icon

Ako sa efektívne osamostatniť a plánovať rozpočet?

12. máj 2025

Ahojte, chcela by som sa s vami v podstate poradit a vypočuť si rady skúsenejších. S priateľom sme obaja ešte do 22 rokov, zatiaľ bývame u jeho rodičov, kde prispievame na chod domácnosti približne 400 € mesačne. Už nejaký čas však rozmýšľame nad tým, že by sme sa radi osamostatnili, presťahovali do iného mesta a začali si budovať niečo vlastné – ideálne kúpiť byt a začať novú kapitolu. ( keďže teraz bývame na dedine v dome a jemu a ani mne to vôbec nevyhovuje)

Zatiaľ však nemáme nič našetrené. Priateľ je živnostník a ja som nedávno nastúpila do práce na trvalý pracovný pomer, takže ešte len začíname poriadne hospodáriť so svojimi príjmami. Uvedomujeme si, že to nebude ľahké, ale veríme, že keď budeme rozumne plánovať a držať sa cieľa, postupne sa k nemu dopracujeme.

Ak máte akékoľvek rady – ako najlepšie šetriť, ako si nastaviť rozpočet, kde sa dá rozumne ušetriť alebo na čo si dať pozor pri kúpe prvého bývania – budeme veľmi vďační. Zaujíma nás aj, čo pomohlo vám, keď ste sa osamostatňovali alebo si kupovali prvý byt. Každý tip či skúsenosť nás môže posunúť ďalej.

Strana
z4
sisska96
14. máj 2025
@michaelam2

@misanthropicdann no ved to sa pytam ze ake su dalsie moznosti ak nie dalsi uver …len som zatial nedostala odpoved

@michaelam2 tiež nechápem odkiaľ by mohli brať ostatok, ak nie ďalším úverom

michaelam2
14. máj 2025
@sisska96

@michaelam2 tiež nechápem odkiaľ by mohli brať ostatok, ak nie ďalším úverom

@sisska96 asi sa to ale nedozvieme ...ale zaujimalo by ma to kedze je to take tajne, ze na to nikto neodpoveda

11brano11
Odpoveď bola odstránená
sisska96
14. máj 2025
@11brano11
Odpoveď bola zmazaná

@11brano11 Tým pádom by som dostala 100%hypo? A z čoho platiť potom :D

michaelam2
14. máj 2025
@11brano11
Odpoveď bola zmazaná

@11brano11 zalozenie nehnutelnosti beriem, aj ked pochybujem ze niekto kto nema nic nasetrene bude mat uz nejaku nehnutelnost ale ok, moze byt. Zalozenie cudzieho domu tak to mi hlava neberie ale ano aj to je moznost.
K tej firme ano tam sa da hocico vymysliet, tiez podnikame ale presne ako pises, je to len odrbavanie systemu a skor ci neskor ich to moze dobehnut. Lebo niekto ten uver potom platit musi a to “vymyslene” danove priznanie im uz zrazu nepomoze.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
sisska96
14. máj 2025
@11brano11
Odpoveď bola zmazaná

@11brano11 ja radšej rozmýšľam a máme takú hypo ktorú vieme splácať, aj máme našetrené aj sme mali a nemusíme žiť v strese že žijeme z mesiaca na mesiac. Cudziu Nehnuteľnosť by som neopovážila založiť a a potom ten druhý by išiel o strechu nad hlavou a to umelo navýšenie obratu.... no neviem potom by nepadol na hubu

11brano11
Odpoveď bola odstránená
sisska96
14. máj 2025
@11brano11
Odpoveď bola zmazaná

@11brano11 hej jasne. Ale Ja by som nevedela žiť v takom strese 😅

11brano11
Odpoveď bola odstránená
nelka93
14. máj 2025

My sme spolu 5 rokov a už skoro 3 roky mame spoločnú hypotéku a brali sme ju pred manželstvom, svadba bude tento rok. Ani na chvíľu som neriešila moje tvoje, ale automaticky naše. Hypo sme dostali 90% a nejaké peniaze nám požičali rodiny. Zisti si aké podmienky majú banky, ty musíš mat prijem minimálne pol roka, ideálne aspoň rok. Priateľ musí podnikať minimálne rok a musí mať podané daňové.

pikachu999
14. máj 2025

Ty zarabas malo on priemerné..neviem či dokážete získať hypo na nieco vlastne ...

patrikjames
14. máj 2025

Ja som živnostník a žena pracuje na TPP. Tiež sme toto riešili 2 roky späť. My sme sa najprv zobrali a potom sme riešili vlastne bývanie ale to je úplne jedno lebo ak chceš kúpiť nehnuteľnosť s priateľom nemusíte byť manželia. Hypotéka sa napíše na dvoch ľudí tak ako aj na katastri majitelia nehnuteľností. Banka nám schválila len 80% hypotéka takže 20% sme museli mat vlastne zdroje. Určite nechoďte do podnájmu. Platiť niekomu podnájom v sume v akej by ste si kľudne splácali hypotéku? Nehnuteľnosti rastu rapídne hore na cene takže určite kúpiť čím skôr. Len pozor lebo banka neschváli 100% hodnoty bytu. Pri najlepším 90% ale nám napríklad 80% schvalili

margotka17
21. máj 2025

Tak to platíte dosť veľa. Tiež kto vie čo neušetríte. To už vám je jedno aj v garzónka bývať, zaplatíš nájom a potraviny tiež, no ste sami dvaja, máte kľud. Nechcela by som také bývanie. To by som musela platiť fakt len cca 150-200 € mesačne nájom, aby som tak bývalá.

Strana
z4