Ako riešiť nedoplatky v ročnom vyúčtovaní za dom?
Ahojte dneska som si prešiel papiere a porovnával som koľko sme platili za minulý rok za minulý rok sme mali nedoplatok neviem presnú sumu aby som tu zverejnil,mate aj vy takto,že príde vám ročne vyúčtovanie a sa zhrozíte? a mate nedoplatok? v ročnom zúčtovaní?...viem naspamäť že za vodu platíme každý mesiac 12 eur,elektrika 160 eur,plyn 275 eur...Ale nerozumiem prečo vznikol nedoplatok keď sme sa snažili šetriť s vodu a menej kúriť s plynom.Zachviľu zas príde papier keď zas bude nedoplatok volať na SPP či kde volať??.....
Je to jednoduché...vodu zistíš ľahko kde sa míňa. Podľa mňa sa veľa sprchujete. A na plyn ide len kúrenie a bojler na ohrev teplej vody, možno plynová doska na varenie čo je minimum. Mne vychádza, že to je všetko z kúrenia. Ono sa to nezdá, ale ak je dom zle zateplený, tak jednoducho ak ho chcete v zime vykuriť, tak kotol ide na plne gule a to ti poviem že sa tak točia aj čísla na plynovom merači. Možno to chce len ubrať teplotu na plynovom kotli aj o 10 stupňov a uvidíš, že aj hodiny na plynomery sa budú o dosť pomalšie točiť. Možno je to len o tom...mal som podobný problém...chcel som viac tepla a dal som si viac stupňov na kotli, ale keď som videl turbo rýchlosť otacania čísel plynomeru... vrátil som nastavenie kotla speť a už som viac so stupňami nešpekuloval
@telefon00 ďakujem za radu možno máš pravdu treba sa viac tomu venovať a porozmýšlať
@telefon00 ďakujem za radu možno máš pravdu treba sa viac tomu venovať a porozmýšlať
@stelly652 kotol nadstav tak, že keď pôjdu radiátory na plno, vykuria interiér na max. 23 stupňov...väčšia teplota je už zbytočne prekurovanie. Tak nech kotol zbytočne nedrží väčšiu teplotu v rezerve. Vy máte nastavenú asi vysokú teplotu na kotli..ktorú asi ani celú nepúšťate do obehu... hádam to bude tým. Držím palce
@stelly652 To máte ake vysoké zálohové platby?! Koľko m2 ma dom? Koľko ľudí v ňom býva? Veď to je extrem
@zic odpisujeme tak robíme vždy,ale keď od nového roka ide všetko hore hlavne plyn pôjde hore
@stelly652 ked mate nedoplatky mate nizke zalohy na to aku mate spotrebu. Na kazdom vyuctovani mate aj spotrebu, aj cenu za mernu jednotku a ked mate nizke zalohy, tak mate nedoplatky. Zvyste si mesacne poplatky tak aby boli dostatocne na vasu spotrebu, potom nebudu nedoplatky. Jednoducha logika. Ale obavam sa, ze ty to aj tak nepochopis. Po tvojich predchadzajucich debatach som si ista, ze tvoja financna gramotnost je na biednej urovni.
@stelly652 nám automaticky vždy zdvihnú zálohové platby ak mám nedoplatok aj teraz som mala za plyn nedoplatok 240 EUR a zálohu mi hneď zvýšili o 20 EUR a kľudne si to môžeš zmeniť aj ty
My mame rd,a naposledy sme nedoplatok za plyn mali pred 9r....odvtedy mame preplatok, platime mes.100e, a dom je zatepleny,nove okna, elektrina je 40e, a voda 18e....jedine na vode mame cca 30e nedoplatok.
@anonym_dbcce8 tak mame veľké miestnosti chladne múti a zimu a hlavne počas zimného obdobia počas vykurovacích sezón a nechávame aj temperovať
@stelly652 aj my mame v zime studene mury, teraz v lete mame teple a netemperujeme 😆🙉. Neda sa rozumiet tomu, co si napisal/a. Napis, na kolko °C vytapate dom v ktorych mesiacoch. Taku vysoku zalohu som este nepocula a mame 3 domy v rodine, + nedoplatok?
My sme mali nedoplatok pár rokov dozadu na elektrike 14€. Nikdy inokedy. Vždy po vyúčtovaní mi zodvihnú zálohy o pár € a ja si sama zdvihnem tiež o niečo. Na elektriku máme aplikáciu kde si môžem sledovať stav, keby hrozil nedoplatok, zvýšim si zas o niečo zálohu. Záleží aký starý je kotol na plyn, bojler na vodu, hlavne ak na elektriku, čerpadlo do studne.. to sú veci, čo sa oplatí kupovať nové s nižšou energetickou triedou.. taktiež starý mrazák je dobrý žrút energie.. neexistuje aby zateplený dom s novými oknami a zaizolovanými základmi otočený na juh bol studený..
@stelly652 aj my mame v zime studene mury, teraz v lete mame teple a netemperujeme 😆🙉. Neda sa rozumiet tomu, co si napisal/a. Napis, na kolko °C vytapate dom v ktorych mesiacoch. Taku vysoku zalohu som este nepocula a mame 3 domy v rodine, + nedoplatok?
@oli18 ja tomu tiez nerozumiem, bud je to total sfusovany dom, zateplenie nefunguje vobec, alebo kuria na 30 stupnov, alebo kotol nevedia nastavit, alebo zla tarifa... to len k tomu vykurovaniu a teda plynu. A taku vysoku spotrebu elektriny si tiez realne neviem predstavit, zdaleka taku nemame a to manzel robi stale z domu a bezi tu niekolko pocitacov a casto aj den a noc. Tiez treba vsetko vpnut a sledovat hodiny, ci sa tocia... ze by bol na nich niekto napichnuty?
Tie zalohove platby su ine palky u teba. Ja mam ciastocne zatepleny dom a elektrinu platis viac ako trojnasobok oproti mne a plyn 2x tolko.
Mas sialene platby. Nemate nahodou niekde unik plynu? Daj si skontrolovat plynomer a to iste plati pre elektrinu. Aky mas istic a tarifu?
Do takeho domu by som zit nesiel. Ved to je obrovsky zrut penazi.
už to mame po riešene mali ste ľudia pravdu áno bol to únik plynu pred našu bránu riešili sme to áno zato nám vrátia eura za vysoké pálky vidno,že sa tomu viac vyznáte ako ja nesom odborník ale na druhy krát budem obozretnejší v tomto ďakujem...❤🙏

Je to jednoduché...vodu zistíš ľahko kde sa míňa. Podľa mňa sa veľa sprchujete. A na plyn ide len kúrenie a bojler na ohrev teplej vody, možno plynová doska na varenie čo je minimum. Mne vychádza, že to je všetko z kúrenia. Ono sa to nezdá, ale ak je dom zle zateplený, tak jednoducho ak ho chcete v zime vykuriť, tak kotol ide na plne gule a to ti poviem že sa tak točia aj čísla na plynovom merači. Možno to chce len ubrať teplotu na plynovom kotli aj o 10 stupňov a uvidíš, že aj hodiny na plynomery sa budú o dosť pomalšie točiť. Možno je to len o tom...mal som podobný problém...chcel som viac tepla a dal som si viac stupňov na kotli, ale keď som videl turbo rýchlosť otacania čísel plynomeru... vrátil som nastavenie kotla speť a už som viac so stupňami nešpekuloval