icon

Ako sa financuje Slovenské národné divadlo?

6. mar 2024

vcera sme boli na hre KOCURKOVO v SND v polovici sme sa zdvihli a odisli, za 30 rokov navstev divadiel som neodisla z divadla uprostred hry. Citim sa podvedena, oklamana, urazena ale najviac ma hneva ak toto financuje stat z mojich dani. Az potom doma som si nasla clanok v 4 novinach na tento zvlastny paskvil, za ktory by sa Samo Chalupka obracal v hrobe, s deisaitkami nahnevanych nazorov podvedenych divakov, neviem ci bol reziser zhuleny zdrogovany...sme VS vzdelani ludia snazili sme sa pochopit, vzdali sme to....ked som odchazdala spytala som sa uvadzacky ci k tomu nerozdavaju marihuanu, lebo iba zhuleny clovek by to mohl pochopit...Videli ste niekto tuto hru?

martul
6. mar 2024

@ddaassuullaa ale toto nie je problém od volieb. Tak to proste kvalitatívne ide dolu vodou už hodne dlhšie.

annm81
6. mar 2024

Kritiku tiež treba vedieť čítať a na základe toho usúdiť, či to, čo sa páči kritikovi sa naozaj bude páčiť aj mne - to sa dá naučiť skúsenosťou.

autor
6. mar 2024

najviac sa mi pacilo ako ludia po sebe pozerali zivali mali nahnevane tvare ale nepatri sa odist....z toho moze vzniknut ten mylny dojem ze sa hra paci...

veklipo
6. mar 2024

A prečo očakávaš, že ak si kúpiš lístok do divadla, musí sa Ti predstavenie páčiť? Tak umenie nefunguje. Akékoľvek.

autor
6. mar 2024

@veklipo povedal kto? 🙂 ked si kupim akykolvek produkt necakam ze ma bude urazat ako klienta, lebo uvidim ako si "vyrobca" nedal ani zamak snahy vytvorit produkt hodny predaja...

veverickav
6. mar 2024

KRÁĽ JE NAHÝ ! Komu odborná kritika udeľuje ocenenia a prečo ? Dosky Bellek dostal už znova (Mojmír II) za nedivácky projekt. Náročnosť predstavenia hraničí s nepochopiteľnosťou. Poctivo som si všetko naštudoval ( text, súvislosti, umelecký zámer-deklarovaný tvorcami ) a aj tak ma to zamordovalo. Neidentifikovateľné skratky, symbolika a postupy totálne zmasakrovali akékoľvek posolstvo, myšlienku a spoločenské otázky, ktoré mali (chceli) byť položené. Keď som stratil koncentráciu ( asi v tretine ) skúšal som sa zamerať na vizuál. OK, tam čo-to fungovalo. Komediantskému remeslu nebolo čo uprieť. Staff, scéna a hudba fungovali bez väčších chýb. Ale napriek tomu to bola divadelnícka apokalypsa. Kocúrkovo sa nedožije 20-tej reprízy. Keď sa vystrieľajú zvedavci, ktorí chcú vidieť oceňované predstavenie aj šialenci (premianti univerzít divadelnej moderny, či súčasní kocúrkovania ?), ktorí tlieskali v stoji nebude tej duše, čo bude ochotná nechať sa 2 hodiny v hľadisku masakrovať. cavedras
12130242 06.01.2024
16:16

gir
6. mar 2024

@dadis a prečo áno?

autor
6. mar 2024

@veverickav videla som je to tak...Slovak radsej bude tvrdit ze nie kazde umenie sa ma pacit akoby narovinu do huby povedal, ze niekto vytvoril brak...nie sme na to este na SK pripraveni...ziadat za svoje peniaze kvalitu, vidim to podla tychto prispevok 🙂

autor
6. mar 2024

a vrchol bol ze sme museli menit miesta lebo jednoducho som sedela na zlomenej stolici, a uvadzacka si to ani nezapisala neriesila, dali nam nove miesta....ved sa najdu dalsi sprosti slovaci ktori posedia na zlomenej stolicke..

ibatanecnica
6. mar 2024

autorka - ak sa dá, treba písať recenzie. Nech sa potom diváci rozhodnú či na predstavenie pôjdu alebo nie.

miskakyska
6. mar 2024

...tak nakoniec Ťa nasrala zlomená stolička a nie predstavenie😁

guliver19
6. mar 2024

@ibatanecnica si zial iba tanecnica aj to asi podpriemerna ked mas taketo mentalne zaostale nazory

hefo
6. mar 2024

@annm81 Mne až tak nevadí, že sa také tvorí, nech si píše a hrá kto chce čo chce, ale že to musím nedobrovoľne platiť zo svojich daní. Tí umelci, čo si ich uviedla, ktorí z nich boli platení štátnou inštitúciou?

autor
6. mar 2024

@ibatanecnica urcite pisali sme aj do snd som pisala aj reziserovi 🙂 tak ako sa to robi vo vyspelych krajinach smerom od zakaznika predajcovi...

barbora0308
6. mar 2024

Videla som tuto hru, ci to bola najchaotickejsia hra, aku som kedy videla? Ano, zial bola... Nebrali sme to vsak tak tragicky, ako ty s manzelom. Dokonca ma ani za cely ten cas nenapadlo vstat a odist pocas predstavenia, to by som si nedovolila hlavne z ucty kvoli hercom. Ako uz bolo pisane aj vyssie umenie ma mnoho tvari, viem ze su ludia, ktori toto predstavenie naozaj ocenili a pochopili. Staci ak si vezmeme napr. reziserov, ako su David Lynch, ci Kubrick...ja osobne sa s ich dielami neviem vobec popasovat, mam ale priatelov, ktori ich zboznuju a vnimaju umenie uplne inak, ako siroky okruh ludi. Toto prevedenie Kocurkova nemalo byt prezentovane pre siroky okruh ludi, bolo naozaj naivne si mysliet, ze to bude mat uspech. Taketo dielo ma svoje specificke publikum.

autor
6. mar 2024

@barbora0308 suhlas 🙂 a k ucte sa nebudem vyjadrovat, v zasade ak ma niekto uraza nebudem na slusne mravy pozerat nia ja!

annm81
6. mar 2024

@hefo Umenie je vysoko subjektívna záležitosť, ale pre spoločnosť je ako celok prospešné. Samozrejme, môžeme sa dohodnúť, že umenie financovať zo štátneho rozpočtu nebudeme. Tiež nemusíme platiť športovcov- načo nám je kopec peňazí naliatych do hokeja, keď hokej hrajú najmä deti bohatých rodičov a v reprezentácii hrajú športovci, čo majú často rádovo vyšší príjem ako bežný Slovák? Čo z toho mám ja, alebo ty? Môžme zaviesť aj tvrdý kapitalizmus v zdravotníctve - prečo platiť liečbu alkoholikov, fajčiarov, alebo tučných ľudí? Čo z toho majú tí, čo sa o svoje zdravie starajú? Prečo je školstvo pre všetkých zadarmo? Väčšina ľudí si vzdelanie neváži, čoho dôsledkom je, že nadpolovičná väčšina vysokoškolsky vzdelaných ľudí je v skutočnosti nevzdelaná. Prečo mám platiť materskú žene, čo má 4-5 detí? Nech ich nemá, ak sa o nich nedokáže postarať. A takto môžme pokračovať donekonečna s argumentmi, prečo by štát nemal platiť to a ono.

ibatanecnica
6. mar 2024

@guliver19 ,,ďakujem ,, za také pokrokové umenie, ktoré nedosahuje určitú úroveň. Ale viem, že sú ľudia, ktorým stačí aj to, tak to kľudne prenechám im.

baldinka
6. mar 2024

@annm81 Tito vsetci Tebou menovani unelci produkovali vlastnu tvorbu a neschovavali a nemrzacili znamu vec

tana85
6. mar 2024

ty VS vzdelana, ale ak sa v hrobe niekto obracia tak Jan Chalupka

annm81
6. mar 2024

@baldinka Jan Chalúpka je 150 rokov po smrti, čo znamená, že jeho autorské práva sú premlčané. Navyše, zo subjektívnosti umenia vyplývajú aj rôzne spôsoby interpretácie.

erikavesela
6. mar 2024

@dadis ved nech si ba seba zarobia sami...potom nikto nic na nich hovorit nebude...vybavene

autor
6. mar 2024

@tana85 Samo sa preco nemoze? ty mu rozkazes?
Ale kopla si si ego mas zvysene, mas gule to hej

sticker
autor
6. mar 2024
justxme
6. mar 2024

A čo je vlastne na tom vystúpení tak poburujúce? V SND som bola niekoľkokrát, ale toto som nevidela. Zatiaľ som vždy odchádzala s pozitívnym zážitkom.

veklipo
6. mar 2024

Píšeš, že 30r chodíš do divadla. Neviem, aké divadlá to boli, ale podľa Tvojich reakcii Ti to nedalo nič.

tana85
6. mar 2024

si strasne trapna, ani chybu priznat nevies, ze autor hry nie je Samo ale Jan. suhlasim s @veklipo, tvaris sa aku mas ty uroven a nejaka hra v divadle ta uraza, ale cim viac pises, tym viac ukazujes z tej svojej urovne. ego si ozaj nepotrebujem riesit, u mna vsetko v poriadku

dominikamacakova
6. mar 2024

Pre boha. Už len ten názov "KOCÚRKOVO" hovorí sám za seba. Že to asi bude nejaká "divná" hra. Mohla si aspoň počkať na pointu a nie odísť v strede predstavenia ako malé päťročné decko 😂

dadis
6. mar 2024

@erikavesela Zato, ze ty do divadla nechodis...doruje sa to preto, aby ludia zili v kulturnejsej krajine..zatial nepomaha 😅

barbora0308
6. mar 2024

@dominikamacakova Ver tomu, ze ak by aj autorka ostala do konca, tak by pointu nepochopila (a to ju nechcem podcenovat!). Pointu tohto predstavenia pochopil naozaj iba ten, kto mal dopodrobna nastudovany zivot a tvorbu spisovatela, no a na druhej strane vie ocenit naozaj specificky sposob spracovania tohto diela. Dielo bolo tak velmi "umelecky" spracovane, ze to pre vacsinu divakov stratilo uplne zmysel...