Ako prispievať rodičom na dôchodku a zároveň šetriť?
Ahojte, chcela by som sa vás spýtať na názor ako by ste reagovali v mojom prípade.
V skratke, mám 25 rokov (minulý rok som zoštátnicovala) a mám o dosť starších rodičov. Mám už v dôchodkovom veku ale ešte pracuje (mala 42 keď som sa narodila) a tatko by mal ísť do dôchodku o rok. Obaja majú nárok na pomerne vysoký dôchodok taký, že z toho úplne v pohode vyžijú a aj im ostane no aj napriek tomu odo mňa pýtajú 200 eur mesačne. Nechcem znieť tak, že by som im ich nedala ale aktuálne šetrím peniaze aby som si mohla zobrať hypo (žijem teraz s priateľom s nájme). Kým som bola na VŠ všetko som si musela hradiť sama. Intrák, jedlo, veci do školy... Mala som polovičný úväzok. Od rodičov som odišla tesne po štátniciach s priatelom do nájmu, lebo chceli odo mňa 500 eur mesačne, že tam s nimi budem bývať, čo ma vyjde pomaly viac ako nájom a jedlo. Zarábam 1300 v čistom, partner niečo málo viac.
Ahojte vsetci. Asi tu budem za blbca, ale ja svojim rodicom prispievam odkedy pracujem. Zasluzia si to. Vychovali ma a prajem si, aby sa mali tak dobre, ako sa mam ja.
@veronika150999 ale to je na tvojom rozhodnutí a to je správne. Ale v tomto prípade sa rodičia rozhodli a rozkazali si to. Lenže autorka si tiež potrebuje vybudovať svoj vlastný domov a keď sa nato necíti, respektíve nemá nato, tak nie je povinná. Ona si nebude teraz odkladať alebo to je jedno, načo použije svoje peniaze, lebo musí dať rodičom 🫤?
Veľmi zvláštny postoj rodičov. Toto je naozaj od nich nepekné. Inak dostávali na teba prídavky počas štúdia a ty si sa mala o seba postarať? Jediné dieťa? Nechápem. To si ťa spravili na to , aby si ich živila resp. zlepšila im životný štandard? Určite by som nič nedala. Nie si vôbec nič dlžná. Kebyže bývaš s nimi, samozrejme treba tretinu nájmu a vypočítať náklady na stravu....mnohí rodičia ani to nezoberú od dieťaťa. Moja mamka brala od nás peniaze keď sme po VS bývali a z toho nám šetrila a potom dala keď sme sa osamostatnili. Ja som brigádovala počas VS, aby som si zvýšila štandard. Moja mamka mi platila všetko do školy, intrak, stravu aj cestovné, základné oblecenie. Ak som chcela krajšie oblečenie alebo ísť na výlet, makla som si. Ale nikdy som nezneužívala a neťahal peniaze. Pri mojej škole sa nedalo brigádovať, nemali sme veľa času.. Toto sa mi nezdá láska. Keď som pracovala, vždy som si hovorila, že v dôchodku pomôžem financne z lásky za jej obetavost. Určite by som odmietla, keby takto spekulamtsky ťahala zo mňa peniaze. Len si šetrí na hypotéku, lebo sa nedá čakať, že jedinej dcére dajú na byt.
@veronika150999 tu je ALE ROZDIEL, že jej nakázali posielať 200e mesačne, predpokladám, že ty si sa slobodne rozhodla...
ja tiež mame prispievam, kupujem ovocie, vajcia, zeleninu hocikedy keď vidím, že v miske na ovocie má prázdno, keď vidím, že v chladničke nemá moc plno, zaplním jej ju, ale nepovedala mi ani slovkom, že MUSÍM, dokonca mi dáva na narodeniny a meniny a deťom všetky peniaze čo dá štát navyše, že je invalidná dôchodkyňa...
@misinka0611 ano presne tak ja mam presne takych rodicov. Urobili nas len preto aby z nas tazili
prešiel pol rok, ako sa ti darí ?

No pocuj nesi im nic dlžna ze ta vychovali urobili si ta lebo chceli dieta a maju povinnost sa o teba postarat a uz vobec nie ked byvas z nimi …dnesny rodicia su divny preco by mali deti mat pocit ze su im dlzny ? Za ci za to ze sa narodili ? Za to ze ich vychovali lebo chceli? Pana beka 🙈my z muzom mame dom ale tak ako aj svokra nepotrebujeme financnu pomoc ale stale kupuju detom by zniesli aj modre z neba stale nieco aj ked to neje potrebne tak ked uz byvas vo svojom neries vobec ich nepodporuj povec ze nesi povinna im platit za to ze si sa narodila ze toto chceli oni nie ty