icon

Ako rozdeliť financie v spoločnej domácnosti?

meminka
7. jún 2024

Ahojte.

S priateľom sme sa rozhodli, že budeme spolu bývať. Nasťahoval sa ku mne do rodinného domu. Na dom nie je žiadna hypotéka, mám jedného 12 ročného syna. Ako mám riešiť financie, aby to bolo spravodlivé? Energie, strava, ostatné výdavky...Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
candii
7. jún 2024

@meminka áno ale ak sa nebodaj rozidete bude peklo za to. Iba že by si s tým bola v pohode, vrátiť mu nejakú alikvotnu čiastku potom za spotrebič

simca06022011
7. jún 2024

zase sa tu ide do extremov, normalne mu stanov najomne, bude ti prispievat, ak bude chciet prispiet na nejaku opravu/spotrebic, tak to extra spravi. Osobne by som sa s nikym nevyrovnavala, ani nic. Byva, uziva. zase sa vsetko preratava.. ak maju z toho byt nervy, tak nech byva vo svojom :DDD

tykat
7. jún 2024

@meminka od kedy už u teba býva?

mandzula
7. jún 2024

Ku mne, do mojho domu sa stahoval aj prvy, aj druhy partner, teraz uz manzel a tato otazka u nas nepadla ani raz, islo to tak nejako prirodzene bez delenia vydavkov na kopky. Prijmy sme mali v priemere rovnake a kto prave vytiahol penazenku, ten platil, a to sa menila chladnicka, bojler, kotol...

meminka
autor
7. jún 2024

@mandzula tak to si mala šťastie na partnera, tak by to malo byť...ale keď cítim, že väčšina ide z môjho vrecka, asi to nebude celkom ok .

meminka
autor
7. jún 2024

@tykat cca 2 mesiace

mandzula
7. jún 2024

@meminka to potom urcite nie, to je vyuzivanie.

lukbe
7. jún 2024

@meminka uz ti odovedali aj iní. Tvoja chyba, ze ste sa nedohodli na začiatku. Ale každý deň je tu x prispevov, ako naspäť získať financie, ak jeden odíde. Jednoducho tak to je, nič nevlastní, nie je manželom, prečo by financoval nieco cudzie. Samozrejme, nemyslím na polovicu energií ci stravu.

laurita285
7. jún 2024

Koho je dom ten nech si platí výdaje ohľadne domu. A áno aj urvatý sprchový kút, však je tvoj :D a hádam robíš matrac niekomu koho ľúbiš tak nežobroň drobáky môj ty bože :D

meminka
autor
7. jún 2024

@lukbe cudzie? A on to neužíva? A keby išiel do podnájmu, tiež bude platiť iba energie? On bude používať veci, ktoré som kúpila ja...To by chcel každý také krásne bývanie, že zaplatím energie, polovicu stravy a ďalej ma nič nezaujíma...svoju výplatu si budem šetriť príp. si budem kupovať rôzne veci, ktoré chcem mať...a majiteľka domu nech platí, to že si ona nič nebude môcť dovoliť, to je jej problém... či ako? Tie názory sa tu rôznia, niektorí povie tak, iný onak...najlepšie bude, keď sa porozprávam s ním...možno to ani také hrozné nakoniec nebude a v pohode sa dohodneme 🙂

meminka
autor
7. jún 2024

@laurita285 a jeho mám poslať sa osprchovať k mame? :D lebo je môj? :D a pre niekoho je trebárs 50 EUR drobák, ako ty hovoríš...pre niekoho je to dosť peňazí 🙂 a ty robíš svojmu priateľovi matrac? To by som veru nechcela...

laurita285
7. jún 2024

@meminka nemám priateľa, mám manžela a prašule sú spoločné tak nemusím riešiť 50euriniek za sprchovanie

lienka.7
7. jún 2024

@meminka za mna ste toto mali mat vydiskutovane dávno predtým, nie začať sa baviť o tom 2 mesiace po, keď sa pokazilo niečo. Za mna by ti e mal platiť viac ako polku nákladov, a z toho ty potom zakupis keď sa niečo pokazí, lebo ano, aj on to využíva. Platit ale polovicu napr.z telky alebo chladničky mi príde teraz mimo, keďže môžete sa o mesiac rozísť, a tebe ostane nová chladnička za polovicu

meminka
autor
7. jún 2024

@laurita285 tak vidíš, máte peniaze spoločné, takže všetko platíte spolu 🙂 príp. sa manžel o teba dobre stará...🙂

meminka
autor
7. jún 2024

@lienka.7 ano, to mi je jasné...tak som to aj myslela. Nie že on bude platiť polovicu z veci, ktorá sa pokazí...

banalu
7. jún 2024

My sme mali spolocny ucet kde sme posielali obaja rovnaku ciastku, z toho sa platilo vsetko (sipo, strava, auto, poistky, pripadne mensie opravy....) okrem hypo, to som platila zvlast. Na LV som len ja.
Vsetko je o danej situaciu a dohode. Hlavne KOMUNIKOVAT a dohodnut sa.
Joj a este dodam, uz sme manzelia, takze vsetko je "nase", len som napisala ako sme to mali pred manzelstvom 😉

aleza
Autor odpoveď zmazal
meminka
autor
7. jún 2024

@banalu takto nejako by som si to predstavovala aj ja 🙂

luccija
7. jún 2024

@meminka správa sa ako pubertiak.Samozrejme, že má prispievať na energie a nie len stravu.Aj na drobné opravy.Daj na papier energie, káblovku výdaje a ukáž mu to.Na toto si dávaj veľký pozor to by sa každému páčilo bývať niekde za 300 eur, alebo koľko prispieva na stravu

egonsk
7. jún 2024

@meminka no snad nebude chrapunsky iba vyuzivat a prispeje k oprave tychto drobnosti. Ved ty si poskytla dom a on chce byvat v nom. Ja by som sa nad tym ani nepozastavoval a bral to ako samozrejmost.

betulinka1
7. jún 2024

@meminka my ked sme zacali spolu byvat zriadili sme si spolocny ucet a tam sme prispievali rovnakou sumou. Napr. kazdy poslal 300€. Obaja sme mali z toho uctu karty a dispozične prava. Z tych penazi sa platilo byvanie a strava. Byvali sme u mna. Ked som si chcela kupit nieco nove tak som prve dva roky nechcela od neho nic, lebo som to brala, ze je to priatel a nechcem sa potom, ak by sme sa rozisli sa dotahovat, ze na toto som prispel a vyplat ma. Ved chladnicku alebo cokolvek by som tak ci tak kupovala aj keby tam nebol. Ked sa napr. pokazil sifon, tak isiel, nakupil si a opravil. Toto zase nikto neriesil, ze kolko co stoji. To su male polozky. Potom sme sa zobrali a to uz neriešime. Zaplati sa zo spoločného uctu. Cize ak ti teda mozem ja poradit, ten spolocny ucet je fajn, su banky, kde to mas zadarmo a nemusite riesit, kto kedy aky nakup platil, lebo to platite zo spoločného. Ale ja by som si urcite veci okolo domu kupovala sama za svoje kym sa to nevykristalizuje. Pozri tak ci tak by si do toho musela investovať, aj keby si ho nemala. A keby nieco nemusis nikoho vyplácať a iba mu pobalíš kufor. Ak chce nieco kupit sam, nech kupi ale take co si vie aj zobrat so sebou. Ale to je moj nazor.

simca06022011
7. jún 2024

@lukbe lebo tam býva a užíva. Keď nechce = nech si ide do svojho a kupi si svoje.

hellwant
7. jún 2024

Autorka, opravy a kupu hnutelnych veci- pracka atd. si plat sama- lebo ak sa nedajboze rozidete nebudes musiet riesit vysporiadanie pracky, chladnicky- kedze uz budu pouzivane a on nebude mat pocit, ze ak sa rozidete bude stratovy, lebo ti necha nejaku vec.
Ale sumu nastavte tak, ze bude viac nez energie a strava, lebo z toho vlastne kupis tie spotrebice, ci urobis opravu.
Napr o 50, ci 60 viac. A tie peniaze si odkladaj prave na tie vymeny a opravy.
Tento navrh davam, ak sa nebude chciet na opravach podielat- aby si mala rozumnu alternativu.
I ked pre mna je prijatelnejsi, ak by som bol v tvojej kozi.

martinka13
7. jún 2024

Tu Ti nik odpoveď nedá. Je to vec vás dvoch. Ako sa dohodnete, tak bude. Vidím ale, že už teraz Ťa to škrie. Vyrieš to čím skôr, aby neboli neskôr hádky, alebo aj horšie..

vler
7. jún 2024

@meminka nechapem ako si dospela zena, matka 12 rocneho dietata nastahuje do domu chlapa bez toho aby mala vydiskutovane zakladne veci ako financie...ale aj Ty vies ze to bola chyba. Dlhsie tu diskusiu uz neodkladaj

maranco
7. jún 2024

@meminka zriadiť si bezplatný "spoločný účet" a dohodnúť sa buď prispievať rovnakou čiastkou, alebo určitým % z príjmov.

Z toho účtu nastaviť trvalé príkazy na energie. K účtu vydať 2 platobné karty, každý kartu na svoje meno, s nimi budete platiť spoločné nákupy potravín.

Druhý "ne-majiteľ" účtu bude disponent, obaja si v IB/mobile viete pozrieť zostatky, pohyby, plánované platby.

minenkak
7. jún 2024

@meminka napíš prosím ťa,keď sa porozprávate, zaujímavé toto, neplatiť energie a niečo na nájom,opravu spotrebičov.Inak aj ťa oprava strechy, by mala ísť z nájmu,ako aj ostatné opravy

nerko
7. jún 2024

@meminka takto bývať, to je luxus. Na polovicu by som dala energie, dane, nedoplatky, stravu… + mesačne príspevok aspoň 100 eur na bežné opravy z opotrebovania. Rovnakú čiastku by ste mohli dávať obaja na jeden účet a spoločne financovať výdaje.

imimimi
8. jún 2024

Alebo sa mozete nastahovat k nemu a ty mu mozes platiti na vsetko polovicu,jedlo,energie,spotrebice,nedoplatky ked to jemu nedochadza a ty si v tomto podkuta a je ti jasne,ze to vyuzivate obaja.

Strana
z2