, ale viem, že to nebudeme zvládať keď budeme mať dieťa. Kamaráti a kamarátky v podobnom veku nás nepriamo ohovárajú, ale tak oni po deťoch netúžia vôbec. My aj áno, ale už sme sa tiež bavili aj o možnosti, že by sme ostali dobrovoľne bezdetní. Pripadne počkali ešte tak 5-7 rokov, to už sa mi zdá zle priveľa, hlavne keď sme chceli deti dve. Ja viem že sa to dá aj v takom veku zvládnuť, ale radšej by som v 40 už mala väčšie deti. Presťahovať do lacnejšieho mesta sa nemôžeme, kvôli práci, na druhej strane sme pozerali byty aj v iných mestách a tie ceny nie sú výrazne nižšie. Čo by sme mali robiť?

bbshop
8. nov 2024

@lelelienka presne celý čas je to o tom, že sa to dá. Ja nehovorím, že úplne všetci tak zarábajú samozrejme že nie, ved vidíme aj v tejto diskusii aký majú k tomu prístup. Keď dopredu to zavrhnú tak samozrejme, že ani sa neunuvaju niečo preto urobiť, aby toľko zarábali, keď to považujú za vopred prehraty boj a nedajbože za luxus. Ako si človek zariadi tak ma a svojim myslením si pritahujeme do života mnoho veci. Lebo to ako rozmýšľame tak aj konáme. Keď sa niekto zamestná za 800 v hrubom lebo 1500 je pre neho luxus na ktorý si myslí, že nemá, tak bohužiaľ kto mu za to môže že podliezol latku. Môžem tu posielať koľko chcem dôkazov, že sa to dá a ľudia tak reálne zarábajú veď to je preboha priemer, ale niektoré ženy si pojdu ďalej svoje.

kikundela
8. nov 2024

A prečo chceš tie deti? Deťom je jedno ci bývajú v dvojizbaku alebo 4izbovom byte....je im co jedno ci máju na sebe veci po bratrancoch napríklad alebo nove za neviem koľko...je im jedno ci s nimi pôjdeš na ihrisko alebo k moru... pri deťoch sa musíš vzdať veľa veci .... zvládnuť by ste to zvládli...každý kto ma deti to zvláda....tu skôr rieš seba a muža a to ci ste ochotní zmeniť život kvôli deťom. Vzdať sa na nejaký čas života aký máte teraz a zmeniť ten život a prispôsobiť sa detom. Aby si im potom nevycitala ze kvôli nim si nemohla to a to lebo ste na to nemali . ...

a_da99
8. nov 2024

Inak….uz keď sa bavíme o tom že nechcete znižovať štandard…keď platíte 950€ za najom tak predpokladám že byvate teraz v nejakej novostavbe blízko centra - už to znamená že ak si kúpite svoj byt tak pri vašich prijimoch vám jednoducho taký byt nevyjde, čo znamená zníženie štandardu (bývať ďalej od centra, možno v staršom byte, možno mimo mesto a tým pádom potreba kúpiť auto lebo nepíšeš či máte)…
Premýšľam či je to všetko stále len v rovine tvojej hlavy, alebo ste už reálne zisťovali možnosti či vám banka da koľko potrebujete, za aký čas našetrite tých 40-50tis ktoré budete potrebovať na dofinancovanie, rataj s tým že možno bude potrebné robiť nejaké prerábky alebo dozariadenie (to je další minimálne rok šetrenia). Píšeš že odkladáte cca 1000€ mesacne. To znamená že možno potrebujete dalších 5 rokov šetriť aby ste mali na svoj byt 🤷🏻‍♀️
Tých 900€ hlavne bude iba hypotéka, vieš že okrem toho budete platiť aj energie a správcovské náklady? To môže byt dalších 300-400€.
Možno by pre vás bolo najlepsie mat dieťa čím skôr - aj v podnájme, vydržať tých pár rokov a riešiť vlastný byt až keď budeš naspäť v práci. Alebo začať uvažovať nad zmenou zamestnania v prípade tvojho priateľa, aby vás vedel uživiť keď budeš mat vypadnutý príjem.
Každopádne netreba to brat ako koniec sveta, ty nebudeš bez príjmu, stále budeš mat prvých 8m materskú čo bude plny plat a potom keď sa to nascita tak budeš dostavať okolo 700€ mesacne aj s daňovým bonusom a s pridavkami. Keď vám bude malo, stále sa da poriešiť jasle a vrátiť sa do prace 🤷🏻‍♀️

vler
8. nov 2024

@kikundela hej detom "je jedno" ci pojdu na ihrisko alebo k moru...alebo ci nosia obnosene veci alebo nove. Mozno len do urciteho veku.

kikundela
8. nov 2024

@vler ved potom už bude pracovať...budu v skolke skole .....budu mat viac peňazí .... ono je to aj o tom ako to majú ľudia nastavene doma...a aké.maju hodnoty. .. lebo kupovať veci deťom lebo ich majú iné deti ...a chodít s nimi na dovolenky lebo spolužiaci chodia ... a ked oni skocia z mosta tak aj my skočíme

vler
8. nov 2024

@kikundela chodenie k moru a skakanie z mosta je viac nez absurdne porovnanie

natalka13
8. nov 2024

@bbshop no ved 1700 v hrubom to je ich teda priemerny sk prijem.

bbshop
8. nov 2024

@kikundela určite to deťom nie je jedno a tak vzniká aj šikana a komplexy, ktoré si nesú so sebou celý život. Čo iné deti mali a oni nie, čo iné deti zažili a oni nie. Celý život majú pocity menejcennosti a môže sa to v dospelosti zmeniť na prehnanú túžbu po materiálnom zabezpečení, keďže v detstve trpeli nedostatkom.

barbie2023
8. nov 2024

@vler a potom keď prídu do veku keď im to nebude jedno tak čo ? Zrúti sa im svet ? 🙄

barbie2023
8. nov 2024

@bbshop nehnevaj sa,ale ak má dieťa normálne zdravé rodinné zázemie tak určite netrpe komplexom menejcennosti kvôli tomu,že nejde každý rok k moru na dovolenku alebo nemá oblečenie z najnovšej módy či značky. 😂

autor
8. nov 2024

Našetrené máme už nejaké peniaze, okolo 30000, takže so šetrením nezačiname až teraz od nuly. Stále to však nestačí na tých 20% a požičiavať si na to, neviem, to sa mi až tak nezdá.

kikundela
8. nov 2024

@bbshop ale to je všetko o tom ako je ta rodina nastavená, ako to tým deťom vysvetlíš, ako ich budeš viest životom .....co ich naučíš.... maju iné deti? Super nech majú.... a ty to chceš prečo lebo to majú oni alebo ta ta spraví šťastným? ....je to veľa o tom ako to v rodine je

bbshop
8. nov 2024

@barbie2023 ale trpí tým, že okolie mu to dáva pocítiť a deti sú zle ver mi

bbshop
8. nov 2024

@kikundela áno ale to isté vlastne čo som písala vyššie, aby im to ine deti nedali pocítiť že majú napr staršie veci na sebe a učiteľky sú tiež netaktne a bežne po prázdninách alebo vianociach majú otázky typu čo ste dostali? Kde ste boli? A čo povedia tie deti, ktoré nedostávajú drahé dary alebo nechodia na dovolenky. Ja ako dieťa som sa veľmi zle cítila v septembri v škole pri týchto témach o letných prázdninách alebo v januári po vianociach

mofa
8. nov 2024

@bbshop tak treba tie deti naucit sa predat a zabojovat za svoj zazitok aj ked nie je z luxusnej dovolenky v dubaji.ako sa moze dieta citit zle ked to maju v rodine nastavene inak? Nikdy som ako dieta nebola na dovolenke v zahranici ale vsetci spoluziaci dokazali pocuvat moje zazitky.🤷‍♀️

bbshop
8. nov 2024

@mofa záleží ako to je dieťaťu prezentovane prečo nikde nejdú a podobne. Či počúva celý život, že "nemáme peniaze" čo je veta omieľaná v každej domácnosti a už sama o sebe vyvoláva v človeku depresiu alebo ho rodičia aj naozaj učia tomu, že sú aj iné hodnotné veci a dá sa aj inak kvalitne traviť čas bez toho aby dávali deťom najavo, že sú napríklad chudobní. Ale povedzme si narovinu väčšina domácností kde nie sú peniaze to nemá najmenší problém deťom vykrikovať a ešte ich trestať za ich požiadavky smerované rodičom a dávať im prednášky o tom ako ťažko sa zarábajú peniaze a nie každý je milionar. Nič prospešné a konštruktívne tým deťom nepovedia. Deti z takých rodín si až veľmi dobre uvedomujú svoje postavenie v spoločnosti a preto ich to bolí ešte viac keď sa s tým stretnú napr v škole.

lacibo
9. nov 2024

@yoxinka krásne napísané..mať deti nie je súčasť biznis plánu..a vôbec plány sú plány a aj tak je v živote všetko nakoniec úplne inak ako bol plán..čím skôr si to autorka uvedomí tým lepšie..treba byt zodpovedný , to áno, ale život treba žiť, nie plánovať, ako ho budem žiť

barbie2023
9. nov 2024

@bbshop ako pise
@mofa treba učiť deti,že majú hodnotny život aj bez veci,ktoré nemajú resp majú iné ako spolužiaci. Toto je rakovina tejto debilnej doby sa vkuse porovnávať ,že kto čo má. Ako učiteľka som s tým v triede vedela pracovať a nikto neriešil značkové veci ani dovolenky. Práveže úspech je nájsť v každej situácii či veci niečo hodnotné ale to dokáže len vyrovnaný človek. A vyrovnane deti majú len a len vyrovnaní dospelí. A tých je málo. Napr na Slovensku je to extra problém.

bbshop
9. nov 2024

@barbie2023 ja si vsimam, že ľudia, ktorí sú z nižšej vrstvy čo sa týka financií tým deptaju svoje deti a naopak ľudia, ktorí majú peniaze svoje deti rozmaznávajú. Potom sa tieto dve úplne protichodné skupiny (obe s nevhodným správaním a zlým základom z domu) stretnú niekde v škole a je z toho problém. Aj jedni aj druhí musia učiť svoje deti správnym hodnotam. Plus k tomu môže dopomôcť učiteľka, že vytvorí v triede príjemnú atmosféru a bude sa vyhýbať témam ako sú dovolenky, darčeky a podobne. Alebo ich bude vedieť správne viest. Čo mnoho učiteľov nevie a tiež prileje olej do ohňa svojimi netaktnymi otázkami aj keď to mysleli možno v dobrom. Mala som na základnej triednu učiteľku, ktorá s obľubou riešila dovolenky a keď našla v triede niekoho kto bol tam kde chcela ísť aj ona, tak pol hodiny to riešila s tým spolužiakom a ostatní ju už ani nezaujímali aké majú zážitky z leta. Keďže oni neboli v tom najdrahšom rezorte niekde pri mori. Už keď ona sama to takto dávala najavo v triede tak nečudujem sa tým deťom, ktoré sa nevedia správať a dajú tým chudobnejším pocítiť, že nič zaujímavé nezažili a nikde neboli.

barbie2023
10. nov 2024

@bbshop no tak samozrejme,že ako ľudia aj učiteľov máš rôznych. Ale nemusíš sa takej téme vyhýbať len ,aby sa niekto cítil zle. Veď aj to je istým spôsobom pohľad na to,že niečo je lepšie ako to druhé. Keď je niekto doma a druhý trávi čas na dovolenke tak vieš vyťažiť z oboch strán tak,aby sa cítili obaja dobre.

bbshop
10. nov 2024

@barbie2023 áno ale to musí človek vedieť. Ak to nevie ubalansovat tak aby to bolo pre oboch prínosné a príjemné tak nech to neotvára

lauricka
12. nov 2024

A keby vám to nerušilo len rozpočet, ale naruší vám to komplet všetko. A ak vám prekáža nejaké narušenie vášho komfortu, tak potom ťažko mať deti. Tiež netreba brať za samozrejmé, že ich môžete mať aj v neskoršom veku, ak ich budete chcieť. Čím starší, tým viac problémov s otehotnením býva. A riešenie problémov je na dlho, takže blbé, keď je žena stará a zistí, že už ani nemá čas... 35 už je v kategórii s vyšším rizikom. Osobne to neodporúčam. 30 je najvyšší čas na prvé dieťa, ideálne ešte skôr. Ak sa na to pozeráme z tohto hladiska. Samozrejme, je to na každom, čo je pre neho prioritné.

evansova
12. nov 2024

@gribka1 My podobne. Deti sa neplanovali, prisli same a privitali sme ich s radostou. Narodili sa dve naraz, nemali sme byt, nemali sme peniaze, manzel pol roka pred dokoncenim VS. Byvala som s detmi u rodicov(2-zbovy byt) manzel chodil na vikendy. Byt (velmi provizorny) dostal manzel od prvého zamestnavatela . Prezili sme, presne na den o 17 mesiacov sa narodilo tretie dieta. Nikdy som taketo zaciatky neplanovala, ale som stastna, spokojna, obklopená velkou rodinou.
Nevahaj, neplánuj, urcite to zvládnete. Drzim palce

sashulla
12. nov 2024

Tak radšej by som vzala hypo teraz ak sa dá s úľavou pre mladých. Deti by som mala max s rozdielom 3 roky. Nech po sebe môžu veci nosiť. Kupovať neutrálne veci nech si to zdedia. Situácia je už teraz na SK dosť zla. A lepšia nebude. Čiže byť Vami ak chcete deti tak teraz. A ideálne odísť do zahraničia kde nebudete zivorit . A aj deti budú mať lepsiu budúcnost a víziu... a mat deti nie je pre každého. Možno budete mat to jedno a zistíte že vám stačí.. ja som počas materskej v 2015 odkladala viac peňazí ako teraz pri plnom plate.

vierka_kraj
12. nov 2024

Poriešiť vlastný byt, čím skôr... Nájom platíte vysoký, áno sú také ceny, ale radšej si splácať vlastné... Deti neodkladat, čím vyšší vek, tým môžu byť problémy s otehotnením, horšie zvládanie tehotenstva a pod. Nie je to sranda... Nevravím, že máte hneď otehotnieť, áno musíte mať poriesene to bývanie a pod. Aj keď sa vám bude hlava točiť na začiatku z toho, že koľko všetko bude stáť, ale ako môj muž hovorí, keď ste zdraví, pracujete, VS vzdelani, máte prácu, tak peniaze boli aj budú... Pri bábätku pomôže aj rodina, určite finančne pomôžu, finančné dary pri narodení a podobne. Možno budú vyššie výdavky na začiatku - kočík, postieľka, výbavička, ale su to zasa aj kraaasne výdavky a radosti, ktoré si treba užiť a postupne toho toľko nebude... A veľa veci viete časom aj predať na bazari ďalej...

sisska96
12. nov 2024

@lauricka No presne, teraz je v móde rodiť v 40, nooooo jedna vec je trend a druhá vec je biológia. Ja by som už nerodila po 35

ailiba
12. nov 2024

Tak to zatial nechajte tak... Este mate cas. Radsej mat dieta vo vyssom veku, hoci jedno a chcené, ako ho mat hned s nechutou a pocitom, ze o jieco prichádzate.... Pripadne ho nemať

kikappp
12. nov 2024

@hefo nechapem co do nej siete ved 3000 e teda je len tak tak aby v dnešnej dobe človek vyzil a oni ešte idú brat hypo ,jej klesne príjem.

danac46
12. nov 2024

Myslí ale aj na to že sa vám nemusí podariť dieťa keď si vy naplánujete dajme tomu o tych 5-7 rokov ako píšeš čo už je aj tak dosť neskoro.Napr taký prípad ako my budeš čakať 7 rokov a bum zistíš že je neskoro ..

zazka666
12. nov 2024

To si píš, že vám naruší rozpočet. A tiež spánok, nervy, čas, koníčky a dovolenky a priateľov a vlastne celý život otočí naruby. A keď príde do puberty môže sa správať tak, akoby to bol člen znepriateleneho kmeňa. Až sa človek môže sám seba pýtať, prečo vlastne? A bolo mi to treba? 😆