Ako postupovať pri kúpe domu s viacerými záujemcami?
Ahojte, s manželom chceme kúpiť dom. Dnes sme volali realiťákovi že ho chceme kúpiť no povedal nám že musíme počkať do zajtra lebo sa mu má vyjadriť iný záujemca. Zmluvu žiadnu nemajú lebo by nemohli inzerovať inzerát na nehnuteľnosť. Ak by náhodou mal záujem aj on, kto z nás si ho teda môzme kúpiť? V podstate sme to povedali skôr a vieme hneď aj zaplatiť depozit na ustráženie domu. Tak som trošku z toho mimo že čo bude dalej. Zažil to už niekto?
Mne sa zda fer, ze prvy zaujemca dostane aspon kratky cas na premyslenie…
@vanilkovazmrzka ja si naopak myslim, ze to nie je dobry napad a spekulant takto moze komplikovat predaj. Povie, ze berie, ale zmluvu uz nepodpise. Medzitym mozes prist o skutocneho zaujemcu. Ja som jednoducho predal prvemu, co podpisal zmluvu.
@aalt tak ale ten druhy ak má záujem počká🙂 zase nehnutelnosti nie sú ponožky, že zbehnem do vedľajšieho obchodu a kúpim ine
@aalt skutocny zaujemca neodide za jeden alebo dva dni. Tu nejde o polozky za par eur, ale o celozivotnu financnu zataz.
S tebou by som napriklad ziadnu tranzakciu robit nechcela, s takymto pristupom.
@vanilkovazmrzka ked som predaval spominany pozemok, mal som troch "vaznejsich" zaujemcov. Vsetkym bolo povedane, ze kto sa prvy rozhodne, prvy berie, nikomu sa pozemok nedrzi. Nemali ziaden termin ani nic, mohli sa rozhodovat kolko chceli. Pozemok sa predaval niekolko mesiacov, takze casu mali na premyslenie vsetci dost. Ked (tusim druhy) podpisal rezervacnu zmluvu, tak sa tym dvom dalo vediet, ze je podpisana rezervacna zmluva a ze ak by to nahodou este padlo, do kupnopredajnej, tak sa da vediet. Nechapem co je na tom neseriozne. Ako som mal ponuknut prvemu moznost preplatit a handrkovat sa? To sa neseriozne zda mne.
A napisem pribeh, co nam rozpravala jedna tetuska, co predavala dom (ktory sme boli davnejsie pozerat). Priesiel zaujemca a vravel ze berie. Ale zmluvu stale (mesiace) natahoval a aj postupne slubil zaplatit viac. Nakoniec sa z neho vyklul realitak, ktory ten dom ponukal na predaj. Este mal aj drzost potom utocit, ked to dala predavat realitke a chcel excluzivitu a neskor pytat poplatky.
Ja nevidim najmensi dovod to niekomu "drzat" len na dobre slovo. Ano, podpis rezervacnej zmluvy nebol zo dna na den a tych par dni do dohodnuteho terminu by som pockal, ale urcite nie potom jeho natahovanie.
@aalt mna tvoj pozemok nezaujima, povedala som, ze je fer zaujemcovi o dom/byt nechat par dni na rozmyslenie, nez da definitivne stanovisko.
@vanilkovazmrzka opakujem, ze na to mali tyzdne az mesiace nie par dni ... ale nebolo ziadne poradie zaujemcov, vsetci boli rovnocenni.
@aalt opakujem, ze reagujem na forum, kde autorka pise, ze musi cakat do zajtra, co je jeden den.
My, ako predávajúci sme si vždy vyberali zo záujemcov. Robiť dražbu, prihadzovať k cene sa mi nepáčilo, ale napr naposledy som si vybrala kočku, čo už mala predaný svoj byt a brala malú sumu na hypo, ktorú mala predschválenú, čiže lepšie podmienky. Alebo predtým bola baba, ktorá robila v banke, takže celý proces bol rýchly.
Ako kupujúcu ma raz takto odstavili. Bola som pri dome, chcela som ho, vedela som hneď zložiť zálohu a vyplatiť, ale oni uprednostnili tých, ktorí dom ešte ani nevideli, ale mali sľúbenú obhliadku 🤦♀️. Kúpila som potom niečo iné, ale na toho makléra som nasr. stále, ale vypomstilo sa mu to neskôr.
A tiež sa mi stalo, že som kúpila nehnuteľnosť, lebo niekomu padla rezervácia, keďže mu nedali hypotéku...
Ale ako predávajúcu by ma zaujímal skôr proces predaja, než navýšenie ceny. Veď cenu si snáď určili pred predajom. Ale celý ten proces môže vyjsť draho a na dlho. Čiže na tvojom mieste by som volala maklérovi a povedala, čo môžem ponúknuť lepšie, ako iný záujemca.

Bolo to cez realitku