Ako šetríte?
Ako dokážete šetriť? Ja už som zúfalá, nie som finančne negramotná, ale nejde to. Asi dosť nezarábam. Teraz potrebujem na zimu kúpiť bundu, zimné topánky a zase peniaze fuč. A takto stále dookola. Niečo ušetrím, no vzápätí niečo musím kúpiť. Všetko je drahé. Je mi z toho nanič.
@jana_eyre_2 ale ináč veľmi rozumne hospodáriš, klobúk dolu.
@alenkaalena drzim palce to date, dieta/deti budu vacsue, zamestnas sa,budete mat vacsi prijem a uz to bude ok.
@annamalaga ďakujem 🙂
Mne najlepsie zaberaju obalky....
Na kazdy tyzden si na stravu pre 3 odlozim 80€
Tj mam 4obalky po 80€.
Zvysok dam bokom...
A nepustim nic...
Ak tteba nakupim bundy bla bla bla...my smr najviac minali na stravu...tak som to takto osekala...ale aby som mala nejake mega zasoby to nie
@hellwant tak to áno ako zatiaľ sa moc nesťažujem len u mna toje nezvyk keďže som zvyknutá stále niečo kupovať pre seba dieťa veci hlúposti a tak proste skoro dva krát do mesiaca nákupy a tak 😂😂
https://www.dobrenoviny.sk/c/191775/financna-ex...
toto je veľmi zaujímavé , doporučujem to pozrieť každému .
Dosť sa s tou p. stotožňujem a som zástanca toho že vždy sa má odložiť aspoň 10 % príjmu aj keby tomahavky padali a nesiahať na to .
My teda s manželom netrpíme v žiadnom prípade núdzou , napriek tomu s peniazmi sa snažím zaobchádzať hospodárne , rovnako s jedlom , oblečením a tak sa snažím učiť aj deti . Pri synovi som to mierne zanedbala , tak sa to teraz snažím napraviť a ide to už ťažšie ako s malými deťmi .
takto, v podstate bud rada aspon tomu, ze vies vsetko poplatit a este Ti aj nieco malo zostane, co sice minies na veci, ktore treba ale mas zaplatene vsetky mesacne platby. su aj taki co nemaju peniaze ani na tie povinne platby.
S tymi peniazmi je to take tazke, lebo ked chce clovek hlbsie pozistovat od inych, ako to, ze im vychadza/nevychadza, zisti, ze niekto je spokojny a citi sa ako zije luxusne, aj ked zarobi malo a nedovoli si vela. Prenho je to ale luxus. Iny zase zarobi tisicky eur, co sa vacsine moze len snivat a aj tak ma pocit, ze ma malo a je nestastny, ako sa ma zle. Kazdy ma to svoje vlastne vnimanie situacie a vlastne preferencie toho, co potrebuje. Kazdy ma nastaveny ten svoj vlastny standard, co povazuje za minimum. A to, co u jedneho je uplny zaklad, co musi byt splneny, inak sa citi chudobne, u druheho je totalny luxus co si dovoli len raz za cas (ako priklad navsteva kadernicky pravidelna alebo kupovanie exotickeho ovocia namiesto jablk, dovolenka pri mori a mnoho inych veci). Takze velakrat sa setrit aj da (ked si predstavim ako zili nasi prastari rodicia a kolko toho mali, tak naozaj sa ma vacsina ludi dnes super luxusne), len je otazne, ci to cloveku za to stoji.
Da sa aj zarabat viac, ale vidim, ze vacsina, co sa ma vyrazne dobre, tak za to platia nejaku cenu. Stres, ziaden cas doma, odkladanie rodiny a niekedy s tym suvisiace tazkosti s otehotnenim vo vyssom veku, poznam ludi, co boli skveli v studiu a skveli su aj vo svojich odboroch, ale casto za tu cenu, ze cele detstvo ich do toho nutili rodicia a z detstva nic nemali... Vzdy je moznosti vela, vyberat sa da, len nie vsetko kazdemu vyhovuje. Vzdy si musi clovek zvazit, co je ochotny obetovat. Neda sa mat vsetko a kazda moznost ma vyhody, aj nevyhody.
@autor to že nízkokvalifikovaní by nemali mať deti je myslené tak že ajtak ich nevedia zabezpečiť, a potom by to bolo trápenie pre rodiča aj dieťa. Za ďalšie nízkokvalifikovaný človek málo zarobí, hocikedy príde o prácu, nemá nikdy istoty... Tak sám je vždy flexibilnejší. Je zodpovedný len sám za seba. Ak sa niečo stane tak nemusí trpieť aj dieťa. Hocikedy sa zbalí a odíde do zahraničia robiť na počkanie atď.
@17alexis ty žiješ zerowaste z presvedčenia, a ja som len to spojil s chudobou a takto aj tá chudoba je pozitívna. Chudobný môže buď nariekať aký je nešťastný a ľutovať sa, alebo to brať tak ako je a naučiť sa s tým žiť, povedať si že sparťansky sa tiež dá žiť a nemusí to vnímať ako nejaké "prežívanie" ale povedať si že som minimalista, nemíňam na zbytočnosti a mám pokojný bezproblémový a bezstarostný život. A ešte aj pre ekológiu niečo spravím.
@prispievatel Chudobny si ale moze pri spartanskom zivote nasetrit, spravit rekvalifikacie, ci skolu, zamestna sa a moze zarobit viac. Zmierit sa ze som chudobny, je to tak, nic s tym neurobim je rezignovanie na zlepsenie svojej situacie a moze mat potom rodinu a neostane sam. Samota je najhorsia vec na svete, ked je clovek v produktivnom veku, nemusi to tak vnimat, ale ked bude starsi zhorsi sa to.
@hellwant Myslim,ze nie kazdy sa chce zlepsovat a posuvat dalej.Niekto je proste spokojny tak ako je.A mne sa to paci.Dnes je doba zamerana na vykon a ten je meritkom uspechu a tak sa moze zdat,ze taky obycajny jednoduchy zivot je "podradny".Podla mna je prave vacsi problem zit spokojny zivot spojeny s budovanim kariery,rodiny,financneho zazemia.
Ja osobne si myslím že to nie je len o peniazoch ale aj o osobnom nastavení . Sú ľudia ktorí majú dostatok a napriek tomu chodia po rôznych akciách typu zona bez peńazí , Daruj , vymeň , predaj za euro .A nie je za tým žiadne zgrloštvo , jednoducho sú tak nastavení . Mám kolegu , ktorý zarobí slušne, napriek tomu takto funguje aj s manželkou a dvoma deťmi , minimalizmus , zerowaste , výmeny oblečenia. Viem že pravidelne prispieva na charitu , na onkologicky choré deti .
Takto vysoko som ja teda ešte nedozrela a myslím že ani ľudsky nedozriem . Napriek tom sa snažím vždy hospodárne nakladať s tým čo mám a opätovne to využiť, rada varím bezbytkovo ,čo zas v mojej rodine nie je žiadne umenie , lebo u nás sa zje skoro vždy všetko a nevyhadzuje sa jedlo . Na vyhadzovanie jedla som ja obzvlášť alergická . Dnes tuším existuje aj zákon že reťazce musia potraviny pred ich likvidáciou ponúknuť charitatívnym organizáciam ,donedávna to tak nebolo a sa likvidovali aj potraviny ktoré by sa ešte v kľude mohli využiť.
Na Slovensku hladuje množstvo detí , nie je to tak že 4 dni by nič nejedlo ale je to nutričná podvýživa ale často aj kvantitativny nedostatok . Jedna z mojich dcér mi povie , maminka Alenka dnes zasa nemala desiatu , lebo jej maminka nemá peniaze. A deje sa to s pravidelnou istotou vždy k výplatnému termínu . Takže teraz vždy k tým pár dňom chystám dcére desiatu dvojmo . Mala som na brigáde stredoškoláčku , keď som sa dozvedela v akých podmienkach ju jej invalidná babka vychováva , bolo mi veru ťažko . Muž mi vraví , že ja tu nebudem mať človeka ktorému sa krížia oči od hladu , zaplaťte jej tie obedy. Tak sme ako firma platili celé 4 roky obedy jednej stredoškoláčke.
A potom je ešte skupina ľudí ktorí nariekajú že nemajú , ale obsah nákupného košíka čo sa týka kvality je na zaplakanie. Kamarát mi vraví , tebe jej hej ideš do obchodu kupiš deťom jogurty a ovocie ,ja si to pri svojom plate nemôžem dovoliť. Ale že denne vypaľuje zobák a pivko jedno dve denne musí byť to už nerieši .
No to som si aj ja všimol. Slobodné mamičky čo makali za minimálku vo fabrikách všetky fajčili a to nie že jedna dva denne ale každú chvíľu si museli zapáliť, to už bol taký kolorit že jej v ruke vkuse horela cigareta, v druhej ruke energeťák. To bolo typické. Ale zároveň vkuse boli bez peňazí, požičiavali si menšie sumy, nevedeli vrátiť, neplatili ani šeky poriadne, vkuse im hrozilo odpojenie... Alebo že prezvoním ťa lebo nemám kredit... A pre toto nechcem mať deti ani domáce zviera lebo vkuse by som bol v problémoch nevládal by som to ťahať. A sám si aj z malého platu viem urobiť pohodlie. Kľudne sa najem vo vývarovni, táckárni, bistre. Ja som neni žgrloš ale som zameraný na funkčnosť a prakrickosť. Nedám si menu v reštaurácii ale v nejakej pajzláckej vývarovni kam chodia roboši, tiež nakupujem v bazároch, záložniach, inzeráty, daruj/vymeň, a tak sa dá prežiť aj z mála. Ale zase neodopieram si inde. Nemám auto ale ak idem vlakom tak si priplatím prvú triedu a idem si v pohode a netlačím sa v druhej triede a furt je to lacnejšie ako autom. Alebo u lekára si zaplatím extra poplatok že ma zoberie prednostne atď. Je to praktickejšie aj z hľadiska že nevymeškávať z roboty a tak. Nejedná sa o veľké sumy, len aby som ja mal pohodlie. Proste som zameraný na praktickosť.
@tululu nemyslel som doslova karieristu, ale zlepsit svoj stav na uroven kedy mozem mat rodinu ci aspon toho psa🙂- vy si myslite, ze clovek uplne sam je stastny(ok možno on), kolko ludi toto dokaze? Minimum. Toto stastie rozhodne nie je, mierim iba na socializaciu, nie karieru. Nemat rodinu ked uz, tak preto , ze sa necitim byt na rodicovstvo to chapem, ale takí ludia maju kamaratov, zvierata, konicky, cestovanie,ci tu karieru, ale podľa Prispievateľovho prispevku, nema takmer nic z tohto, snad nejaky konicek aspon. Jeho prispevok beriem ako super nato, ze sa da z toho vybrat, ale nie robit vsetko. To , ze je sam moze byt dosledok prave jeho zitia , az sa s tym stotoznil, ale casom to moze byt pre neho tazsie a tazsie.
@prispievatel napísal si že máš nizku kvalifikáciu , ale tvoj pravopis je vcelku slušný . Takže to nebude v tom , že by si mal znížené IQ a nemal by si reálne na viac. Prečo nejdeš cestou zvýšenia kvalifikácie ? Nemusíš mať práve VŠ , ale ani o stupienok by sa nedalo ,aby si mal lepší plat ?
@prispievatel pacia sa mi tvoje nazory. Ja si sice doprajem jedlo v restike aj za 15€, ale tiez to zasa vyrovnam niecim, co nepotrebujem. A aj s tymi cigaretami suhlasim. Mam to v rodine. Moja mama zarobi minimalku, ale denne vyfajci dve krabicky. To je zavislost a navyse si ani nechce priznat, kolko to stoji. Ked som jej raz vyratala, kolko mesacne prefajci, tak mi vynadala, ze som klamarka. Raz mi aj peniaze ukradla, aby nakupila na Vianoce lebo vsetko prefajcila a oco prepil.
@elenka.k to je divne ze ti musi dat peniaze manzel.to mate ako rozdelene peniaze ?kazdy svoje?a ty nemas a ides si od neho pytat?ved ste manzelia 🤦♀️
@bluka2 ahoj, paci sa mi tvoje nevyuzivanie auta 🙃 z tych komentov na tvoju adresu dost citit, ako ludia vedia byt ZAVISLI na aute a kto auto nema musi byt chudak co sedi doma. My auto mame, teraz sme sa stahovali do lepsej lokality, najradsej by som ho mala odstavene na parkovisku a vyuzivala len prilezitostne, ale muz velmi zpohodlnel. Do prace na bajku 15 minut nechce ist. A to auto kupil po 30, ked sme sa vzali. Do obchodu chodim cez ceztu s batohom na chrbte. Este si urobim zachadzku, nachodim 5km a vyvetram hlavu 👍
@dkethe ja chodim tiez peso do obchodu,a veru kolkokrat nesiem aj 2plne velke tasky, alebo na bicykli,kym vytiahnem auto,zavriem branu som aj v obchode,u nas vozia deti rano do skoly co maju 2 minuty peso tak ich vozia autom,aj do obchodu snad len stare babky vidim ist peso alebo na bicykli
@hellwant Jasne,chapem,ja som to tiez pomenovala nadnesene.Ale vzdy ked si porovnam,kolko usilia a casu je potrebne investovat do pracovneho postupu,zdravej rodiny a nejakej fin. rezervy,tak ked si predstavim taky jednoduchsi zivot,hoci aj rodinny,kde partneri ziju nenarocne,tak mi to pride fajn,len dnes je to povazovane za co?Ze su neambicioni,lenivi,neschopni...a podobne.Minule som videla dokument na Spektre,Ben Fogl a ludia zijuci v divocine,je to o ludoch,ktori sa rozhodli usadit v odlahlych miestach,ziju jednoducho,tazko,ale teda dlhodobo spokojnejsie,ako ked si porovnavaju ich predchadzajuci bezny mestsky pracovny rutinny zivot.Proste casto sa clovek brutalne nahana,aby si doprial chvilku oddychu a ked ju ma,uz si to ani tak nevie uzit,lebo je v kolobehu,ale nemoze si to priznat,lebo vlastne tolko usilia do toho vlozil.Ale to hovorim o takych fakt hlbokych pocitoch,kedy sa clovek naozaj skuma uprimne.Ale mozno to ma kazdy inak,neviem 🙂 Ja by som teda nechcela byt sama,to suhlasim,ale na druhej strane, pri dnesnom pracovnom vytazeni beznej mladej rodiny je poriadne tazke udrzat si tie vztahy naozaj dobre,nielen na oko,ze ideme ako na zotrvacnik,lebo vsetci tak idu a inak sa neda,lebo ved vysoke vydavky potrebuju vysoky prijem.
Na čo prišla autorka? Ona sa pôvodne pýtala ako vyjsť z peňazí. Sú len dve spôsoby a to buď mať vyšší príjem alebo ubrať všetko na minimalizmus.
Ostatní: To že je niekto sám nieje o solventnosti. Aj v hladujúcich krajinách či v rómskych osadách majú chlapi frajerky. Oveľa chudobnejší ako ja majú priateľky a deti. Takže "preto si sám" vynechajte lebo to tak nieje. Len som ponúkol alternatívu, nikde som nepovedal že je to zlé alebo také. Samozrejme flákanie sa s kamarátmi, výlety, prechádzky, ísť niekam sa stretnúť atď. To je všetko v poriadku, to aj mám. Skôr by som povedal že nechcem mať starosti.
Zvýšiť kvalifikáciu je možné. Ovšem ide o to či to niekto potrebuje. Kto potrebuje viac, nech sa páči, nech spraví a zarába.
@prispievatel - Z profilu som vyčítala že máš 18 rokov. Neviem či je to tvoj reálny vek ale pokiaľ áno tak v tomto veku človek až tak nepociťuje nutnú potrebu niekoho mať a vystačí si aj sám ale myslím že vekom to prehodnotíš. A potom tie rady čo si dostal od niektorých nebudú až tak odveci.
@bluka2 super 😅😅
@malinovka333 ano veru, ono mi je az luto ze mnohe deti nepoznaju ani pesiu cestu do skolky 😏

@annamalaga veď áno posúval.. nečítala som celú diskusiu, neviem veru kde robí jej priateľ, ale nikdy nič nie je konečne a nemenné.. (čítala som len po príspevok o tom ako tu každá je riaditeľka a niečo zdedila)
keď sme nemali deti, už vtedy sme mali finančné ťažkosti kvôli dlhom môjho muža čo si pobral pôžičky ako nerozvážny mladík a to sa s nami ťahalo dlho, lebo do toho sme začali stavať.. prežili sme všeličo, ale všetko sa dá nejako prežiť a premýšľať.. sú možno tam, kde sme boli my dvaja s mužom pred cca 10-11 rokmi.. naučili sme sa za ten čas veľa, tak to treba aj brať ako výzvu sa popasovať s tým čo maju aktuálne..