Ako šetriť?

15. dec 2023

Nemate nejake tipy? My celkovo nemame prehlad v nasich financiach kam idu a co vsetko platime a minieme podla mna neprimerane vela. Celkovo by sme mali zacat setrit ale ako zacat?

klarissa25
15. dec 2023

Tak, že začneš sledovať a evidovať si všetky vaše výdavky..

bublinka1426
15. dec 2023

zacat tym ze zacnete mat prehlad. a tam uvidite, kde najviac minate

taynee
15. dec 2023

Mozes si odkladat blocky, niekedy EB dava moznost selektovat vydavky, mozes skusit cas envelope system. Alebo jednoducho kazdy mesiac posielajte co najviac na sporiaci ucet a zo zvysku zite.

katariiinkaa
15. dec 2023

Nerozumiem ako môžete nemať prehľad kde vám idú peniaze.. Veď to je predsa základ toho všetkého.. Vedieť kde míňam, na čo, koľko a prečo mi tam peniaze vlastne idú - či len rozhadzujem (ak na to mám, tak žiadny problém) alebo je to nevyhnutný výdaj.. Bez toho sa šetriť veru nedá.. Určite si najprv urobte poriadok v tom koľko a na čo mesačne miniete a od toho sa už budete vedieť pekne posúvať a orientovať.

kaktusik007
15. dec 2023

poctivo evidovat prijmy a vydaje, aj 3 eura za kafe v bufete..... a potom sa na to vies pozriet, vies si spravit statistiky a vies sama zhodnotit, kde najviac minate....

ja uz roky na to pouzivam aplikaciu --- mam tam kazdy cent od polovice roka 2018 a viem presne, co ma stoji drogeria, knihy, skola, zuska, oblecenie pre mna ci deti, lekari.....

pe_mi
15. dec 2023

Spísať si príjmy, výdajeprve mesiace si píš každú jednu položku,ja napr.lieky, oblečenie a podobne .
My sme začínali tak a plus čo nám ostalo v deň výplaty na účte sme dali na podúčet šetriaci.to boli začiatky.
Ak napr .platíte raz ročne poistku na dom,auto ,každý mesiac odložiť ,vynásob si mesiacmi splátku a tak odkladaj.
My sme takto začínali

janka54321
15. dec 2023

ako nemozete mat prehlad o tom, kam vam idu peniaze...ci zijete v lese niekde??!!!

muchacici
15. dec 2023

@kaktusik007 A aká je to appka, ak môžem vedieť? 🙂

pe_mi
15. dec 2023

Urob si normálne obálky,dovolenka,poistky a podobne.
Urobíš si návyk a potom si to stačí dávať napr. na ten podúčet a keď príde k platbe poistky, odtial už len zaplatis,lebo si tam nasetris.
Plus automaticky prídavky na deti odkladáme.automaticky.toho sa nechytame.
Ide o ten návyk jednoducho a nesiahat do toho.
Potom nejaké opravy auta,nový spotrebič.na to tiež pomaličky odkladať.
Samozrejme ,ak to rozpočet dovolí

anjelicek26
15. dec 2023

Ja mam normalne appku v banke,co to triedi do kategorii podla typu obchodu... Kazdopadne zaplatit povinne platby,hypoteku, poistky, odoslat 20 percent na setriaci ucet, zistite,kolko minate na potraviny (a preco? - Typ obchodu,caste chodenie do obchodu, kupovanie blbosti) a zvysok je volne k dispozicii na blbiny.. takto budete safe s rozpoctom...

maranco
15. dec 2023
autor
15. dec 2023

@janka54321 pobavila si ma a nie nezijeme v lese len sme nikdy neboli v nudzi a nemuseli sme riesit a ani teraz nie sme len by bolo asi zacat zodpovednejsie pristupovat k zivotu a financiam tak som chcela dake rady na zaciatok..
Ostatne baby dakujem za rady ta appka je super napad an zaciatok

deti95060810
15. dec 2023

mne na konci mesiaca inter. banking sám vyhodí výdavky - presne rozsortované ako drogéria, potraviny...
inak šetrenie musíš mať v krvi - ja aj keby som mala príjem neviem koľko tisíc eur - šetriť budem vždy....

blushbone11
15. dec 2023

Žijeme tak, aby sme nepostrehli, keď nám vypadne jeden príjem. Veľa ušetríme na jedle. Mäso máme doma minimálne. Jeme aby sme žili, nežijeme, aby sme jedli. Teraz už míňam veľmi málo na šatstvo, ale bol to dlhý proces, aby som sa tak nastavila. Že mi stačí obyčajné tričko a rifle a je mi jedno kto si o mne čo myslí. Rovnako žiadny kaderník, kozmetička alebo neviem aký make-up. Pre mňa je výzva šetriť, ale nie preto, že to potrebujeme. Skôr preto, aby som bola čo najmenej závislá na peniazoch. Lebo potom má človek tú pravú slobodu.

janka54321
15. dec 2023

Ako o takomto niecom, ako je orientacia vo vlastnych financiach sa potrebujes radit na internete...neviem, v akej oblasti pracujes ...ale moc inteligencie teda neprejavujes

autor
15. dec 2023

@janka54321 dakujem za vas mily komentar ktory je uplne k veci. Ja som ziadala rady co sa ludom osvedcilo a vy ste prispeli do diskusie tymto skvostom. Vy ste mne neporadili ale teda ja vam jednu dobre mienenu radu do zivota dam - nepovysujte sa nad druhych ludi a neposudzujte ich inteligenciu a uz vobec nie z par viet na internetovom fore 🙂 obcas si staci aj nieco len pomysliet a zbytocne sa nevyjadrovat ked nemam cim zmysluplnym prispiet

hopsadobrandejsa
16. dec 2023

Pre mna to ani je tak o tom ci som v nudzi alebo nie, ale chcel som mat proste vacsi prehlad o svojich prijmoch a vydavkoch a mne uzivanie aplikacie rozhodne pomohlo.

Uz bez toho ani neviem fungovat. Pomaha mi to pri dosahovani dlhodobych cielov, obmedzil som spontanne nakupy a celkova disciplina je lepsia pretoze sa vyhybam zbytocnym nakupom ak chcem dosiahnut svoj mesacny ciel.

Ja osobne uzivam appku spendee a strasne mi to pomohlo hlavne co sa tyka investicii do rekonstrukcie domu kedze mi to umoznilo zistit kde mam este rezervy aby som mohol viac kapitalu presunut do domu.

Samozrejme, vyzaduje si to disciplinu a clovek musi naozaj uviest kazdu "blbost". Tie male sumy sa mozu zdat bezvyznamne, ale v horizonte jedneho roka sa to velmi rychlo nazbiera.

heln
16. dec 2023

pride vyplata, zoberies papier/zosit, napises si kolko bola vyplata a odpocitas z toho pravidelne mesacne vydavky - hypo, energie, faktury, detom obedy atd..., zo sumy ktora ti zostane posles nejaku sumu na sporiaci alebo odkladaci ucet, sumu ktora ti zostane rozdelis na potraviny a ostatne veci, tieto sumy vydelis poctom dni v mesiaci a vyde ti suma na den a tu pri nakupovani jednoducho neprekrocis.

mogaa
16. dec 2023

hneď od ďaľšej výplaty si zapisuj koľko na čo si zaplatila - pri ďľašej výplate si to zumarzuj a uvidíš kde sa dá ušetriť....nájom, energie, telefón, internet, strava, drogéria , ostatné....mimoriadne výdavky ako nákup elektrospotrebičov do toho nerátaj, na to má byť vytvorená rezerva...spočítaj si pravidelné položky za ktoré platíš mesiac čo mesiac...najviac vieš ušetriť na strave, ale je to individuálne...ak kupuješ blbosti ako sladené nápoje, čipsy, cigarety, alkohol - to sú položky ktoré nemusia byť....

stanka333333
18. dec 2023

Pekný deň,
velmi rada Vám s tým pomôžem ale sukromne keďže mna baví pomáhať ľuďom s tým ako ušetriť peniaze pretože každé euro je super mat u seba🙂 Veľmi rada by som Vám napísala správu ale neviem ako sa tu posielajú správy takze kľudne mi napíšte Vy ak máte záujem. Ak nie berte to ako bezpredmetné a majte krásny deň aj všetci čo to čítate a pekne sviatky🙂

tiezjedna
18. dec 2023

@autorka tip č. 1 - začnite mať prehľad o vašich financiách. Nie je to žiadna raketová veda. Buď si zapisuj všetko ručne, alebo si urob tabuľku alebo si stiahni aplikáciu.