Ako si mladí ľudia kupujú dom?
Ako si mladi ludia kupujete dom ked stoja 350k+? Na tolko vam vyhde hypoteka ? A nebojite sa ako to budete splacat pocas materskej (rodicovsky prispevok)?
dom sa da kupit aj za menej ako 350 000. a zavisi v akom veku, jasne ze 20r clovek asi ma prt nasetrene, kebyze 30rocny uz tipujem ze co to ma aspon ten minimalny vklad.ozbvlast vela ludi zije dlho s rodicmi. lebo mozu, lebo si nasetria.
a ano poznam ludi co od 18 rokov makali v zAHRANICI a ked dosli, boli schopni si pred par rokmi kupit byt,ci dom, co je na tom divne,? ale bolo to tak pred 10-15r kedy tie ceny zas boli niekde inde. a mnohi mladi podedili skor nez zacali riadne makat, aj takych poznam.
niekomu stacilo zacat kupit garzonku,hlavne ti slobodni, ktoru neskor, ked si nasli partnera, zacali prenajimat, a to im zatial splatilo hypoteku na garzonku. a tu bud prenajimaju dalej alebo predali s peknym ziskom, a uz si mohli ist aj do toho domu...preco nie.
kto neleni, tomu sa zeleni.
Nám neschválili hypotéku, žijeme naďalej v nájme.
@anonym_910356 no ak ma clovek praci v BA/KE neviem ako daleko by musel kupit dom za 80k… asi sa neprestahuje do hladovej doliny pre dom za 80K ked tam nebude mat pracu.
@anonym_autor v hladovej doline mi robia viacere kamosky, si predstav, a ano kupili dom za dobre sumy, a robia z domu. ano, aj to je mozne. robia v IT sektore.full homeoffice.
@anonym_autor ja som si kúpila dom za vlastné ale v zahraničí. Za hranica v Maďarsku. Dom za 10 tisíc e . Trebalo rekonštruovať ale aspoň netrebalo brať hypotéku na 200-300 tisíc
@anonym_226297 toto je mozne zial tak na vychode ci juhu, v rajke sa uz riadne vystverali ceny RD ale stale menej nez Ba...
Budú tí tu tvrdiť, že z brigád v mladosti. 😁😁😁
@koniarova ano, ti co robili v Ba ci v zahranici, preco by si nenasetrili. v zahranici na lodi mala kamosky z vychodu , detto au pairky v rakusku nemecku, pekne si baby nasetrili.
@anonym_autor my sme obaja s manzelom vzdy kupili nehnutelbosti na ake sme mali nie po akych sme tuzili... cize male byty... casom sme sa nasli obaja mame dobre platenu pracu a zaroven byty narastli na hodnote... tak sme kupili dom...tym ze sa nevyznam dokonalo do investovania je pre mna lahsie kupit aj keby len pozemok alebo garaz a casom predat ...takto kupujem a predavam nehnutelnosti cely moj dospely zivot a hlavne sa k tomu nestaviam ze hypoteka je na cely zivot...no nie je ked to predas vyplatis ju a ides dalej...ja sa ku ziadnej nehnutelnosti nestaviam, ze v nej dozijem alebo budem do dochodku platit hypo...ale chapem ze to nie je pre kazdeho.,je tam kopec rizik... a kadeco sa moze stat...
@anonym_118924 presne tak bolo u nas. Pred 5 rokmi sme si kupili obaja byty na hypoteku (ja na 80%, zvysok bolo nasetrene, manzel 90% hypo a 10% spotrebak). Cize ziadne podostavane peniaze od maminiek. Nemali sme nijake nadstandardne platy. A zijeme na vychodnom slovensku. Nic sme nezdedili, nedostali. V tomto roku, po 5r sa oba byty predali. Narastli na hodnote, nieco sme mali dosporene, plus jedna hypoteka sa vyplatila a druha nam ostala, tu sme si ponechali. Za to sme v tomto roku kupili hotovy dom za 350 tis. Museli sme si dopozicat 7tisic. Cize rozdiel po vyplateni celkej hypo z jedneho bytu + suma druheho bytu (ponechana hypo) + dosetrene + pozicanych 7 = dom za 350 tisic. Nic sme od nikoho opat nedostali a nase platy boli su, ako hovorim nic supernadstandardne, ja cez tisicku, manzel cez tisicpatsto. Navyse som uz rok na MD/RD. Mame aktualne 31 a 37 rokov. Nebolo to hned, nebolo to s pomocou, nebolo to lahke, ale sme radi a spokojni, ze sme sa k tomu postupne a poctivo dopracovali.
A naklady na byvanie sa krasne znizili, neda sa porovnat co nas stalo na byte a co stoji v dome... Takze zas nieco usetrime.
Takze da sa to a nie nemusis sa prizenit, privydat, ani dedit, ani dostat. To ku vsetkym tym ustipacnym komentarom. Ale ano, treba trosku kalkulovat, a nebat sa ako mlady clovek zacat postupne, naozaj vziat tu hypo a vlastne cim skor kupit vlastne. Male na zaciatok staci! A postupne porastie hodnota, aj dosetris... Nemoze cakat clovek rok po skole ze ma vlastny byt a o tri roky dom za 350tis.
@anonym_118924 presne tak bolo u nas. Pred 5 rokmi sme si kupili obaja byty na hypoteku (ja na 80%, zvysok bolo nasetrene, manzel 90% hypo a 10% spotrebak). Cize ziadne podostavane peniaze od maminiek. Nemali sme nijake nadstandardne platy. A zijeme na vychodnom slovensku. Nic sme nezdedili, nedostali. V tomto roku, po 5r sa oba byty predali. Narastli na hodnote, nieco sme mali dosporene, plus jedna hypoteka sa vyplatila a druha nam ostala, tu sme si ponechali. Za to sme v tomto roku kupili hotovy dom za 350 tis. Museli sme si dopozicat 7tisic. Cize rozdiel po vyplateni celkej hypo z jedneho bytu + suma druheho bytu (ponechana hypo) + dosetrene + pozicanych 7 = dom za 350 tisic. Nic sme od nikoho opat nedostali a nase platy boli su, ako hovorim nic supernadstandardne, ja cez tisicku, manzel cez tisicpatsto. Navyse som uz rok na MD/RD. Mame aktualne 31 a 37 rokov. Nebolo to hned, nebolo to s pomocou, nebolo to lahke, ale sme radi a spokojni, ze sme sa k tomu postupne a poctivo dopracovali.
A naklady na byvanie sa krasne znizili, neda sa porovnat co nas stalo na byte a co stoji v dome... Takze zas nieco usetrime.
Takze da sa to a nie nemusis sa prizenit, privydat, ani dedit, ani dostat. To ku vsetkym tym ustipacnym komentarom. Ale ano, treba trosku kalkulovat, a nebat sa ako mlady clovek zacat postupne, naozaj vziat tu hypo a vlastne cim skor kupit vlastne. Male na zaciatok staci! A postupne porastie hodnota, aj dosetris... Nemoze cakat clovek rok po skole ze ma vlastny byt a o tri roky dom za 350tis.
@anonym_c630c8 velka vyhoda bola kupa pred 10-15r. ano. lebo tie ceny narastli za posledne roky neunosne. a ano, jasne ze potom sa uz da kalkulovat, ak kupis za 40 000 a predas za 80 000....takze ti co kupovali, to maju ovela jednoduchsie ja tiez lutujem ze som davno nekupila nehnutelnost.
Budú tí tu tvrdiť, že z brigád v mladosti. 😁😁😁
@koniarova a prečo nie počas brigád v mladosti? To je môj priípad, pred 13 rokmi sme kúpili byt. Boli oveľa lepšie ceny a zarobila som pekný balík v zahraničí. Kde som sa nadrela jako kôň. Pri týchto cenách čo sú teraz je to samozrejme o niečom inom.
@koniarova a prečo nie počas brigád v mladosti? To je môj priípad, pred 13 rokmi sme kúpili byt. Boli oveľa lepšie ceny a zarobila som pekný balík v zahraničí. Kde som sa nadrela jako kôň. Pri týchto cenách čo sú teraz je to samozrejme o niečom inom.
@nerko a o tom je presne diskusia O cenách čo sú teraz a o sume 350 k. A väčšina tu píše odveci, čo robili pred sto rokmi. Nevadí. Zvykla som si. 😁
@nerko a o tom je presne diskusia O cenách čo sú teraz a o sume 350 k. A väčšina tu píše odveci, čo robili pred sto rokmi. Nevadí. Zvykla som si. 😁
@koniarova nesúhlasim. Poznám viacero študentov. Teraz počas leta makajú v zahraničí. Rakúsko, Svajc, USA, UK. Aj dvojice. 3-4 mesiace brigád v lete v zahraničí, počas VŠ aj SŠ môže značne pomôcť na štart do života. Stále lepšie ako tráviť leto na zadku. A potom vyplakávať…
Kto má dobrý rozum, ten vyštuduje niečo perspektívne a dobre platené - medicína, informatika... Časom sa vypracuje, nasetrí. Kto nie je na učenie, ten sa dá na remeslo - elektrikár, vodár, tesár... Aj ten dokáže potom dobre zarobiť a navyše si dokáže veľa vecí spraviť sám a ušetrí.. Poznám oba typy ľudí a domy majú, bežne tak vo veku 30+ a v pohode žijú a splácajú, aj s deťmi.
Tí, ktorí domy nemajú, sú rozumovo menej zdatní, ale pritom študovaní. Majú titul a robia na nejakom úrade na bezvýznamnom mieste za pár stoviek alebo niečo podobné. Väčšinou nie sú ani veľkí pracanti.Takí si radí, že raz získajú vlastný malý byt. A ešte je možnosť narodiť sa do dobrej rodiny. Ideálne obaja z páru.
@anonym_5bbbe8 podľa tvojho vzorca kto ma "len" byt je proste len nerozumný biedny pracant, hej? sú ľudia ktorý majú dobrý plat, ale nezadlžia sa nehoráznou hypotékou len preto aby mali dom a mohli sa pred druhými ukazovať... peniaze sa dajú užiť aj inak...
@koniarova ale ved piseme ze vyhra bola kupovat pred 10 rokmi a ze dnesne ceny su neunosne . takze ano mladi 20rocni ludia to maju tazke a ano mladsi 30rocni co si kupili pred 10r byty, hoc i male, to take tazke nemaju. pretoze byty mozu nadalej prenajimat a prenajom im splaca hypoteku na dom. alebo byty vyhodne predaju, ved ceny su dvojnasobne.
skor je otazka, co je pre teba mladi, 18, 20 ci 30? lebo toto je zadana otazka.
pre mna je mladi aj 30r clovek kedze miera dozitia sa ''zvysuje'' ....
dalsia otazka bola ci sa ludia neboja to splacat na MD/RD,. tak dnes si ludia verim prv trocha nasetria a az potom planuju rodiny, takze mam za to, ze autorka pise tak o 30r ludoch a nie o ludoch 18rocnych co nic nemaju a len by plodili, lebo to tak citia.
ale suhlasim ze ceny su neunosne, neunosne!
@koniarova nesúhlasim. Poznám viacero študentov. Teraz počas leta makajú v zahraničí. Rakúsko, Svajc, USA, UK. Aj dvojice. 3-4 mesiace brigád v lete v zahraničí, počas VŠ aj SŠ môže značne pomôcť na štart do života. Stále lepšie ako tráviť leto na zadku. A potom vyplakávať…
@nerko presne, a dnesna doba ponuka ovela viac moznosti nez bolo pretym.pre pracu v zahranici...
len nechapem, na co su tu tie iste temy kazdy den.
vzdy budu dva tabory.
@anonym_910356 no ak ma clovek praci v BA/KE neviem ako daleko by musel kupit dom za 80k… asi sa neprestahuje do hladovej doliny pre dom za 80K ked tam nebude mat pracu.
@anonym_autor vieš koľký sú len na našej ulici takto? Sused pracuje z domu, suseda je učiteľka , čize zarobí cca rovnako ako by mala v Ba, nemala problém nájsť si prácu po md.
Ja len otázku do pléna.
To je fakt na Slovensku taký vysoký štandard, že sa považuje za úplne štandardné, aby mladý človek vlastnil dom za 350 tis eur?
Ja len otázku do pléna.
To je fakt na Slovensku taký vysoký štandard, že sa považuje za úplne štandardné, aby mladý človek vlastnil dom za 350 tis eur?
@zmrzlinka2021 mlady? kolko rokov 18 20 30? stale sa tu tocime dokola a nahname za chvostom a asi zjavne to je bezne, stale je dopyt pre bytoch, si zober ako zbohatla Plackova, mnohi influnenceri, atd atd, by som vedela pokracovat. podla mna mnohim pomohli urcite aj rodicia, hlavne tym, co maju samozrejme bohatych rodicov,...podedili, u nas v praci 20rocna zdedila v centre Ba byt po babke, a to ani prstol nepohla, ale mala skor nez zacala robit kedze studovala na VS a brigadovala. mnohi su taki.
@anonym_autor pomáhajú im rodičia 😀
@anonym_autor zobere hypoteku, spotrebak co najviac nabere z banky. Pre lepsi pocit si casom zlúcia, do jednej hypo, aj ked v skutocnosti akoby splacali dva. A ak im to tak vyhovuje tak ziju z vyplaty do vyplaty, ako vacsina slovakov 😁
@anonym_autor ja som si kúpila dom za vlastné ale v zahraničí. Za hranica v Maďarsku. Dom za 10 tisíc e . Trebalo rekonštruovať ale aspoň netrebalo brať hypotéku na 200-300 tisíc
@anonym_226297 dobre riesenie,,,, tiez by viaceri takto mysleli
@anonym_226297 dobre riesenie,,,, tiez by viaceri takto mysleli
@mirko135 ano na vychode a juhu slovenska pri hraniciach, mozno. fatk neskutocne nizke ceny. ori Ba uz nehrozi, rajka zacina byt tiez dobre draha, este sa da Bezenye aj Heygeshalom.
Ja len otázku do pléna.
@zmrzlinka2021 ano, mnohí sú finančne negramotný, stravia 20 rokov v zahraniči na ubytovni, aby splácali dom. Žena si najde iného a je po všetkom.
Vacsinou maju taki ludia (ak sa bavime o fakt mladuckych, dajme tomu do 25 rokov) stastie na to, ze dostanu od rodiny. Malokto by mal v takom veku taky obnos. Ale tiez niekedy nechapem, ze taki ludia z okolia sa vynoria, ze zobrali hypo 300-400tis. Napr. teraz, mam byvalu spoluziacku zo zakladky, studovala externe VS - marketing, dokoncila v 23ke, popritom brigadovala ako predavacka. Spoznala sa s jej terajsim uz manzelom, ktoreho z vysky vyrazili, pracovat teda zacal az ako 23rocny a tiez ako predavac v BA.. a zrazu ani nie o dva roky na to uz maju hypo na 350tis. na 3izbak v BA, ona uz tehotna, takze budu len na 1 prijme.. A tie dva roky, ktore obaja robili na TPP sa teda neobmedzovali - dovolenky, ona stale kadernik, kozmetik.. Obaja z priemernych rodin. Tiez mi rozum neberie, ako takito ludia dostanu hypo + samozrejme peniaze, ktore musis na zaciatok vrazit do zariadenia bytu.. 🤷🏼♀️ Ja som kratko po skole a sa snazim a teda na taku hypo budem musiet este dlho makat, sporit, investovat €, ... A nie, nezavidim, doprajem, len by som tiez chcela poznat recept ako na to.😃
@anonym_32cddd proste budu žiť od vyplaty do výplaty, kým to vydržia.ak sa nerozvedu, alebo ak to nepredaju - tak to bude ich životný úspech
Ahoj, máme 33 rokov, prvý byt sme si kúpili za pomoci rodičov, poskladali sa nám naň. Neskôr manžel zdedil 2 byty, čo sme dali do prenájmu a peniaze sme sporili a potom sme sa pustili do stavby domu.
Dom staviame aj aktuálne, idú do neho peniaze z prenájmu, plus čo-to z platu.
Manžel pracuje, ja som na rodičovskom a tiež čiastočne pracujem z domu.
My sme hypo nechceli.
Ahoj, máme 33 rokov, prvý byt sme si kúpili za pomoci rodičov, poskladali sa nám naň. Neskôr manžel zdedil 2 byty, čo sme dali do prenájmu a peniaze sme sporili a potom sme sa pustili do stavby domu.
My sme hypo nechceli.
@fkata tootoo takto sa to robi dopsej matere!!!
My sme hypo nechceli.
@fkata tak malokto zdedi dva byty, mate ''obrovske stastie''
@anonym_226297 aj my, ale vlastne mal iba základy a ťaháme ho my.
Ceny domov už rastú aj v Maďarsku, takisto je tam problém so službami. Za nás je maďarská práca otrasná, žiaľ.
@anonym_dc0472 ale ak by nezdelili, mali by vlastne aj tak už,,, lebo sa poskladali. Je lepsie splacat rodicom ako banke s urokmi
@mirko135 tak to urcite

@anonym_autor my sme obaja s manzelom vzdy kupili nehnutelbosti na ake sme mali nie po akych sme tuzili... cize male byty... casom sme sa nasli obaja mame dobre platenu pracu a zaroven byty narastli na hodnote... tak sme kupili dom...tym ze sa nevyznam dokonalo do investovania je pre mna lahsie kupit aj keby len pozemok alebo garaz a casom predat ...takto kupujem a predavam nehnutelnosti cely moj dospely zivot a hlavne sa k tomu nestaviam ze hypoteka je na cely zivot...no nie je ked to predas vyplatis ju a ides dalej...ja sa ku ziadnej nehnutelnosti nestaviam, ze v nej dozijem alebo budem do dochodku platit hypo...ale chapem ze to nie je pre kazdeho.,je tam kopec rizik... a kadeco sa moze stat...