Ako sa osamostatniť od manžela a získať hypotéku?
Dobry den, najskôr by som rada poprosila o slušne vyjadrenie názoru bez urážok, domyslania si scenárov. Pokúsim sa zhrnúť dôležité fakty, aby ste sa mohli vyjadriť.
Som mama dvoch deti, este nie su v skolke. Mam 30 rokov. S manzelom to dost pokulhava. Bývame v prenajme a doteraz nam to vyhovovalo, lebo mame lacný nájom. Lenže kvoli detom aj sebe by som chcela nejake zabezpečenie do budúcna. S manzelom sme si chceli vziať hypotéku spoločne, lenže urobil iste veci, ktoré mi ublížili a nastrbili uz nie ideálnu dôveru medzi nami. Vzal si menší uver na nie velmi prosperujúce podnikanie a urobil finančnú investíciu 5tisic, o ktorej mi nepovedal, a este sa aj povedal, ze to nebolo klamstvo. Do kontextu uvádzam, ze menší úver mi sľúbil, ze okrem tej sumy co potreboval tak hned ako zarobí ju tam vrati a uz sa tych peňazí nebude chytať a ostane nam to ako 10-20% k hypotéke. No a to sa nestalo(zatial). Aj ked sľubuje, ako tam tie peniaze da, ked sa mu vrátia. On stale pracuje a aj tak nema peniaze. Teda zaplatí všetky poplatky ktorých je dost ale nevie zarobiť tak, aby sme si mohli odložiť alebo aby si nepotreboval požičiavať na väčšie veci. Negambluje ani nemíňa inde, teda aspon nie tak, aby som to videla vo výpise uctu a pohyboch. Inú prácu ani brigadu nechce.
Ja si uvedomujem, ze s dvoma detmi na krku a nie vysoko platenou prácou sama hypotéku nedostanem ale neviem, ci to ma s manzelom budúcnosť. Ak si teraz zúžim bsm na jeho “dlhy” spoločnú hypotéku uz nedostaneme. V našom vzťahu nefunguje viacero veci, to by bolo nadlho. Moj plat v hrubom po návrate po rd by mohol byt okolo 1600€ v hrubom. Ak bude treba mozem sa samozrejme vratit do práce aj skor.
Je tu nejaka žena, ktorá sa osamostatnila od muža, dali jej hypotéku a zvládla sama platit byt? Žijem vo väčšom meste a hypo su dost drahé aj na hednoizbaky. Keďže muž podniká môže voziť deti do škôlky aj zo školy, ja by som len prisla o všetok vzácny cas keďže by som makala ako fretka od rana do večera aby som nas uživila. Preto si to musim premyslieť. Ja v tomto momente neviem, ci je to manželská kríza, nezodpovedný muž klamár, unavena matka co ma skreslene vnímanie reality alebo co.
Najlepsie by boli osobne skúsenosti a minimum ustipacnych vysmievacich reči, ze naco mi boli deti. Dakujem
@anonym_autor k hypotéke musíš mať aj niečo našetrené, keď chceš kupovať nehnuteľnosť. To nie je iba o vzatí úveru a všetko je ok. Na hypotéku treba mať našetrené a treba ju vedieť roky splácať, každý mesiac a k tomu energie za byt a k tomu poistenie atd
@anonym_autor k hypotéke musíš mať aj niečo našetrené, keď chceš kupovať nehnuteľnosť. To nie je iba o vzatí úveru a všetko je ok. Na hypotéku treba mať našetrené a treba ju vedieť roky splácať, každý mesiac a k tomu energie za byt a k tomu poistenie atd
@mimaapeto tak to sa môže stat asi kazdemu, šéf by mi ale musel dat výpoveď. Zmluvu mam na dobu neurčitú. Deti mam rok a pol a trojročné.
@anonym_c2cef8 Našetrené nieco mam a dosetrit nebude problem, mozem ist hocikedy na brigadu. Otázka bola, ci sa to reálne nejakej žene tu podarilo s dvoma malými detmi dostať hypotéku a splácať to.
okrem muža by ti mal kto pomôcť s deťmi?
okrem muža by ti mal kto pomôcť s deťmi?
@anonym_721fb1 nie. Bohuzial mam iba muža. Ale zase sa vie postarat o deti na 100%
Ja som sa osamostatnila, ale nemam deti. Plus mala som nejake peniaze. Ale s tym platom moja…prepac ale to nezvladnes. Ja mam taky plat a som sama a moje poplatky mesacne su cez 800€
Hypo 500€
Domsprav 180€
Rataj, internet, telefon, poistka, plyn, elektrina, neviem ako budes cestovat za pracou ci aj cestovne…
A to uz su poplatky ze mas byt. Ziadost o hypo 250€, 100 eur nieco s katastrom som neviem ani co platila banke, prepis na domsprav 60€, poistenie bytu musis mat dopredu - ja mam za 130€
A to ja som si vsetko vybavovala sama lebo som navstivila financnu poradkynu co ma poslala doprdele ze s takym platom so mnou kupu nehnutelnosti nebude riesit lebo na to nemam 🤣 isla by som jej otrepat list vlastnictva o hlavu.
Ale ano bolo to sakra velmi tazke.
@mimaapeto tak to sa môže stat asi kazdemu, šéf by mi ale musel dat výpoveď. Zmluvu mam na dobu neurčitú. Deti mam rok a pol a trojročné.
@anonym_c2cef8 Našetrené nieco mam a dosetrit nebude problem, mozem ist hocikedy na brigadu. Otázka bola, ci sa to reálne nejakej žene tu podarilo s dvoma malými detmi dostať hypotéku a splácať to.
@anonym_autor áno môže ti dať výpoveď a môžeš mať aj problém sa zamestnať s dvoma malými deťmi alebo môžeš mať menší plat na inom mieste.. úprimne sama s deťmi by som do toho nešla a ďalšia vec budeš mať sama s deťmi získať aj podnájom... takže tvoja situácia je k nezávideniu.. rodičia Ti vedia byť v prípade potreby nápomocný?
Ja som sa osamostatnila, ale nemam deti. Plus mala som nejake peniaze. Ale s tym platom moja…prepac ale to nezvladnes. Ja mam taky plat a som sama a moje poplatky mesacne su cez 800€
Hypo 500€
Domsprav 180€
Rataj, internet, telefon, poistka, plyn, elektrina, neviem ako budes cestovat za pracou ci aj cestovne…
A to uz su poplatky ze mas byt. Ziadost o hypo 250€, 100 eur nieco s katastrom som neviem ani co platila banke, prepis na domsprav 60€, poistenie bytu musis mat dopredu - ja mam za 130€
A to ja som si vsetko vybavovala sama lebo som navstivila financnu poradkynu co ma poslala doprdele ze s takym platom so mnou kupu nehnutelnosti nebude riesit lebo na to nemam 🤣 isla by som jej otrepat list vlastnictva o hlavu.
Ale ano bolo to sakra velmi tazke.
@anonym_658571 dakujem pekne
Dalo by sa to vtedy,ak by bol takyto plat v cistom,nie v hrubom.Cisteho je to kolko???1300,1200eur??Hypoteka,inkaso,jedlo.No neviem,neviem s takym malym platom a detmi.
@anonym_autor podla mna zatial neodchadzaj. Vrat sa naspat do prace, aby si mala vlastny prijem, potom budes moct uvazovat co dalej.
Hypoteku ti daju aj samej, ak budes mat dostatocny prijrm - co teraz nemas. Ved si to mozes aj sama prepocitat, pozri cenu bytu co by si chcela, kolko si budes musiet vziat hypoteku, kolko budes musiet mat z vlastnych, aka vysoka bude splatka. A podla toho sa zariad? Nema zmysel teraz spekulovat, ci to niekto tak zvladal. Jasne, ze ano, ale su aj taki co nie. (Ja mam hypo sama ale splatka je na menej ako 30%mojho platu, takze to platim s prstom v nose)
Pokial mate teraz lacny najom, tak by som urcite neodchadzala, pokial nepracujes a nemas vybudovane financne zazemie.
Ina situacia by bola keby bol muz nebezpecny pre teba alebo deti, v tom pripade odchod okamzite. Ale inak, pokial zijete jakz-takz harmonicky, tak uvazuj viac strategicky a zacni sa na osamoststnrnie pripravovat vopred. Je to na dlhu trat.
@anonym_autor áno môže ti dať výpoveď a môžeš mať aj problém sa zamestnať s dvoma malými deťmi alebo môžeš mať menší plat na inom mieste.. úprimne sama s deťmi by som do toho nešla a ďalšia vec budeš mať sama s deťmi získať aj podnájom... takže tvoja situácia je k nezávideniu.. rodičia Ti vedia byť v prípade potreby nápomocný?
@mimaapeto ano viem, ze situácia je zložitá preto rozmyslam, co by bolo najlepsie riešenie. tak rodicia by ma asi nevyhodili ale bývajú daleko a maju vlastne starosti. Ale ano v prípade núdze, ze fakt nemam kam ist by som tam na cas mohla byvat
@anonym_autor podla mna zatial neodchadzaj. Vrat sa naspat do prace, aby si mala vlastny prijem, potom budes moct uvazovat co dalej.
Hypoteku ti daju aj samej, ak budes mat dostatocny prijrm - co teraz nemas. Ved si to mozes aj sama prepocitat, pozri cenu bytu co by si chcela, kolko si budes musiet vziat hypoteku, kolko budes musiet mat z vlastnych, aka vysoka bude splatka. A podla toho sa zariad? Nema zmysel teraz spekulovat, ci to niekto tak zvladal. Jasne, ze ano, ale su aj taki co nie. (Ja mam hypo sama ale splatka je na menej ako 30%mojho platu, takze to platim s prstom v nose)
Pokial mate teraz lacny najom, tak by som urcite neodchadzala, pokial nepracujes a nemas vybudovane financne zazemie.
Ina situacia by bola keby bol muz nebezpecny pre teba alebo deti, v tom pripade odchod okamzite. Ale inak, pokial zijete jakz-takz harmonicky, tak uvazuj viac strategicky a zacni sa na osamoststnrnie pripravovat vopred. Je to na dlhu trat.
@veselo_neveselo dakujem za peknu odpoved. Ano manžel je starostlivý otec, nehadame sa, deti maju na oko šťastných rodicov.
Ano mas pravdu, teraz by som zbrklym rozhodnutím urobila viac škody. Len musim mužovi povedat, preco do spoločnej hypotéky nechcem ist, on si mysli, ze to nemyslim vazne.
Ja som to zvladla bez pomoci rodiny a uspor, ale bola este ina doba, moj byt stal vtedy ako teraz garaz. Potom isli deti na vysoku a stale som mala este dalsi prijem, aby som to utiahla. Brigady cez vikendy a dovolenku na ukor deti.. Bolo to tazke a uprimne, uz by som to asi neurobila z pohladu uz starsej zeny, detom to tiez ublizilo.
Dalo by sa to vtedy,ak by bol takyto plat v cistom,nie v hrubom.Cisteho je to kolko???1300,1200eur??Hypoteka,inkaso,jedlo.No neviem,neviem s takym malym platom a detmi.
@anonym_d8f4ca hej si tak na 1300 v čistom by to vyšlo plus prídavky daňový bonus výživné nejaka brigáda🤷🏼♀️ ja som velmi dobry zamestnanec sikovny preto verim, ze nájdem mozno aj lepsie platenú prácu ale mozno ma realita prefacka ked na to dôjde. Moja situácia je cela komplikovaná
Ja som to zvladla bez pomoci rodiny a uspor, ale bola este ina doba, moj byt stal vtedy ako teraz garaz. Potom isli deti na vysoku a stale som mala este dalsi prijem, aby som to utiahla. Brigady cez vikendy a dovolenku na ukor deti.. Bolo to tazke a uprimne, uz by som to asi neurobila z pohladu uz starsej zeny, detom to tiez ublizilo.
@anonym_e08038 cize myslis, ze pre pohodlie deti je lepsie pár rokov ostat aj ked muža nemilujem a budovať si finančne zázemie, hoc aj v najme? Dokedy mam cas, aby deti neprebrali vzor rodicov, ktorí su spolu aj ked sa neľúbia?
@anonym_e08038 cize myslis, ze pre pohodlie deti je lepsie pár rokov ostat aj ked muža nemilujem a budovať si finančne zázemie, hoc aj v najme? Dokedy mam cas, aby deti neprebrali vzor rodicov, ktorí su spolu aj ked sa neľúbia?
@anonym_autor keď sa on stará o deti tak by som zostala s tým že by som si šetrila, brigádovala využila tú starostlivosť jeho o deti, staral by sa aj keby si sa hneď osamostatnila, lebo to by bolo ťažké keď nikoho nablízku nemáš
@anonym_autor to je tazka otazka a nechcem ti radit, co mas robit, nie som v tvojej kozi. Pisem len svoju skusenost.. kazdopadne ti drzim palce, nech sa rozhodnes spravne.
@anonym_autor to je tazka otazka a nechcem ti radit, co mas robit, nie som v tvojej kozi. Pisem len svoju skusenost.. kazdopadne ti drzim palce, nech sa rozhodnes spravne.
@anonym_e08038 dakujem 🙂
@anonym_autor keď sa on stará o deti tak by som zostala s tým že by som si šetrila, brigádovala využila tú starostlivosť jeho o deti, staral by sa aj keby si sa hneď osamostatnila, lebo to by bolo ťažké keď nikoho nablízku nemáš
@alenka58 dakujem 🙂
ono by to fungovalo kým niekto z vás neochorie, ale OČR s deťmi alebo tvoje PNky, nedaj bože nejak dlhšie (úraz, operácia človek nikdy nevie čo ho čaká) súhlasím s vyššie napísaným, vrátiť sa do práce, šetriť si, zriadiť nejaké fondy aby nabiehali úroky a keď deti podrastú skúsiť sa osamostatniť, BSMko si môžete upraviť pre istotu už teraz
Ja by som na tvojom mieste ostala kým nepôjdu deti do škôlky, ty do práce a nenašetríš aspoň niečo. Muž sa dobre správa k deťom, máte kde bývať a inú istotu zatiaľ nemáš. Mužovi povedz, že vzhľadom na jeho neplánované výdavky sa necítiš na hypotéku.
no to výživné tiež nemáš 100% zaručené keď píšeš že muž podniká bez prijímu tak výživné by bolo pre neho ďalší výdavok... normálne s ním komunikuj prečo nechceš že necítiš istotu pri ňom.... nech odíde z podnikania z kratšej cesty akoby ste mali prísť o strechu nad hlavou.. nech si nájde prácu na TPP a potom môžte riešiť hypo...
Nemas-nevyjde ti ani na mensi byt v meste a tak mohla by si kupit nieco, na co ti vyda? Chalupu, chatku, pre ten pocit istoty, ze ked krachne vase zivobytie v meste, mate este zalozku na vidieku. Toto ti radim ako ta, ktora to vlastne nenavidi, kazdy druhy dom ma mestan a ani sem nechodia, len v tom maju ulozene peniaze. Oni z nudze, aby im budget nezozrala inflacia a ty by si to mala z ozastnej potreby. Otvor Nehnutelnosti, co vsetko sa da kupit, 🏠🌳🌳🌳 za polku tvojho vysnivaneho mestskeho grcalku▪️
1300 v cistom + (este teraz) 500 rodicak + 120 pridavky + vyzivne na dve deti. Vobec to nie je taky slaby prijem podla mna. Navyse chlap, ktory sa dokaze (a chce) o deti postarat.
Kazdopadne zvaz to. Zacala by som manzelskou poradnou, aspon vas aspon nasmeruju, ak mate zaujem obaja...
@anonym_autor dosť dôležitá otázka je aj to, či sa ešte máte s manželom obojstranne radi, či sa to všetko ešte nedá napraviť.
Trochu iná situácia ako tvoja, môj podarený braček na švagriná.
Brat nechal švagrinú s novorodencom a 6r. synom. Tiež mal pôžičky, ktoré sú vám a musela aj ona splácať. Mala 28 a maturitu z gymnázia. Dnes o dvanásť rokov neskôr má ukončené vs, dobrú prácu a vlastný dom(starší) na hypo v malej dedinke. Nepýtala som sa ale pravdepodobne by jej ťažko vychádzalo byt v meste, aby aj neter aj synovec mali svoje izby. Roky po rozvode bývala s deťmi u matky. Z alimentov jej vychádza ak tak na suché rožky.
Trochu iná situácia ako tvoja, môj podarený braček na švagriná.
Brat nechal švagrinú s novorodencom a 6r. synom. Tiež mal pôžičky, ktoré sú vám a musela aj ona splácať. Mala 28 a maturitu z gymnázia. Dnes o dvanásť rokov neskôr má ukončené vs, dobrú prácu a vlastný dom(starší) na hypo v malej dedinke. Nepýtala som sa ale pravdepodobne by jej ťažko vychádzalo byt v meste, aby aj neter aj synovec mali svoje izby. Roky po rozvode bývala s deťmi u matky. Z alimentov jej vychádza ak tak na suché rožky.
@anonym_802628 dobreeee, nabryzgat na brata a vyzdvihnut svagrinu, aspon sa s nou a synovcami druzis? Bracho by si deti poznal pri nahodnom stretnuti😅
@anonym_autor dosť dôležitá otázka je aj to, či sa ešte máte s manželom obojstranne radi, či sa to všetko ešte nedá napraviť.
@anonym_99eb87 manžel ma miluje, ja si citmi voči nemu nie som istá, keďže mi ublížil a z duše neznášam klamarov. A síce klame v hlúpostiach, ja uz mu neverim. Nad parovou terapiou som rozmýšľala, no nemame kam dat deti nema ich kto strážiť. Musime počkať este chvilu a mladšie dieta pojde mozno do jasiel a ja do prace. Ja som uz z vecných konfliktov unavena a smutná, lebo viem, ze nie je zly chlap a nemozem mu stale iba odpúšťať, potom sa nemozem čudovať, ze nema motiváciu nic zmeniť. Ja znesiem, ale raz ked mi pretečie pohár je koniec
1300 v cistom + (este teraz) 500 rodicak + 120 pridavky + vyzivne na dve deti. Vobec to nie je taky slaby prijem podla mna. Navyse chlap, ktory sa dokaze (a chce) o deti postarat.
Kazdopadne zvaz to. Zacala by som manzelskou poradnou, aspon vas aspon nasmeruju, ak mate zaujem obaja...
@anonym_6a21d3
@anonym_135469 ked sa vrátim do prace, ten príjem nebude az taký katastrofálny ak vsetko vyjde a som ochotná ist aj do menšieho mesta, kde budu byty lacnejšie. No uvidime ako to nakoniec dopadne.
@anonym_autor prečo nepožiadala o úver cez SFRaB? Do 35 rokov je 1% úrok a dávajú až 180 tisíc. Kamarátka cez nich kúpila dom a má tri deti

hlavne ešte aby si nebola prekvapená a by si to miesto dobre platené stále mala... dosť často je zvykom že ten kto zastupuje počas MD toho si tam aj nechajú.... koľko ročné deti? máš ešte len 30 rokov do 35 rokov dokonca vracajú raz ročne zaplatené úroky z hypotéky nám tak tento rok vracali....