Ako rýchlejšie splatiť úver alebo hypotéku?

frzeiovn
4. aug 2022

Ahojte baby, ja viem, že toto je mamičkovská stránka, ale aj ja mám tri deti, a máme úver. Je rozdelený na tri hypotéky, dokopy sme dlžní ešte 50 000 eur. Chceli by sme to ale všetko čím skôr posplácať pri momentálne sa zhoršujúcej situácii vo svete ale aj na SVK... Nemáte radu alebo skúsenosti? Robíme obidvaja s manželom, ale to je tak akurát od výplaty do výplaty. Nepožičiavate si od kamarátov alebo tak? Podarilo sa vám už skôr niečo splatiť? Predsa byť dlžný banke, ktorá vám môže zobrať celý dom, aj keď dom je ohodnotený na 2x takú sumu, je možno horšie ako si požičať od niekoho známeho? Neviem, chceli by sme sa toho čím skôr zbaviť, aby bolo už naše...🏡
ďakujem za rady, prosím vás, len žiadne mudrovanie, potrebujeme fakt poradiť...🙏

tahomi
4. aug 2022

Jedine riesenie je navysit prijem, neviem co vam vyriesi, ze budete dlzni sukromnej osobe a nie banke 🤷🏻‍♀️ Alebo refinanc a zlucit vsetko do jednej hypo, ale to uz je na individualnom posudeni a dobry financny poradca.

evica17
4. aug 2022

@frzeiovn nik ti nepožičia takú sumu. Jediné robiť popri práci ešte čosi, nejaká brigáda alebo nadčasy,fusky a to odkladať a raz za rok splatit z toho mimoriadnu splátku. Aj keď skôr by som si robila radšej rezervu,tu splátku čo máte pri takom úvere je isto Max 200 eur. A pri troch deťoch ťažko iba makat, není moc času na fusky,brigády...a navyše sa zdrazuje

evica17
4. aug 2022

@tahomi no to pri dnešnej výške úroku neviem. Ak majú okolo 1% a teraz budú mať aj 3-5%. Jediné pri refinance

tahomi
4. aug 2022

@evica17 preto som napisala, ze to treba individualne posudit, nevieme ake maju podmienky 🤷🏻‍♀️

adka13
4. aug 2022

@frzeiovn jedine skúsiť navýšiť príjem alebo nejakú brigádu, a ak banka umožňuje mesačne mimoriadne splátky, tak tie využívať, keď ostane nejaká suma z výplat. My sme cez mesačne mimoriadne splátky splatili hypotéku o 4 roky skôr. A myslím, že požičať od kamarátov, aby si vyplatila hypo naozaj nie je dobrá voľba. Banka nie je realitka, ona nechce váš dom, ale vaše peniaze, keď budete načas platiť, nebude najmensi dôvod vám dom vziať.

hiro
4. aug 2022

"zhoršujúcej situácii vo svete ale aj na SVK" - rozumiem tomu tak ze napriklad vojny? Prave z toho dovodu by som nesplacal hypo skorej ako sa to neupokoji - jedna bomba a je po dome aj zaplatenych peniazoch.

pragmaticka
4. aug 2022

Pri tejto inflácii ktorú mame, nie je nič lepšie ako mať úver... Čoho sa tak bojíš? My máme 1%urok fixnuty na 15rokov.ak to takto pôjde ďalej, zachvilku sa z tej sumy co mame na krku budem len smiať... A z ďaleka sa nebavime o 50tis!
Mne skôr robia obavy tie horúčavy, suchá a energetická kríza..

solange7
4. aug 2022

@frzeiovn pozicat si od kamaratov na to aby vkladala mimoriadne splatky uveru? To som teda este nepocula. Ked nemas peniaze navyse, tak nerob mimoriadne splatky.
A nemusis stresovat, banka ti nevezme len tak dom. Oni o tvoje bydlo nemaju ani najmensi zaujem. Ak uz sa niekomu stane, ze je platobne neschopny, riesi s tebou banka pricinu a dalsie moznosti. Nenabehnu za tebou s velkou metlou a nevyzenu ta z vlastneho domu.
Tiez nemam rada ked niekto pouziva termin, ze banka vlastni tvoj dom. Nevlastni. Len mas na liste vlastnictva zalozne pravo v prospech banky.

zuzliq
4. aug 2022

@frzeiovn neodporúča sa rýchlejšie splácanie. Finančne sa to neoplatí. S prepadnutím nehnuteľnosti banke to nie je také jednoduché, hlavne banka o to nemá záujem. Pre ňu je to čistá strata.
Odporúčam radšej si odkladať peniaze na nepredvídateľné okolností, keď aj 20 eur mesačne.
To vám pomôže v prvých dňoch riešiť krízu.

hanah3007
4. aug 2022
Používateľ hanah3007 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od hanah3007.

Navýšiť príjem. A istotne radšej byť dlžná trom bankám ako jednému kamarátovi..

hopsadobrandejsa
4. aug 2022

Ak mate tri uvery tak by sa trebalo pozriet na kazdy z nich individualne a ak su v jednom alebo dvoch nevyhodne podmienky tak by bolo fajn konsolidovat vsetky tri do jedneho.

Tie urokove sadzby teraz narastli, to je pravda, ale nikde nie je napisane, ze to nebude pokracovat.

Ak mate pozicky v roznych bankach tak osobne by som navrhol navstevu banky a skusil sa poradit ci prefinancovanie do jednej hypoteky nebude pre Vas vyhodnejsie. Dost pochybujem, ze tri rozdielne pozicky su vyhodnejsie nez jedna.

gabika128
4. aug 2022

@frzeiovn ja tomu priznám sa nerozumiem, tvoj opis a predstavy mi prídu, že nie ste veľmi finančne gramotní. Čo si akože chceš požičiavať od kamarátov? Na mimoriadne splátky hypo, na ktoré nemáte? Ako potom budete splácať tomu známemu ešte? Normálne splacajte hypotéku, pripadne sa informujte o možnostiach zlúčenia úverov a popri tom si odkladajte, hoci aj drobné, na rezervu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelka93
4. aug 2022

Banka ti dom nevezme, na čo by im bol? To by si musela byť na tom tak, že úver nebudeš splácať niekoľko mesiacov a aj to sa bude banka snažiť vyriešiť inak. Keď na to nemáš, predaj dom a kúp si niečo lacnejšie, ale pri dnešných cenách bytov a domov sa to vôbec neoplatí. Stále sa potvrdzuje, že na školách by sa mala učiť finančná gramotnosť, lebo to takto vyzera

slovenka753
4. aug 2022

Neviem co čakáš za odpoveď. Ale tak jedine viac zarábať. Co iné sa dá robiť?

vlado818
4. aug 2022

Nic lepsie ako mat hypo ( peniaze z nej) nieje. V ziadnom pripade nedavajte skor. Pri dnesnej situacii je to blbost. V urcitom case som mal 4 hypo ale ziadnu by som nesplacal vopred.

frzeiovn
autor
4. aug 2022

@hiro ahoj. Myslela som celkovo všetko čo ešte príde nie len vojny. Ale ak všetko skrachuje tak asi už nebudeme nikomu splácať😂

frzeiovn
autor
4. aug 2022

Ďakujem vám. My normálne všetko splácanie načas. Momentálne nie je žiadny problém ale myslím do budúcna že to bude horšie tak by sme to chceli skôr splatiť. Je to v jednej banke. Dá sa aj odložiť čo to ale to je nie na mimoriadnu splátku.

simonad7
4. aug 2022

@frzeiovn jedine ako sa dá zbaviť hypo je investovať peniaze do pozemku, niečo tam svojpomocne postaviť, starat sa a oň a po 5 rokoch predať (aby ste nemuseli platiť daň zo zisku) 🤷🏻‍♀️. My ideme tuto cestu.

zuzliq
5. aug 2022

@frzeiovn a na základe čoho usudzuješ, že to bude ešte horšie? Reálne sa máme lepšie, ako rodičia aj starí rodičia.
Ak dôjde k obrovskému krachu, vojne, či prírodnej katastrofe, nastane taký pohyb obyvateľstva a také spoločenské zmeny, že tvoja hypotéka nebude nikoho zaujímať.
Pripravuj sa na predvídateľné udalosti, ako je strata zamestnania, choroba. Odkladaj aspoň po troške a pravidelne načas splácaj. Po 20 rokoch bude vďaka inflácii tvoj dlh minimálny a cena domu niekoľko násobne vyššia.

stanulienkat
5. aug 2022

Ty mas kamaratov, ktori by ti pozicali 50.000e? Lebo ja by som ani rodine tolko penazi nepozicala.

lamara55
11. aug 2022

@frzeiovn my to máme nastavené tak, že časť peňazí posielame do ETF fondov. Z nich potom vyplatíme hypo. Tie sa viac zhodnocujú ako keď vyplatis hypo s nízkym úrokom. Môžete napríklad predať veci čo nepotrebujete / vyrobíte atď. Ja všetky peniaze čo mám navyše investujem. Niečo na budúcu cestu okolo sveta, niečo na dôchodok a niečo na vyplatenie hypotéky.

frzeiovn
autor
11. aug 2022

@lamara55 ahoj čo sú to tie ETF fondy,? Ako fungujú,? Ďakujem

lamara55
11. aug 2022

@frzeiovn nájdite si nejakého finančného poradcu, ktorá vás zorientuje vo svete financií 😉 ja mám dobrú skúsenosť s ľuďmi so spoločnosti Simplea. Skúsiť môžete aj firmu Finax. Za ich služby neplatíte.

lamara55
11. aug 2022

@frzeiovn na fcb je aj skupina Investovaní pro holky, je tam veľa zaujímavých informácií a ženy si tam radia navzájom oblastí financií