Ako riešiť úver na byt manžela?
Ahojte, idem si k vam po radu. Manzelovi darovala rodina byt, v ktorom byvame. Byt bol zrekonstruovany uz skor, chce to novu prerabku. S tym by som bola uplne stotoznena, kebyze je byt spolocny. Avsak, byt je manzelov. Bol to dar. Ked sme rozmyslali nad byvanim, navrhla moja babka, aby sme sli k nej byvat, aby sme si zrekonstruovali cast domu a polovca domu by bola pisana na nas s tym, ze po smrti by dom ostal nam. Vtedy sa moj muz ohradil, ze len debil by bral uver na nieco, co nie je (v tej danej dobe) jeho. Teraz to vsak moj muz chce odo mna. Aby sme zobrali uver a prerobili byt. Viem, ze kebyze sa rozvedieme, neostali by sme byvat v tom byte, musela by som s detmi odist (zatial to vsak v plane nemam, ale vzdy sa moze situacia zmenit). Poradte mi, co robit. Uz pocujem muza, ze sa bude vyjadrovat, ze nemame dost peňazí na prerabku, resp na novy nabytok, ze to by bol uver kvoli nabytku pre nase deti a ze som sebecka a tak. Ako prosim vas reagovat? Nepiste mi, prosim, ze na to som mala mysliet skor, kym som sla byvat k manzelovi a kym sme nemali deti
@janage to je v poriadku , ale prave preto by som mu to nepodpísala . Ona chcela to isté od neho a povedal jej, že by bol debil. Takže už len preto by som mu žiadny úver nepodpisala, aj keby som mala potom nárok na vyplatenie. Pokiaľ chce mať spolocne úvery, nech si poriesi aj spoločné bývanie. Keď ma problém do bytu , ktorý dostal napísať vlastnú manželku, s ktorou tam bude žiť, tak nech si to rieši ako chce.
Jedna možnosť povedať mu to čo povedal on tebe, druhá možnosť nech na teba napíše percentuálny podiel
@janage pozri každý nech si urobí podľa seba. Keby mne muž povedal zajtra nech mu podpíšem úver na jeho dom, že si ho ide prerábať, potukala by som si po čele. Viem, ze by som mala nárok na vyplatenie, ale neurobila by som to. Som toho názoru, že pokiaľ chce niekto odo mňa spoločné záväzky tak nech si poriesi aj dopísanie na majetok. Keď niekto chce splácať úvery v cudzom dome nech sa páči ja nie.
Prevelmi ma zaujima,preco ta doteraz nezapisal na list vlastnictva.
@maminkadeticiek lebo pri prvej príležitosti ju odtiaľ vysmari
@lakebabe presne, 100%ny súhlas s tebou. Nikdy nevieš kedy druhému sibne a skončíš aj s deťmi na ulici... sa divím ženám, ze s týmto stále súhlasia a nepoucia sa z chýb mnohých pred nimi. Môj byt, moje investície, moje dlhý. Aj keď mu to aj tak bude de facto splácať, keďže peniaze sú spoločné.
Ako som napisala, podľa mňa nakoniec cukne a podpise👌
@lienka.7 ono sa to teraz pekne hovorí, že máš nárok na vyplatenie, ale po rozvode niekde sa ťahať po sudoch a čakať kým ta ktosi vyplatí z uveru nie je nič príjemné. Nebude mat kam s deťmi ísť, hľadať podnájom do toho bude potrebovať peniaze a ešte čakať niekoľko mesiacov kým ju ex vyplatí z úveru. Nie dakujem
Mas dve moznosti ako si to osetrit: 1. Vycislit si investicie a poziadat ho,aby aspon vo vyske investicii ti prepisal podiel nehnutelnosti (napr. vlozis alebo zaplatis 50000 a nehnutelnost ma hodnotu 150000,tak prepise na teba 1/3). 2. Podpisete uznanie dlhu,vysku dlhu,cim si zabezpecis aspon 10-rocnu premlcaciu lehotu. Alebo podpisete dohodu,kde sa dohodnete,ze v pripade rozvodu ti vrati tvoju investiciu (ale odporucam to riesit s pravnikom)
@lakebabe osobne poznám osobu, ženu, ktorá po tuším 7 rokoch sice vysudila, ze jej ex musí vrátiť časť peňazí, okolo 10.000 euro. No lenže panko nema, tak jej to ma splácať po 80!!! Euro mesacne...
On sa rehoce, lebo ma prerobený dom, podmienky lepšie ako z banky (ona mu peniaze na opravu dala vlastne čo mala, nebrali uver), a ona sa pretlka podnajmami a ma 2 roboty, vyzivne minimálne, lebo panko zase nema vyšší príjem. Cize asi tak...
@lienka.7 ved o tomto hovorím. Na papieri máš nárok a co keď on na to nebude mať. Byt nebude chcieť predať a bude jej to maximálne tak splácať. Keď je niekto v takejto situácii, že dvaja ledva naskrabu na jedno bývanie a nemajú na reko, tak už keď sú manželia nech sú aj spoluvlastníci a zveladuju spoločné. Nie ze každý chce byť sám za seba , ale keď nemám na prerábku už je aj žena na splácanie dobrá
Nikdy by som uz neprepisala svoju polku domu na manžela, NIKDY 😡😬 nikdy nevieš čo ti život v budúcnosti prinesie, pretože istotu v dnešnej dobe máme iba v sebe
Takže vlastne rodina urobila chybu, keď manželovi darovala byt.... lebo teraz má z toho zbytočné komplikácie.
@janage pozri pýtala sa co by kto urobil . Ja by som mu úver nevzala ani nesplacala. Nemám chuť po rozvode od niekoho vymáhať svoj podiel. Keď niekto chce splácať prerabky v cudzom nech spláca ja nie. Keď ju tam napíše nech si zveladuju, prerabaju. Keď nie nech si to rieši dotyčný sám.
Myslím ze to je na nich ako sa dohodnú. Keď chce byt pán tak strašne samostatny , že je to len jeho tak nech si poradí sám bez nej
Autorka: len by som chcela vedieť ako si to predstavuješ Ty. Byt by si chcela mať prerobený, ale prispieť nechceš. Všetko má zaplatiť majiteľ (Tvoj manžel), ale on svoje "vlastné" (teda mimo manželstva) peniaze nemá. Ako má teda zafinancovať rekonštrukciu bytu?
Aky vysoky uver, na kolko rokov?Ako dlho tam byvas? Treba si uvedomit, ze byt aj uzivanim straca hodnotu a treba investovat. Nemusite nikde platit najom. Ak si zoberie uver na seba, tak aj tak to pojde zo spolocnych penazi. Keby sa jednalo o mna, a islo by o sumu 15-20000 eur max, tak by som nemala s tym problem. V pripade, ze mam normalny vztah, deti. Byt raz ostane im.
Vdaka za vsetky odpovede, su rozne, ale nebudem reagovat samostayne na vsetky.
Ked by sme sa rozviedli (ano, v minulosti sme mali velku manz krizu, kedy sme si mysleli, ze naozaj lepsie bude pre nas ist od seba), v byte by ostal byvat manzel. Je to "rodinny klenot" ten byt. Urcite by sa byt nepredal, cize by manzelovi ostal prerobeny byt. Vydavky na uver by isli z mojho uctu, kedze z mojho uctu idu vsetky polozky, ktore treba poplatit.
Ja fakt neviem, ako si stat za svojim, ze uver na nieco, co nie je moje brat nechcem. Ale zaroven si nechcem pokazit v minulosti dost nastrbene vztahy s manzelom. Aby sme zas nedosli k zaveru, ze sa ideme rozviest. Ten byt mam rada aj ja, deti tu maju zazemie, je to ich domov. Ale nechcem ostat s hokym zadkom, keby sa nieco stalo.
Baby, ja nemam z pred manzelstva nic. Babkin dom sa poriesil inac. On dostal darom byt, ktory aktivne vyuzivame. Ja nepotrebujem mat podiel na byte 50%, ale zaroven chcem byt chranena, ked sa nieco stane. Pride mi to nefer, ze byt vyuzivame obaja, ale ja platim energie, okrem toho platim vsetky poplatky v ramci deti, a to sa pri troch nazbiera, a este chce odomna, aby som platila uver. Na nieco, co nie je moje. Dost penazi som vrazila do zveladenia stavu, v ktorom je byt teraz, pred prerabkou. Lebo ved aby sa zilo lepsie. Ale uz sa to latat a platat neda, preto padol navrh byt zrekonstruovat. A ano, prerabka je nutna.
Nemusí na teba napísať 50perc môže napísať 20perc napr. Tak neostanes úplne bez ničoho
A čo platí on keď ty platíš vsetko
A co prosim tq plati on? Rozky so sunkou? Ty tahas celu domacnost aj deti a ze to nie je malo. A este uver... kkso nie ze ja by som sa bala ze si pokazime vztah, sak to je uplny vychcanec.
Ale ved to ne uplne jedno. Pravne je byt jeho. Ale vsetky vydavky, ktore teraz mate, su pravne spolocne. V manzelstve neexistuju moje a tvoje peniaze. Vsetky su spolocne. Aj ked idu len z jedneho uctu, aj ked ich zarobi len jeden, kazde jedno euro patri obom. Skor by ma stvalo, ze kym jeden mina na spolocny zivot a druhy setri, tak pred rozvodom ten setriaci moze vsetko vybrat a tomu druhemu nic neostane, lebo sa to "minulo" v manzelstve. Ale aj uver by bol spolocny, a pri rozvode mas narok na vyplatenie jeho polovice, kedze sa zveladuje jeho majetok.
Ajajaj, toto nie su dobre odpovede...
Ty komunikujes z pozicie strachu a on z pozicie moci. Nielen ze sa bojis ale ty ani nevies ("nevidis") ako mas jednat..
Ste manželia a máte deti ja by som mu povedala že úver si s ním vezmem až vtedy keď na mňa prepise polovicu bytu ..

@janage chápem co sa mi snažíš povedať, ale je rozdiel keď si bude on niečo financovať zo svojej výplaty aj keď sú to " spolocne " peniaze v bsm . Málokto ma výplaty spolu jeden účet a podobne. A je rozdiel podpísať mu úver a prispievať mu zo svojej výplaty na splátku na byt ktorý nikdy nebude jej. Ja som tak žila 13 rokov s ex v mojom byte. Komplet všetky reko som si financovala sama , prispel max na nejaký spotrebič raz za par rokov. Teraz som vydatá , bývame v mužovom dome , môj byt je v najme. Rozumiem , ze keď niečo do domu dáva , ide to zo spoločných financií podľa zákona, ale platí si to z toho co si zarobi on. V živote by som mu nepodpisala úver, ktorý by som musela splácať aj ja. V prípade, že sa rozvedieme, každý budeme nazad vo svojom, ale neostanu nám ziadne spoločné úvery.