Ako prežiť z priemerného platu v dnešnej dobe?
Ahojte. Potrebujem vaše rady.
Mame doma veľmi náročnú situáciu. Doteraz som žila s rodičmi kvôli tomu že som vela cestovala, bolo to výhodnejšie ako platiť zbytočný nájom.
Rodičia majú dlhoročnú krízu, aktuálne to vyzerá že dospeli k rozvodu. Musím si nájsť bývanie. Menila som robotu - čiže už aktuálne nemám vozidlo ( mala som služobnú na sukr. Účely )
Ako vyžiť z priemerného mesačného platu? Dostanem 1000€ v čistom. Nájmy sú 500€ minimálne, + si musím zaobstarať auto, pretože bez auta sa už dnes nedá.
Mám VŠ, ale dobrú prácu nájsť neviem. Naozaj netuším čo robiť. Ten tlak ktorý aktuálne cítim je enormný a som fakt zufala ..neberte to prosím ako sťažnosť. Naozaj len hľadám riešenia a chcem počuť reálne skúsenosti..
@anonym_autor krásny vek 🙂 život pred sebou, ak ťa naviaže starostlivosť o člena rodiny, partner, balím kufor a okamžite zahraničie - výletná lod, Rakúsko - hotely, pre tú skúsenosť, jazyk, peniaze, ... aspoň na 2 roky, neváhaj 🙂
@anonym_autor necitala som predosle komenty, kuou auta si dobre premysli, Tvoj prijem je dost nizky na zivenie auta, to fakt nie je ze kupis a vozis sa, rataj s castymi.opravami lebo predpokladam ze nasetris takto an zaciatok len na starsiu jazdenku... Priorita je byvanie, ak mas moznost prenajat si nieco male na zaciatok s jednym s rodicov🤷🏼♀️ ze si najom rozdelite, aj strava pre dvoch je vyhodnejsia ako varit si sama.. Zdielane byvanie s cudzimi je fakt nic moc, zila som tak rok a robila vsetko pre to aby som k tomu uz nikdy nebola nutena pristupit.
Si mlada bez zaväzkov, nerozmyslala si ist skusit stastie do zahranicia? Aspon si zlepsis jazyk
Keď čítam tie komenty, je mi úprimne na grc. Tu radíte dievčaťu po škole, aby si kúpila byt. A za čo, prosím vás? Ste normálne? Riešenie je buď zahraničie, uskromniť sa alebo ďalšia práca. Sa uvedomte, aká je dnes doba a neporovnávajte seba spred sto rokov. Dievčine prajem hlavne zdravý úsudok a potom to nejak rozumne vyrieši. Vyhadzujete tu na oči smiešne cestovanie za pár stovák, čo z toho nezbohatne. Úprimne ste chudery, čo sa tu povyšujete nad mladým dievčaťom.
Veď teraz budeš mať na výber, buď s otcom,alebo s mamou.Je aj možnosť,že po rozvode sa nič nezmení a budete naďalej bývať všetci spolu,poznám aj také prípady.
@anonym_381f52 a sami maju na tie byty hypoteky,ktore treba splacat tak to splacaju najomnici,preto su take drahe.Keby platili len to co sa v byte ma,najom by bol lacnejsi.Ale takych je malinko,co maju byty bez hypoteky.
@anonym_466445 nájomníka nemá čo zaujímať, či ja mám/nemám byt bez hypotéky. Ma predsa na vyber, kde bude bývať, ak sa mu “moje” nájomné zdá neadekvátne, nech ide do lacnejšieho. Očakávať, že splatím hypo tak znížim aj najom, je teda dosť odveci..,
U jedného z rodičov sa zatiaľ nebude dať, povedzme dočasne? Možno by to privítal aj ten rodič. Hlavne sa nedaj s autom nalákať na nové auto, ani žiadne úvery či splátky. Použiteľné nenáročné auto sa dá poriešiť aj do 2-3 tis.
Izba v zdieľanom byte. Ak sa zídu fajn, ohľaduplní spolubývajúci...
@madeincssr Veľmi správna rada, tade vedie cesta.
@anonym_autor dievča ja mať znovu 23 a tento rozum, už by som bola v Prahe, hľadala prácu s ubytovaním. Keby len zatiaľ chyžnú v hoteli, izba, strava a rozkukám sa. A v dnešnej dobe, pozrieť si na internete nie je problém. Frajera nemáš, rodičia ťa nepotrebujú na výpomoc, choď a skús. Vrátiť sa môžeš vždy. A nemusíš mať ani auto ani drahý podnájom. Keby dačo, za pár hodín si vlakom doma. Držím palce, nech sa rozhodneš správne 👍
Záleží aj na tom akú má VŠ, či sa tu na Slovensku dá nájsť s ňou práca a keď má aj vodičsky preukaz to je tiež plus, môže aj tu zarobiť aj viac ako chyžná v Prahe a bude mať aj prax v odbore.
Mňa naozaj zaujíma mesto kde nefunguje mdh, je nevyhnutné na dopravu auto a nájmy začínajú na 500€.
@anonym_c9f966 toto si nemozem nechat ujst a musim reagovat...Trnava 🤣🙈vazne, Bohuzial...najom drahy, mhd o nicom...takze pesi al bicykel...
Poviem za seba. Už popri škole som robila na TPP a dochádzala každý deň z intraku v jednom krajskom meste do BA, každý deň cca 1,5 hodiny busom tam a rovnako späť. Po škole som sa presťahovala do BA, zarábala som omnoho menej ako ty. Hľadala som si nájom blízko kancelárie, aby som si všetko základné obehala pešo. Bývali sme 4 v jednom byte, aj tak sme tam chodili všetky len prespávať, tak nám to bolo jedno. Každý víkend som sa vracala na sever Slovenska, kde som sa chcela vrátiť. A čakala som kým sa naskytne ponuka aj v meste kde som sa chcela vždy vrátiť a to po prvý raz kroku prišlo. Ja som v BA získala skúsenosti, niečo nasetrila a vrátila sa naspäť
@anonym_c9f966 toto si nemozem nechat ujst a musim reagovat...Trnava 🤣🙈vazne, Bohuzial...najom drahy, mhd o nicom...takze pesi al bicykel...
@anonym_a12418 ale trnava nie je malé zaprdené mesto ako autorka píše o tom svojom. Trnava je dosť lukratívna na bývanie, tak tie ceny budú asi inde ako malé mestečko na juhu bez mhd. Všetko je o komforte, ale mne príde šialené platiť 500€ nájom v malom meste a do toho financovať auto. To vyjde oveľa lacnejšie žiť v BA v zdielanom byte a platiť si električenku.
@anonym_a12418 ale trnava nie je malé zaprdené mesto ako autorka píše o tom svojom. Trnava je dosť lukratívna na bývanie, tak tie ceny budú asi inde ako malé mestečko na juhu bez mhd. Všetko je o komforte, ale mne príde šialené platiť 500€ nájom v malom meste a do toho financovať auto. To vyjde oveľa lacnejšie žiť v BA v zdielanom byte a platiť si električenku.
@anonym_c9f966 reagovala som na komentar, citujem: Mňa naozaj zaujíma mesto kde nefunguje mdh, je nevyhnutné na dopravu auto a nájmy začínajú na 500€.
A to trnava splna...
@anonym_c9f966 reagovala som na komentar, citujem: Mňa naozaj zaujíma mesto kde nefunguje mdh, je nevyhnutné na dopravu auto a nájmy začínajú na 500€.
A to trnava splna...
@ivinkapink ona píše že im nefunguje mdh, že majú iba prímestské autobusy. Reagovala som na toto. Čiže z jej komentu chápem, že sa tam mhd nenachádza. Nie že nachádza ale nemá dobré pokrytie. Môj komentár bol teda o tomto a to Trnava nespĺňa. Chápeš?
najdi si chlapa, ak mu mas co ponuknut, adekvatne tomu ziskas co potrebujes.
@anonym_4c3a42 ????? Nieje už čestnejšie povedať nech si najde pracu v bordeli?
@anonym_autor všetci by chceli mať všetko lacne, najlepšie aby to bolo zadarmo.
@anonym_4c3a42 dalo by sa. Ale neviem či je to pre mňa aktuálne riešenie.
@anonym_85621c Cestovanie neznamená automaticky dovolenky. Bola som na jednej za 200€ dokopy na 6 dní minuly rok. Cestovala som aj pracovne, aj kvôli škole..
@lila246 bývala, dalo sa. Dnes je to moja najbližšia kamaratka 🫶🏻
@lila246 nie je to vôbec drahé keď človek vie ako sa v tom hýbať.. ale ako vravím, nebolo to cestovanie na užívanie si života. Kiežby ..
@anonym_c9f966 cestovanie do práce. Bývam v malom mestečku a MHD nám tu ani nefunguje 🤣 len z dediny do mesta prinesie.. neviem ako inak by som fungovala.
@anonym_1230cc veľké ústa, ale anonymne meno. Bezpredmetné.
@anonym_autor ty si tiež anonym, ako vidim, ale led ti píše iný anonym, mas s tym problém. Inak, ja som to nebola, ak by ti toto napadlo, len ma to pobavilo, ze ak ti anonym odpovedal niečo, co sa ti nepáčilo, kritizujes, ze je anonym😀
@anonym_c204bf nie.. mám len 23 rokov. Skončená škola, počas ktorej som síce pracovala ale išlo všetko na bývanie + strava. Aktuálne mám nový štart. Nemala som z čoho sporiť
@anonym_autor V prvom rade by som nekupovala auto. Dokým sme nemali deti, auto sme naozaj nepotrebovali, a to som cestovala do práce 30km busom. Ďalej by som si našla nájom s niekým, tak sme bývali s terajším mužom, kým sme sa nezobrali. Vieš si tým znížiť náklady na polovicu. A napokon by som všetko, čo sa dá odkladala, investovala, nech si nasetríš na základ hypo.

@anon poviem ti to ako človek človeku od srdca čo si tým skoro prešiel a netrápi ma čo na to iný. Si viac než tento jeden ťažký moment a viac než hluk okolo. To, čo cítiš, je reálne a má váhu — nie si „slabá/slabý“, len citlivá bytosť v systéme, ktorý je momentálne vyčerpaný a často krutý a samo konfliktný. Veľa z toho tlaku, ktorý dnes prežívame, nie je osobné zlyhanie, ale dôsledok sveta nastaveného na výkon, čísla a nekonečný rast. A úprimne? Ten svet už melie z posledného a ľudia ťiež...
Možno stojíme na konci jednej éry — takej, kde hodnota človeka bola viazaná na produktivitu €— a pomaly, bolestivo sa presúvame k niečomu novému. Nie hneď, nie hladko, ale predsa. Svet, kde má miesto aj oddych, aj starostlivosť, aj obyčajná ľudskosť.
Dovtedy je úplne v poriadku robiť veci pomaly. Prežiť deň. Dať si čaj, pustiť si hudbu, ísť sa nadýchnuť von. Aj malé svetlá sú svetlá. A ty si jedno z nich. a v skutočnosti keď človek prečíta pár stoviek kníh o financiách zažije počuje pozná tak aby človek sa mal lepšie ako iný je možné cez 3 spôsoby: maximalizovať finančnú kompenzáciu ako zamestnanec ako sa len legálne dá (max plat benefity porovnávania abo práca v Švajčiarsku a minimálne náklady aké je znesitelné udržať dlhšie) potom zložiť firmu ktorá sa dostane do 7 čísel alebo... narodiť sa vo vate alebo sa vydať/oženiť držím palce ;3