Ako šetríte?
Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.
@jj298 Písala som vyššie,kúpim niečo do domu alebo deťom na potešenie.Ja nepotrebujem stále nové oblečenie a 100 kusov kabeliek a topánok.Mna tešia aj také veci čo pre iných je samozrejmosť.Priklad keď sú deti zdravé.Alebo si zasadim kvetinu a teším sa z toho ako kvitne.Alebo keď ideme na turistiku alebo s deťmi do kina na ich obľúbený film/rozprávku.Mna najviac tešia takéto maličkosti.
Tak ten prvotny prispevok znel naozaj akoze nezijes, len prezivas. Vravim, ak ty sa necitis obmedzovana, tak je to okey. Ale teda snad aj manzel je na tom rovnako, nie, ze ty setris aj zanho 🙂
@ropucha6 Aj manžel šetrí a má rovnaké názory na život ako ja🙂
Podľa mňa šetríš rozumne, nevidím nič zlé na tom brať si na výlety vlastné jedlo aj vodu a jesť doma navarené.🙂
@jj298 Manžel nerád chodí do reštaurácie že sú zbytočne predrazene.Raz za čas si objednáme pizzu ale ináč všetko varím a pečiem doma.Hovori že domáce je lepšie než vonku si kúpiť.
Neviem co potom sledujes tymto prispevkom. Kto ti co dnes povedal,ze vahas, ci je niekto rovnako pedantny a nastaveny ako Ty? Kazda sme ina a pokial teba tesia kvety a turistika tak je to fajn. Ja si doprajem vsetko,co si zoskrtala zo zoznamu a aj tak setrim 60 percent (20 percent smer dochodkove doplnkove sporenie a 40 na setriaci ucet) z prijmu...muz tak 30-40 percent.. s toho potom dame prerobit nieco v dome... tento rok stavame zimnu zahradu konecne🥰Nikdy sme nebrali uver na taketo veci.. lebo aj tie uroky su vyhadzovanie penazi do vzduchu..
@miamia04 áno dokážem ušetriť 50% z výplatu. Kludne môžem aj celú vyplatu odkladať, ale nechcem, aby muž všetko platil. Takže aspoň tých 50% odložiť aj viac ak sa podarí. Chcem usetrit co najviac peňazí, hoci laka ma kúpiť veľa vecí 😁 , pretoze chcem hlavne dat zrekonštruovať byt na Slovensku 🙂 a potom výdavky ako sú výlety, svadba a iné..
@citron25 velmi rozumne...len potom zeby si mal na pivko a restiky aj v dochodku.
Za mna je to tiez trosku extrem, ale zivorenim by som to nenazvala. Nie kazdy potrebuje sa ist najest do restiky, ci chodit po vyletoch. Niekto je spoko ked vari len doma, nechodi po kozmetickych salonoch atd. Vela ludi si nosi jedlo so sebou. Boli sme na kupku min tyzden, kde bolo xy bufetov a tolko ludi si natieralo chleby, alebo maly velke dozy s jedlom..Kazdy by chodil kade tada ale euro k euru a je to pekna suma na konci mesiaca.
Jedine by som nesetrila na vyletoch pre decka, ale myslim ze to nerobis. Ak si spoko s tym ako setris, za mna az velmi, ale je to ok. Netreba to fakt zas prehanat. Mam kamosku co zaraba dost pekne a od malicka ju ucili setrit a maly podobny rezim a uplne je to ns nej vidiet. Nic si nekupy, setri si len, nakupuje sem tam len ked nutne potrebuje. Ale, ona je stastna a jej to tak vyhovuje.
@anjelicek26 tak zrejme veľa závisí aj od výšky príjmu, koľko človek dokáže ušetriť, ak teda chce.🙂
Ja na vylety beriem detom ranajky a flasku vychladenej vody, jablcko alebo hrozno a malicku sladkost. Som preto lakoma? Vyletujeme kazdy viked, v prepocte miniem 500E mesacne ma zazitky.
Ako tu bolo spomenute, ze pokazeny rezen v teple. Nie, ten sa nepokazi. 🙂 Keby mi ho mal kto rano vysmazit, aj ja by som si dala .😆. Aj pasteka, rozok so zavarenymi uhorkami maju svoje caro, ked nie je obcerstvenie v blizkosti. Uz sa nehrajte na panicky a hlavne pochopte, ze polovica jedsl v restauraciach su polotovary.
@miamia04 ano jasne. My mame vyhodu par rokov splatenej hypoteky a sluzobnych aut. Tych fix nakladov je minimum. Ano dobry prijem ale tak robila som vzdy od 1.5 roka veku deti a robim full time..co je logisticky a casovo casto na hrane...Ale vravim si vzdy vdaka tomu zijem tak ako chcem ja/my...jedlo na kupko nosim aj ja, by mi zjedli aj vlasy na hlave🫣😅 Minimalne pokrajanu zeleninu a ovocie a flasu vody, ano jasne kupia si tam zmrzku ci hranolky,ale zaklad mame...
šetrenie je o prioritách...lebo tých 300eur čo si teraz odložíš a žglošíš pri každom nákupe, bude mať o 10-15rokov polovičnú hodnotu.....
netvrdím, že šetriť je zlé, ale aby som žila tak ako ty to nie......občas reštika, občas si kúpiť niečo len pre radosť lebo niečo pekné deťom zobrať ich na výlet a nejesť pritom lepeńáky z domu - to je podľa mňa normálne....treba nájsť zdravý vyvážený stred
@citron25 podla mna to nie je dobra strategia,ze co zarobim miniem. Moze sa hocico stat v zivote,hoc aj prozaicke veci ako pokazenie spotrebica atd. Tak za mna je fajn mat zeleznu rezervu,investovane niekde do fondov,akcii,ako si uz spominal 2 a 3 pilier a potom mozem minat. Ale tak ako myslis...
@citron25 no ved ako myslis,my sme tu prevazne mamicky tak je jasne ze myslime aj na buducnost deti,alebo aj v pripade co keby...a to nehovorim ze skreckujem alebo sa nejako velmi obmedzujem,ale tak snazim sa odlozit si co to,alebo skor splatit hypoteku a podobne.
@kornelies Podľa toho čo tu čítam kopa ľudí vyhadzuje a preflaka na blbosti celú výplatu.Aj ja mám v okolí takých ľudí a potom koncom mesiaca vyplakavaju že nemajú čo jesť.Hlavne že kúpili xy veci na seba čo ani nepotrebuju.
@mogaa Nezgrlosim a nikde nepíšem že našetrené peniaze nechám na účte 10-15 rokov.Nieco našetrim a potom za to niečo kúpim a tak ďalej dokola.Priklad chceme vymeniť strechu na dome,alebo zišlo by sa aj nové auto,alebo deťom do školy atď atď.Alebo nebodaj sa niečo pokazí a bude treba kúpiť novú chladničku,takže dobre padne keď človek šetrí a myslí do budúcna.
@bessie12 no presne,a priatelia,rodina,znami maju len z toho ze si nieco niekedy usetrili (mozno vyhrali,zdedili).
Úprimne, pri 1000 ušetriť 300e je dosť... A tiež si myslím ze už nejde o žitie ale prežívanie....

Momentálne si odkladám po 130€ mesačne. Boli časy, ked som odložila aj 500€. Ale vždy som si aj dopriala. Ked sa ide na vylet, tak si vždy ideme sadnúť si niekam, aby sa najedli a aj napili niečoho, hoci vodu a jedlo mame vždy so sebou. Nasla som si lepšie platenú pracu, tak som zvedava koľko zarobím a podla toho sa aj zariadim s šetrením peňazí. Ale minimálne 50% určite pôjde na sporiaci účet.