icon

Ako prežiť z priemerného platu v dnešnej dobe?

Dnes o 10:06

Ahojte. Potrebujem vaše rady.
Mame doma veľmi náročnú situáciu. Doteraz som žila s rodičmi kvôli tomu že som vela cestovala, bolo to výhodnejšie ako platiť zbytočný nájom.

Rodičia majú dlhoročnú krízu, aktuálne to vyzerá že dospeli k rozvodu. Musím si nájsť bývanie. Menila som robotu - čiže už aktuálne nemám vozidlo ( mala som služobnú na sukr. Účely )

Ako vyžiť z priemerného mesačného platu? Dostanem 1000€ v čistom. Nájmy sú 500€ minimálne, + si musím zaobstarať auto, pretože bez auta sa už dnes nedá.

Mám VŠ, ale dobrú prácu nájsť neviem. Naozaj netuším čo robiť. Ten tlak ktorý aktuálne cítim je enormný a som fakt zufala ..neberte to prosím ako sťažnosť. Naozaj len hľadám riešenia a chcem počuť reálne skúsenosti..

Strana
z4
anonym_c9f966
Dnes o 19:46
@anonym_cbe19d

Strasne sa smejem ako hejtuju cestovanie (zrejme ludia co boli najdalej vo vedlajsom meste🤣). A po dalsie ako hejtuju autá (vraj žrút peňazí). Keby nemám auto, precestujem oveľa viac peňazí, plus stratím more času. Kúpiť spoľahlivé auto na začiatok sa dá za 3-4tis. Hlavne mestske auta su lacne a spolahlive, aj ked starsie. Cesta do práce autom ma vyjde 5€, keby tam idem busmi (1 prestup)-denne by to bolo 10€.

@anonym_cbe19d ale vlastniť auto nie je len ho kúpiť a tankovať. PZP, vymena oleja a filtra a si na vyššej sume ako za ročnú električenku v bratislave. Ona je mladá, vtedy je poistka o dosť vyššia. A to sú náklady za predpokladu, že sa nič na aute nepokazí. Sú prípady kedy sa bez auta nezaobídeš. Máš malé deti, bývaš v satelite BA tak jasne že máš auto. Ale ona hovorí o maličkom meste, tam jej to auto až tak treba nie je. Ak ho nepotrebuje z nejakých špecifických dôvodov, ktoré ale neuviedla. A hej, máš pravdu že auto šetrí čas a to vie za tie peniaze stáť, ale jej tých peňazí na život zostane naozaj málo ak bude platiť tak drahý nájom a vlastniť auto, vtedy treba niečo obetovať ak nechce žiť z ruky do huby.

timinochka_95
Dnes o 19:49
@anonym_f0155a

@anonym_autor myslím, že prehľad o nájmoch mnohe máme - mnohé z nás byty aj samé prenajímajú. To skôr ty tu nemáš prehľad o realite (nechcem vyslovene spomínať finančnú gramotnosť), keď chceš z toho štartovacieho platu, čo momentalne zarobíš, platit samostatný najom plus auto a ešte aj slušne žiť.

Mi nevrav, že v malom meste typu Dunajska Streda, Nové Zamky, Kolárovo, atd, sa nevieš prejsť do prace a spat domov. Tak o čom ma byt tato diskusia keď na každý príspevok odpovedas len nechcem, nedá sa? Potom ozaj len šup za lepšou pracou za hranice - btw. ak skončíš v nejakom veľkomeste mimo SR, tam zo začiatku na 99.9% tiež budeš žiť v zdieľanom byte a bez auta.

@anonym_f0155a Ešte sa pridám, slečny, dámy máte úplne na chuja prehľad. Lebo áno, 1izbové byty sa prenajímajú za 500€, áno v inzeráte stojí 450/470 + energie .
Tie asi majiteľ nezaplatí, alebo sa máme odvolať na anonymku z modrého koníka? Lebo ona povedala tak nájmy toľko nestoja 😃 či zasa sa potrebuje niekto pochváliť že má byt? A dokonca prenajíma,ooo bože, volajte Forbes nech prídu napísať článek 😃

anonym_f0155a
Dnes o 20:15
@timinochka_95

@anonym_f0155a Ešte sa pridám, slečny, dámy máte úplne na chuja prehľad. Lebo áno, 1izbové byty sa prenajímajú za 500€, áno v inzeráte stojí 450/470 + energie .
Tie asi majiteľ nezaplatí, alebo sa máme odvolať na anonymku z modrého koníka? Lebo ona povedala tak nájmy toľko nestoja 😃 či zasa sa potrebuje niekto pochváliť že má byt? A dokonca prenajíma,ooo bože, volajte Forbes nech prídu napísať článek 😃

@timinochka_95 keď narážaš konkrétne na mna, tak si pls uvedom, že ja som NIKDE ANI RAZ nepísala, že 500e je v malom meste nereálny najom…. Práveže mi to príde celkom reálne aj za “obyč” byt, lebo ved ponuka je asi pomerne mala, tak jasne, že si zapýtajú. Tiež by som si pýtala …

No narážala som na to, že autorka chce žiť životnou úrovňou, na ktorú zatiaľ nemá. Veď sama to priznáva, že je to nevyjde. Tak miesto volania Forbsu radšej čítaj s porozumením 😂🤷‍♀️.

timinochka_95
Dnes o 20:20
@anonym_f0155a

@timinochka_95 keď narážaš konkrétne na mna, tak si pls uvedom, že ja som NIKDE ANI RAZ nepísala, že 500e je v malom meste nereálny najom…. Práveže mi to príde celkom reálne aj za “obyč” byt, lebo ved ponuka je asi pomerne mala, tak jasne, že si zapýtajú. Tiež by som si pýtala …

No narážala som na to, že autorka chce žiť životnou úrovňou, na ktorú zatiaľ nemá. Veď sama to priznáva, že je to nevyjde. Tak miesto volania Forbsu radšej čítaj s porozumením 😂🤷‍♀️.

@anonym_f0155a Nečítala som to celé 🙂 Už su tú 4 strany

marca12
Dnes o 20:24

@anonym_autor Samemu sa zije tazko. Dvom je lahsie,nezavrhuj zivot vo dvojici. To,ze to vasim nevyslo,neznamena,ze ty si nenajdes vhodneho muza. Skus pozriet pracu vo vacsom meste,kde su lepsie spoje. Auto by som zatial ani neriesila v tvojej situacii. Nebudes mat z coho financovat opravy. Starsie auta sa stale kazia a okrem toho treba neustale nieco menit.

bluka2
Dnes o 20:29

Ja som si teraz pozerala garzonky, aby som mala iba kde uskladniť svoj nábytok na nejaký čas. Pozerala som v Rakusku a vo Francuzku a našla som v oboch krajinách v celkom obstojnych lokalitách za 380€ mesačne. Na tvojom mieste by som teda pouvazovala o zahraničí, zarobíš aspoň 2x toľko, nájom lacnejší, možno aj lepšia MHD bude 😆

bluka2
Dnes o 20:32

Baby ale s tým autom ste nejaké negativistky. Ja som kúpila auto za 3500€, aj som ho oškrela, aj do mňa zo zadu niekto nabúral, Ano, aj opravy to chcelo a potom som ho predala za 4000€ takže ma to fakt stalo za ten rok pouzivania len ten benzín.

autor
Dnes o 20:33
@anonym_ed3973

@anonym_autor ok, ved ale kde pisem ze by sa nedalo cestovat za nizku sumu? Tak si pochopila moje prispevky? Ved tie su prave o tom, ze sa to da, ak clovek chce 🤷‍♀️

@anonym_ed3973 veď ja som to písala ako suhlas s tebou a nesúhlas s tými ktorí ti oponovali 😁

autor
Dnes o 20:34
@anonym_f0155a

@anonym_autor myslím, že prehľad o nájmoch mnohe máme - mnohé z nás byty aj samé prenajímajú. To skôr ty tu nemáš prehľad o realite (nechcem vyslovene spomínať finančnú gramotnosť), keď chceš z toho štartovacieho platu, čo momentalne zarobíš, platit samostatný najom plus auto a ešte aj slušne žiť.

Mi nevrav, že v malom meste typu Dunajska Streda, Nové Zamky, Kolárovo, atd, sa nevieš prejsť do prace a spat domov. Tak o čom ma byt tato diskusia keď na každý príspevok odpovedas len nechcem, nedá sa? Potom ozaj len šup za lepšou pracou za hranice - btw. ak skončíš v nejakom veľkomeste mimo SR, tam zo začiatku na 99.9% tiež budeš žiť v zdieľanom byte a bez auta.

@anonym_f0155a asi čítaš odpovede zle, pretože negatívne som reagovala len na MHD. Tak ale hlavne že tu ideme o gramotnosti, však.

autor
Dnes o 20:37
@mirkam3

@wiliam3royal ty vies, že ona ma 23r a len nedávno skoncila VŠ? Ale pobavil si 😂😉. Tiež si myslím, že mohla radšej zainvestovať do vlastného dvojizbaku niekedy okolo r2010, ten by vtedy kúpila výhodnejšie nez dnes.🙈

@wiliam3royal a vy by ste mal viac čítať. Necestovala som pre úžitok.
@viestta
@mirkam3 Úprimne ani neviem na toto reagovať. Pýtala som sa len na radu, lebo to dnes nie je ľahké a to nehovorím len ja - to hovorí väčšia ľudí z rôznych krajov. A mám tu hypotézy o veciach ktoré sú úplne zbytočne.

autor
Dnes o 20:40
@bluka2

Ja som si teraz pozerala garzonky, aby som mala iba kde uskladniť svoj nábytok na nejaký čas. Pozerala som v Rakusku a vo Francuzku a našla som v oboch krajinách v celkom obstojnych lokalitách za 380€ mesačne. Na tvojom mieste by som teda pouvazovala o zahraničí, zarobíš aspoň 2x toľko, nájom lacnejší, možno aj lepšia MHD bude 😆

@marca12 to je pravda. Len mám veľa stresu a snažím sa byť pozitívna. Viem že bude lepšie len teraz je to moc. A nechcem, aby druha osoba musela znasat to že je mne ťažko. Partner si zaslúži viac ❤️
@bluka2 paradoxne.. je to tak, kamarátky ktoré mám vonku platia menej ako tu na SK my. Ano treba mat šťastie a najst výhodnú ponuku. Ale dá sa

marca12
Dnes o 20:55
@anonym_autor

@marca12 to je pravda. Len mám veľa stresu a snažím sa byť pozitívna. Viem že bude lepšie len teraz je to moc. A nechcem, aby druha osoba musela znasat to že je mne ťažko. Partner si zaslúži viac ❤️
@bluka2 paradoxne.. je to tak, kamarátky ktoré mám vonku platia menej ako tu na SK my. Ano treba mat šťastie a najst výhodnú ponuku. Ale dá sa

@anonym_autor Partner je na to,aby ta podrzal v tazkych chvilach. Vo vztahu su dobre aj zle casy. Ale chapem,ze teraz nemas chut niekoho hladat a randit.

anonym_be458f
Dnes o 21:15
@mimaapeto

v 21 rokoch som riešila hypoteku na byt na dedine... bola som sama , pracovala som v obchode a v tom čase som mala čistý príjem 400€ a dala som to ... hypo ti vyjde lepšie a platíš za svoje a nie za podnájom... pomaly sa postav na svoje nohy...

@mimaapeto hypo nedávajú v 100% výške ako v čase, kedy si ty ju brala. Trošku reálnejší pohľad na svet

Strana
z4