Ako sa finančne zabezpečiť na vážne udalosti?
Ahojte, poslednú dobu sa tak zamýšľam,že nemáme ošetrenú situáciu,kedy by nedajbože došlo k nejakej závaznej zdravotnej situácii, prip.smrti jedného z manželov... Máme každý svoj účet, ja životnú poistku, malé deti, hypotéku... Aku máte doma ,, poistku" pre vážny prípad, aby ste vedeli fungovať (kým príde k dedičskemu konaniu), ak by náhodou jeden z manželov ostal na to sám? Čítala som o možnosti disponent účtu po smrti, ale netuším, či toto ma každá banka... Isto sa pôjdem do banky informovať, len by som rada vedela,aké sú možnosti... Ďakujem
@sasa1310 Disponent moze v den smrti tie peniaze vybrat.
Dispozicne pravo neriesi absolutne situaciu, nakolko zanika smrtou majitela uctu. Takze je uplne jedno,ci niekto ma dispozicne pravo alebo nema. Jedina banka na Slovensku a to je mbank umoznuje mat 2 rovnocennych majitelov uctu. V pripade umrtia ide o dedicskeho polovica zo sumy.
@sonnenshein * Disponent moze v den smrti tie peniaze vybrat. *
keď budeš po autonehode v nemocnici, pôjdeš v deň smrti manžela do banky vybrať z jeho účtu peniaze?
@maranco ved toto, ze nie kazdy umiera niekolko dni a maju ludia dost casu peniaze povyberat, alebo tesne po umrti. Nie je vzdy moznost ako pises.
@maranco to sedí. Banka sa to dozvie druhý deň po úmrtí. Tým dňom mrazí účet.
@muchotrafka298 vôbec nemusí zanikať, záleží ako to mal majiteľ účtu nastavené a rieši veľa vecí práve vo chvíli, kedy ich riešiť treba...🙄
@tiezjedna pisem z vlastnej skusenosti, banka SLSP, jednalo sa o bezny ucet. Bolo mi v pobocke povedane, ze moje pravo disponenta zaniklo smrtou majitela, ucet ide do dedicskeho konania a bodka. Ty pracujes v banke? Ked pises, ze zalezi od toho, ako to mal majitel nastavene.
@muchotrafka298 my to tak máme nastavené, ale teda v Českej sporiteľni. Každopádne keď si disponent a máš vlastný prístup do IB (ako to máme napríklad my), tak v takom prípade môžeš prakticky okamžite v deň úmrtia presunúť peniaze podľa potreby. Z mobilu napríklad. Bez dispozičných práv ťa buď čaká beh do banky/bankomatu, aj to s otáznikom pretože môžeš mať nastavené nízke limity. Nehovoriac o tom, že pri takej udaslosti by to človeka stálo až príliš veľa psychických síl.
@tiezjedna mna sa toto netykalo, pretoze mam vlastny ucet a nebola som odkazana na peniaze osoby, ktora zomrela. Takze ziadne behy k pocitacu alebo bankomatu sa nekonali. Ale vela ludi odkazanych je. A nie vzdy je priestor a cas toto riesit, hlavne ak je napriklad spoludisponent odcestovany, v nemocnici alebo inde, odkial nemoze odist. Nikdy nemozes vediet, kedy bude ucet zablokovany. Treba byt pripraveny na kazdy pripad.
Je potrebne urcite mysliet na rozne nepredviatelne okolnosti, ze sa moze jednoducho nieco stat a ako neostat bez financii. Su rozne moznosti, poducty take, kde sa da ihned vyberat. Nemusis mat doma 50 tisic v hotovosti, ale nejaku hotovost urcite ano.
Bola som v banke sa trochu informovať, bolo mi ponúknute sporenie na pohreb, tam sa určí oprávnená osoba a peniaze prídu do 4 hodín. Aj toto by možno bolo riešenie ako vykryť určite obdobie, ale skúsenost nemám ...
Mas napriklad zivotnu poistku? Na koho je pisane plnenie? Lebo to je vyplatene po ziadosti do par tyzdnov a neide to do dedicskeho konania. AJ toto je moznost. Sporenie na pohreb neviem, pocula som o tom kedysi ale nezachytila som, ze banky maju tento produkt v ponuke.
@muchotrafka298 to mne písať nemusíš, ja som hneď v úvode písala, že máme hotovosť, z ktorej vykryjem pokojne rok. Ja som hovorila o situácii autorky, ktorá rieši manžela, a teda bezprostredné fungovanie rodiny. Naša banka napríklad nechá v prípade úmrtia bežať všetky TP, ktoré sú nastavené, tiež zachováva dispozičné právo, ktoré tak manžel nastavil (aby bolo zachované aj po jeho smrti, pretože logicky by sme boli dedičia ja a deti, takže je to aj tak jedno). Ale oni toto ošetrené nijako nemajú, a myslím si, že je to chyba. Takéto situácie život proste prináša.
@muchotrafka298 životné mám ,ale nie moc vysoké plnenie a plenenie je nastavené zo zákona, čiže v Tom prípade spadá asi do dedičského konania... Pohrebné mi ponúkla dnes slsp
@tiezjedna toto som presne chcela vedieť, či ide len o financie, ktoré súvisia s pohrebom alebo pohreb plus čo ostane sa míňa proste kde treba... Preto som sa len informovala a nič konkrétne neriešila, lebo si chcem pozistovat,ako to vlastne funguje... Povedala mi pani v banke,že dá sa nastaviť disponent,ale disponovanie s účtom smrťou zaniká a bude zmrazený,že po smrti možnosť disponovania nie je...
@autorka plnenie nie je stanovené zo zákona. Plnenie bude vyplatené tomu, koho ty stanovíš za obmyslenú osobu. Ideálne teda manžel. V takom prípade do dedičského konania nejde a je vyplatené okamžite (teda po administratívnych úkonoch).
čo sa dizpozičného práva týka - v zásade má pravdu, ale uvedom si, o úmrtí banka nevie hneď a účet mrazí deň po ňom. Takže reálne tam naozaj je čas na nejaké presuny.
@tiezjedna mám pocit,že tak to bolo v zmluve pri zivotke, v kolónke plnenie mám zo zákona
@tiezjedna len toto si neviem predstaviť v takom rozpoložení vôbec riešiť akože ísť do banky spraviť nejaký prevod peňazí... Keď človek nemá takú náročnú informáciu ani spracovanú a riešiť peniaze...
@maranco Nie, nastastie my mame tieto pripady riesene inak.
Pri trezore treba počítať aj s tým, že nebudeš mať dovolené vrátiť sa domov a vybrať peniaze z trezoru. Takže ostanú ti len tie peniaze čo máš v banke.
To sa stalo na Mukačevskej ulici 7 v Prešove.
@sonnenshein to môže aj každá manželka doma, ktorá pohľadá papiere z manželovej banky😀 s prihlasovacími údajmi
A šetríš si vôbec ma takéto prípady či len manžel ma prachy?
Sme v UK, takze:
Mali sme poistenu hypoteku, hned ako manzelovi nasli terminalnu rakovinu, tak sme ziadali o vyplatenie poistky.
Nemali sme ziadne ine poistky, manzel nechcel, ale uz len to ,ze nemusim platit hypoteku/najomne je vyhra.
Mali sme spolocny ucet v banke, ucet nezamrzol, mohla som peniaze pouzit.
Manzel pred smrtou vacsinu penazi presunul na moj ucet.
Zostala mi cast manzelovho dochodku, islo na setriaci ucet.
Government mi dal nejake peniaze na pohreb (3,5K), 18 mesiacov som dostavala vdovsky dochodok, teraz uz nic. Syn nema zadny sirotsky dochodok, tu to nefunguje.
Dom mame prerobeny, zatepleny, tak minimalne naklady.
Z mojho platu v pohode vyzijeme. Platim vela za druzinu a kluby, ale tak to nebude nafurt. Plus ja neminam vela penazi.
Syna ucim setrnosti a striedmosti, ale na druhej strane si aj doprajeme. Manzelova rodina sa vela naengazuje, ale ked prejavia zaujem, tak nepoviem nie.
@tiezjedna * bože čo je to zase za nezmysel s tým trezorom🙄 2. Kto presne ti akože zabráni ísť domov??? Na základe čoho??? *
Naštuduj si niečo o prípade 6.12.2019
polícia zabránila všetkým obyvateľom vrátiť sa domov, z celého bytu im ostalo len oblečenie čo mali v ten deň v práci a taška/kabelka
na akýkoľvek trezor doma mohli zabudnúť, skončil zahrabaný na smetisku
@sasa1310 každý máme svoj účet a jasné,že každý z nás má niečo aj odložené, ale...
Mame spolocny ucet na ktorom je vzdy ciastka aby domacnost fungovala par mesiacov.
Dedicske sme mali minuly rok do 2m.

Môžem sa spýtať tie čo ste písali že máte poistenú hypoteku? Kde ste si robili taku poistku? Lebo mám poistenú nehnuteľnosť čo bolo povinne keď je naň hypotéka, ale poistka hypotéky keby náhodou sa nám nieco stane, kde si taku dali robiť?