icon

Ako riešiť neoprávnené poskytnutie úveru v banke?

savannah28
31. mar 2024

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom môjho známeho:

Známemu boli ( dalo by sa povedať neprávom) poskytnuté úvery vo vysokých sumách. Banka určite nekontrolovala príjem podľa sociálnych odvodov ako iné banky - keby áno, určite by mu žiadny neprešiel. V dotyčnej banke stačí mať vyšší mesačný obrat na účte ( je jedno odkiaľ) a ponuky na úvery sa generujú samé bez ohľadu na to či sú tie príjmy zo zamestnania alebo len sa na účte peniaze ,, točia ''. Áno, známy pochybil že všetky ponuky na úvery prijal ( pochopil už aj on že to nebola dobrá voľba), doteraz ich riadne splácal, no už nevládze a banka mu odmieta dať aj čo i len odklad splátok, keďže jeho situácia sa momentálne zhoršila ( jeho synovi bolo diagnostikovaných niekoľko psychiatrických diagnóz). Banka mu poskytla nemalé sumy ( aj keď v tom čase bol zamestnaný len na dohodu a mesačne reálne zarobil 200, max. 300€ a banka mu poskytla úver vo výške 20 000€). Ďalších 20 000 mu banka poskytla minulý rok len tak ako odmenu za splnenie všetkých podmienok ( napr. za to že len spĺňa podmienky ako niekoľko platieb kartou mesačne, za to že u nich vlastní sporiaci účet, za to že urobil minimálne 5 prevodov a pod.).

Moja otázka znie, či má niekto podobnú skúsenosť a či by vedel niekto poradiť čo s tým ďalej a ako by sa mu dalo v danej situácii pomôcť, keďže to vyzerá, že banka predsa len trochu zanedbala odbornú starostlivosť. Známy je ochotný splácať, len nie takú veľkú sumu a nevie ako by to mal ďalej riešiť, keďže v banke sa veľmi k činu nemajú a nedvíhajú mu už ani telefón.

Ďakujem a budem vďačná za každú radu.

oli18
31. mar 2024

@savannah28 Citujem: "v banke sa velmi k cinu nemaju a nedvihaju mu uz ani telefon". To velmi hlboko klesla ta VUBka 😃. Uz by si mohla konecne pravdu napisat.

petamich
31. mar 2024

@oli18 tiez nechapem co tym chcela autorka povedat. akoze na pobocke nedvihaju pevnu linku? pripadne cele call centrum nedviha toto cislo? 🤷‍♀️

alex49
31. mar 2024

Žiadna normálna banka by neposkytla úver 20 tisíc, 21 ročnému človeku, čo má reálne príjem 200 eur. Čo by mali z toho, že nebude splácať?
Aj keby mu prvý úver dali, tak druhý určite nie. Banky chcú točiť peniaze zo ziskom, nie zo stratou.

savannah28
autor
31. mar 2024

@matullienka zatiaľ sme sa informovali len o odklade, 'ktorý zrejme nebude.. Takže bude nevyhnutné to riešiť už inak, výhodne pre obe strany.

matullienka
31. mar 2024

@savannah28 ty si strašne naivná, v banke si s ním nebola ani raz ale veríš mu všetko čo ti povie. Presne takého človeka on potrebuje čo mu nakeca hlúposti a o chvíľu bude chcieť aby si to za neho splácala. Keď nerozumiete zmluvám už dávno ste mali byť v banke osobne

savannah28
autor
31. mar 2024

@oli18 má svojho bankára a ten sa mu neozýva už vôbec. Prepáčte, 'nemyslela som to tak že nikto na celom svete z banky nedvíha telefon. Už to bolo dosť dlhé a' nechcela som to ešte viac rozpisovať. Má svojho bankára a keď to má rozrobene s ním tak sa snaží dovolať jemu.

tundra
31. mar 2024

@gab1sol inac banka Julius Bär odpisala 600mil.stratu za zle uvery v Rakusku,mozno si o tom pocula.Syn tam pracuje a bol pekne nastvany...Mozno slovenske banky skusaju nove rizikove uvery 🤣🤣🤣

savannah28
autor
31. mar 2024

@tundra nepočula som o tom. Ale už ma asi nič 'neprekvapí ani 😆

matullienka
31. mar 2024

@savannah28 treba fesimu vysvetliť, že keď ma prúser má letieť do banky a nie sa snažiť dovolať niekomu kto tam už ani nemusí pracovať

petamich
31. mar 2024

ak ma svojho bankara tak je premiovy klient = dostatocne zaujimavy pre banku prijmom, produktovou vybavenostou...takze neviem akym sposobom tvoj znamy banku oklamal a vkladal/vyberal peniaze ale na poskytnutie uveru sa evidentne kvalifikoval

v tomto pripade zial mu nezostava nic ine, len sa skusit s bankou dohodnut 🤷‍♀️ idealne nech sa poradi s nejakym pravnikom

syslik81
31. mar 2024

@savannah28 inak taka dobra rada- nebud taka hrr do pomoci cudziemu cloveku lebo sa to obrati proti tebe.. ty sa snazis staras riesis a co robi on? si si 100% ista,ze vies celu pravdu tak ako to naozaj je a nielen jeho verziu?

savannah28
autor
31. mar 2024

Dobre dámy, ďakujeme veľmi pekne za Váš čas a za vaše rady a odporúčania... Všetky názory rešpektujem a úplne vás chápem... A keďže ide o naozaj zaujímavý prípad..
V budúcnosti otvorím novú diskusiu a môžem vám dat vedieť aké riešenie sa našlo ( pre tých ktorých by to zaujímalo).
Ešte raz ďakujem a prajem pekný večer ❤️

matullienka
31. mar 2024

@savannah28 nemusíš otvárať novú, radi si to prečitame v tejto

savannah28
autor
31. mar 2024

@matullienka aha takže môžem písať sem aj keby to bolo 'napríklad o mesiac ( prepáčte' nevyznám sa v tomto koníku ešte) 😆

matullienka
31. mar 2024

@savannah28 áno aj o 2 roky

savannah28
autor
31. mar 2024

@matullienka dobre, o výsledku tohto prípadu vás všetkých budem informovať, 'nech už by bol akýkoľvek 😄
Ešte raz ďakujem a prajem všetkým príjemný zvyšok večera.

viera27
31. mar 2024

@savannah28 nic,naklusat do banky osobne. Napriklad predlzit dobu splacania,aby sa znizila splatka. Ale v prvom rade jedine s bankou komunikovat. Nic ine mu nepomoze.

gab1sol
31. mar 2024

@tundra nepoznám prípad, ale nesúvisí to s krachom Signa Holdingu? Inak, každá banka má určite percento defaultných úverov, ktoré sa už nepodarí dostať naspäť/vymôcť. A doteraz si pamätám vetu zo školenia - na jednu nesplácanú hypotéku musí byt 10 splácaných.

gab1sol
31. mar 2024

@savannah28 rada nie pre dlžníka, ale pre teba. Nerieš úvery iných. Dostaneš do problémov len seba.

vlastnynazor
31. mar 2024

@savannah28 pri zarobku 200 max 300 eur mesacne ti neposkytne ziadna normalna banka uver 20000 eur, duplom nie, ak uz ma aj iny vysoky dlh, pricom splatka je 900 eur mesacne.
Prepac, bud klames ty alebo ten tvoj pribuzny.

mamina7070
31. mar 2024

bud klames alebo si klamana

manzel pracuje vo vub 😉

macekovam
31. mar 2024

@savannah28 tak ak ma tie peniaze na účte nech ich vráti a hotovo... Keď mu boli pripísané na účet mu to nevadilo? Mal vtedy povedať ďakujem neprosím... Aj tí banka dá aj zlé je.. Keď nedá tiež zlee je...

lalenka33
31. mar 2024

@savannah28 prepáč, ale si fakt veľmi naivná a hlúpa. Jediná rada pre teba je , aby si v žiadnom pripade tomuto podvodníkovi nedala žiadne peniaze, ani mu v žiadnom prípade nevybrala na seba úver. Každý 1 člivek v tejto diskusii okrem teba vidí, že ťa dotyčný oklamal a ty si mu uverila, len ty to nevidíš a dokolecka tvrdíš tie bludy, čo ti natáral.
Nie, VUB nedá niekoľko tisíc eur niekomu, kto pracuje len na dohodu.
Áno, každému, kto má pohyby na účte poskytne ,,predschválený" úver , ale ten dostane každý až po overení v registri neplatičov a overení príjmu v SP.
Koľko tisíc eur by si musel vkladať mesacne na účet, aby mu poskytli tolko tisíc? Odkiaľ tie peniaze mal?
Taká malá skúsenosť kamoš chcel z VUB 50000 eur a pri plate 5000+ v zahraničí , pri dokladovaní prac zmluvou, výpismi z účtu, daňovým priznaním zo zahraničia mu to nechvalili. Takže tejto rozpravke ako nezamestnanému s 200 eur príjmom z dohody dajú 20000 môžeš veriť jedine ty.
Ale však mu poraď nech sa obráti na súd, že mu neopravnene poskytli peniaze, ktoré teraz nevie splácať. Banka má všetky doklady archivované. Tam sa ukáže kto klame. Len aby potom neskončil v base za úverový podvod.
Nech ti dá úverovú zmluvu, výpisy z účtu z tých rokov a výpis zo socialnej poisťovne aké odvody boli zaňho vredy platené a hneď sa uvidí, kto klame.

stevvvka
31. mar 2024

Žiadala si o radu, kto si prešiel niečím podobným, ale nikto taky tu nie je, ten tvoj známy si pekne dobre vymýšľa.. Alebo aj ty

lenkasarka
31. mar 2024

Takáto bludaria. To by potom každý dostal úver aj tí čo sú na dávkach. Veď berú určite viac ako 200 eur. A ako odmena 20 tis to je úplne sci-fi 😂

babydesire
31. mar 2024

@savannah28 stymto by som zasla za fin.poradcom alebo do odlzovacej spolocnosti,,nech poradia co stym...laicky ma napadlo preniest uvery do inej banky a dohodnut sa snimi na novych podmienkach splacania..este je aj osobny bankrot ale ja osobne nesuhlasim stouto "instituciou",, je nespravodlivost..no ale ak splna podmidnky..aj to je cesta. Mimochodom,, zakladne pravidlo - ani ked ide o zivot tak Nikdy neberiem viac, nez som schopny vtom case splacat...my prerabame barak uz par rokov..s krasnou pozickou by sme to mali davno pradavno hotove a mohli sme namiesto prace a brigad travit viac casu s nasimi detmi..ale taku financnu zataz by sme si nemohli dovolit. Treba rozmyslat.

cherrystone
31. mar 2024

@savannah28 banka moze dat ponuku uveru na zaklade svojho posudenia financnej situacie klienta, ale pri schvaleni takychto ciastok si klienta urcite overuje cez uverovy a socialny register (zistuje aku ma vysku prijmu a ci nema uvery u inych subjektov) - teda si overuju jeho schopnost splacat. v skratke musi mat prijem alebo financne krytie (majetkom alebo rucitelom) na to, aby taky uver dostal. aj keby sa hypoteticky stalo, ze mu "omylom" dali uvery, ktore nedokaze splacat (co sa asi zhodneme, ze je nepravdepodobne), tak pre banku je to len zvysene riziko, ale zodpovednost je na klientovi. urcite by som oslovila financneho poradcu prip. inu banku. ale ako ti pisali uz vyssie v tomto pribehu nieco nehra a tiez sa priklanam k nazoru, ze este tam chybaju nejake informacie od "pana zodpovedneho".

viera
1. apr 2024

Ja len,ze…”gratulujem k vyberu partnera🤣a tvojej naivite🫵🫡”

kirk11
1. apr 2024

@lalenka33 tebe asi kamos tiez nehovori pravdu, lebo neviem preco by mu pri plate 5000+ na riadnu zmluvu nepozicali 50 000 .

nelca0510
1. apr 2024

Asi už nebudeš čítatat ďalšie komentáre,ale vy dvaja si myslíte,že banka spáchala úverový podvod na dohodárovi s príjmom 200 eur? Ono si to banka riadne všetko overuje,aby poskytla úver.
Je mi to divne celé,už tu jedna písala,že jej manžel pracuje v tej banke a takto to jednoducho nefunguje.
Obávam sa,že ten tvoj známy ti niečo nestaral. Hlavne si berem žiadny úver,že mu pomôžeš. A ani mi nerob ručiteľa.