Ako riešiť úver na byt manžela?
Ahojte, idem si k vam po radu. Manzelovi darovala rodina byt, v ktorom byvame. Byt bol zrekonstruovany uz skor, chce to novu prerabku. S tym by som bola uplne stotoznena, kebyze je byt spolocny. Avsak, byt je manzelov. Bol to dar. Ked sme rozmyslali nad byvanim, navrhla moja babka, aby sme sli k nej byvat, aby sme si zrekonstruovali cast domu a polovca domu by bola pisana na nas s tym, ze po smrti by dom ostal nam. Vtedy sa moj muz ohradil, ze len debil by bral uver na nieco, co nie je (v tej danej dobe) jeho. Teraz to vsak moj muz chce odo mna. Aby sme zobrali uver a prerobili byt. Viem, ze kebyze sa rozvedieme, neostali by sme byvat v tom byte, musela by som s detmi odist (zatial to vsak v plane nemam, ale vzdy sa moze situacia zmenit). Poradte mi, co robit. Uz pocujem muza, ze sa bude vyjadrovat, ze nemame dost peňazí na prerabku, resp na novy nabytok, ze to by bol uver kvoli nabytku pre nase deti a ze som sebecka a tak. Ako prosim vas reagovat? Nepiste mi, prosim, ze na to som mala mysliet skor, kym som sla byvat k manzelovi a kym sme nemali deti
@zltalienka ak on predaj neodsuhlasi a nebude ju mať z čoho vyplatiť tak o predaji môže rozhodnúť súd ..v každom prípade by na tom bola oveľa.lepsie ako teraz keď okrem výdavkov a úveru nebude mať nič
@hopsas včera tu písali akou rýchlosťou pracujú naše súdy a koľko sa podarilo vysúdiť....v prípade že sa rozídu, potrebuje niečo iné, likvidnejšie, čo by jej pomohlo na začiatku, nie o niekoľko rokov...
Kedze je to byt, ktory tvoj manzel zdedil(ak som spravne pochopila), ste oslobodeni od platenia hypoteky a byvate len "za naklady". Ak by byt nebol, mali by ste spolocnu hypo, ktoru by ste splacali. Vy ste akoby "usetrili" na tom, ze nemusite platit za byvanie a tym padom by mne osobne vobec nevadilo vziat si spolocny uver na rekonstrukciu bytu, v ktorom byvam. Neviem o akom rozsahu rekonstrukcie sa bavime ale brala by som to ako amortizaciu a podielala by som sa na tomto naklade uz len skrz toho, ze byt dlhodobo uzivats obaja a deti tam maju domov. Pokial ti ide vyslovene o spoluvlastnictvo, tak to uz je dalsia vec.
@autorka je v podstate v pozícii podnajomnika... neviem , ze by byvalo pravidlom, že podnajomnik by rekonštruoval cudzi byt za vlastne... ci áno?
Obzvlášť, este keď sa už vyjadril,že ON by bol debil,keby pcjal peniaze do cudzieho. Ale autorka už moze... pekný prístup mate, ze? 👌 odhliadnuc od toho, že píše, že ich vzťah vonkoncom nie je idylicky
Navyše, pokial potrebujú brat úver, pôjde asi kompletnú rekonštrukciu.
Ja sa tiež chystám rekonštruovať, byt je môj, čiže takmer 40k si platím sama, muz "pomáha" vo forme zháňania remeselníkov, nákupu materiálu, dozoru a pod... ani ma nenapadlo pýtať od neho peniaze. Jedine, na čom sa podieľa je spolufincovanie detskej izby, keďže deti sú aj jeho. Taktiež pred cca. 3 rokmi, keď si opravoval svoj byt, platil si rekonštrukciu sám.
Ak by ste sa nedohodli, ze by ti daroval urcity podiel z bytu, mozno by som este isla do pozicky, kde by bolo jasne, ze ide o rekonsteukciu bytu a s kratkou dobou splacania, cca 3 roky, ak sa nebojis, ze sa dovtedy nerozvedetie, co ti nikto nezaruci. Takto by si mu prispela so zveladenim bytu, no v pripade rozvodu by ti musel vratit co si do bytu vlozila. Aspon nejaka investicia pre teba. Len toto by som si overila u pravnika, ako to vyzera v praxi. Je ale smutne ze ako manzelka zijes pod urcitym strachom..
Mne tu chýba to B. Čo platí manžel ak ty platíš všetko?
Nechápem ani argument výdavky na úver by išli z môjho účtu lebo tak je to nastavené.
Tak urobím 2kliky v IB alebo apke a mám nastavené inak.
Koľko rokov už v byte bývate? Ak by si či ste bývali inde a platli normálne nájom za byt, to by si akceptovala?
Ty máš vyšší príjem ako manžel?
Ak by manžel platil zo svojho účtu už by to bolo OK?
Pre mňa situácia kúpy časti nehnuteľností, kde je spoluvlastnikom 3.cudzia osoba je úplne iná situácia ako rekonštrukcia bytu, kde roky bývate bez úverového zaťaženia a spoločne ho užívate.
A hoci mate oddelené účty ako tu už písali peniaze na každom z účtov by sa v prípade rozvodu považovali za spoločne pokiaľ neboli nadobudnuté pred manželstvom.
Máte kde bývať. V dnešnej dobe 4%+ úrokov začne prerábať fakt len blbec, čo chce za pár rokov preplatiť celý úver na 2*. 😄
Na prerábku brat úver sa nikdy neoplatí. Normálne si šetrite a postupne, izba po izbe.
@lienka.7 áno dá sa na to pozerať aj tak, že je v pozícii podnájomníka, ktorý býva za energie a aj tie platí zo spoločného (lebo sú manželia).
No, tu sa bude vzdy niekto citit ukrateny. Ja Ta chapem, roky Ti ubiehaju, manzelstvo nie idealne a v podstate v tomto pripade nebudes vlastnit nic - teda " hola prdel" na konci. On zasa nechce Teba ako spoluvlastnika. Peniaze su v podstate spolocne, lebo, ak by akozevsplacal len on, aj tak ukrati ontie peniaze rodinu, smutna a nezavidenia hodna situacia.
@mk1111111111 že? Darovaný byt je im nakoniec na škodu. Inak by si budovali vlastné spolu a v prípade rozvodu pekne na polovicu....
Povedala by som mu orrsne to iste co on tebe pred rokmi a zacala by som vetou - poviem to presne to iste to co si kedysi povedal ty mne … ved nemusim na tebs prepisovat pol bytu, myslim ze sa da aj ciastkovo. 1/5, 1/6
Povedz mu to, čo on povedal tebe
Dám Ti jednu radu- nebuď blbá, kašli na reči či si vedela a nevedela toto a hento skôr… je x žien čo odišlo s holou riťou a nakoniec si za to môžu samé, nikdy ten byt nebude Tvoj a tak by som aj chovala. Nič čo tam kúpiš po čase nebude mať takú hodnotu, jedine deťom izbu by som zariadila ale prerábku by som inak proste nechala na chlapa a zopakovala mu to iste čo on Tebe 😉
Nepristúpila by som na to. Aj manžel raz zvažoval, ze by sme kúpili investičný byt, ale hypotéku by som musela brať ja, mne by ju bez problémov dala akákoľvek banka. No a byt v BSM? V žiadnom prípade. Jedine s tým by som súhlasila, keby zúžime BSM a byt by bol teda môj. Sme spolu 17 rokov, ale nikdy človek nevie, čo bude zajtra. Ani ja som ho nenútila darovať mi polovicu pozemku, dostal ho od mamy. Dom máme už v BSM, radšej si zriadim vecné bremeno na pravo užívania domu aj keby máme ísť raz od seba. Tu nejde o nedôveru, ale o zdravé rácio. Splácať budem niečo, čo je moje. Tvoj manžel zmýšľa dobre akurát tak po svojom...
Autorka a preco platis vsetko sama, ze naklady na byt, deti a este aj uver mas Akoze ty platit? To mi nejako nesedi a je to dost divna požiadavka od chlapa. On nema prijem?
@zltalienka zo spoločného sa platí všetko. Aj tá oprava bytu, keby aj nebrali uver a platili by to zo svojich príjmov. A byt je len muza, pochybujem ze jej dá co i len jedno, jedine percento.
Preto je to zapeklita situácia. Navyše, muz sa na začiatku prejavil, ako vlastne rozmýšľa... ako debil nebude platiť cudzie bývanie. Ale autorka už moze. A toto je podstata celeho problému. Chce si opravovať byt? No nech opravuje. Ale za "svoje" peniaze, čo mal pred manzelstvom. @autorka mu predsa platí "najom" a tiež co to prispieva.
Navyše, vždy treba rozmylat do budúcna a starať sa v prvom rade o seba. Pokojne ju môže vyhodiť co ja viem aj v 65, a kde pôjde @autorka potom? Pod most? Na jej mieste si minimálne začnem odkladať peniaze bokom, lebo precitnutie bude jedného dňa kruté. Veľmi kruté.
pokiaľ byt nebude spoločný úver s ním neber!
byt spoločný=úver spoločný
byt jeho=úver jeho
nesadni na lep 👍
@lienka.7 je to strašne komplikované. Aj tie peniaze bokom, čo by si teoreticky odkladala sú vlastne spoločné.
Ak on nemá "svoje" peniaze spred manželstva, tak ako vlastne má rekonštruovať byt?
Nie je náhodou niekde v § že pokiaľ sa v manželstve platia zo spoločného réžia, opravy nehnuteľnosti, ktorá však patrí iba jednému z nich, že v prípade rozvodu musí tieto vynaložené náklady majiteľ bytu vrátiť? Spočítať za všetky roky a čiastku bytu v tej hodnote prepísať na ňu. Ibaže to bude tak 10% z hodnoty bytu, podľa toho ako ceny nehnuteľnosti za posledné roky narástli.
@zltalienka odkladala by si takú istú sumu peňazí, akú by on dal do bytu.
Ono to je úplná klasika, ze jeden zdedí bytík po babke, uplne ze wau, lebo vsak nemusím brat hypo... peniaze na jeho prerábku vsak nema. Tak potom co? Vsak to zatiahneme spolu, hoci byt je a bude iba moj🤣 no určite. A potom sa 10 rokov môžem súdiť a podobne. Nie, ďakujem. Nejde len brat, treba aj dat. Odhliadnuc od toho, že pokiaľ v minulosti investovala co ja viem 10k, tak teraz tie peniaze majú úplne inú hodnotu a o ďalších 10 rokov nebudú už mat pomaly žiadnu.
Čiže za mna logické je keď pán manžel žiada peniaze na svoj vylucny byt, musí ponúknuť manželke nejakú protihodnotu. Ale keďže majú taký vzťah, ako majú nedá jej nič a ona ešte ustúpi, lebo jej nakoniec povie to, čo tu bezne citavame... môžeš sa zbaliť a ist.👌👎
@lienka.7 vieš všetko čo si napísala môžem otočiť z druhej strany: "Nejde len brat, treba aj dat." Ona tam býva x rokov za cenu energií. Ak by jej chlap nemal vlastný byt, musela by si byt kúpiť (alebo platiť nájom) a ona to x rokov neplatila.... takže
tým, že on dostal byt usporili obaja....aj ona nielen on. Škoda len, že tie "usporené" peniaze (za nájom, alebo za hypotéku) nemajú...
@cacianka to ti nezávidím. Ja som sa chvalabohu v každom vzťahu poistila, aby som sa takýmto veciam vyhla. Neverím nikomu v ničom a hlavne co sa týka peňazí. Chlapovi už tobôž nie žiadnemu. Na jej mieste by som radšej bývala v podnájme a platila som ho ako niekomu financovať prerabky bytu. Tu sa nebavime o nejakých 5 tisícoch. Za to som ani linku nezohnala do domu so spotrebičmi. Ak pôjde o komplet reko za 40 tisíc ďakujem pekne
@lakebabe pôvod nášho problému je cca 1995, vtedy nebolo právne povedomie také ako teraz, na net sme ani nepomysleli, a takáto podpora od skúsených žien nebola nikde. Aj preto už po skúsenostiach sa snažím získavať informácie a radiť ženám, aby nestupili do 💩 , alebo aby v ňom nežili
Teraz som si precitala, ze ste sa uz raz skoro rozviedli…nie, nie a este raz nie!

Takže chceš podiel na byte, už je to jasné.
Sama píšeš, že v prípade rozvodu by sa tento byt určite nepredal a zároveň, že Ty by si musela ísť preč. Teda by si mala podiel na byte, ktorý nebudeš môcť užívať.
Myslíš, že Ťa on z tej časti bytu vyplatí?
Veľmi silne pochybujem.....
Neviem ako chceš byť "chránená" keď sa niečo stane, ale podiel na byte Ťa neochráni. Povie že nemá na vyplatenie a predaj neodsúhlasí...