Ako sa počítajú percentá invalidity?
Ahojte vie niekto podľa čoho sa vypočitavajú percenta invalidity ? Pretože môj manžel je po odstránení zhubného nádoru v hrubom čreve a chodí na chemoterapiu. Žiadal o TZP preukaz a o invalidný dôchodok a neschválili mu ani jedno, zatiaľ čo moja kamarátka ma elergiu na lepok a jej vypočitali 70 percent invalidity. Pričom môj manžel má rakovinu 3 stupňa podľa správ od lekárov a neviem teda ako to funguje.
A zase mám v okoli známu, ktorá chodila na ožarovanie krku pretože jej to do istoty odporučili a jej vypočitali 80 percent.
@scheilla01 onkologický pacienti majú zo zákona nárok na ID. Co ja poznám ľudí všetci dostali ID. Treba sa odvolať
@majamat ano myslela som že dostala ZTP preukaz, lebo dostala 70 percent invalidity podľa rozsudku čo mi ukazovala
@majamat no kamarátka to nemá také zle podľa jej slov jej stačí dodrziavať pár pravidiel a je všetko v poriadku
@scheilla01 ano, ZTP sa pri celiakii dava. celiakia sa hodnoti an 50%,c o je hranica pre ZTP.
invalidita sa nedava, len tie vyniky, co som ti dala vyssie. bezna stabilizovana celiakia je hodnotena na 10-20 ana ciastocny treba 40.
tu mas foto ZTP pri nadoroch hrubeho creva , ma narok, je tam 60.
@majamat ďakujem za odpoveď, tak sa skúsime odvolať
tu mas celu tabulku na ZTP
https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview...
a tu je na dochodok.
https://static.slov-lex.sk/pdf/prilohy/SK/ZZ/20...
Treba rozlišovať percentá - ZŤP preukaz vydáva úrad práce, majú svoje tabuľky a invalidný dôchodok schvaľuje a vypláca sociálna poisťovňa - na to je iný zákon a iné tabuľky.
@scheilla01 ale ZŤP je iné ako invalidita , každé posudzuje iný lekar iný úrad , môj syn je ZŤP 80 percent a invalidný je len 43 percent
@scheilla01 po všetkých cyklov chemo sa rieši invalidný dôchodok riešili sme to až dva krát takže ak dačo kľudne sa pýtaj
@scheilla01 moja mama dostala az po roku co jej bola diagnostikovana rakovina,,liecila sa, aktualne je bez rakoviny, je to 20rokov. A moj muz zasa nema vraj narok na ZTP ani na parkovaci TZP preukaz..moja mama ma..to posudzovanie je niekedy fakt cudne
S rovnakou diagnozou prave dnes moj svagor dostal 80% id
@andrejka1974 a dostáva aj invalidný dôchodok?
@marhulka13 ano stačí 41 percent aby dostal , ale je to len 180 EUR a to je po ťažkom úraze s trvalými následkami
@scheilla01 a ešte neviem podľa cho rozhodujú aké napr. moja mladšia dcéra autistka zatiaľ 13 rokov čiže invalidný nemôže mať , je ZŤP 50 percent hoci je úplne neverbalna , plienkovana s ťažkým stupňom mentálneho postihnutia na úrovni ročného dieťaťa som zvedavá či ju potom uznajú na 100 percent pri invalidnom dôchodku za pár rokov
@scheilla01 pozor... preukaz TZP vydava UPSVaR a inv. dochodok zas socialna poistovna. kazda inštitucia si vypocitava % "podla seba"
@andrejka1974 ID jej určite uznajú, bude mať z mladosti, problém však bude s vyplácaním, nakoľko sociálny systém skrachuje do 5 rokov, tu už niet cesty späť, žiaľ Slovensko premrhalo šance a najmä čas na úpravu dôchodkových systémov. Predpokladalo sa, že ku kolapsu príde približne v roku 2035, ale ukazovatele sa natoľko zhoršili, že čas sa skrátil o polovicu. Maximálne zostanú tzv paušálne dávky, strop 300- 350 eur, na viac štát jednoducho nebude mať.
Pri ŤZP pozor na to, že sa schvalujú nielen % na diagnózu, ale súčasne musí ísť o stav, ktorý trvá alebo sa predpokladá, že bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov!!!
Ak váš manžel podstúpil, operáciu či chemo a po 12m bude práceschopný, mohli to úradnici vyhodnotiť, že nemá nárok na ŤZP. V každom prípade by som k odvolaniu priložila novú správu od onkológa, kde zadefinuje celkovú dobu liečby, príp. následné obmedzenia, ktoré prevýšia 12m.
Tak sú to dve rôzne veci, invalidný je sociálna poisťovňa a tzp upsvar. Nie je to to isté a aj keď invalidný schvália nie sú to tie isté percenta na upsvar. Nikde nie je nárok zo zákona ako bolo už uvedené. Musia byť splnené podmienky. Nikde si napísala, aký bol dôvod. Invalidný mohol byť neschváleny pre percenta alebo že nemá dostatok rokov. Treba písať celú pravdu.
@andrejka1974 zjednodušene laicky zťp (úrad práce) skúma skôr funkčnosť v bežnom živote, teda či sa vie človek pohybovať, rozprávať a tak, na ID (sociálna poisťovňa) či vie človek pracovať. Teda tie percentá sa rôznia a niekedy môže mať človek ID a nemusí zťp alebo mať zťp a nedostane ID a niekto má zťp 50 percent a ID 80 percent, niekto zase zťp 80 percent a ID iba 45 percent.