Ako šetríte?
Určite aktuálna otázka vo viacerých rodinách.Dajte rady a tipy ako šetrite,nech sa navzájom inšpirujeme.Priklad ja
-nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
Snažím sa čo najviac ušetriť z výplaty,darí sa mi okolo 300 eur mesačne.Rada by som ušetrila aj viac na nečakané situácie a výdavky navyše.
@inaemre
ale co z tohto je zivorenie prosim ta:
nechodim do reštaurácii,varím len doma
-kupujem potraviny v akcii,sledujem letáky
-zbytocne nenakupujem čo nepotrebujem
-ked ideme na výlet beriem si jedlo a pitie z domu
-zapisujem si príjmy a výdavky
-nechodim na nechty a pod.,ku kadernícke raz začas
-po deťoch predávam oblečenie a hračky
-na seba kupujem najmenej
@valeria_h toto aj mna presne napadlo,a strasne som sa na tom smiala....
Ono kazdy clovek je iny...poznam v okoli vela pripadov,vykoristovali rodinu aby usetrili a samozrejme usrtrili (vsak ked najom nemusia platit),dostali pozemok ,nehnutelnost, na stavbe domu pomahala cela rodina,vo dvore najlepsie 2 auta,chodia po dovolenkach,ziju si bez hypoteky a tvaria sa bohacmi ....
A su taki,ktori boli velmi sikovni a vsetko si vybudovali sami....
Len...cez covid kazdy nariekal ako nema na chleba a rozok a teraz cez leto kazdy navleceny najlepsie na luxusnej dovolenke..
Internet vela zhltne,aj ked pravda je niekde inde...
Ani mne to nepride ako zivorenie, skor celkom rozumne. a tie co tu kritizuju si nevsimaj, neviem ci je lepsie dat decku hranolky na prepalenom oleji a ktovie ake nugetky z restiky , nez z domu donesene jedlo.
Tiez ma dostal argument o podpore ekonomiky 🤣 nemam problem si zaplatit, ale nech dostanem adekvatnu kvalitu a nie ak si objednam citronadu za 6 e dostanem vodu s kyselkou 😔 ale vies ludia su vselijaki, jeden den v restike a zvysok mesiaca suche rozky
@valeria_h veru tak...ja teraz napriklad davam denne 50 eur za opatrovatelku.
Nemam ziadne babky,dedkov,ktori by sa mi o deti postarali ,ja som na rizikovom s nohami nad hlavou aj po hospitalizacii akurat.
Tiez by som si vedela predstavit tir peniaze investovat inak,ale zial....muz musi byt v praci,potrebuju ho aj za cenu ze vela ide z platu prave na opatrovatelku.ja dlhodobo na pn...
Kazdy zivot je iny,a to co je u niekoho normalne,samozrejmost,niekto za to musi aj zaplatit.
To co je pre niekoho standard,niekto berie ako zivorenie.
To co je pre niekoho luxus standard,pre inych uplna zbytocbost v zivote ,plytvanie peniazmi....
@alana1 mne tiež toto nepríde zivorenie. Zivorenie je keby splachovala wc len po veľkej potrebe aj to vodou zachytenou z práčky😂😂😂napríklad. Takto čo autorka opísala, žije v mojom okolí snáď 90% ľudí. Všetci majú dom alebo byt, prácu, auto a žijú takto a sú spokojní. Neviem či sa ja pohybujem v nejakej sociálne najnižšej skupine, asi hej podľa tohto čo tu čítam. Niekomu po zaplatení poplatkov ostane 500€ na šitie a tu väčšina len cez 1000€ preje. No našťastie aj na nás chudákov slnko svieti 😂😂😂
Odkladat si 30% z prijmu je super, aj investujete? Ak mate vytvorenu rezervu, na vasom mieste by som kupovala ETFka a za par rokov budete mat pekny pasivny prijem, a bez obav si budete moct dopriat ovela viac
@valeria_h no keby sme videli ako jedlo pripravujú v restikach, tak tam ani nevkrocime.
@valeria_h Viem to tak býva tu na koni.Minule jedna písala diskusiu že tisícku dáva mesačne na jedlo,chodí na všelijaké procedúry a hneď všetci do nej sa pustili že je finančne negramotna a mala by šetriť 🙂
@citron25 presne toto je finančná negramotnosť - spoliehať sa na to,že si "pozicias od vašich" ...predpokladám,že si slobodný,bezdetný a bývaš s rodičmi...len tak dalej
@valeria_h tak ono je to teraz in. Však sa stačí pozrieť na FB, kopa fotiek jedla z reštaurácií. Ja mám v mobile asi milión fotiek z rôznych výletov, ale teda asi ani jednu jedinú s jedlom. V živote ma nenapadlo v reštaurácii vytiahnuť foťák. Toto pre mňa absolútne nie je priorita ani nejaký super zážitok. Ale zas beriem, že pre niekoho iného môže byť, ale presviedčať druhých, že keď nechodia do restiky tak si nedoprajú...
Ale taký je MK. Tu som sa už dávnejšie v inej diskusii dozvedela, že živorím (nebolo to písané konkrétne mne, len som sa v tom našla), lebo nemám rada presne vyššie spomínané služby- kaderníčka, kozmetička...pre mňa je ich návšteva zabitý čas, ktorý viem využiť lepšie, predstava wellness či týždenného pobytu pri mori je pre mňa nočná mora. Čo ale neznamená, že si nedoprajem inak.
Mimochodom podľa mňa slovo zivorenie znamená keď človek nemôže si nič dovoliť,keď ráta každé euro keď nemá pomaly ani na chleba.Nehovoriac o ostatných veciach.Ja so svojou rodinou si žijeme myslím si až moc dobre.A že šetrím,podľa mňa šetrenie je rozumné.
@kristiii Ani ja nemusim služby čo si písala,taktiež nerada chodím do reštaurácii.Mne fakt nechutí to jedlo čo tam varia asi som náročná na jedlo neviem a ledva si niečo vyberiem odtial.Radsej navarim doma na čo máme chuť a ušetrene peniaze investujem do iného.Priklad do vzdelania deti,na krúžky alebo kúpim niečo do domu.
Autorka, ty nezivoris, ale zabudas žiť. Nie je nič zlé na tom, ak si človek občas niečo dopraje aj drahšie. Je fajn, že odkladas peniaze. To robi snáď každý podla svojich možností. Ak si spokojná so svojím životom, tak nie je o com diskutovať.
Suhlasim s vami ze kazdy nech si zije podla svojich predstav.
My napriklad chodime radi do restauracii. Naoblubenejsie jedlo starsej dcerky (6) su musle. A to veru doma nenavarim 😅 Tesim sa ze dcerky su otvorene aj novym jedlam a maju moznost skusat rozne veci. Spoznavame nove krajiny a aj ich typicke jedla.
Ak by som mala mat stale so sebou len rezne v chlebe tak by sme nikdy nevyskali nic nove. (ja som mimochodom este aj bezlepkova, takze vacisnou mame aj tak nieco so sebou).
Zdrava je nejaka ta zlata stredna cesta 🤷♀️
My neživorime a predsa viem ušetriť. Nie je to pravidelná suma ale vždy sa niečo podarí.
Doprajeme si zmrzlinu v lete, kúpalisko, výlety.
Tiež nechodíme do reštaurácie často ale napr na vylete ano
Ja si neviem zase predstaviť nič nekupoval-kúpim predsa co treba nie blbosti, tiež píšem príjmy a výdavky ale zase aby sme si na výlet niesli jedlo na celý deň to nie. Tiež pozerám letáky a rozmýšľam čo variť ale nezachadzam do extrému. Varim čo viem ze jeme. Ja zase som taka že šetrím vodou, elektrinou na to si dávam pozor. Preto mame preplatok vždy
@pleja Zapisovanie aby som videla koľko som mala výplatu a píšem si čo mám povinné platby ako plyn elektrika hypotéka atď.Dalej strava benzín výlety,škola škôlka.A potom nepovinné platby čo nemám každý mesiac príklad lekáreň zubár oblečenie, niečo do domu alebo blbosti.A pekné vidím ktorý mesiac čo míňam a za koľko eur,tiež vidím ktorý mesiac koľko som ušetrila.Kazdy mesiac sú iné výdavky.Ja si to takto píšem odkedy pracujem teda od 18tky
Zapisujes si vyplatu a povinne platby? To hadam vidis v IB, nie?
@ropucha6 bože môj, veď keď si chce zapisovať, tak nech si zapisuje, nechápem čo je na Tom zle. Nie je jediná. Ale ešte aj toto je zle🙈🤔 niekto si radšej výdavky píše do zošita, iný do exceli, iní si pozrie vo výpise z účtu, veď každý ako chce. Neviem prečo by mal byt zas dobrý iba jeden systém.