icon

Ako prekonať finančný stres a neistotu?

Včera o 11:05

Prosila by som o nazor. Mame 2 deti, druhe nebolo planovane, ale nemala som sil ist na potrat, vacsi vekovy rozdiel medzi nimi. Prve dieta zdravotne znevyhodnene. S manzelom nezarabame az tak dobre, taky priemer. Snazim sa usetrit, avsak velke peniaze sli do terapii, diagnostik a vsetkeho mozneho, az sa zato hanbim, ale proste, neviem extra nejako usetrtit. Momentalne cast penazi davam na sporenie financnu rezervu, kde je len 2500 eur, cast na sporenie, kde je malo, pre pripadne opravy. Velke peniaze sli do auta (vyse 1000 eur a prerabky casti bytu, kde sme zaroven zobrali aj spotrebak 6000 eur, avsak v priebehu ani nie roka sa nam podarilo 3500 eur splatit). Sme natom tak zle? Deti chodia na vylety, chodia aj do kina, ale i do "slavneho" mekaca, chodia normalne oblecene, avsak platime stale terapie a speci skolu, kde mesacne ide cca +-400 eur. Mame byt na hypo, kde syn ma vlastnu izbu aj my spalnu, plus obyvacka a kuchyna, auto 11 rocne. Pointa je, ja citim stres, neskutocny tlak, stres z toho, ze nevyzijeme, ze mame malo penazi, neviem sa uvolnit, pri kazdej platbe kartou mi stiahne zadok, ze nebudeme mat z coho zit. Samozrejme, na konci kazdeho mesiaca svieti 0 na beznom ucte. Druhemu dietatu davam veci z druhej ruky, ktore boli darovane, sem-tam mu nieco kupim, kedze do skolky ide az v septembri. Samozrejme, pracujem od jeho roka. Mam vyhladat psychologa? Ako s tym bojovat? Mame tabulkove platy, lepsia praca v okoli nie je, pomoc nemame ziadnu. Dakujem za rady, ano, som financne negramotne, snazim sa byt gramotnejsia.

Strana
z2
anonym_8a2605
Včera o 14:42
@anonym_d91b0f

@anonym_autor ja samozrejme tvoje dieťa nepoznám, ale často je to o tom, že sa ponúkajú všelijaké terapie, programy a hry pre takéto deti, či už retardované, autistické a pod. ale fakt je taký, že tieto deti majú limity a často sa vyhadzujú peniaze von oknom. Ja chápem, že ako rodič chcete pre dieťa to najlepšie, ale trpí potom rodinný rozpočet a aj na úkor druhého dieťaťa..špeciálne školstvo aj štátne ponúka dobré možnosti. Špeciálny pedagóg na pár žiakov. Veď to je super a je to zdarma. Máte Centra pedagogicko psychologické kde je diagnostika zdarma ako aj terapie. Napríklad v Centre diagnostikujú autizmus zdarma a kvalitne. Súkromná psychologička si zapýta za omnoho menej času, čo diagnostikuje od 175 eur, aj do 300. Takisto liečebný pedagóg je v Centre zdarma, aj logoped, keď skombinujete s normálnym logopedom, tak máte každé dva týždne stretnutie s logopedom a zdarma. INPP stojí u súkromného diagnostika aj 250 eur, každé sedenie od 70 vyššie a v Centre máte zdarma. Mohla by som pokračovať, keď s ním aj doma pocvičite, naozaj nemusíte vyhadzovať na súkromné školstvo. Hovorím z vlastne bohatej skúsenosti. Súkromné terapie sú zderstvo, hľadajte štátne zdarma.

@anonym_d91b0f v centre disgnostikuju autizmus zdrama? V ktorom? Ja som bola v stredu s dcérou a platili sme 200eur.

anonym_40940b
Včera o 14:43
@anonym_d91b0f

@anonym_autor ja samozrejme tvoje dieťa nepoznám, ale často je to o tom, že sa ponúkajú všelijaké terapie, programy a hry pre takéto deti, či už retardované, autistické a pod. ale fakt je taký, že tieto deti majú limity a často sa vyhadzujú peniaze von oknom. Ja chápem, že ako rodič chcete pre dieťa to najlepšie, ale trpí potom rodinný rozpočet a aj na úkor druhého dieťaťa..špeciálne školstvo aj štátne ponúka dobré možnosti. Špeciálny pedagóg na pár žiakov. Veď to je super a je to zdarma. Máte Centra pedagogicko psychologické kde je diagnostika zdarma ako aj terapie. Napríklad v Centre diagnostikujú autizmus zdarma a kvalitne. Súkromná psychologička si zapýta za omnoho menej času, čo diagnostikuje od 175 eur, aj do 300. Takisto liečebný pedagóg je v Centre zdarma, aj logoped, keď skombinujete s normálnym logopedom, tak máte každé dva týždne stretnutie s logopedom a zdarma. INPP stojí u súkromného diagnostika aj 250 eur, každé sedenie od 70 vyššie a v Centre máte zdarma. Mohla by som pokračovať, keď s ním aj doma pocvičite, naozaj nemusíte vyhadzovať na súkromné školstvo. Hovorím z vlastne bohatej skúsenosti. Súkromné terapie sú zderstvo, hľadajte štátne zdarma.

@anonym_d91b0f Mna ide vykotit, ked sa zbieraju peniaze na delfinoterapiu a ine zvrhlosti, co absolutne nepomahaju. Ale autorka mi pride rozumna a podla mna vie, co robi. Ono je naozaj rozdiel statne a sukromne. Netreba to dieta hned odpisovat.

anonym_bc843b
Včera o 14:58

@anonym_autor ja ti rozumiem. Mužovi biznis prestal vynasat, akurát rozmýšľame, čo ďalej. ja prácu mám, ale dlhodobé vyhliadky nie sú dobre a keď ta firma naozaj padne, skončíme tu ako hladova dolina.
Ano, máme fin.rezervu, nízku hypo, ale ja strach mám.
Nevyzerá to, že naša ekonomika sa nejako rozbehne.

Neviem, čo s tým pocitom. Snažím sa veľmi neriešiť, k financiám pristupujem zodpovedne, snažím sa tešiť z maličkosti, ale áno, občas ma to prevalcuje

anonym_bc843b
Včera o 15:00
@anonym_d91b0f

@anonym_d91b0f najlepšie sa mudruje tým, čo h*vno vedia...

anonym_d91b0f
Včera o 15:24
@anonym_8a2605

@anonym_d91b0f v centre disgnostikuju autizmus zdrama? V ktorom? Ja som bola v stredu s dcérou a platili sme 200eur.

@anonym_8a2605 čítať s porozumením si sa naučila? Ak áno, odpoveď nájdeš v texte.🥴

Strana
z2