icon

Ako šetríte?

25. okt 2021

Ako dokážete šetriť? Ja už som zúfalá, nie som finančne negramotná, ale nejde to. Asi dosť nezarábam. Teraz potrebujem na zimu kúpiť bundu, zimné topánky a zase peniaze fuč. A takto stále dookola. Niečo ušetrím, no vzápätí niečo musím kúpiť. Všetko je drahé. Je mi z toho nanič.

acrobaleno
26. okt 2021

@prispievatel Keď sa bude natáčať slovenská verzia extrémnych držgrošov, tak sa môžeš prihlásiť. 😂 Môžem ti povedať, že je to život na kkt. Je to iba prežívanie? A prečo? Kvôli pár chechtákom, ktoré si aj tak nevezmeš do hrobu?

autor
26. okt 2021

A ďalšia vec, idú Vianoce, takže zase nakupim darčeky, teda zase pôjdem do úspor.

bluka2
26. okt 2021

@rubinka My sme stale na vyletoch aj bez auta, skoro kazdy vikend alebo kazdy druhy. Vlakom a je to super. Deti sa tam mozu hybat, cesta ubehne rychlo, posledny vikend sme si delili kupe s 2 rakuskymi psychiatrami a ich dietatom a bola stranda celych 6,5 hodin... Doma sediet? V zivote.

bluka2
26. okt 2021

Autorka, nemusis kupovat darceky. U nas naj hit minulych Vianoc bola taka draha na smykanie auticiek, mala som to z darovacej skupiny na Facebooku. vobec netreba nove. Teda aspon mne sa bridi kupovanie novych plastov, snazim sa co najmenej

acrobaleno
26. okt 2021

Základné pravidlo je...prikrývať sa s takou perinou na akú mám.

bluka2
26. okt 2021

@simsalabim Mojmu zamestnavatelovi je fakt jedno, kedy vybavim svoju robotu. Podla mna na Slovensku a v strednej Europe ani neprsi "poriadne". Zober si napr. Kodan a Belgicko, kde prsi casto (ale jemne) a bicykluju, a potom Afriku, kde ked prsi, tak prsi poriadne a idu peso, takze take mini slovenske dazdiky, to ma neodradi fakt od vobec nicoho

rubinka
Autor odpoveď zmazal
bluka2
26. okt 2021

@rubinka Ja som sa zatial vlakom alebo bicyklom alebo tou kombinaciou dostala vsade, resp. kvoli jednemu vyletu, kde by to mozno neslo, sa mi viac oplati taxik ako pravidelne vydavky s autom mat

rubinka
Autor odpoveď zmazal
bluka2
26. okt 2021

@rubinka Neviem, co je na tom nepredstavitelne. My ideme elektrickou 13 min. na stanicu, potom 8h vlakom, potom este nejakych 5 minut autobusom k rodicom a celkom casto. Ked si predstavim, tento cas strateny soferovanim a sedenim...Takto to zvycajne hodim pocas pracovneho dna a robim tam na pocitaci, zatial co deti sa tam hraju a spia a jedia (ja uz som na tie cesty dobre pripravena)

rubinka
Autor odpoveď zmazal
bluka2
26. okt 2021

@rubinka Ja chapem, ze kazdy zije inak. Ja som nie vzdy zila takto, napriklad kedysi som omnoho viac lietala lietadlom, ale to nema buducnost. Teraz to robim, len ak nie je ina moznost, pre dobry dovod. V dnesnej dobe klimatickej zmeny sa musime zamysliet nad nasimi volbami a mozno trochu zmenit svoj pohlad a zrazu zistime, ze sa da aj inak a ze to vobec nie je take zle. Dokonca, ze je to priam dobre, ako hodnotim svoje vlakove a bicyklove vylety 🙂 Jeden z najefektivnejsich prinosov pre planetu (okrem nemat deti) je minimalizovat auto a lietadlo.
A stazuje zivot rodicom ten fakt ten fakt, ze nemaju auto alebo tie zdravotne dovody?

rubinka
Autor odpoveď zmazal
bluka2
26. okt 2021

@rubinka Chapem a ako hovorim, na tvojom mieste by som to auto mala, 5 deti to je dobry dovod. Horsie su tie cesty 1 clovek autom. Ani stary clovek plus potraviny autobusom, to fakt netreba

marsmykkok
26. okt 2021

K tým autám, no spočítajte si vstupnú cenu, pzp, servis, pneumatiky, dialničnú, benzín/nafta, je to riadny žrút peňazí. Ale s ním je fakt pohodlnejšie. Ale celkom luxus sú rodiny kde sú 2 autá, podľa mňa sa dá prežiť aj s jedným a ten čo nerobí nákupy, nevozí deti a tak môže ísť aj hromadnou dopravou.

irusa
26. okt 2021

@marsmykkok no niekto je odkázaný aj na dve autá. Tiež by som chcela jedno. Presne ako píšeš je to neskutočne nákladné teraz som zaplatila 125 PZP a nové gumy 300 e prezuvanie 15 e a čaká ma kompletný servis cca 300 e...no žiaľ bývame na dedine,kde spoj je 2 x do dňa...obaja práca opačným smerom ja 30 km a manžel 50 km a späť...auto je neskutočne nákladná záležitosť..no my sa nepohneme

marsmykkok
26. okt 2021

@irusa tak záleží od situácie, hlavne v satelitných mestečkách a na nejakých odľahlých miestach, čo boli kedysi hlavne rekreačná oblasť je to problém. Ale to človek musí rátať, že ušetrí na pozemku a tak, ale dá na autá a benzín. Ale väčšina klasických dedín má spoje tak, že do práce a z práce sa dá dostať vždy nejakým spojom. Ale realita je taká, že ľudia chodia autom po jednom a autobusy prázdne, nimi chodia len dôchodcovia. Na to som narážala.

ciernabrigita
26. okt 2021

@marsmykkok a čo ak obaja pracujú inak, spoje im nesedia, deti chodia do iných obcí do škôlky / školy, nákupy robí jeden, druhý má na starosti deti? My musíme mať dve autá, aj keď neznášam šoférovanie, je to daň za život v malej dedine. A aj vo väčších dedinách to je problém, ak vozíš deti tam, kde ti ich vezmú do škôlky a ak druhý rodič nemôže deti nikdy vyzdvihnúť, lebo mu to v práci nevydá a pod.. To isté nákupy, doktori. Bez auta nemožné.

irusa
26. okt 2021

@marsmykkok jaaj.. no my sme odrezaní.ešte aj do škôlky musím voziť 10 km..no zdedili sme,tak teraz vyrážame do rekonštrukcie. Čiže niekde usetris a niekde pustas financie

vikus17489
26. okt 2021

Ak si chces kupit novu vec, zo satnika vyrad to, co si uz napriklad rok nemala na sebe a predaj. Pripadne si odkladaj bokom aj ked malu ciastku penazi a skus za kazdu cenu neminat peniaze, zimna bunda a topanky sa snad nekupuju na jednu sezonu.

dankanka
26. okt 2021

@derdia akoby som to ja pisala :D

irusa
26. okt 2021

@vikus17489 presne to teraz aplikujem..vec ktorú som nemala na sebe dlhšie alebo vôbec som vytriedila

autor
26. okt 2021

Baby ešte k tým potravinám, koľko teda miniete ak ste dvaja? 400€ je síce dosť, ale je v tom všetko, všetky potraviny, drogéria. Kupujeme si kvalitné, ale v akcii. Nekupujem šunku so 70% mäsa, ale ak je v zľave, tak kúpim kvalitnú s min. 95%. Takisto v akcii zeleninu, ovocie, málokedy kúpim niečo v plnej cene. Doma varím, teraz som urobila šošovicovú polievku na dva dni a zapekané zemiaky, tiež na dva dni. Včera sme mali perkelt, tiež na dva dni. Jednoducho snažím sa variť, ale pod 400€ sa nedostanem.

acrobaleno
26. okt 2021

400 € podľa mňa nie je až tak veľa za potravu. Stravujete sa v práci? Ak áno, tak doma by som už nevarila iba cez víkendy. A na strave sa neoplatí šetriť. Skôr skúste nejak poriešiť tie výlety a reštiky. Možno paušál, je zbytočne veľký. Máte aj wifi? Mágio? Či inú podobnú službu? Streamovacie služby ako Netflix?

autor
26. okt 2021

@acrobaleno Telku vôbec nemáme, máme wifi, paušály, teraz už ide zima tak sme obmedzili výlety. Stravujeme sa každý v práci, ale priateľ je žrút. Kúpim 20 dkg šunky, syra a za dva dni je to všetko preč.

acrobaleno
26. okt 2021

Ako máte podelené platby a prispievanie do domácnosti?

autor
26. okt 2021

@acrobaleno Priateľ platí nájom, ja platím jedlo. Inak to neberieme tak, že ja zaplatím toto a ty toto, peniaze máme spoločné, takže sa nestane, že mi povie, počuj ja som platil toto, tak ty teraz zaplať zase toto. Jednoducho sú to spoločné peniaze, takže to ani takto nedelime.

jana_eyre_2
26. okt 2021

Dlho, predlho sme nevedeli nič ušetriť.. ja s deťmi doma, mužove dlhy z mladosti sme splácali, aj keď zarabal.dobre, proste to bolo cítiť.. postavili sme dom, (a áno aj som zdedila po smrti mamy hotovosť na byt, verte že taky byt nikto nechce) žili sme od výplaty do výplaty, šetrila som najmä na oblečení, dedím, daruvavam, chodím na zóny bez peňazí.. naučila som sa variť šetrne, šetriť na elektrine, vode, plyne.. potraviny nakupujem len raz týždenne, čo nákupim, to miniem a podľa toho čo mám doma varím.. (napriek tomu žijeme zdravo zväčša na zelenine a ovocí)

nič navyše čo sme nepotrebovali sme neminali.. každé euro sme poriadne premysleli, žiadne zbytočnosti.. keďže sme silno výletovi ľudia čo sú radi mimo domu, výlety sme vymýšľali také aby sme zbytočne nič neminali, ale aby deti mali zážitky..

Muž pred dvoma rokmi.zmenil pozíciu a začal zarábať tak že sme konečne začali viac cítit finančnu slobodu.. navyše sme si prefinancovali hypotéku a až teraz po rokoch máme rezervu a nemusíme pozerať na to či si kúpiť novú bundu alebo dám tu, čo už má 10rokov.. áno, žije sa ľahšie keď sú peniaze, AVŠAK myslím, že minulé roky má výborné vytrénovali a hoci už nemusím, stále sa snažím žiť šetrne, príde mi to fajn aj voči prírode aj voči našim peňaženkam.. skôr sme sa zamerali na také veci - konečne kúpili gauč ktorý som chcela pred 11timi rokmi a trúbu, lebo stará sa pokazila a už ju máme mesiac a ja sa stále tej novej teším, lebo pečie 100x lepšie ako tá stará..

Čo tým chcem povedať - aj finančne náročné obdobie môže skončiť, kým sa tak však stane, tak treba si len všetko dobre premyslieť.. napríklad možno má kamoška bundu ktorú už nenosí a je pekná.. ja mám takú po kamarátke na zimu už druhý rok.. držím palce..

jana_eyre_2
26. okt 2021

A teraz čítam o tej šunke - výborne sa šetrí na tom týždennom nákupe.. po výplate kúpiť napr.vela sunky a naporcovat ju do mrazáku a postupne ju vyťahovať podľa toho ako sa zje.. ale my sme napr. Prestali kupovať údeniny a šunku fakt len raz za čas ..

annamalaga
26. okt 2021

@jana_eyre_2 lenže , tvoj muž sa asi pracovne posúval. Jej chlap ani nevieme kde robí , ma dlhy a 120€ výživné. Takze ak si nenajde tiež niečo lepšie , tak sa veľa nenaposuvajú.