Ako riešiť nefér asignáciu dedičov pri hypotéke?
Dobrý deň. Mám dilemu. S priateľom plánujeme sa brať ale je tu jedna nevyriešena otázka. Býva u mňa, on má svoj byt na hypotéku. Vďaka mne má + 650€ mesačné z nájmu, z ktorého platí inkaso za svoj byt, za moj byt a svoju hypotéku. Nie je lakomý. Mám však dilemu. Mám byt bez hypotéky. Keď sa zoberieme a zomriem (sme zdraví, ale človek nikdy nevie) tak môj byt dedí on ale keby sa mu niečo stalo tak jeho byt by som nededila ja ale jeho mama keďže v poistke hypotéky ako aj v 3.pilieri je uvedené jeho mama. Príde mi to nefér. Nie je to sebecké, keď mu navrhnem aby si dal opraviť meno v tých poistkach (nie teraz, až keď budeme manželia)? Hypotéku bral ešte predtým ako sme sa spoznali. Tak preto tam figuruje jeho mama, to chápem.
@minenkaa čo konkrétne?
Nie nieje to sebecké. My to tak tiež máme 😄
Prečo mu to dávaš a prečo si z toho on platí svoju hypotéku na svoj byt ,veď dedič sa dá zmeniť
To, ze je niekto uvedeny v poistke hypoteky, neznamena ze zdedi byt, to su dve rozdielne veci 🤦 podla tvojej logiky, ked dam na poistku hypoteky susedu, tak ma s dedicskym konanim co? Chybaju ti zakladne logicke pochody v celej tvojej uvahe...
Čo keď zomrie ,ale keď sa zoberiete ,to ešte len budes plakať
Pokial uz budete manzelia a nebudete mat deti a nespisete zavet, tak aj tak v pripade smrti jedneho z vas budu dedit aj rodicia zomreleho. Pokial budete mat uz deti, tak budu dedit manzel/manzelka a deti. To, ci ma prepisat poistku a treti pilier na teba je na rozhovor. Mozno mu dali rodicia peniaze na ten byt a vdaka tomu ma nizku hypo.
on asi prenajíma svoj byt, keďže býva u nej a z neho má tých +650 €?
správne chápem?
Poistka hypoteky ale nie su peniaze do vacku, ked toto myslis? To budu peniaze na vyplatenie zostatkovej hypoteky.
Za druhe, preco si robis narok na veci, ktore si on vybudoval ked ste neboli vzati? Aj ked chapem ze "vdaka tebe" ma tych +650, to ti ale este nedava narok na jeho byt. Aj ked nechavas to vyzniet ako by mal tebe byt za to vdacny, aj ked nechapem preco. Z tych penazi ide aj tebe, tak uz duplom. Ak mas pocit ze to je nefer voci tebe, ries toto, ale nie cely byt.
Za druhe, chapem ze keby sa mu nieco stalo, chce aby bolo postarane aj o mamu. Preco by tie peniaze daval tebe, ty si evidentne zarobis sama dost. Ja ho uplne chapem.
Ine to je, ked uz rodicia neziju - potom nech to vsetko ide tebe ako manzelke, ale pokial ma zijuceho rodica, tak plne suhlasim s tym, aby odlozene peniaze sli rodicovi, pre pokoj duse ze je o neho postarane aj keby zle bolo.
Presťahujte sa k nemu do bytu a otočte to🤷♀️
Keď sa ti to nezdá fér.
Lebo podľa mňa to máte fajn zariadené aktuálne, keďže ti bez problémov prispieva.
Ale kľudne si o Tom pokecajte aké máte predstavy po svadbe o týchto veciach.
@hopatko nemyslím si, že chýbajú mi základné poznatky. Áno, poistka vyplatí zostatkovú sumu pre tú osobu, ktorá je uvedená v poistení. Keby to tak nebolo, tak by ndtrebalo uviesť osobu v poistení.
@zuzanaete peniaze mu nedali. Nie je tak ako píšete. Dedí manžel/manželka, nie rodičia.
@ejbyk áno ale to je v poriadku, nemám s tým problém. Dohodli sme sa jasne, platí mi celé inkaso + veľké nákupy.
@veselo_neveselo jeho mama nemá finančné problémy. Podľa Vás je fér, že môj celý byt 200.000€ by zdedil on po mne a ja v opačnej situácii nič lebo jeho mama...? 😄
@ljzozv Neriešim aktualnu situáciu ale manželstvo. Pokiaľ dobre viem, v manželstve všetko je spoločné. Nechcem aby prepísal byt na mňa! V žiadnom prípade!
@veselo_neveselo akože jeho mama má zdediť byt keď z nášej spoločnej kasy bude splácať hypotéku? 😄A nedajbože ma zrazí auto, tak dedí po mne môj byt bez hypotéky?
Nerozumies nechces alebo si len nechapava. Je uplne jedno kto je uvedeny v poistke, je to poistenie hypoteky v pripade umrtia, kde sa vyplaca urcene % zostatkovej dlznej sumy banke z poistovni. Dedenie je u nas stale podla zakona, nie podla mena v poistke preboha.
@veselo_neveselo mimochodom jeho mama má obrovský dom, krásny dôchodok a ešte 3 detí 😉Niekto dokáže aj vybudovať niečo a mať sa dobre, zabezpečiť sa. Ale táto diskusia nie je o jeho mame. Pointa je inde.
Deti nebudete mať?
Pozri, myslim si, ze ked zomries, tak uz ti moze byt jedno, kto zdedi tvoj byt - nemyslis? Mas vobec moznost svoj majetok odkazat niekomu inemu ako jemu? Ak ano, mas rovnako moznost to osetrit na zaklade svojho rozhodnutia. Ale nemalo by to byt podla mna nieco za nieco. Narokovat si majetok druheho, a je jedno ci to je rodic, alebo partner, je podla mna dost nevhodne.
A co ak zomrie on, tak o tom sa pobavte, a nastuduj si co ma v poistkach, a ake su pravidla dedenia majetku, a dohodnite sa.
Nehovorim, ze sa o tom nemate rozpravat, ale pristupit k tomu tak, ako si napisala je hyenisticke.
Ze ked ja zomriem, ty dostanes; a ked ty zomries co dostanem ja? 🤯
Ja teda nechapem tento kalkul, ze co kto po smrti jedneho z vas zdedi.
Ako preco vobec toto riesis? Preco planujes svadbu?
Ako si ty dosla k bytu bez hypoteky? Spadol ti z neba? Ved si spis zavet na svoj byt a jeho dokumenty nechaj tak
tak sa neberte a majetky ostanu kazdemu z vas a netreba riesit. Tieto kalkulacie su bohovske :DDD
Dostuduj si dedenie, ze kto kedy.
Normálne sa o tom porozprávajte...moj muz keď bol slobodný, tak mal na poistkach oprávnenú osobu mamu, q na dôchodkovom brada...ked sme začali spolu žiť, tak to zmenil

Mna zaujalo tých 650 € vďaka tebe