icon

Ako riešiť nedoplatok za energie v podnájme?

sissi117
10. jún 2024

Dobrý deň.

Prosím Vás o radu, čítala som tu už pár príspevkov na túto tému, ale chcela by som presne pohľad na môj problém. Niečo podobné riešim prvýkrát, nikdy doteraz som v podnájme nebývala a nemá mi kto poradiť v tejto veci...

Od 01.12.2023 dodnes bývam v garzónke v BA, kde platím nájom 687eur/1 osoba, čo je samo o sebe veľa, ale bola som nútená zobrať narýchlo prvé, čo prišlo. 143eur mám zálohové platby, 40eur pivničná kobka, zvyšok nájom. Dnes mi majiteľka bytu - vlastní to firma, poslala mail, že mám nedoplatok ze december, za 1 jediný mesiac 151,09eur. Extrém, nechápem, je to šialene veľa. 2 týždne z toho mesiaca som tam poriadne ani nebývala, len som sťahovala, sprchy z polovice riešim v práci, ten mesiac som skoro nevarila ani nepiekla, párkrát som umyla riady pod tečúcou vodou- nie je myčka, neprala som. Mala som tam aj priateľa zvyšné 2 týždne z mesiaca, akurát som ho nenahlasovala, chcela som od Nového roka a to sme sa rozišli, preto som to neriešila. Ale nepríde mi normálne platiť 294,09eur za energie za 1 mesiac. Mala som problem s radiátormi, raz boli na 5ke studené, raz vriace, boli teda stále zapnuté, čo mohlo na tej 5ke chybne točiť spotrebu + keď mali zlú chvíľu, dokurovali sme si ohrievačom a to viem, že žerie jak ďábel, ale toľkoto??

Ja by som to zaplatila, ale bojím sa, ak to je podvod a neohradím sa hneď prvýkrát, že za každý mesiac od januára mi vyrúbu pomaly 200eur. Určite chcem do konca roka zmeniť podnájom, ale zatiaľ nechcem, aby ak majitelia vycítili, že som sama mladá žena a nevyznám sa, aby ma ošklbali. A ešte čomu nerozumiem, za kobku platím 40eur, nechcela som ju pôvodne, realiťák hovoril, že sa s majiteľmi dá dohodnúť, aby som ju neplatila, akurát s majiteľmi sa vôbec nedalo dohodnúť... už keď som ju mala, napráskala som ju teda plnú, nech mám byt čo najviac voľný, zrazu nad ňou prasklo kanalizačné potrubie a vytopilo mi knihy, oblečenie, skrinky, xyz vecí za niekoľko 1000eur - kakanice a cikanice. Doteraz sa doťahujem s poisťovňou, ktorá nemá záujem niečo preplatiť, ale to je iný príbeh. A majiteľka má tú drzosť dať mi tam voľačo - 2eurá nedoplatok (2 screen) po tomto všetkom, čo som si s jej kobkou už vytrpela? A to, že ráta údržbu vonkajších plôch, prevádzku areálu a podobne je okej? To jediné mi známy povedal, že to on nemal a nemali by to inkasovať mne, ale naozaj to riešim prvýkrát a netuším.

Mám k tomu iba tieto 2 podklady. Pýtať si prosím ešte niečo iné k nahliadnutiu? Alebo je to v poriadku a zaplatiť to? Nechcem zbytočne narobiť paniku, ak sme s bývalým za 2 týždne toľko minuli, ale nezdá sa mi to. Svietil nám aj stromček občas cez noc, ale naozaj neverím, že by to toľko nakrutilo.

Veľmi pekne vopred ďakujem za odpovede! 🙂

Strana
z2
sissi117
autor
10. jún 2024

ešte doplním, že sa jedná o novostavbu a predo mnou vraj v byte nikto nebýval

wade
11. jún 2024

Skontrokuj si počiatočné stavy meracov. To čo máš v preberacom protokole vs to čo je ako počiatočný stav v tomto vyúčtovaní. Tepla voda aj teplo na kurenie ide od júla kompletne na teba. Aj keď si tam bývala iba mesiac. Neviem kedy začala vykurovacia sezóna. Ale podľa mňa skôr ako v decembri. 300 EUR za energie v novostavbe sú nereálne. Reálne by to malo byt 100-110 EUR.

tinalia
11. jún 2024

Podla mna na tebe dobre ryžuje, hladala by som si nieco ine. Som uz v siestom podnajme a taketo problemy som nikdy neriesila, majitelia boli nastastie normalni ludia 🙏

dadis
11. jún 2024

@sissi117 Skontroluj si merace, ake si mala zapisane pri preberani bytu. Kurenie moze byt vyssi naklad, lebo ste museli v decembri ten byt prekurit, neviem ci byvaju okolo susedia, mozno aj preto bol tenbyt studeny. Ale este takto..kurenie je 70% pausal a 30% spotreba, vyzera, ze oba vam pausal za cely polrok vyuctovala do decembra (ale zase vykurivacia sezona nezacina ovela skor, tak ti by nemalo spravit az taky rozdiel) A elektriku v tomto vyuctovani nemas, to je iny dodavatel (ten elektricky ohrievac, stromcek). Ostatne polozky su ok, ved byt vyuzivas, tak musis platit vsetko, ako by bol aj tvoj (kobku, vonkajsie priestory a pod. Ale zda sa mi to vysoke najomne, este asi aj zvysia mesacny predpis, aby neboli nedoplatky, radsej si asi hladaj nieco lacnejsie

trgypadl
11. jún 2024

Je to vyuctovanie od jula do decembra,ja osobne si myslim,ze by si mala platit len alikvotnu cast od vzniku najmu

dadis
11. jún 2024

@trgypadl Poskedny stlpec je vyratany na 1 mesiac.

trgypadl
11. jún 2024

@dadis to chapem,pozeram to zbezne,len mam z toho pocit,ze polozky v zltom ramiku si prenajimatel upravil po svojom ,aby to bolo pre neho co najvyhodnejsie,pri nich to neprepocital ako pri ostatnych

dadis
11. jún 2024

@trgypadl Je to asi podla meracov, treba si to skontrolovat.

janicast
11. jún 2024

@sissi117 uz aj to.zíram,že 40 pivn.kobka..
Jednoznacne výpoveď, hladanie iného podnajmu..éste aj cena garsonky neumerne vysoká.v nasom.dome u susedy za 650 byvajú nájomcovia v 2 izb.krasnom.byte./Petržalka/

lienka.7
11. jún 2024

@sissi117 najmä nech ti dá vyúčtovanie iba za december, odkedy tam bývaš, nie od júla. Si prepočítaj niektoré položky, napr. Spravcovsky poplatok mas 72€ za tých 6 mesiacov, mas platit len za mesiac. Detto smeti. No a euro k euru a postupne ti to naskace. Mimo to, hľadaj určite niečo iné, toto je mega drahé 👎

luccija
11. jún 2024

Mohol to spraviť ohrievač je to žrút elektriky
Hľadaj si iný nájom je dosť drahy

hellwant
11. jún 2024

@lienka.7 prepac, ale zle sa pozeras na rozpis, neplati 72,ved sa pozri na posledny stlpec ten je za mesiac- plati iba cez 12 eur alikvotnu cast. Chyba bude vo vode, teple v prvych 4 zltych polozkach.

melanta
11. jún 2024

Máš nájom 687 eur. Máš to v zmluve rozdelené, koľko z toho je nájom a koľko energie? Ak áno, máš aj rozdelené, koľko ktoré energie? Ak áno, chci vidieť, že majiteľ bytu toľko aj reálne platí. Nie je neobvyklé, že nájomník platí preddavky, ale majiteľ odvádza menej. Takže toto si skontroluj, nech ti ukáže, že platí toľko, koľko platíš ty podľa zmluvy. Ak to v zmluve nemáš, minimálne trvaj na dodatku k zmluve, kde to rozpíšete. Skontrolovať to so stavom meračov k dátumu, kedy si sa sťahovala tu už odznelo. V každom prípade, ten nájom je drahý podľa mňa. Za takmer rovnakú sumu prenajímam v BA v novostavbe 2 izbový byt 50m2 pre 2 osoby. Pivničnú kobku prenajímam bez toho, aby nájomník za to platil. Za 50 eur prenajímam parkovacie státie v garáži, takže dať pomaly toľko za kobku je úžera. Z celkového dojmu mám pocit, že by som radila zmeniť podnájom.

jaroslav81
11. jún 2024

Najhoršie čo môže byť je prenajímať si od firmy, s nimi sa nebude dať na ničom dohodnúť a budú len ojebovať ako sa dá, keďže z toho biznisu žijú...okamžite podpíš výpoveď a nájdi niečo normálne....a k tej prasknutej kanalizácií sa radšej nevyjadrujem..hnus

lienka.7
11. jún 2024

@hellwant je tam skutočný naklad za 6 mesiacov vs.co ona zaplatila za 1 mesiac. Rozdiel jej robí časť nedoplatku.

egonsk
11. jún 2024

brat plati za pekny prerobeny jednoizbak (alebo 2garzonka) v petrzke menej a to ma aj s energiami a TV+internetom v lokalite s vybornou dostupnostou na vsetky smery.

lukbe
11. jún 2024

@lienka.7 no hej, ona zaplatila za mesiac, ale vyzerá, že nedoplatok vyúčtovali za tých 7 mesiacov. Nemalo by sa to vypočítať inak?

majka99999
11. jún 2024

Akoze my 4-clenna rodina v BA, 3-izbak, platili sme 170 eur platby druzstvu minuly rok a mame 1 euro preplatok. Ako mozes za 100 eur minut za ohrev aj kurenie za 1 mesiac v 1izbaku 1 osoba,? Keby aj 2 tam byvate... Akoze za vodu spolu 18 eur a za ohrev vyse 100, to kuria ebenovym drevom v kotli, ci co? Naozaj len porovnat merace pri preberani. Velmi rychlo by som si hladala daco ine.

simca06022011
11. jún 2024

ohradila by som as voci tomu, uctuje ti spotrebu podla m3 ale od jula.. co je nezmysel, v tom byte sa robilo urcite, upratovalo, zariadovalo, rovnako sa tam od septrembra kurilo podla vsetkeho
Dufam, ze mas odpisane merace pri preberani s nimi...

hellwant
Autor odpoveď zmazal
hellwant
11. jún 2024

Nemohla urobit chybu v tom, ze zaratala ti v zltych polozkach sumu za 5 mesiacov a odratala mesiac a nie, ze odratala 5 mesiacov a ty platis iba mesiac? Rozdiely su prilis male z druhej kolonky kde je pol rok do tretej kolonky kde je 1 mesiac. Ak je to novostavba, kludne mohli tahat stierky, malovat- brali vodu, temperovali byt a brali elektriku na vnutorne dokoncenie a ty to platis.

lienka.7
11. jún 2024

@hellwant mne to tak pripadá. Proste ma to zaplatiť vsetko
@sissi117

ada309
11. jún 2024

Ja by som pozrela aké preddavky sa skutocne zaplatili...

kristiii
11. jún 2024

@sissi117 a nemôže to byť kvôli tej novej vyhláške? Tebe môže sedieť spotreba kvôli meračom, ale keďže sa v Tom byte kúrilo len jeden mesiac, tak si bola podľa správcu (nie ty, ale majiteľ) práve ten z bytov, ktorý akože silou mocou šetril. Neviem, len rozmýšľam.

kristiii
11. jún 2024

@sissi117 odfoť do komentára tú druhú časť vyúčtovanie od správcu

sissi117
autor
11. jún 2024

Ďakujem za všetky komentáre. Zmluvu ako na potvoru nemôžem nájsť, musím znovu všetko prehľadať, ale majiteľke som aj tak napísala o týchto nejasnostiach, ktoré mám. Ešte od nej teda budem pýtať vyúčtovanie elektriky, nevedela som, že to je zvlášť a že to mi vlastne neposlala. To by malo byť vraj 40eur, z tých 143, čo sú zálohové platby.

Ten jeden známy mi zase hovoril, že on mal max. 15-20eur mesačne a roky mu za elektriku chodili krásne preplatky a to mal Las Vegas v byte- tiež garzónka. Takže to sa mi rovnako nezdá, že mi neposlala, nedoplatok tam teda nebude, a aj keď sme boli v byte 2 týždne dvaja, elektriky sa veľa minúť nemohlo (jedine ohrievač, ale tiež nie každý deň a stromček a čo sme si na Vianoce vypražili rybu na sporáku :D). Či sme trafili 0 ktovie, ale preplatok vrátiť jej už asi nevonia, lebo nechápem, že mi pošle iba to, čo sa jej hodí a nie keď už, tak predsa všetko.

Susedov neviem koľko mám doteraz, bytovka je zaplnená tak z polovice. Tiež som Petržalka,..

Majiteľka mi na moju žiadosť, že by som chcela vidieť prehľad platieb za jednotlivé mesiace + koľko reálne platí poslala vyúčtovanie nákladov spojených s užívaním bytu, kde nedoplatok robí - 12,66eura (veľké vľavo hore). Ale dole vo fialovom menšom rámiku je napísaný preplatok 97,97eura. Na poslednej stránke je za môj december uvedená nula a za iné mesiace sú tam tie sumy divne nahádzané, zase som sa akurát zamotala. Prikladám to do prílohy, mohla by som ešte poprosiť, kto tomu rozumie, či je to ok? Ja naozaj absolútne.

Áno je to novostavba a na začiatku mi ešte hovorila, že zariaďovali oni podľa toho ako si mysleli, že to bude najlepšie pre potenciálnych nájomníkov. To som si tiež skorej neuvedomila, že rozdiely medzi 5 mesiacmi a mojím jedným mesiacom sú malé, na to, že sa tam muselo pracovať (ten excelovský súbor), ďakujem.

sissi117
autor
11. jún 2024

Prikladám aj komunikáciu s majiteľkou, nech nemusím citovať, nakoniec mi z ničoho nič ten "dlh" stiahla na 41,08eura. Príde mi to maximálne čudné, že zrazu aký skok a síce som vnútorne vďačná (ešte som jej ale neodpísala), nechcem na ňu pôsobiť nevďačne, no úprimne nerozumiem, že prečo mám vôbec niečo platiť, keď z tohto modrého vyúčtovania oni dostali preplatok a tam hore tých 12eur keby pýta, tak síce stále nerozumiem, ale to zaplatím.

kristiii
12. jún 2024

@sissi117 no takto by to mohlo sedieť, neskôr sa na to pozriem podrobnejšie (ale tiež sa moc nevyznám), ale s tým kúrením to bolo očividne ako som si myslela. Ona ti zaratala všetky náklady na teplo, keďže spotreba podľa meračov bola reálne len tvoja (radiátory sa zrejme otvorili, až keď si sa tam nasťahovala). Lenže teplo má dve zložky a ona ti zaratala najprv aj celú tú časť, čo sa počíta od rozlohy bytu a tu mala rozpocitat na mesiace, čo spravila až teraz.

hellwant
12. jún 2024

Sme radi, ze sme ti dali napady na uvahu a pomohlo to . A ako Kristi pisala, teplo sa uz inak rozpocitava, uz neusetris, tym , ze ta vykuruju ostatni a ty mas stiahnute radiatory.

dadis
12. jún 2024

@sissi117 Problem je v tom, ze v byte predtym nikto nebyval a ze fixnu zlozku kurenia ti celu dali predtym zaplatit v decembri (kedze velu variabilnu zlozku si minula v tomto mesiaci). Tak by to malo sediet. Inak ty vidis nedoplatok 12 eur. Oni cakali tym, ze 5 zo 6 mesiacov byte nebyval, preplatok. Ale vyzera to byt v poriadku. Ja osobne by som nepytala ani tych 12 eur, az pri vyssich nedoplatkoch sa mi s tym chcelo babrat. A elektrika za minuly rok vyuctovanie, mi prislo uz, to chodi neskor. Pokojne sa vypytaj aj vyuctovanie za to..my sme 3 osoby v 4izbovom byte, platim 30 eur a prisiel mi preplatok ( a to periem kazdy den)

Strana
z2