Ako sa efektívne osamostatniť a plánovať rozpočet?
Ahojte, chcela by som sa s vami v podstate poradit a vypočuť si rady skúsenejších. S priateľom sme obaja ešte do 22 rokov, zatiaľ bývame u jeho rodičov, kde prispievame na chod domácnosti približne 400 € mesačne. Už nejaký čas však rozmýšľame nad tým, že by sme sa radi osamostatnili, presťahovali do iného mesta a začali si budovať niečo vlastné – ideálne kúpiť byt a začať novú kapitolu. ( keďže teraz bývame na dedine v dome a jemu a ani mne to vôbec nevyhovuje)
Zatiaľ však nemáme nič našetrené. Priateľ je živnostník a ja som nedávno nastúpila do práce na trvalý pracovný pomer, takže ešte len začíname poriadne hospodáriť so svojimi príjmami. Uvedomujeme si, že to nebude ľahké, ale veríme, že keď budeme rozumne plánovať a držať sa cieľa, postupne sa k nemu dopracujeme.
Ak máte akékoľvek rady – ako najlepšie šetriť, ako si nastaviť rozpočet, kde sa dá rozumne ušetriť alebo na čo si dať pozor pri kúpe prvého bývania – budeme veľmi vďační. Zaujíma nás aj, čo pomohlo vám, keď ste sa osamostatňovali alebo si kupovali prvý byt. Každý tip či skúsenosť nás môže posunúť ďalej.
Ale informovať sa v banke sa dá aj dopredu... tuším je to zadarmo, aspoň budete vedieť na čom ste zatiaľ a kam sa treba dopracovať, nám trval cca rok celý proces
@sisska96 okej, ďakujem
@martinajurkechova to su take hrdinske reci. Co ma ale robit mlady par ktory sa chce osamostatnit a nebyvat uz v detskej izbe u rodicov a hypoteku im este nedaju?
@michaelam2 hrdinské reči? Sedemnásť rokov bývame vo svojom. Keď si berieš hypotéku, zalozis nehnuteľnosť čo kupuješ a splacas. Samozrejme musíš mať prácu. Môžeš našetriť na televízor, ale isto nie na byt. To čo si teraz autorka odtrhne od huby, nebude mať za päť rokov žiadnu hodnotu.
@michaelam2 hrdinské reči? Sedemnásť rokov bývame vo svojom. Keď si berieš hypotéku, zalozis nehnuteľnosť čo kupuješ a splacas. Samozrejme musíš mať prácu. Môžeš našetriť na televízor, ale isto nie na byt. To čo si teraz autorka odtrhne od huby, nebude mať za päť rokov žiadnu hodnotu.
@martinajurkechova vsak ale na hypoteku musis splnat urcite podmienky. A ked ich nesplnas tak co? Musis mat nasetrene aj vlastne zdroje, dostatocny prijem, musis byt nejaky cas zamestnana atd. Takze opakujem, ak to nesplnas a nechces zit v detskej izbe tak proste ides do podnajmu, vela inych moznosti nie je.
@martinajurkechova Ani my sme nežili nikdy ani v podnájme, ani u rodičov, hneď sme si kúpili vlastný dom. Ale my sme mali dobre našetrené, a za rozumnú cenu.
@11brano11 ďakujem konečne za to na čo som sa pytala.
K 5 - brať sa neplánujeme.
6. - som po vš, prvá práca na tpp. Je to malé mesto cca 15tis obyvateľov. Čižmy moc pracovných príležitosti nieje, ešte ku tomu pre absolventa bez žiadnej praxe.
Nie som za to aby sa kupoval spolocny byt s priatelom, lebo musis pocitat s tym co by sa stalo v pripade rozchodu, teraz na take veci mozno nemyslis, ale je to dolezite.
Ak si kupujete vlastne potraviny a varite zvlast,dost vela od vas pytaju svokrovci za najom.
Ak si kupujete vlastne potraviny a varite zvlast,dost vela od vas pytaju svokrovci za najom.
@marca12 argumentujú to tak, že je veľký dom. 😅
Skoda,lebo tam by ste vedeli usetrit. Keby vam to znizili na 200€. Setrit sa da jedine na obleceni,cestovani,konickoch. Varit menej nakladne jedla. Maso napr. 2-3x v tyzdni zvysok varit jednoduche jedla. Vam by sa mozno oplatilo ist do banky sa opytat na hypoteku. Ak nemas nesetrene,ponuknunti spotrebny uver na vykrytie kupnej ceny. Platite vysoky najom svokrovcom,takze co najskor rieste byt. Problemom moze byt to,ze je priatel zivnostnik. Aj preto chodte do banky,budete predkladat danove priznanie. Ak sa im nebude pozdavat,budete musiet cakat dalsi rok do dalsieho danoveho. V tomto by vam vedel financny poradca poradit,co ma robit,aby ziskal zivnostnik hypoteku.
@marca12 tiež môj názor. Že veľký dom ? No a čo , veď obyvate jedinú izbu a v ostatných sa asi nekorčulujete, ani si nerobíte velnes. Takže za jednu izbu s varicom ( 😵) je to dosť.
@11brano11 s ním súhlasím najviac. Dokiaľ tam bývate , skús robiť podrobnú evidenciu, účtovníctvo, odkladajte všetky bločky, a evidujte si všetky položky mesačne. Potraviny, jedlo vonku, obedy, večere, kafíčka jedna časť/drogéria, kozmetika,/ odev, obuv / kultúra,/mobily,/ darčeky, / cestovné náklady,/ koníčky/ zdravotné platby/ výlety,/ kaderník/ nechty/.....
každý osobitne. Na konci mesiaca sumar. Už vtedy uvidíš, kde ide najviac € /Kč. Po roku urobte priemer na mesiac, lebo sú veci ktoré nekupujes neplatiš každý mesiac. Už po polroku a potom po roku uvidite veľmi jasne ako na tom ste , aké náklady budete mať bežné a aké asi nečakane. Medzitým si zisťujete lacnejšie varianty platieb. Tiež možnosti hypotéky a ceny bytov, zariadenie.
@martinajurkechova vsak ale na hypoteku musis splnat urcite podmienky. A ked ich nesplnas tak co? Musis mat nasetrene aj vlastne zdroje, dostatocny prijem, musis byt nejaky cas zamestnana atd. Takze opakujem, ak to nesplnas a nechces zit v detskej izbe tak proste ides do podnajmu, vela inych moznosti nie je.
@michaelam2 to vobect nieje pravda ze musia na hypotéku mat nasetrene. Vswtko sa dá riešiť. Tiež kupujeme iu 2 byt s 0€ na učte
@michaelam2 to vobect nieje pravda ze musia na hypotéku mat nasetrene. Vswtko sa dá riešiť. Tiež kupujeme iu 2 byt s 0€ na učte
@misanthropicdann Potom po pár rokoch končíš na ulici, lebo nebudeš vedieť splácať ak sa niečo stane
@misanthropicdann tym by som sa uplne nechvalila ale ok. Jasne da sa vziat k hypoteke spotrebak ale aj na ten treba mat prijem. A ked ma niekto nasetrenych 0€, tak uplne neverim ze by vedel splacat hypoteku a aj dalsi spotrebny uver.
Ženy sú tu na teba dosť prísne, ale je to preto, že vedia, o čom hovoria. 99% žien, čo v mladom veku tvrdí, že nechce deti a svadbu, svoje rozhodnutie po 30tke zmení. Jasné, že v 22 nemáš najmenší plán rodiť a vydávať sa. Teraz riešite bývanie. Takže odporúčam vám začať šetriť, ideálne z každej výplaty hneď na začiatku odložiť rovno bokom, aby ste mali po dvoch- troch rokoch aspoň tých 20% hodnoty nehnuteľnosti, ktorú budete chcieť kúpiť. No a následne si požiadať o hypotéku. Môžete ísť rovno do viacerých bánk a popýtať sa na vaše možnosti. Ja som bola tiež živnostníčka a hypotéku mi dali, dokonca 2x. Ide o to, aké príjmy sú uvedené v daňovom priznaní. Ak zarába dobre a stabilne, nebude problém. A určite sa nebojte vziať hypotéku, sú to lacné peniaze, keď sa na to pozrieť z globálneho hľadiska. Dôležité je vziať si primeranú hypo, ktorú budete vedieť splácať najbližších 30 rokov. A to najdôležitejšie. Nech je hypotéka aj nehnuteľnosť písaná na vás oboch! Nie že on vezme hypo aj byt/dom len na seba! Ak by ste aj ostali navždy spolu, vždy budeš mať ten blbý pocit, že tebe nič nepatrí (hlavne, ak sa neplánujete vôbec brať) a bude to viesť k nervozite a hádkam.. držím vám palce!
@misanthropicdann tym by som sa uplne nechvalila ale ok. Jasne da sa vziat k hypoteke spotrebak ale aj na ten treba mat prijem. A ked ma niekto nasetrenych 0€, tak uplne neverim ze by vedel splacat hypoteku a aj dalsi spotrebny uver.
@michaelam2 my tak máme spotrebák aj hypo a vieme to splácať, len sme potrebovali veľkú sumu rýchlo 🙂
@michaelam2 netreba spotrebak, tiež nemame spotrebak.
Sak stačí zbehnúť za poradcom a poradiť sa.
@11brano11 akým spôsobom odrbavas systém keď vyuzivas všetko čo ti umožňuje?
Finančná gramotnosť nieje len o tom neminat/šetriť, ale aj o tom ako využívať financie pre svoj prospech.
@michaelam2 netreba spotrebak, tiež nemame spotrebak.
Sak stačí zbehnúť za poradcom a poradiť sa.
@misanthropicdann no ved to sa pytam ze ake su dalsie moznosti ak nie dalsi uver …len som zatial nedostala odpoved

Ale informovať sa v banke sa dá aj dopredu... tuším je to zadarmo, aspoň budete vedieť na čom ste zatiaľ a kam sa treba dopracovať, nám trval cca rok celý proces