Ako riešiť finančné príspevky na hypotéku vo dvojici?
Zdravím. Zaujímalo by ma ako percentuálne ste mali rozdelených s partnerom tých 20% ktoré treba mať na hypotéku. Obaja ste dali po 50%? Ide totiž o to že mi partner povedal že hypotéku zoberie iba v prípade ak dám polovicu čiže fifty fifty. Úverom to určite nechceme pokryť ale nemám toľko aby som mu dala rovnú polovicu. Dieťa ide do škôlky až od septembra takže z toho rodičaku moc človek nepošetrí. (Nie, jasle neprichádzajú do úvahy keďže nezarobim ako doktorka). Nie je to sebecké? Určite sa chcem podieľať ale tu polovicu nenašetrim ani neviem kedy. Ďakujem
Ja by som nebrala hlavne hypotéku s partnerom.. počkala by som si, kým by bol manžel 🙂
To moc do budúcna nerozmýšľa , nie ste manzelia ?a plánujete byť ?potom tiež všetko budete mať pol na pol ?budeš doma sa starať o dieťa ,potom možno o ďalšie tiež bude všetko pol na pol aj splátka hypotéky ?ak o xy rokov niečo zdedis môžte si znížiť dlh,to ako budete riešiť ?rozratavat percenta ?a potom dom nebude 1/2 ty 1/2 on ale to zmeníte na liste vlastníctva že ty 2/3 a on 1/3?
Autorka: a to bude brať partner celú hypotéku na seba? Ty si zjavne na RD, takže Tebe hypotéku nedajú.
@zltalienka dali by ale nižšiu ,aj keď je na RD aj to sa ráta ,my to tiež budeme riešiť a som na RD ale sme manželia ,keby bral sám dajú mu menej ,keď budeme spolu viac ale zase tu manželku berú ako nejaké bremeno o ktoré sa treba starať 😃neviem ako sa k tomu pristupuje aj nie sú zobrati ale aj ten rodicak je príjem
@denkabemommy doplňujem že sme manželia
Ak ste manzelia, tak peniaze su spolocne.
Tým pádom máte financie spoločné (právne), takže nevidím dôvod sa “skladať” na polovicu 🙈..
Fuuu, to manželia nemajú spoločné financie (všetko)? 🤦🏻♀️ Véd aj tá hypotéka bude spoločná. A čo splátky? Keď bude splátka 500€ tak ty dáš 250 z rodičáku a on z normálneho platu? 🤔
Tak a Uz som citala vsetko.
A to dieťa s ktorým si na RD je predpokladám jeho. No ďakujem pekne za takého manžela. Inak dúfam že sa presne polovicou aj o dieťa stará, aj sa podieľa na domácich prácach keď financie delí na polovicu. A teda aj jasle by mal polovici platiť aby si ty mohla zarobiť na polovicu základu pre hypo
My sme tiež brali hypo ako manželia, takže brali sme ju spolu, peniaze sme dali spoločné a splácame ju spolu zo spoločných peňazí. A nehnuteľnosť je tiež spoločná ako všetky prijmi a výdavky a dokonca i dieťa.
Prepáč za otázku, ale Tvoj manžel, chce aby si dala polovicu prvého vkladu? On dáva tú svoju polovicu z čoho, z peňazí čo mal za slobodna, alebo už z peňazí čo zarobil keď ste boli zobratí? A podieľa sa presne polovicou na domácich prácach?
A doteraz ste ako fungovali? Lebo my sme pred hypotekou fungovali 50/50, takze pre mna bolo samozrejme, ze aj hypoteka, pociatocne vydavky, zariadenie bytu je 50/50 🤷♀️ ak by sme ale doteraz 50/50 nefungovali a mame nepomerny prijem a manzel zcista jasna pride a zacne to riesit, tiez by som sa cudovala
@ekira1 plati co som napisala, ak fungovali 50/50 pred tym, je pochopitelne, ze manzel ocakava, ze to tak bude nadalej, treba mu to jasne vysvetlit, ze v case, ked som na rodicovskej dovolenke to nepojde a zaroven to nemusi byt najvhodnejsi cas na to, aby si tu hypoteku brali a ked teda chce pan 50/50 tak verim, ze aj tie jasle (ked rovnocenne, tak rovnocenne)
Ak 50/50 nefungovali, tak nechapem co jej manzel riesi a to by som si dobre rozmyslela, ci s nim nejaku hypoteku chcem.
@petamich Nikdy to nebolo stanovené 50 na 50. Robila som nákupy, tankovala atď. ale keďže vždy zarábal omnoho viac tak platil logicky aj viac a častejšie. Je to dobrý otec aj manžel, stará sa ale toto nedokážem pochopiť ani si vysvetliť ako si to predstavuje. Dala som mu prečítať správy tak sa trochu uvedomil.
No tak to teda ani ja nerozumiem, preco ocakaval, ze das polovicu z 20% 🤷♀️ ved to sa neda len tak z nicoho nic chciet a teda verim, ze on tu svoju chcel dat z uspor pred manzelstvom. Ked uz chcel byt fer. Lebo jemu sa asi dobre "odklada", ked ma podstatne vyssi prijem ako ty.
Ak si chce muž ochrániť svoje úspory z predmanželstva alebo peniaze z dedicstva tak vyňat dom z bsmka a mat podielove vlastnictvo. Takže muž keď dá viac bude väčšiu časť aj vlastniť ak sa bojí že by potom musel delit na polovicu a prišiel o “svoje”. My to tiež tak budeme mať nakolko mame zrušene BSM. A teda ja to poviem aj sama za seba, ak by som mala ja dat do byvania desiatky tisic zo svojho na com som makala ako fretka aby som zarobila a ušetrila a vedela by som že to je výrazne viac ako dá môj partner tak by som to vynatie z bsm žiadala ja. Mojho muza milujem, verim mu a pevne dufam a verim ze nikdy nebudeme musiet ziadne vysporiadanie riešit ale zo dna na den mu moze prepnut, podviest, zacat z alkoholom atd a ja mu mam potom vyplatit polovicu z toho na com som drela ? Tak to urcite nie😃 Ale my sme tieto veci mali uz vykomunikovane pred, boli sme na jednej vlne a urcite by aj mna zaskocilo keby som na RD, riesime byvanie a muz na mna vybafne ze ocakava polovicu inak nekupujeme😃
Tak sup, sup nech ti panko vykompenzuje stratu prijmu, plus znizeny dochodok, caste buduce OCRky, co je dosledok porodenia Vasho spolocneho dietata. Ach jaaj taketo delenie financii nechapem. Nastastie ste manzelia a vsetko je v BSM.
Fuha to si teda vobec neviem predstavit.
My sme setrili spolu (ale pomerovi k platom,moj manzel zarabal 3x viac ako ja), ale manzelovi rodicia nam dali este dost velku cast (dali aj jeho bratovi pred rokmi a mali toto pre neho odlozene na byt) ale nikdy nikdy nikdy ani slovom nic k tomu nespomenul, tesil sa ze budeme mat byt, oznamil mi to strasne stastny a vobec necakal z mojej strany nikdy nic. Mohli sme sice setrit dalsie 3 roky ale to by ceny bytov uz boli zase vo vesmire.
A inak odkedy sme manzelia a mame deti tak uz tym duplom nerozdeluje moje-tvoje akoze fakt nikdy. Ja som zase spat v praci ale mam skrateny a bez prehanania manzel ma aktualne 5x vacsi plat🤣 Takze to proste nemoze byt 50-50 u nas. Snad raz bude ale teraz nie.
prve to bol partner a o hodinu sa stal z neho úžasný manžel? V živote som o manželovi nehovorila ako o partnerovi. Tak zjavne zavádzaš
@amelie2017 tá to je v tých diskusiách tak, keď je to partner, nie MANŽEL.
Záväzky a budúcnosť neplánujú, dieťa sa asi len prihodilo. 🫡
Myslela som si, ze to ani nie je otec tvojho dietata, nie to manzel.
Ak ma hotovost este spred manzelstva, pripadne z dedictva, tak to mozete poriesit inymi podielmi na byte. Ak “nasetril” pocas vasho manzelstva, tak su to VAŠE spolocne peniaze. Zaujimalo by ma, ako ti dorovnaval startu prijmu pocas toho ako si sa starala 24/7 aj o jeho dieta. To iba kretena moze napadnut, ze zena ma nasetrit z rodicaku na zaklad hypoteky 😂
Inak tie jasle by VÁM (nie ze tebe, je to aj jeho decko) pokryl rodicak, takze ano, oplati sa ti ist do roboty.
Ja som osobne dal z mojich 20%. Mal som vyšší príjem ako žena ( nasetrenich som mal ešte za slobodna)tak som si za roky našetril. A neriešim to vôbec. Ja platím hypotéku ona elektriku plyn čo vychádza o dosť menej ako splátka hypo ale neriešim to. Už keby že príde do problém a budeme sa rozvádzať tak som v p*či to je pravda
ja rozmýšľam, že my ani nevieme ktorí koľko dal. A tak je to najlepšie. Šetríme spoločne
Toto su naozaj divne vztahy. 😳 Ak by ste nemali dieta, manzelstvo, OK, da sa to pochopit - resp. tak nech sa ten podiel adekvatne upravi podiel, ale toto…vypocitaj ai o kolko si prisla starostlivostou o aj jeho dieta a nech to zahrnie ako vklad do bytu 🤔 ked uz je taky…
My sme napríklad kupovali byt ako partneri, nie manželia a neriešili sme kto koľko prispel, mame to 50/50. Ale nikdy v živote by mi nevykrikoval, že až keď dáme rovnako tam vtedy bude hypo. Proste boli dobre uroky aj cena bytu, tak sme kúpili. Svadba je tento rok a byt vlastníme už skoro 3 roky

Neporadim, ale zase sa raz potvrdilo, ze pre chlapov je vacsi zavazok hypoteka ako dieta.
Dieta splodia ako nic, ale financna zodpovednost zan, za rodinu nula bodov. Drzim palce. Ja by som si takyto vztah nevedela predstavit.