Ako sa vysporiadať s dlhmi, o ktorých muž nevie?
ahojte, zaregistrovala som sa sem nanovo, nakolko tu uz mam nick, ktory pouzivam, ale asi chapete preco to chcem riesit takto diskretne .. Mam uvery v hodnote 3700 eur, ktore som si zobrala este v dobe, ked som bola slobodna. Medzitym som si dosplacala uver , o ktorom moj manzel vie, ale o tychto dvoch , ktore mam, netusi...Ide o to, ze osm v minulosti mala nejake veci na splatky, aj kreditne karty a neskor som si to vsetko spojila do jedneho uveru v sume 3000 eur. Neskor som este potrebovala nejake peniaze, tak som si zobrala dalsi uver v hodnote 1500 eur . Teraz mam nesplatenu istinu este okolo 3700 eur a mesacne platim za obe splatky 65 eur. Cize mam uvery na dlhu dobu splatnosti a doplatim ich tymto tempom cca o 7 rokov. Brala som to vzdy tak, ze to su moje zalezitosti, uz som zvyknuta platit tych 65 eur, ze mi to ani nepride nejake cudne. Ked som sa spoznala s mojim muzom, tak som nemala za potrebie hovorit mu to a neskor som sa uz aj hanbila za to, ze nejake sproste uvery mam. Moj muz nemal ako vediet, ze mam nejake uvery, kedze mame kazdy sam ucet. Lenze teraz nastal problem ten, ze muz chce, aby sme mali spolocny ucet a ja neviem, ako mu to povedat. Navyse, na svojom ucte mam este precerpanie 300 eur, o ktorych sa dnes dozvedel a trva na tom, ze to vyplatime a ucet si zrusim. Pochopitelne, aj keby som povolene precerpanie vyplatila, ucet si musim nechat kvoli uverom...takze sa chcem spytat, co mi radite? Povedat o tom muzovi alebo nie? Pravdou je, ze sa bojim na tu jeho rekaciu, lebo moj muz v zivote nemal dlhy, zil cely zivot u rodicov a mal priestor si sporit, ja som hodne cestovala, zila po podnajmoch, sama sa zivila, proste viem, ze to nie je obhajoba, ale nikdy mi nemal kto financne pomoct, ako mojmu muzovi, ktory ani nemusel domov nic kupit, nic..tak mal priestor si sporit. Viem, ze by ma tazko pochopil, bojim sa, ze to vazne narusi nas vztah, resp. ze mi nebude doverovat. Co by ste mi poradili? UZ neviem, ako by som sa z toho vyhovorila. A hlavne, aj sa hanbim, ze mam taketo podlznosti, ale vzdy som vsetko platila nacas a nebojim sa, ze to nesplatim, len som to vzdy brala ako svoju zalezitost a svoje veci, ktore si len ja riesim. Dakujem za kazdu odpoved.
@sense za tu sumu mohla pekne pocestovat kazde leto 3roky cela rodina letecky....
vseobecne mam pocit ze nazor, "staram sa o deti" tak nech ma zivi... maju take 3 a viac rocne matky na RD co poriadne nerobili, lebo neverim ze clovek co si zaraba pracou moze mat takyto postoj k peniazom. Sama som z nizkorozpoctovej rodiny ( matka samozivitelka a 2deti) a nikdy v zivote by som si nedovolila povedat "len 65eur" a to som teraz prijmovo niekde inde, ale sedliacky rozum a vztah k peniazom, prikryvam sa len perinou na aku mam mi zostal.
Tu je len jedno slusne riesenie, povedat muzovi pravdu. Neviem ci bude nadseny ze peniaze co daval na rodinu idu na splacanie "cudzieho" dlhu.
@lee_bella vzdy som sla robit do krajiny ktoru som chcela vidiet...na to staci vediet len jazyky a mat odvahu a spoliehat sa sama na seba...aj auto som si kupila az potom co som si nan zarobila....dakujem mojej mame za to ze ma nauccila ze treba zit len do vysky svojich prijmov a moznosti, lebo dlhy su jeden zacarovany kruh ....
a takisto nechapem ludi kt. musia mat vsetko najnovsie najmodernejsie len preto aby sa ukazali a potom rozmyslat ci budem mat aspon na chleba s maslom....
a robila som aj ucctovnicku a nebolo nic horsie ako ked bolo par zien kt. kazdu chvilu nosili ziadost o iny uver z kt. bolo jasne ze jednym uverom vykryvaju druhy....
@timea7 ale oni su manzelia,...jej problemy su aj jeho...keby zaslobodna vyhrala sportku a teraz ju chcela cerpat to uz patri do rodiny ze? to co je pre Boha? toto by ma zozralo keby mi muz bpovedal, ze plat si co si si nahromadila za mladi :D uz by nebol muz...proste ona ma uz rodinu uz nie je na nic sama.... ja mam tiez muza a vidim to proste takto, kebysze on mi taketo nieco prizna tak ho dodubem ze dakujem pekne, vynadam mu a tak bezne zensky :D ale splacame uz spolu od tej chvile kedze vsetky peniaze s spolocne,,,,ci vyplata ci rodicak, vsetky spolu dokopy
to je moj skromny nazor a z mojej strany uzatvaram, uz nemam cas .-/ drzim vam place nech to vyjde
vyventilujte sa tu na nej, sak kocena znesie, nie? no tak pochybila, ale sa aj snazi to napravat a nema z toho dobry ppocit. ci este jej viac nalozit nez ma? asi hej. tu je trendom poukazovat v style "fuj, fuj, co ty si za cloveka.." ale aki su ludia, ktori takto poukazuju? maju pozametane pred vlastnym prahom? a je jedno v akej oblasti. zili cely zivot ako stelesnenie dobra bez chyb?
necudujem sa, ze svet je taky aky je. clovek prizna chybu, je mu to luto, ide ju napravit, ale aj tak ho odsudia ako nejake prasive neschopne, nezodpovedne hovado.
Ja by som mu to asi povedala. Vyvstáva z toho viac otázok:
Prečo sa mu to bojíš povedať? Toto je kľúčové. Je to Tvoj najbližší človek, možno príde v živote oveľa horšia vec a tiež sa budeš báť? V tomto vzťahu niečo nie je v poriadku.
3700 € splácať tak dlho, 7 rokov a plus čo si splácala predtým. To sa mi zdá dosť veľa a dlho.
Kvôli čomu chce spoločný účet? Čo potrebuje mať prehľad kam idú peniaze? Doteraz boli dobré účty zvlášť a zrazu treba spoločný?
Zrejme má Tvoj muž rázny názor, čo sa týka pôžičiek na bežné veci a Ty máš z toho nedobrý pocit. Čím skôr si to vyjasníte tým lepšie. Takéto veci vedú postupnému rozkladu. Viem o čom hovorím.
O.K. povedz mu to normálne, ani nie dopredu by som mu to nevravela, keď odíde splátka, tak zbadá sám a opýta sa, normálne odpovieš. Mohli by ste to príp. nejako skonsolidovať. Určite si vyjasnite ďalšie fungovanie financií v manželstve, inak tento problém bude navždy.
@ultra beriem to ako zavist :D moj muz sa ma pri mne ako prasa v zite a kto chce napisem mu interne aj jeho cislo nech si to overi, moje nazory mam zo zivota s nim, lebo on sa o vsetko postara a ja aj keby som chcela nemam ako ked mam 1,5 rocnu dceru....keby som vam povedala ako sa ku mne spraval ked som bola tehu ani by ste mi neverili,skoda reci 🙂 a 65e je len..ano pre mna len. 1750SK bolo vela, ale 65e nie
Presne tak ako si to napisala sem, tak to povedz aj jemu. Este predtym ako zisti, ze z uctu odisla splatka. Ja by som mu povedala, ze si si toho vedoma a budes si to aj splacat tak ako doteraz.
ahojte, dakujem za kazdy jeden nazor, ktory ste mi tu napisali. Dovolte teraz, aby som vam vysvetlila, ako sa clovek dokaze dostat do uverov a ako teraz zijeme. V prvom rade vam chcem napisat, ze pracujem od 19tich rokov, zacinala som v Bratislave, kde som isla s nicim a poviem vam, ze boli casy, ked som ratala sumy potravin v obchode, aby mi to vyslo do gastraca...ak zijete v Bratislave, sami viete, ake su drahe podnajmy a ze vacsinou chce kazdy, aby ste zaplatili aj depozit mesiac dopredu. Ak som chcela napr. notebook, musela som si ho vziat na splatky atd..Ano, som clovek, ktory chcel mat niekedy veci hned a tak som si vzala kreditku a kupila som si, co som potrebovala. Neskor som si vzala uver na to, ze som zacala zit v podnajme s priatelom a v tom byte nebolo nic, uplne nic..takze ja som si vzala uver na zariadenie a on si vzal uver na auto, proste v tej dobe som mala 23 rokov a uplne som neriesila, kto kolko co splaca atd..rozisli sme sa, odisla som z prace a isla som do zahranicia. Veci, ktore v byte boli, som predala za minimalne ceny,lebo ex si to vziat nechcel a ja som nemala kedy riesit zo zahranicia predaj veci..takze tak..z uveru som si naprikald urobila aj vodicak, co beriem ako celkom dobru investiciu( aspon jednu z mala 🙂)..vzdy som vsak pracovala, nie je jeden mesiac, kedy by som bola evidovana na urade prace, vzdy som mala z coho splacat, nikdy v zivote som nezameskala ani jednu splatku. Neskor som sa rozhodla spojit vsetky mensie nevyhodne uvery( KK, cetelem) do jedneho, ktory bol v sume 3000 eur. Kedze som tam mala vyhodny urok, dala som si to na 10 rokov. Nasledne som si este o rok vzala jeden uver v sume 1500 eur, z ktoreho som vyplatila v inej banke povolene precerpanie a neviem, no aj som rozminala nejake peniaze, netvarim sa, ze nie..no a potom sme sa spoznali s manzelom..o uvere, ktory som si brala kvoli byvalemu , resp. zariadovaniu bytu, vodicaku atd..to vedel..neriesil to, povedal, ze bude rad, ked sa to doplati, ale nevycital mi to ani nic. POviem vam rovno, nemala som to srdce povedat mu, ze mam este niekde dalsie dva uvery, ktore su v tej sume mesacnej splatky 65 eur. Brala som to tak, ze to su moje veci, o ktorych fakt nemusi vediet a vedela som, ze vzdy budem mat z coho platit tieto splatky. No a neskor som otehotnela, tak sme sa vzali a sme manzelia rok. Teraz cakame druhe. POviem vam takto..moj muz nikdy v zivote nebol v situacii, kedy potreboval pozicat. Doteraz zijeme u svokrovcov a muz im nemusi davat ani len na stravu, nic..ja ked som chvilku byvala u mamy, musela som jej normalne( co beriem uplne v poriadku) prispievat na domacnost. Moj muz toto nemusel nikdy robit. Vzdy mal doma navarene a jeho cela vyplata ostavala len pre neho, Tak si sporil( bol by hlupy, keby to nerobil..). Teraz nam dokonca jeho rodicia dali nejake peniaze, lebo predali nejaku nehnutelnost..v podstate mame dost penazi na kupu mensieho bytu bez hypoteky. Moj muz odmieta akekolvek uvery, nenavidi banky, tvrdi, ze ozobracuju ludi a nedal by im ani korunu, keby nemusel mat ucet v banke kvoli vyplate. To je dovod, preco rozmysla nad spolocnym uctom, aby som neplatila aj ja za ucet, aj on..ked mame spolocne peniaze. Ja z mojho rodicaku platim kazdy mesiac poistku 30 eur, uvery 65, telefon 10 eur a stavebne sporenie 30 eur. Ostane mi cca 80 eur. Muz mi dava 100 eur na nakupy do domacnosti, pre malu na plienky atd..ked mi chybaju peniaze , da mi..on zo svojej vyplaty odlozi aj 400-500 eur, mne da stovku a zvysok penazi mu ostane. ja netusim, kolko penazi ma sam pre seba, nezaujima ma to, lebo ked nieco potrebujem, da mi peniaze. Ked chce, ide na pivo, ide si sadnut s kamosmi, kupi si tiez to, co chce..Ked som pracovala, vzdy som odkladala do spolocnej kasicky aj 200-300 eur. Spolocne sme si sporili. Teraz , ked mi uz skoncila materska, mam len rodicak, tak mi muz zacal davat tu stovku. Teraz mi vyplatili za dane 300 eur a za dovolenku 800 eur, vsetko som odlozila medzi nase spolocne peniaze. Za rok nasho spolocneho manzelstva som do spolocnej kasy prispela priblizne 3000 eurami. Viem, mala som to mozno rozdelit a riesit aj moje uvery, ale ja som chcela, aby sme spolu nasetrili co najvaic penazi a co najskor sa odstahovali od svokrovcov. Tych 65 eur, co platim mesacne, beriem tak, ze to su moje peniaze, tak ako ma muz svoje peniaze, z ktorych si plati svoje vyjazdy s kamosmi a ine veci, tak ja mam tiez pravo na svoje peniaze a to, ze ich bohuzial vrazam do uverov, to je uz moj problem. Chcem povedat, ze nie som nezodpovedna osoba, ktora mina na oblecenie a topanky, len som proste v minulosti bola mlada, hlupa, mala som niektore veci riesit inak...a rozhodne nie som osoba, ktora sa nechava vydrziavat svojim muzom len preto, ze sa akoze staram o jeho dieta. Vzdy som bola samostatna a velmi hrda na to, aby som riesila taketo veci s inymi. Boli to len moje zalezitosti a asi by som to neprezila, keby mi teraz muz mal dat peniaze a akoze vyplat si uvery...Takze tak, maminky. Viete, osobne si myslim, ze nikto nechape moju situaciu, kto si v zivote nemusel pozicat peniaze. Prepacte, moje vyjadrenie je dlhe, mozno si ho ani neprecitate, ale mozno vam to pomoze pochopit, ako vie vzniknut takato situacia.
@ibaja123 Moja, by si sa čudovala ako veľa je takých ako si Ty. Tvoj muž to pravdepodobne nikdy nepochopí, lebo nikdy takto nežil. Ja byť na Tvojom mieste, mala si si veru povyrovnávať tie úvery a šetriť si svoje peniaze. Na jeden účet by som nepristúpila. Ty netušíš čo robí zo svojimi peniazmi a Ty sa mu bojíš priznať kde je Tvojich 65 €? Niečo mi v tomto príbehu smrdí.
Neviem koľko máš rokov, ale toto dobre u Vás nikdy nebude. Bojím sa za Teba.
Viem o čom hovorím, som vydatá 20 rokov a vo financiách sa dodnes nezhodneme a je to veľmi zle.
@ibaja123 ja som to docitala. Urob ako uznas za vhodne. Ty si poznas muza.
@natalym ahoj, mam 28 a na spolocnom ucte muz az tak netrva,len mi to proste spomenul a ja som mu povedala, ze tam mam povolene precerpanie, tak hovoril, ze toto musime vyrovnat a ze zrusim ten ucet, ale myslim,ze to dokazem zahovorit. Nas vztah je, myslim, uplne v poriadku, len kazdy sme v zivote vyrastali inak, my sme doma zili cely zivot na dlh, moja mama ma vychovavala cely zivot sama, otec jej nechal dlhy, ktore splacala do mojej 18-tky, nikdy sme neminali na nic peniaze a vsetko, kazdu jednu vec som si musela zaplatit sama. Nehladaj za tym ziadne "smradlave pribehy", proste len sa hanbim, ze som si vzala uvery a nevie o nich ani moja mama, ani moj muz, ani nikto. Ako som pisala, vzdy som to brala tak, ze su to moje zalezitosti .
@ibaja123 takze to ber ako varovanie(spomenutie spol.uctu). Ak sa da,vymysli plan ako to rychlejsie splatit. Stalo sa.
Nech ti to je poucenim do buducna.
Budem drzat palce.
@ibaja123 blbe nie je to, ze si si volakedy zobrala nejaky ten uver.....blbe je to, ze o tom manzel nevie a blbe je to, ze mu to nechces povedat.
ked chces mat - moje - tvoje - rozdelte bsm a hotovo!
ste manzelia od prveho dna mal o tom uvere vediet.......ok...nepovedala si mu z hocijakeho dovodu, uz len zo slusnosti mu to povedz hned a problem mas vyrieseny.
Nemáte vyjasnené peniaze a to je veľmi veľmi zlé.
Ja by som to už po toľkých rokoch nepovedala,ak nemáš problém to splácať,tak len nájsť dôvod na zachovanie tvojho účtu.Väčšina z nás má svoje malé tajomstvá,či ženy,alebo muži.Inak by som to riešila v situ,ak by si to nevedela splácať.
@ibaja123 necitala som ostatne reakcie, ale poviem ti co som zazila ja.. s mojim teraz uz muzom sme zacali zit hned od prveho rande /boli sme predtym dobry kamarati/, prirodzene nasa kasa bola od zaciatku spolocna - nejako sme neriesili kto co plati, ucty sme mali kazdy svoj, ale vydavky som pocitala obcas ja - vzdy sme sa o vacsich vydavkoch dohadovali..
raz, ked som pocitala kolko sme minuli na darceky na vianoce pre rodinu mi stale nesedeli peniaze a uz som dostavala nervy kam sa stratili.. po dlhsom case z mojho muza vypadlo, ze ma este jeden uver, ktory splaca.. uprimne, skoro som sa s nim kvoli tomu rozisla.. vobec mi neslo o tie peniaze - nebola to nejaka zavratna suma, islo o to klamstvo - boli sme spolu uz dlhsie a on nebol schopny mi priznat, ze ma uver.. /navyse nieco pred tym som si brala uver ja aby sme vyrovnali ine dlhy a aj tak mi nic nepovedal/
nenasralo by ma to tak, keby mi normalne povedal - "este jeden uver splacam, je to tolko a tolko, bral som si ho vtedy a vtedy" ale on mi to povedal az vtedy, ked som na to prisla sama - to bolo jednoducho klamstvo, ktore ja odpustit moc neviem..
takze ak by som bola na tvojom mieste, urcite to muzovi poviem.. ale ja osobne v spolocnom ucte nevidim moc zmysel - my mame s muzom stale dva - kazdy mame zaradene co kto mesacne plati a nakupujem iba ja - platim tou kartou, na ktorej su peniaze.. jedine mozno sa usetri za poplatky, ale tak napr. mbank sa v tomto oplati..
no ja dojst na toto muzovi tak som nasrata ako pes za to ze mi klamal... keby sa mi priznal, tak som tiez nastvana, ale rychlo ma to prejde... skor by som spekulovala kde sa stala chyba ze mi to nepovedal hned na zaciatku 😅 inac sa ti cudujem ze si sporila niekde do ponozky, ked si mohla zniest tie uvery uz zo sveta...
@ibaja123 nemusela si vysvetľovať, ako si nadobudla dlhy, nie je to až taký problém v dnešnej dobe, ak je človek odkázaný len sám na seba a nemá ti ani kto poradiť, ako narábať s peniazmi. A to si mala šťastie, že si mala stále prácu, mohlo to byť ešte horšie. Neviem, aký dôvod má manžel na spoločný účet, ak taký, aby ste mali obaja prehľad o peniazoch, mali k účtu obaja karty, tak by som to možno riskla a vysvetlila mu to tak, ako si to vysvetlila nám. Už ťa predsa pozná natoľko, že nerozhadzuješ. Len píšeš, že netušíš, koľko on má na účte, ako si to predstavuje, keď by ste mali jeden účet?
preco mate problem so spolocnym uctom? to sa pytam tuto bab, ktore sa nad tym pozastavuju.
Vsak jeden ucet, dve platobne karty, kazdy ma pristup do ebankingu a kazdy si bere kedykolvek, vsetky prijmy a vydavky na jednom mieste. Najlepsie, najjednoduchsie.
@adel222 my máme tiež každý svoj účet. Spoločný by som nechcela. Pretože nikdy to nie je spoločný účet, ale vždy je jeden majiteľ a druhý len disponent. Jeden účet je podľa mňa veľmi obmedzujúci. Aj v manželstve mám rada svoju nezávislosť. Sú banky, ktoré ponúkajú účty zadarmo.
@liebling98 Ani ja nechapem, odjakziva mame s manzelom spolocny ucet (mame ich niekolko) a nikdy nebol problem. Za vsetko platime kreditnymi kartami a kazdy mesiac ich splatime z uctu. V hotovosti nekupujeme nic.

@lee_bella ja som jej dala radu...priznat sa....radsej dobrovolne ako ked pride na to muz sam...