Ako používať kreditnú kartu a ako ju zrušiť?

13. aug 2022

Vie niekto ako používať kreditnú kartu(nie debetnú) a ako ju zrušiť? A či to vôbec ide?

nelca84
13. aug 2022

Chod do banky a zrus. Alebo tam, kde ti bola vydana. Kde inde by si ju chcela zrusit? 🤷‍♀️ samozrejme, ze to ide

cawes
13. aug 2022

Kreditnu kartu pouzivas tak ako debetnu, platis, nakupujes online s tym rozdielom ze tam ides do minusu a ked to nezaplatis na cas tak sa to sklada a ide tam vysoky urok. Da sa to aj splacat ale samozrejme preplacas. Zrusis presne tam kde si ju objednala. Cize normalne napises vypived a vyplatis zvysok.

autor
13. aug 2022

@cawes píšu tam že je nejaké 40 dňové bezúročné obdobie. To znamená čo? že 1,5 mesiaca keď zaplatím požičanú sumu v plnej výške vždy v termine splatnosti, lebo tak je to automaticky nastavené, tak nezaplatím žiadny úrok iba prvý mesiac, a polovicu druhého mesiaca, a potom už takmer 20% stále ? ... nechápem to ...

zuzuliennka1
13. aug 2022

a ked si si kreditku brala v danej konkretnej banke, nic ti k tomu nevysvetlili? nepytala si sa?

miskamicha
13. aug 2022

Kreditna karta je nieco ako tboj uver v banke...musis to doplatit z debetnej. Su to v podstate peniaze tvojej banky. Preto je donre ju pouzivat v zahranici alebo na online platby cez internet. Zrusit? No tak snad mas usta..pojdes do banky a povies, ze chces zrusit kteditnu kartu, vypises papier, hodis podpis a mas to.

miskamicha
13. aug 2022

Ked nezaplatis banke to.co si minula z kreditky do nejakeho obdobia v mesiaci, tak ano bezi ti urok..cim.dlhsie to nechas tak tym.viac zaplatis banke

nelca84
13. aug 2022

Musis si pozriet podmienky toho, kto ti kartu vydal, my nevieme ake mas podmienky na kreditke. Ak nerozumies podmienkam, asi nebolo rozumne si o kreditku ziadat.

201didi201
13. aug 2022

Znamena,ze ak splatis do 40 dni tak neplatis ziadny urok z pozicanej sumy. Ak nesplatis, tak sa z cerpanej ciastky vypocita urok ktory sa ti stiahne spravidla aj s nejakou minimalnou splatkou ktoru musis platit podla vysky uveroveho ramca na kreditke. Uroky na kreditkach su velmi vysoke a teda takto vyuzivat kreditku neodporucam skor vyuzit benefity a splatit to cele do 40 dni 👍

kaktusik007
13. aug 2022

kreditnu kartu pouzivam bezne - to 40 dnove bezurocne obdobie znamena, ze ak zaplatim posledneho dna v mesiaci, zuctuje sa to az v dalsom, a realne to hradim v polovici dalsieho ;)

kreditna karta je super, avsak iba ak mas vydavky pod kontrolou - vzdy raz mesacne (15teho) hradim vsetko co som minula mesiac predtym.

Ak by som neuhradila vsetko - nastupili by tam uroky a tie su okolo 20% rocne, takze vela ;)

preco teda kreditku pouzivam? ani neviem, zvykla som si. Vybavovala som si ju kvoli pozicaniu auta na dovolenke, bez kreditky auto z pozicovne nedostanes.

A mat k dispozicii niekolko tisic - ked napriklad zmeskas lietadlo a potrebujes sa s celou rodinou dostat domov - je proste taka ta istota.

za mna kreditka ano - len ju treba vediet pouzivat aby ona nepouzila teba ;)

zrusit ju vies v tej banke co ti ju vydala, kedykolvek.

autor
13. aug 2022

@kaktusik007 dobre, takže ak použijem kreditnu kartu na trebars prevod penazí na iný účet, a miniem polovicu požičanej sumy, a zvyšok nič, tak na konci sa automaticky uhradí iba to čo som minul ?

A ak ju chcem zrušiť (čo inak nepíšu o zrušení absolútne nikde na internete ani v podmienkach ani v zmluve nikde, ani o žiadnom období na ktoré je uzatváraná alebo braná karta atď. ) tak ju viem zrušiť v banke? ... A ako? Resp. po konci mesiaca kedy sa automaticky uhradi dlžna suma... ( ak teda nie cely ten uver mi bude z debetnej strhnuty) tak sa automaticky obnoví zas do tej výšky.

Povedzme že som podpísal zmluvu 12.8. , bezúročné obdobie je nejak 40 dní cca.
čiže - ak mám nastavená automaticke splatenie dlžnej sumy na konci mesiaca, neplatím žiadne úroky?
čiže - ak ubehne tých 40 dní od uzavretia zmluvy tak tretí mesiac budem mať obnos peňazí na kreditke, ale na konci mesiaca mi strhnú obnost+20% ?
čiže - ak ju nebudem využívať, budem platiť poplatok za jej vedenie čo je 2,50€.

Môžem kartu zablokovať, o tom som sa dočítal, ale poplatok budem platiť naďalej.

Dal som si to, pretože to vyzeralo ako worth it, ale dozvedel som sa o tom úroku a mám pocit, že som si urobil zbytočné problémy a nie všetko mi bolo povedané. Ja viem, svet bánk... ale inak bol týpek fajn a vysvetlil všetko.

autor
13. aug 2022

asi mám dlhé vedenie, lebo tomu chápem čím dalej tým menej... potrebujem konkretny priklad...

luliu
13. aug 2022

Ja.mam kreditku, napr. od 1.8 do 31.8 miniem 350€, tie mi automaticky strhnú v polovici septembra z bežného účtu a mám všetko zadarmo bez poplatkov

deedol
13. aug 2022

ok, v auguste si si vybavil kreditku, budes platit 2,50 mesacne vzdy.
v auguste nou nieco zaplatis napr. za 500€. ak to uhradis v ramci tych bezurocnych 40 dni, neplatis ziadny urok ani nic navyse. v septembri nou zas mozes platit, len to musis potom zas vratit do tych 40 dni. a tak dalej kazdy mesiac.

nelca84
13. aug 2022

Vraj "dozvedel som sa o uroku" to je mile 🙈 snad si si nemyslel, ze ti bude banka poziciavat bezurocne. Inak, kreditka je prioritne urcena na platby, ak planujes ine operacie, tiez si to pozri v podmienkach, napr. vybery hotovosti z bankomatu byvaju vacsinou za extra poplatok.
Naozaj si myslim, ze by si ju mal ist radsej vratit.

luliu
13. aug 2022

A presne ako píše
@nelca84 s kreditnou môžeš platiť v obchodoch, nákupy cez internet.
Ale nie vyberať z bankomatu a robiť prevody na iný účet, to je spoplatnené

kaktusik007
13. aug 2022

ak pouzijjes kreditnu kartu na prevod na iny ucet ci vyber hotovosti, urok sa pocita odo dna kedy si tak urobil, tam bezurocne obdobie nie je, Aspon tak to ma TB a kedze pises o poplatku 2,50 predpokladam, ze mas kreditku prave z Tatry..... ten poplatok napriklad ja neplatim - staci mat obraty nad cca 350 eur??? neviem presne.
ak ju chces zrusit - musis vyplatit vsetky platby, ktore si s nou spravil.
bezurocne obdobie je vzdy do cca 15teho dalsieho mesiaca ---- nie ze 40 dni, je to maximalne 40 dni. Cize ak stihnu zuctovat transakciu, co si platil 29 v mesiaci, tak potom ju platis cca 15-teho, cize uz o cca 16-20 dni.

ak mas nastavene automaticke slatenie celej dlznej sumy - ano, uroky potom ak to splatis platit nebudes

luliu
13. aug 2022

@kaktusik007 300€ má TB 😉

kaktusik007
13. aug 2022

a ano - limit sa vzdy kazdou platbou dlznej sumy navysuje do povodnej vysky uveroveho ramca

autor
13. aug 2022

@nelca84 nejak som nezachytil, že ide o požičanie peňazí, a práve preto z toho nemám teraz dobrý pocit. A nie logicky, nie som sprostý, naučil som sa a pochopil kadečo, ale toto mi pripadá fakt komplikované, zvlášť keď nemôžem vedieť všetky podrobnosti keď sa o tom informujem v danom momente na pobočke. A ano uvažujem že to idem zrušiť.

kaktusik007
13. aug 2022

@luliu tie obraty? dik, ja kreditkou platim vsetko a v pohode splnam ten ich limit - kreditku mam bez poplatku preto a ten limit som dala iba odhadom, dakujem za upresnenie ;)

kaktusik007
13. aug 2022

kreditna karta je uverovy produkt --- banka ti mesacne dava k dispozicii kredit - preto je to kreditna karta

kaktusik007
13. aug 2022

kreditka je fajn napriklad ak prave vdaka nej splnas podmienky mat ucet zadarmo ;)

nelca84
13. aug 2022

@autor kreditka je forma uveru. Vsetky podrobnosti najdes v obchodnych podmienkach. Urcite ich najdes na stranke banky, v internetbankingu alebo ti ich poslali do mailu...

autor
13. aug 2022

@kaktusik007 ja viem, ved preto som to aj zobral... ale teraz som z toho celkom rozrušený, lebo jednak sa mi ešte nepodarilo platiť mobilom, a druhak, možno, len možno miniem 300€ ak by som platil všetko benzín, akykolvek nákup tým... tak by to bolo zadarmo...

autor
13. aug 2022

ano je mi to jasné... už som si o tom prečítal snad všetko všade.

kaktusik007
13. aug 2022

urcite minies 300 eur ak platis chod domacnosti... tolkoto davam s prehladom mesacne iba za potraviny ;)

tam sa nauc vsetko platit kreditkou a dobre bude, bude zadarmo ;)

len teda treba drzat vydavky na uzde - neviem teda aky mas uverovy ramec, ale naozaj plat iba tak aby si to vedel cele splatit - celu dlznu sumu.

autor
13. aug 2022

@kaktusik007 no len neplatim zatial. Možno o rok by to bolo využitelne pre mna.
ked sa do toho nerata napr. taka poistka auta ani tak nechem toľko míňať ešte. Akože miniem, ale nie na platby za služby. Jedine tak 150 +/-ak sa da na benzinkach platiť mobilom... + nejake nakupy potravin, alezeby som musel za 300, sice aj 150 je len 1.25... takže prevody nie... iba priame platby hotovosťou, čiže len obchod, reštika, alebo čepacia stanica, pripadne atrakcia...skusim si to teda nechať...

ak to teda je tak, že splatim tu sumu vždy automaticky, tak žiadny urok neplatim. Teda neplatim nič navyše. Iba "poplatok 2.50/1.25/0" a sumu ktoru som minul. O to mi hlavne ide.

andreatytler
14. aug 2022

Ked dostanes kreditnu kartu, banka ti tak dava k dispozicii urcitu sumu zo svojich penazi. Mas to oznacene ako limit.

Tieto peniaze mozes pouzivat tak ze nimi platis za tovar.

Banka ti nic nestiahne z tvojho uctu ak nezaplatis. Iba ti na dalsi mesiac pride vypis, kde budes mat tu istu sumu+20% a takto kazdy mesiac. Po par mesiacoch ta banka asi zablokuje a zacne od teba vymahat peniaze. Doslova posle na teba nieco ako exekutora. Ak sa ti podari utiect bez stopy do nejakek Sri Lanky, nikdy ta tam nenajdu a banka bude na tebe stratova.

Od banky dostanes kazdy mesiac vypis, kde napisu kolko si minul. Urcia z toho urcitu minimalnu ciastku, ktoru musis zaplatit do 40 dni. Ak zaplatis, len tu minimalnu ciastku, mas dobry zaznam, ale zo zvysku pozicanej sumy budes platit urok ktory je velmi vysoky (cez 20%).

Napriklad si si kupil za kreditku TV. Prvy miesiac dostanes vypis:
Kupa TV - 100 Eur
Minimalna ciastka ktoru musis splatit do 15. Septembra - 10 Eur (v tomto momente dlhujes banke 100 Eur)
Dajme tomu ze splatis len 10 Eur

Na dalsom vypise budes mat:
Suma z predchadzajuceho mesiaca - 90 Eur
Uroky z predchadzajucej sumy - 15 Eur (v tomot momente dlhujes banke 105 Eur)
Minimalna ciastka ktoru musis splatit do 15. Oktobra - 11 Eur
...Tie sumy nie su realne... len som to odhadla....

Pre banku je nadmieru vyhodne ak splatis len minimalnu ciastku, lebo ti mozu priratavat obrovske uroky. Pre teba je najlepsie splatit vzdy kazdy mesiac plnu sumu na kreditnej karte. Vtedy neplatis ziadne uroky. Banky cez kreditne karty zdieraju ludi, ktori nie su velmi financne gramotni, alebo sa dostanu do financnych problemov a nemoze splatit plnu sumu.

Najuzitocnejsia vec pri kreditnej karte je ze si budujes kreditnu historiu. Je to nieco ako zaznam. Do tohto zaznamu maju pristup vsetky ostatne banky a spolocnosti predavajuce napriklad auta a ponukajuce hypoteky alebo uvery. Akoby si robis dobre (alebo zle) meno medzi vsetkymi bankami a spolocnostami.
Zly zaznam budes mat za kazdy mesiac kedy nesplatis nic, alebo menej ako minimalna suma. Ostatne banky vidia ze nesplacas nacas co si pozicias a pravdepodobne ti nedaju hypoteku alebo pozicku na auto.
Ale ak budes kreditku pekne na cas splacat kazdy mesiac (aspn to minimum), budes mat kazdy mesiac dobry zaznam a zase vsetky tie spolocnosti to vidia a tak pravdepodobne nebudes mat problem dostat hypoteku, alebo nejaky iny uver.

Prevod penazi z kreditky na iny ucet ako taky neexistuje, lebo kreditka nie je kopka penazi na tvojom kreditnom ucte. Mozes ale vybrat hotovost z kreditky (cash advance) a tu hotovost si ulozit na iny ucet. Toto je vsak vysoko spoplatnene v momente ked sa to robi. Takze sa to robi len vo velmi vynimocnych pripadoch.

Dalsie vyhody kretiky su v tom ze maju rozne akcie. Vela z nich ponuka peniaze za kazde Euro co minies v urcitych obchodoch. Mne dava kreditka za kazde Euro co miniem letecke mile, ktore ked si nazbieram dost vela, mozem pouzit na kupu leteniek. Vela kreditnych kariet ponuka automaticky poistenie v zahranici. Zlomis si nohu v zahranici, kreditka to zaplati. Dalsia velka vyhoda je pri zajednavani auta v pozicovni, alebo izby v hoteli alebo nejakych inych sluzieb. Ta pozicovna aut si od teba zoberie cislo kreditky pri zajednavani a je to pre nich dokaz ze mas k dispozicii investicie a teda ti to auto zarezervuju. Najvacsia vyhoda je v tom ze vsetky zahranicne internetove obchody maju platby kreditkami. Som si ista ze na Slovensku to bude cochvila to iste.

niekto2hy
14. aug 2022

@andreatytler ,,Prevod penazi z kreditky na iny ucet ako taky neexistuje, lebo kreditka nie je kopka penazi na tvojom kreditnom ucte. " Aj to sa da spravit bezurocne a bez poplatkov,ked vies ako nato. 🙂

andreatytler
14. aug 2022

@niekto2hy Porad.