Ako riešiť opakované meškanie nájomníka s nájmom?
Dobrý deň,
Náš nájomník opakovane mešká s nájmom.
Podľa zmluvy mu môžme vypovedať nájom až keď nezaplatí 2 mesiace po sebe a ešte musí mať výpovednú lehotu mesiac.
Je možné sa nejakým spôsobom domôcť peňazí cez exekútora? Súd? Ako začať tento proces? Nájomník je doposiaľ stále v byte. Meškal s nájmom pred mesiacom, doplatil zvyšok neskôr. Za minulý mesiac ešte nezaplatil a už je nový mesiac, kde má za 3 dni splatnosť. Predpokladáme že bude znova meškať a vyplatí len starý nájom.
Ako to riešiť?
V zmluve máte, že nájom môžete vypovedať iba ak nebude platiť? To snáď nie. Veď normálne mu dajte výpoveď. Ja by som sa aké prvé pýtala, kde nastal problém, čo sa deje a ako to chce riešiť. Komunikácia je predsa základ všetkých vzťahov. Ak to riešenie nemá, tak mu daj výpoveď, nájom, ktorý nezaplatí stiahni z depozitu a ak bude aj tak mať stále nedoplatok, tak áno, môžeš to vymáhať.
Ja rozumiem , že sa môže hocičo stať , ale raz keď ide dospelý človek do podnájmu - och . Mňa moji rodičia odmala učili , že bývanie je základ . Aj keby hocičo , hneď ako nabehne výplata poplatiť byt , ucty , elektrinu . To je základ a bez toho sa nedá , aj keby som mala celý mesiac piť vodu z vodovodu a suchý chlieb jesť .
Tu sa pripnem...
Môžem sa opýtať skúsených?
Dať výpoveď z nájmu. Čo presne to znamená ? Že mu zruším zmluvu, lebo nedodržal podmienky a do napr mesiaca sa musí vysťahovať? (Podľa toho, ako to je v zmluve). A keď nebude chcieť? Alebo mi zničí majetok, ale depozit som už stiahla na nezaplatené nájmy a už nie je z čoho stiahnuť?
@vkatush Áno, ak dám podnájomníkovi výpoveď, musí sa do termínu vysťahovať. Ak urobí škodu alebo nezaplatí nájom, tak to stiahnem z depozitu, je to tak dohodnuté v zmluve. Ak by urobil vyššiu škodu, tak ja osobne by som to riešila tak, že by som poslala výzvu cez advokáta a ak by nič, tak potom súd. Poznám prípad, kedy takmer rok býval v byte neplatič, prebehol súd, ten dal príkaz na vysťahovanie a aj napriek tomu sa vysťahoval až za asistencie polície. K peniazom za ten rok sa majiteľ ani po rokoch nedostal. To je riziko prenájmu. Preto je veľmi dôležitý výber podnájomníkov.
Ale tu vedia byť ženy veľmi múdre, v diskusiách sa bežne dočítam, že čo majiteľa do toho, či podnájomník má prácu, či má rezervu a podobne. A čo si má čo majiteľ preverovať podnájomníka.
@melanta akurát ideme prvýkrát dať do prenájmu, a presne toho sa veľmi obávam. Nemám s tým žiadne skúsenosti a keď čítam diskusie, ako sa ľudia stavajú k cudziemu majetku a hlavne ako ľahkovážne podpisujú zmluvy a potom ich nedodržujú, akoby to bol len toaletný papier, veľmi sa bojím.
My sme vymohli dlh od najomnika platobnym rozkazom.
Raz som niekde videla ze odpojili byt od elektriny. Či je to legalne neviem😃 Neviem ako je to u nas ale my v bytovke mame miestnost kde viem vypnut poistky na moj byt a bez klucov sa tam najomnik nedostane takže možno by som skusila to a elektrina by nabehla keby zaplatil. Ja keby nezaplatim elektrinu tiez ma odpoja 🙂
@anika262 normálne sa ho na rovinu opýtajte aký má problém. Či nemá robotu alebo či sa stalo? Že to takto nemôže ísť ďalej. Mesiac dva ok, dá sa počkať ale nie že to bude robiť celý čas. Že môžete ísť s ním do banky, ak je problém to čo opisoval, vyberie peniaze a zaplatí na mieste v hotovosti. Ak je problém iný, nech povie o čo ide a neklame. Nech viete ako sa zariadiť.
@anika262 toto je klasický odrbávač. Prenajímam viac bytov dlhé roky, zažila som jediný raz, že mi zavolal podnájomník, že bude mať problém uhradiť celý nájom, vysvetlil dôvod. Zavolal vopred, to bolo pre mňa úplne najpodstatnejšie, nečakal, kedy sa ja ozvem, že prečo nie je zaplatená plná cena. Dohodli sme sa, že ok, ak ďalší nájom uhradí v termíne, zvyšok neuhradenej platby mi môže splatiť postupne. Toto poznám, zakaždým iný dôvod, pretože vymýšľa, čo mu prejde a odďaľuje to. Vyhodila by som ho. Vôbec by som nič neriešila, ani mi ho nebolo ľúto. Ak nie je ochotný vopred komunikovať a priamo, bez klamstiev, nie je dôvod mu vychádzať v ústrety.
@abbey1 Počas trvania nájmu najomca nie je oprávnený jednostranne požadovať, aby sa depozit započítal na nájomné, lebo účelom zábezpeky je zabezpečiť prenajímateľa pre prípad, že nájomca nesplní svoje povinnosti. Započítanie môže nastať až po skončení nájmu a po zúčtovaní všetkých nárokov prenajímateľa (napr. nedoplatky, škody, neuhradené energie).
Nájom nám ešte trvá, teda nemôžme vyplatiť nájomné z depozitu.
Otázkou ostáva, či niekto právne odôvodní, ako ho dostať z bytu. Keď platí, len stále mešká o 1 nájom.

@anika262 Daj mu výpoveď z nájmu. Nájomné, ktoré nezaplatí, si stiahnite z depozitu.