icon

Ako rozdeľujete financie počas poberania rodičovskej dovolenky?

26. feb 2025

Baby ako mate rozdelene financie vy a muz pocas poberania rodicaku? Pytam sa na margo toho, ze nedavno som mala so znamou (obcas sa stretneme na prechadzke, nie sme ziadne kamosky) debatu, ktora zacala tym, ze som sa “postazovala”, ze ako rada by som si napr kupila drahsiu vonavku, alebo drahsi kusok do satnika, jednoducho sa potesit aj takouto vecou, ale ze mi je luto momentalne vysolit tolko penazi, ked poberam rodicak a radsej tie peniaze dam na nieco ine, potrebne. Pritom sa mame priemerne, keby chcem naozaj, tak si to zadovazim.. ale skor to bola s nou len taka tema, ze aby bolo o com. A ona sa doslova zarazila, ze ci to myslim vazne, ze jej muz plati takmer vsetko, ze rodicak je akoby len jej, ze chodi na nechty, na kozmetiku, masaze, kupuje si potrebne, alebo “potrebne” veci pre seba. Pricom myslim, ze financne su rovnako ako my. Ako doslova ma vysmiala. Ako neriesim toto, kazdy to ma nastavene inak. Ale ked som sa jej spytala, ze ci mu povie, ze treba kupit plienky alebo hocico, tak to kupi on, alebo jej nato da peniaze, tak povedala, ze on jej kazdy mesiac posle urcitu ciastku penazi, a ona to uz riesi z toho. U nas to ide prirodzene, co chyba, to si povieme, a jeden z nas to vybavi. Byvanie alebo takuto reziu na byvanie riesi momentalne len muz, stravu obaja. Ale priznavam, ze obcas mi je az trapne, ked poviem muzovi, ze nech mi posle tolko a tolko 😁 ako to mate vy?

Strana
z2
basulaak
26. feb 2025

Strava, tankovanie, hypo vsetko platil muz. Mam vsetky jeho platobne karty, som disponentom. Z rodicaku som satila dieta, kutiky, hracky a financovala svoju paradu. Kedykolvek mi na kadernicku hodil aj on stovku. Alebo mi stale objednaval oblecko, topanky (mame podobny vkus).

heminepa
Autor odpoveď zmazal
cyberk
26. feb 2025

ja ti poviem tak, my mame aj spolocny aj separatne svoje ucty, na spolocny ide manzelova vyplata a vsetky ine peniaze aj rodicak, kazdy si nechavame/posielame na svoj ucet tu istu sumu, a s kt. si mozeme robit, co len chceme, zo spolocneho uctu platime vseko kol domacnosti/vyletov/dietata.
Kedze dieta bolo planovane, tak sme si kazdy na svojom ucte pred prichodom dcerky nasporili urcitu sumu, takze ak vydavky na nase hobby presiahnu sumu, ktoru si mesacne tam teraz posielame, zaplatime si to zo svojich nasetrenych penazi. Takze aj cez RD som si mohla kupit hocico, co som chcela. Pre mna bolo dolezite si na RD zit na takej istej urovni ako v case, ked som chodila do prace.

lujza123
26. feb 2025

@heminepa splitwise

len_nig
26. feb 2025

My máme normálne spoločný účet kam idú všetky príjmy a odchádzajú všetky výdavky. Absolútne neriešim koho sú aké peniaze, všetko spoločne a tým pádom vôbec nemáme tieto starosti. 🙂 Ale každý to má inak no

luckajozko21
26. feb 2025

@lujza123 presne tak. Ziadne dotahovacky. Cisla nepustia.

hellwant
26. feb 2025

Nikdy som to neriešil, 1 účet 2 karty, manželka riešila všetky klasické nákupy z mojej vyplaty a jej materskej.

adaluc338
26. feb 2025

My mame spolocne peniaze. Dokonca kedze ja mam skor rodicak ako manzel vyplatu 😅( len okolo 22dostava) tak u nas vsetko akoze platime z rodicaku lebo dovtedy vsetky potrebne veci stiahnu z uctu a akoze z jeho vyplaty mame velky nakup potravin, benzin, velky nakup drogerie (plienky) ...a ked zostane tak nieco navyse, odlozime ... Ale uprimne si mozem menej veci dovolit pre seba na rodicaku ako ked som dostavala aj ja vyplatu 😀. Saty, kadernika...nechty a ine veci nemam cas riesit 😆 Ale to zalezi aj odtoho kolko zaraba muz tej tvojej znamej. 😅

4stanka4
26. feb 2025

Každý máme svoj účet, manžel platí veci ohľadom bývania a ja zase okolo dcéry. Nákup platíme podľa toho kto ide do obchodu, keď ideme spolu zväčša manžel. Konzultujeme spolu výdavky, keď potrebujem tak mi vždy povie ze si mam zobrať koľko treba a nerieši.

princezna_bosorka
6. mar 2025

z mojho uctu odchadza hypoteka, muz mi trvalym prikazom posiela pravidelne tolko, aby bolo na splatku a este aj nieco navyse (okrem RD mam ciastocny inv. dochodok a pomerne slusny prijem z podnikania - vacsinou 1000e/mes minimalne, naklady malicke).

Strana
z2