icon

Ako riešiť neplatenie daní z bytu?

29. sep 2024

Kočky som totálne pohoršená vzhľadom na môj a kamarátkin rozhovor. Ma dva byty v najme, dnes sme sa stretli, s kľudom Angličana mi povedala, že ona dane neplatí aj keď by mala lebo načo, že ona štátu nič nebude davat. Skoro mi oci vypadli. Slušne som jej povedala, že no, platiť by mal kazdy. Povedala mi, že som hlúpa a nemám sa do toho starať🤦‍♀️ pritom ONA mne sa pochvalila takouto informáciou. Akože ja normálne keby som mohla okamžite ju udam, ale čo mám robiť? Nechať to tak? Nechcem sa do toho starať. No je mi z toho zle. A potom že prečo takto funguje u nás ako funguje.

Strana
z2
dadis
29. sep 2024

@anjelok Ak by si sa registrovala aj ty, mozete si obaja uplatnit nezdanitelnu ciastku 500 eur. Ma to len vyhody, podla mna. Ak ten byt nejdete predat, mozno b som rozmyslala aj zaradeni bytu do obchodneho majetku, vtedy si mozes uplatnit ovela viac vydavkov, aj splatku. No ale do 5 rokov po vyradenie z obchodneho majetku pri predaji platis dan z prijmu (zo zisku pri predaji)

anjelok
29. sep 2024

@michal711 to som reagovala na ten koment, ze zaplatis pokutu a ides dalej

anjelok
29. sep 2024

@katkaseiner sila toto...ja som si to aj pozrela na stranke fin.spravy, ze dokedy co treba. Ale tam nikde nie je napisane, ze sa musime registrovat obaja. Akoze naco? Ja to nechapem, ved ten byt je spolocny a dan plati len jeden za oboch. Tak naco musia byt registrovani obaja?

anjelok
29. sep 2024

@dadis ved to som si aj uplatnila. Byt je aj moj, v najomnej zmluve som, dan zaplatena je. Vobec nechapem pointu toho, kedze sme manzelia a byt je v bsm. Chapala by som, keby sme mali byt v podielovom a kazdy si plati za seba.

anjelok
29. sep 2024

@dadis to mam nastudovane okolo dani, ale ktovie, kedy pride situacia, ze ho budem chciet/musiet predat...a platit dan + zdravotku, to sa neoplati

dadis
29. sep 2024

@anjelok Ved to je ten najvacsi problem

simsalabim
29. sep 2024

@katkaseiner
@anjelok zeny, to vazne? My tiez prenajimame byt, mame ho v podielovom vlastnictve 1/2 , jedno DIC (ani neviem, na koho z nas?) a platime jednu dan z jedneho uctu… to vazne taketo cirkusy? Byt prenajimame cca 15 rokov.

anjelok
29. sep 2024

A tie uroky tiez nerozumiem, preco sa nemozu dat do vydavkov, ved to je moj realny naklad. To mi pride uz fakt ako zlodejina, ze mam platit dan z prijmu, ktory realne nemam.

dadis
29. sep 2024

@simsalabim Je to vyhoda, usetris cca 100 eur na dani, ked si uplatnite 500eur nezdanitelnu polozku obaja

dadis
29. sep 2024

@anjelok Vies co, nie ani uroky, dokonca do tych vydavkov si mozes dat len energie, dokonca v ramci platby spravcovskemu by si si mala po spravnosti uplatnit ako vydavok bez fondu oprav 🤡. Jaaaj, som rada, ze toto uz riesit nemusim...

anjelok
29. sep 2024

@simsalabim urcite musite byt zaregistrovani obaja, ako je to s platenim dani, to neviem, ci staci, ze zaplati jeden za oboch.

anjelok
29. sep 2024

@dadis hej, to bola tiez absurdita, ale to uz od minuleho roka zmenili.
No mne tie uroky robia vela. Keby som si ich mohla uplatnit, tak nemusim ziadnu dan platit, alebo len minimum.

lelelienka
29. sep 2024

@gemerka17 ale ty vobec nechapes zakladnu pointu, ze prenajimatel si nema co zvazit, prenajimatel ma povinnost dan zaplatit. A nech je kazdy pripad iny, to je uplne irelevantne rovnako ako aj dovod prenajimatela, ktory neplati dan. Ja naozaj nerozumiem ako moze niekto toto obhajovat. A potom ze preco to na Slovensku tak vyzera…

lienka.7
29. sep 2024

@qrstxyz ten prd este zdaneny nie je ale možno aj toho sa dočkáme 🙈🤣

katkaseiner
29. sep 2024

@anjelok tak toto nechapem tiez, v podstate dobrovoľne to robite nevyhodne, kedze danovu ulavu 500€ si uplatnuje tvoj muz... ale tak co ich to zaujima... vies, v tejto krajine je to ako s tym zajacom...dostane po papuli ci má alebo nemá ciapku na hlave 🤷

qrstxyz
30. sep 2024

@lienka.7 veď počkaj, už sa povráva o dani z uhlíkovej stopy 😅

petrusa87
3. okt 2024

Platit by teda mala, ale kolko hlavne majstrov totalne nic nepriznavaju alebo len smiesne sumy a takto stat hlavne prichadza o velke peniaze, ti poviem ona by platila len zlomok z prenajmov su neni bohvieake peniaze

Strana
z2