icon

Ako šetríte?

23. aug 2023

Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.

slniecko5
25. aug 2023

Aha, ok, tak rozumiem.
Nech sa podarí na to auto, to bude pre vás veľká radosť.

slniecko5
25. aug 2023

Ale ak môžem skromne poradiť, viac už opasky neutahuj.
Hľadaj zdravý balans, šetriť vs užívať si život.
Ten život rýchlo utečie a spätne ti to bude ľúto.
A to auto si kúpte poriadne, nech máte pocit zadosťučinenia za to odriekanie.

autor
25. aug 2023

@slniecko5 Tak na úplne nové auto nenasetrim nikdy,niečo pojazdné si kúpim.Este nemám vybraté akú konkrétne.A ja si užívam až moc.Vies ako dieťa som nič nemala,mama mi nekúpila ani hračku na narodeniny lebo sme nemali na to.Ja mojim deťom si doprajem až až,ale chcem aj našetriť si do budúcna mať finančnu rezervu.Co keď niečo sa pokazí alebo vyskočí nečakaný výdavok.Je dobre mať rezervu.Aj keď ako čítam kopa ľuďom sa nepáči môj názor.

miamia04
Autor odpoveď zmazal
dkethe
25. aug 2023

Komentami sa netrap, podla mna to robis vyborne. Vydaje a prijmy som prestala po rd zapisovat, uz len raz v mesiaci kontrolujem ako sme na tom.

Vpodstate robim to co ty, usetrim 60% vyplaty.
Ale potom ide o to, co s nasetrenymi. Ono jasne, investovat na dochodok treba, ale aj si dopriat.
Ja napr na mihalnice nechodim, to som desny lakomec na take. Zato nevaham dat 50€ za vychadzku na koni 🤩
Dovolenky vylety musia byt, vodu a desiatu beriem zasadne svoju!
Setrim aj ked nemusim 🤪 a bavi ma to. Neznasam konzum.

autor
25. aug 2023

@dkethe Tuším vcera tu bola diskusia koľko míňajú ľudia na stravu, niektoré písali že tisícku mesačne a potom vyhadzujú.Ja nechcem prejest celú výplatu,tiež nepotrebujem mať plné skrine oblečenia.Na čo.Ja kupujem aj varím tak aby sme nič nemuseli vyhadzovať.
Na výlety chodíme tiež dosť casto.Cez leto každý víkend sme niekde boli.Takze nechápem ako zivorim podľa niektorých keď podľa mňa žijeme normálne.

rivini
25. aug 2023

Takto som fungovala, ked som bola studentka a som rada, ze tieto casy, ked som chodila s letakmi po obchodoch a hladala akcie, su uz za mnou. Peniaze zarabam preto, aby som mala istu kvalitu zivota. Ak by som si nemohla dat kavu, ci dovolit na vylete jest v restike, ci nedopriat si kozmetiku, kadernicku a celkovo sluzby, tiez to uz pre mna hranici skor s prezivani ako setrenim. Setrim skor tak systemovo-na kvalitne potraviny minam vela, ale naozaj nikdy nevyhadzujem jedlo, spotrebujeme fakt vsetko vdaka vopred premyslenemu jedalnicku, kupujem celkovo menej veci a dbam na kvalitu, aby vydrzali, nekupujem to, co nepotrebujem a co mi nebude robit radost dlhodobo. V domacnosti a dome vyuzivame obnovitelne energie, jazdim na bicykli vsade tam, kde nemusim ist autom a podobne veci…

autor
25. aug 2023

@rivini Ja nechodím s letákmi po obchodoch.Raz za týždeň si pozriem doma letáky a napíšem zoznam čo aké potraviny kúpiť čo je v akcii.A čo si všímam skoro každý má pri sebe zoznam potravín čo idú nakupovať.

andreatytler
25. aug 2023

Podla mna ak je clovek takto silne nastaveny na setrenie ako ty, nemoze zit normalne, lebo ma to setrenie neustale pred ocami a vsetko tomu podriaduje.

Myslim ze ludom (vratane mna) sa nepaci tvoj prispevok koli tvojmu postoju.
Kazdy kto nesetri ako ty tak rozhadzuje peniaze, vyhadzuje na blbosti a preflaka. Najskor som ta chcela pochvalit ze aka si sikulka, ale podla tvojich dalsich prispevkov mi doslo ze si sa len prisla pochvalit.

sidicek
25. aug 2023

A uvedomujes si ze šetris len ty ?ty si nedoprajes ty zháňaš lacné a potom predávaš, ty varis,ty chystáš lepenaky, ktovie ci by toto robil tvoj manžel

autor
25. aug 2023

@andreatytler Ja sa nepotrebujem chváliť nemám s čím.Ostatne nech si robia čo chcú,nech míňajú všetko a nech potom vyplakavaju že nemajú peniaze.Je to ich život.Myslela som že poradíme si navzájom ako šetriť,no diskusie išla úplne iným smerom než som chcela.

synodontys
25. aug 2023

Podľa mňa je tento spôsob dobrý na usetrenie si peniažkov co si napísala, keď čítam komenty ako si nevieš užívať život a pod. tak to je len uhol pohľadu, lebo keď sa ti podarí našetriť na niečo po čom naozaj túžiš tak si to taktiež nakoniec pekne užiješ, či nie? Krátkodobé míňanie peniazov často nedá pocit skutočného uspokojenia... My napríklad s mužom sme žili 2 roky v UK , presne takto ako ty si to napísala som robila ,,účtovníctvo,, našich príjmov a výdavkov , nič sme nekupovali navyše a výlety boli ale neulietavali sme si na somarinach ,skôr sme sa snažili zažiť veci bez zbytočného utracania veci,ktoré sú tí v živote nakoniec úplne na nič, nešetrili sme si tam za 2 roky a teraz vážne to píšem 30 000 eur za ktory sme si v hotovosti hned kupili mensi byt, to už nie je take zle nakoniec , takže ja ti fandím, pekne do toho a nenechaj sa odradiť, takto ako to robíš len ďalej pokračuj 👍👌🙂

autor
25. aug 2023

@sidicek Doprajem si až až.Inac čo je na tom zle že varím toľko aby sme nevyhadzovali jedlo a že predávam po deťoch veci.Co to mám radšej všetko vyhodiť a zaťažovať životné prostredie?

maryskas
25. aug 2023

Ale preco tak strasne odsudzujes druhe zeny, ze nech si minaju a vyplakavaju? 99% zien v tejto diskusii neplace, ze nema. Vies o tom, ze existuje zlata streda cesta, ktoru sa ti tu snazime ukazat? Lenze ty si ides vkuse svoje a neprijimes ine nazory.

bessie12
25. aug 2023

@maryskas lebo jej názor je jediny správny 😂

summer23456
25. aug 2023

Je mi ťa ľúto autorka. Napísala si tu rady ako šetris a čakala, či nenapíšeme nejaké nové tipy na šetrenie. No to by mala táto diskusia asi tak 5 prispevkov, keďže možno 5 ľudí ti poradilo to, na čo co si sa pýtala. Ostatné ťa len presviedčajú,že živoris,že nezijes. Keď tu napíše niekto že nevie šetriť, tak kopec takých rád ako si dala ty. A zrazu je všetko zle. Veľa ľudí tak šetrí, len sa to sem neodvážia napísať, keďže 5 strán je tu o Tom, ako ťa zhadzujú. Keď človek chce aj bývanie,ak rezervu,aj výlety,aj všetko, jasné,že musí niekde ubrat. Tak ide na výlet s chlebom. No bože. Snáď to tie deti prežijú. Keby si povedala že nejdeš radšej nikam, keď máš ísť s chlebom, tak zas by ťa zhadzovali, že radšej s chlebom ako nikam. Veľa žien nechodí na kozmetiku,nechty apod. Nie je to pre je podstatné. Teba tu za to zhadzujú,že si nedoprajes. Ani ja nechodím, ani som nechodila keď som bola sama bez záväzkov so super príjmom. Na nechty v živote, na kozmetike som bola dva razy. Nič to mne osobne nedalo. Nie je to pre mňa dôležitá vec. Pre niekoho áno, tak nech chodi. A tiež veľa ľudí nepreje 1000€, keďže niekto toľko ani nezarobí. Každý má priority inde a robí čo môže pre rodinu. Čo je pre niekoho zivorenie, je pre iného pohodový život. Veľa ľudí je spokojných so svojím obyčajným životom. Takže sa netráp. Takto ako ty nás zivori veľmi veľa. Len načo sa tu k tomu priznávať, aby nás presviedčali, že sme chudáci? Že nemôžeme byť tak šťastní? Že to nie je život? Veď každý si žije ako vie a ako chce.

bazarik84
25. aug 2023

Nemám asi tip navyše, len Ťa chcem podporiť, že k tomu pristupuješ rozumne. Človek by mal mať našetrené “v hotovosti” toľko, aby dokázal vyžiť pol roka bez príjmu. Zvyšok treba investovať.
Môj muž investuje do akcií, to je ale dlhodobá záležitosť, na desiatky rokov. Snažíme sa vytvoriť tú hotovostnú rezervu, o ktorú sme prišli, keď sme kúpili dom a auto..Myslíme na to, že deti rastú a s tým rastú aj výdavky, ale platy ostávajú stále iba dva.

Pre hejterky, že si máš užívať. Asi žijú vo svojej sociálnej bubline, kde každý má dostatok a vysoké platy..

Pre tie, ktoré ešte neobjavili čaro chladiacich tašiek - EXISTUJÚ a v rôznych veľkostiach. Minulý rok prežili rezne cestu do CHorv. a boli dokonca studené. Na pláži chutili na 1* 😂. V Decathlone majú dokonca batoh, ktorý má naspodku chladiacu komôrku, odporúčam.

Reštaurácie sú v dnešnej dobe už LUXUS a navyše často nechutný. Dobre robíš, že tam nechodíš.

Z hejteriek si nerob nič, oni o Tebe vedia presne toľko, koľko si napísala, t.j. promile a zvyšok si dokreslili podľa svijen fantázie 🤪.

autor
25. aug 2023
peter0123
25. aug 2023

Raz som niečo podobné napísala aj, hejterky s nadstandartnými príjmami ma o chuť do života obrali

daniela595
25. aug 2023

📍

jj298
Odpoveď bola odstránená
koniarova
25. aug 2023

@jj298 čo má klíma so šetrením?

ciapockacervena
25. aug 2023

Pracujem ako ucitelka, na vyplatu mam nieco malo cez 900€ z toho 150€ miniem na benzin kvoli dochadzaniu. Nekupujem zbytocnosti, ale na vyletoch sa v pohode ideme najeste do restiky. Kvoli specifickej strave si doma denne varime, na stravu tak minieme cez 500€ mesacne co sa mi zda dost. Zial, nedokazem z mojho platu usetrit nic, zijem od vyplaty k vyplate, urcite nie som jedina. Mam kvoli tomu vycitky, ale zas mam pracu, ktora ma bavi ❤️.

peter0123
25. aug 2023

@jj298 nikto na to nič nepovedal? To vážne?
Autorku podporuje.manžel, majú cieľ, na čo šetria. Keby ubrala a ušetrila polku obvyklej sumy tak ledva dačo ušetrí. Možno si nebude môcť dovoliť novšie auto aby vedela dochádzať do roboty , alebo sa im zničí nábytok a zariadenia zatečenie strecha lebo si to nemohli dovoliť

bessie12
25. aug 2023

@peter0123 aj keby setrila o polovicu menej, tak vzdy je to lepšie ako nič..

jj298
Odpoveď bola odstránená
zoeeoz
25. aug 2023

@bazarik84 clovek, ktory usetri pri detoch a vyletoch z vyplaty 300 eur, ma tiez vysoky plat..lebo keby nemala 300 neusetri

kvietocek87
25. aug 2023

A to je o čom život.Odlozime si určitú čiastku a zo zvyšku žijeme.Povyplacame všetko, čo treba a zbytok peňazí minieme na čo chceme na stravu, oblečenie, výlet a najeme sa v reštike, keď sa už vyberieme na ten výlet.Chceme aj kus žiť nie len živoriť a to máme úplne obyčajný príjem, nič svetaborne

bublinka1426
25. aug 2023

autorka, to co robis je rozumne, robim to iste.
samopzrejme, doprajeme si aj vylet a kupko.
a na letnej dovolenke si doprajeme aj restiku.
ale radsej chcem mat za peniaze zazitok nez to vykakat na druhy den na WC.
takze s tvojim setrenim suhlasim.
urcite treba mat rezervu , clovek aspon NEPREZIVA Z MESIACA NA MESIAC.
a teda vies aj pekne usetrit

kvietocek87
25. aug 2023

Tu o druhých píšeš, že preflekaju výplatu a iní o tebe môžu napísať, že si chorá na hlavu.Vacsina tu píše, že si nechávajú nejakú rezervu a z ostatných peňazí žijú.Aspon podporujú služby, či už reštauračné,alebo kozmetické a atď a držia našu ekonomiku nad vodou aj takou vecou, že navštívia aj kaderníčku, kúpia topánky a rôzne inak.Cim sa bude viac znižovať spotreba, tým horšie pre nás,ako spoločnosť