icon

Ako sa financuje Slovenské národné divadlo?

6. mar 2024

vcera sme boli na hre KOCURKOVO v SND v polovici sme sa zdvihli a odisli, za 30 rokov navstev divadiel som neodisla z divadla uprostred hry. Citim sa podvedena, oklamana, urazena ale najviac ma hneva ak toto financuje stat z mojich dani. Az potom doma som si nasla clanok v 4 novinach na tento zvlastny paskvil, za ktory by sa Samo Chalupka obracal v hrobe, s deisaitkami nahnevanych nazorov podvedenych divakov, neviem ci bol reziser zhuleny zdrogovany...sme VS vzdelani ludia snazili sme sa pochopit, vzdali sme to....ked som odchazdala spytala som sa uvadzacky ci k tomu nerozdavaju marihuanu, lebo iba zhuleny clovek by to mohl pochopit...Videli ste niekto tuto hru?

tetapetra
6. mar 2024

@gir mám pocit,že ta duhova vlajka nebola v SND.

erikavesela
6. mar 2024

@dadis kazdy iny clovek si musi na seba zarobit, tak nech cinia tak, aby si na seba dokazali zarobit..co to ma spolocne s tym, ci chodim alebo nechodim do divadla?

annm81
6. mar 2024

@erikavesela Zarobia si na seba železničiari? Učitelia? Chronicky chorí ľudia? Vedci? Športovci? Cirkev? Poštári?

ibatanecnica
6. mar 2024

@erikavesela keď si neni spokojná s kaderníčkou, kozmetičkou, tak k nej tiež už viac nepôôjdeš a keď nie je dobrá stratí zákazníkov. Takže nevidím dôvod podporovať niečo, čo sa mi nepáči s čím som nespokojná a tváriť sa že je to ,,umenie,, len mu málokto rozumie alebo že je to iba pre tých na vyššej úrovni, ktorí tomu chápu, tak je trošku mimo. To sa môže aj kaderníčka tváriť, že je to jej štýl len mne sa to nepáči a problém je v tom, že ona zle strihá.

knieza_pribina
6. mar 2024

Podľa mňa je SND ako vrcholná inštitúcia povinná naštudovať inscenácie inovatívne, možno aj kontroverzne, vzbudiť nejakú emóciu, diskusiu. Neklaďme im ciele tvoriť len tradične a ľúbivo. Tak ste odišli. Nebolo to pre vás. Ja som odišla aj z kina, lebo sme kúpili lístky na film s dabingom a to nám s mužom strašne prekáža, chceli sme v pôvodnom znení. Zažila som, ako z DAB počas prestávky odišiel manželský pár, po skončení predstavenia sme ich videli, ako na námestí pozerajú poslednú tretinu hokeja 🤷🏻‍♀️ ľudia majú rôzne preferencie, chute, nálady, vy ste nebolí spokojní a už veľké vášne, z kade to SND berie peniaze 🤦🏻‍♀️ komentujúce vyššie vám odporučili ďalšie inscenácie, spravte si ďalšie rande a napravte si chuť. Nič takého sa nestalo. A pre istotu sa poponáhľajte, lebo keď s tak dozvie Šimkovičová, tak budú hrať len Osmijanka a Snehulienku a sedem pretekárov.

dadis
6. mar 2024

@erikavesela Lebo by ti to mozno pomohlo.

maranta_leuconeura
6. mar 2024

Prosim ta ako ta to urazilo? Co ti tam niekto stupil na otlak? To predstavenie je tak maximalne nudne a nepochopitelne, ale urazlive? 😯
Zatial si nekulturnost prejavila ty sama, odist v strede predstavenia zduta (ok, je to vase pravo, ale ako uz bolo povedane, je to minimalne neuctive) a potom tu na zaklade jednej zlej skudenosti vyplakavat ze nechces aby sa to platilo z tvojich dani 😂

Ja nechcem aby sa platili uchylni farari a dokonca ani ti neuchylni, ale vies co? Ini ludia to tak chcu a vyuzivaju ich sluzbu a o tom je stat, ze sa vsetci skladame na vsetko a vyuzit to je tvoje pravo, nie povinnost na zaklade ,,predplatneho".

Tak nebuduce budes vediet, ze mate radsej ostat doma sediet na riti a usetrit si cestu. Tak sa ti nic zle nestane, nic ta neprekvapi, nezarmuti, neomrzi, neurazi. Jeden by to az nazval nudnym zivotom.

dadis
6. mar 2024

@erikavesela Erika primerna hruba mzda v SND je okolo 1400 v hrubom. Ti ludia nerobia od 8 do 16. Musia sa naucit kvanta textov, libret. Je to tazka a malo ohodnotena praca. Pracuje sa po veceroch, vikendoch. Tito ludia to robia, lebo svoju pracu miluju, maju nesmierny talent a vela si odmakali. Pokojne si pozri, kolko stoji listok do opery vo Viedni. Bola si na opere? Balete? Ci len cinoherni herci su problem? Ja milujem Richarda Autnera, v Nepolepsenom svätcovi som nevedela oci z neho odlepit.

ibatanecnica
6. mar 2024

@maranta_leuconeura a prečo by nemohla napísať svoj názor aj keď sa jej niečo nepáči? Či len pozitívne recenzie treba?

moonlight1210
6. mar 2024

“ ked si kupim akykolvek produkt necakam ze ma bude urazat ako klienta, lebo uvidim ako si "vyrobca" nedal ani zamak snahy vytvorit produkt hodny predaja...”

Tak bezne nez kupis, tak pozeras, pripadne poskusas.

Lenze tu si kupujes tzv macku vo vreci vzdy, lebo aj keby divacke recenzie boli nadsene, ty mozes odist znechutena, znudena. Nemas si to totiz ako vopred obzriet.

Neporovnavala by som to.

To je tak ako kino. Aj ked mas recenzie a trailer, i tak mozes ziskat iny dojem a byt sklamana tym, co uvidis.
Hop alebo tr(o)p.

maranta_leuconeura
6. mar 2024

@ibatanecnica nie, na nazor ma samozrejme narok, ale hned plakat, ze si nezela, aby sa cele SND platilo z jej dani? Kvoli jednemu mizernemu predstaveniu? Uviedla som priklad, co si ja nezelam a takto by to mohol urobit kazdy. Ale je snad na zvazeni predstavitelov statu ako a co budu z nasich dani financovat... Kultura, viera, sport tam jednoducho patria bez ohladu na to, ze tu mame aj skupiny ludich, ktorych tie oblasti nezaujimaju.

autor
6. mar 2024

@justxme navstiv 🙂

autor
6. mar 2024

@veklipo Dakujem za kompliment, detto.

autor
6. mar 2024

@tana85 hlavne tomu ver 🙂

autor
6. mar 2024

@dominikamacakova male 5 rocne decko by bolo tak uprimne ze by odislo po par minutach...

autor
6. mar 2024

@barbora0308 neviem ci to modrokonikovska "banda" pochopi 🙂

autor
6. mar 2024

@moonlight1210 mas pravdu

autor
6. mar 2024

@maranta_leuconeura som plakala? a je ti dobre? ....

alenka58
6. mar 2024

je pravda, že od SND sa očakáva väčšia zrozumiteľnosť diela, u alternatívneho divadla by to nikoho nezaskočilo, sú v SND ozaj lepšie tituly, len málo nových a to nehovorím o opere, operete a balete, nejak SND upadlo, ešteže sú aj ďalšie divadlá

autor
6. mar 2024

@alenka58 posledne roky upadlo mam pocit, ze je to az nejaka prelievacka penazi, ked idem do divadla v inych mestach, tam sa veru herci "zapotia" aby presvedcili a zarobili na seba...

barbora0308
6. mar 2024

@alenka58 Nasa srdcovka s manzelom je napr. Astorka, len tam sme uz videli aktualne skoro vsetky predstavenia, tak obcas zavitame aj do SND, ak nas nieco zaujme. Je vsak pravdou, ze mam tiez taky pocit, ze sa SND ubralo velmi alternativnym smerom, co mi ako tak velmi ani nevadi, ale toto Kocurkovo bolo pre mna nieco, co som este aj druhy den po predychavala a googlila na internete, co do kelu znamenali a symbolizovali niektore pasaze. Pripadala som si ako uplny dement, az nakoniec mi doslo, ze toto spracovanie nema sancu pochopit "normalny" clovek, co nie je fanatikom Chalupku. No a nemyslim si, ze toto su tie spravne pocity, ktore ma nejake dielo v obecenstve zanechat, mozno v nejakom inom specifickom divadle, ale nie v SND...
Ale v SND som si napriklad velmi velmi uzila predstavenie Macbeth. Tiez to nebolo klasicke spracovanie, take ako ho vsetcia pozname, ale napriek alternativnemu prevedeniu to malo hlavu aj patu. Dokonca si dovolim povedat, ze to bolo jedno z najlepsich prevedeni, ake som kedy videla. Takze ono sa to da aj inak, ale netreba zachadzat do extremov...

tramtada31
6. mar 2024

Takze už aj SND? Kupila som kolegom na sviatok listky do DPOH (kauza ukrajinskej vlajky a hlavy Hviezdoslava). Od kolegov som vypacila, aj keď má nechceli urazit a boli veľmi zdrzanlivi, že to bol obycajny progresívno propagandisticky grc. Podľa opisu diela na stranke vôbec nič nenaznacovalo, že sa jedna až o takéto ultra moderne spracovanie diela. Po tomto nepríjemnom zážitku som skoncila s podporou SK umenia a umelcov, čo mi je veľmi luto, keďže som volakedy v umeleckom prostredi sama posobila a nie je to jednoduchý chlebík. Ale zrejme aj ti chudaci herci majú hypoteky a sú odkazani hrat v takýchto s prepáčením s*ackach.

autor
6. mar 2024

@barbora0308 DAKUJEM ZA POCHOPENIE a inteligentny pristup

autor
6. mar 2024

@tramtada31 pointa je kto ma potrebu toto na podia pretlacat?

dadis
6. mar 2024

@tramtada31 Co je progresivno propagandisticky styl? O ktore predstavenie islo?

barbora0308
6. mar 2024

@autorka
Ono ja som len fakt vyjadrila svoj nazor ☺️. Netvrdim, ze sa stotoznujem so vsetkym, co si napisala, ale chapem, ze mas naozaj velmi negativne pocity po pozreti tohto spracovania...je to naozaj extrem 😁 a toto zjavne vyvolalo v tebe obrovsky naval emocii, ktore si zo seba musela dat von. Mozno by aj ostatni boli k tebe troska zhovievavejsi, ak by aj oni videli toto predstavenie...mam pocit, ze by mnoho ludi z tejto diskusie prehodnotilo svoje komentare. Mna napr. tiez velmi zarazilo, ze sa NIKDE nepisalo, ze bude tak vela a hlavne dlhych scen, v ktorych sa spieva ☹️. Ja neznasam muzikaly a toto s tym uz fakt miestami hranicilo...ja som bola doslova nervozna tymi totalne bezpredmetnymi a absurdnymi spevackymi scenami a ano, vtedy som bola aj ja mierne nahnevana...

tetapetra
6. mar 2024

@tramtada31 ja len na margo tej hlavy Hviezdoslavova, či vieš,že reklamnej agentúre bola zadaná objednávka,spolu s dielami, ktoré sa chystajú spracovať a človek, ktorý to robil to robil podľa toho a vlastne aj reagoval na túto dobu?

autor
6. mar 2024

@barbora0308 pri speve sme tam uz neboli, moj hnev je uplne opravneny stojim si za nim, preto som adresovala emaily a recenzie tam kde to patrilo, ja som strasne ale strasne nenarocny divak chodim na vsetko, divadla v cechach a na slovensku od standupu particky cez balety po aj alternativne divadlo cinohry opery hlava nehlava ja kulturu milujem, studovala som to, pozriem si fakt hocico ale znovu sa budem opakovat, reziser mal vo svojej (zhulenej) hlave nejaku predstavu ktoru si mal nechat na vecerne rozjimanie a neotravovat tym platiacich divakov...toto nema co robit v narodnom divadle.. a co som citala o.i. novinari dostali pol h prednasku ako dielo maju chapat, i tak ostali znechuteni...akoze sorry...

barbora0308
6. mar 2024

@autorka
+ Si tu dovolim pridat este vycuc z recenzie k tejto inscenacii, s ktorou sa stotoznujem:
"Lebo od národného divadla máme isté očakávania. Tvorcovia sa s nimi môžu trochu pohrávať, môže tam byť napätie, ale nemalo by to ísť za určitú hranu. Stále by sme mali vedieť, že toto je prvá scéna, nie klub, kabaret ani experimentálne divadlo pre zasvätených.

A zásadný problém mám aj s tým, že toto je predstavenie, ktorým by sme si mali uctiť 30. výročie vzniku Slovenskej republiky.

Nejako z tohto predstavenia cítim dokonca pohŕdanie.

Že toto tu, čo žijeme, je už celé také smiešne, že už ani nemá zmysel niečo vážnejšie vyprodukovať. Už sa stačí na tej našej hlúposti a malosti iba zabávať, už stačí fraška s odvolávkou na Chalupku, ktorý mal kedysi v 19. storočí podobne vážne problémy so spoločnosťou, v ktorej žil.

Nie je to trochu malá ambícia na predstavenie, ktoré má reflektovať tridsať rokov nového štátu?"

dadis
6. mar 2024

Ok, @autorka, mozes byt nespokojna s predstavenim, ale co s tym ma finacovanie? ved napis recenziu, napis riaditelovi, ale tvarit sa, ze vsetci su tam darmozraci, je hlupe. Ako vidis, uz sa tu aj podobne mentalne indisponovane zhlukli, riesia "progresivne" dpoh, nadavaju na hercov..jednoducho dnesna spolocnost je plna nenavisti a ty si teraz k tomu iba prispela.