icon

Zdá sa, že zomiera viac mladých ľudí?

Včera o 14:22

Ahojte, chcela by som sa opýtať na jednu vec.

Na FB mi často vyskakujú rôzne smútočné parte nie len mladých ľudí z rôznych miest (zrejme som na nejaké niekedy klikla a algoritmus mi ich teraz veselo ponúka :-/) a vždy sa pod tým parte rozbehne obrovská debata. Veľa ľudí píše, že kedysi mladí ľudia takto často neumierali a často sa to potom zvrtne na hádky o očkovaní, covide a podobne.

Úprimne už sama neviem, či je to len tým, že dnes máme cez sociálne siete viac informácií a všetko viac vidíme, alebo sa vám tiež zdá, že v posledných rokoch zomiera viac mladých ľudí než kedysi?

zmrzlinka2021
Včera o 14:24

@anonym_autor a ako vedia že umieralo menej? Dnes sa ľudia dožívajú podstatne viacej ako pred 30 rokmi

lenka7477
Včera o 14:24

vždy zomierali aj mladý ľudia, len teraz je moderné to zverejňovať na internete ... ☹ cudzí ľudia na druhom konci republiky zomrelého nepoznali - ale vedia, že mladý človek zomrel ☹

anonym_fafbff
Včera o 14:26

@anonym_autor Tazko povedat,ano umieraju 50 r a aj mladsi.Ja poznam 3 ludi co po ockovani ostali onvalidi,potvrdene lekarom.Jedna 47 r pani kt po ockovani na koronu sa jej spustilo autoimunitne ochorenie SM,le leziaca,od pol pasa ochrnuta,ti dvaja jeden detto SM-uplny letiak,3 zasa rozvinute 4autoimunitne,mlada 36 r psychologicka,neschopna pracez liekov 30kg plus.Ale aby som bola ferova tak poznam aj ludi co po ockovani normalne funguju,zalezi aku mas gen vybavu.To ale netusis.

anonym_7ade00
Včera o 14:32

štatisticky to nie je pravda, ale keď ti v okolí zomrelo viac mladých ľudí tak nadobudneš ten dojem a samozrejme veľa robí internet

jogy1984
Včera o 14:33

Nie nezdá sa mi že by zomierali častejšie. A celkovo FB treba brať obrovskou rezervou vrátanie smutných úmrtí.

anonym_6743c5
Včera o 14:40

To si nevsimaj, pisu a hovoria tieto narativy jednoduchsi ludia, doslova obmedzeni. Kedysi mladi tolko neumierali? Nech si pozru stastistiky. Ved kedysi umierali male babatka, deti na infekcne ochorenia vo velkom, taktiez sa vela umieralo pri porode.. Nechapem, ako toto moze niekomu vobec napadnut a este su tak sprosti, ze niekomu pod parte toto pisu..

anonym_2b1e91
Včera o 14:42

stale sa rovnako umiera, na urade nam chodia umrtne listy, zomieraju ludia v kazdom veku

anonym_da8986
Včera o 14:44

Vzdy zomierali mladi aj stari. Len na nasich rodicov a starych rodicov nevyskakovali parte cudzich ludi z fb ;) Ak sa len zamyslis, tak aka bola umrtnost deti pred takymi 80 rokmi?A aka je teraz? Ci deti nie su mladi? Moja prababka zomrela na rakovinu, takze ani tej rakoviny nie je viac, len mame lepsiu diagnostiku.

martinmmartin
Včera o 14:49

Pozri sa na zoznam pohrebov v krematoriu BA
Na jedneho mladeho mas 100 umretych rocnikov 1930-1945
https://marianum.sk/aktuality/zoznam-obradov

patrike
Včera o 14:54

Az do roku povedzme 1995, ked sa u nas zacal sirit internet, si nevedela, ze niekto zomrel uz vo vedlajsej dedine / meste.
Ak ta zaujimaju presne data, pozri si umrtnost podla veku. Ma to viac vrcholov a ide to podla pohlavia, mladi muzi riskuju na aute / motorke po 18-ke.

hiro
Včera o 14:54

Zdá sa, ale pravda je opačná, mladých zomiera najmenej za veľa posledných rokov, ani pred 20 rokmi tak ich málo neumieralo.

anonym_21f486
Včera o 15:03

Vyskakujú ti tie kde je obrovská debata, tam kde nie je debata ti nevyskočia.

anonym_9f6892
Včera o 15:30

@anonym_autor snad nejdeme riesit ockovanie !

moonlight1210
Včera o 15:34

@anonym_autor ano, ked umrie niekto mlady, vzdy sa najde ktosi, kto musi nahodit tu otazku o ockovani.
Ak nebohy nebol ockovany, tam sa to stoci na to, ze ludi dnes zabija nadmerny stres.
Ak bol ockovany, okamzite mu vystavia jasnu diagnozu.
To je uz taka klasika.

rozculena
Včera o 15:39

@anonym_autor ja sledujem na FB tri pohrebné služby.Nikdy pod nijakým parte nebola žiadna diskusia o ničom...len kondolencie.

hiro
Včera o 15:41
@rozculena

@anonym_autor ja sledujem na FB tri pohrebné služby.Nikdy pod nijakým parte nebola žiadna diskusia o ničom...len kondolencie.

@rozculena Ja som to videl. Stačí že sa to objaví v bubline zem a vek a za hodinu máš 100 o očkovaní.

anonym_c390f1
Autor odpoveď zmazal
tilly
Včera o 15:51

Zomierali vždy a možno aj viac, len to nebolo vycapené na fb.

anonym_23e9d7
Včera o 16:09

Tieto témy. A zo všetkých sa stáva kukurica 😂

gab1sol
Včera o 16:20

Doteraz si to pamätám a odvtedy si to všímam. Ako dieťa sme išli zapáliť na dušičky sviečku na hrob ocinovej rodine. Všimla som si tam detský hrob s menom môjho ocina - menovec. Tuším, aj rovnaký ročník, len chlapček sa dožil len pár týždňov. Začala som sledovať hroby naokolí. Bolo tam veľa detských hrobov. A to bol dedinský cintorín. Odvtedy, keď som na cintoríne, čítam si pomníky. Umierajú aj deti, aj mladí, aj dospelí, aj starí. Len teraz sa dozvieš skrz sociálne siete o úmrtí kohokoľvek aj z druhého konca republiky. A diskutujú o tom ľudia, ktorí ani nevedia, čo bola príčina úmrtia, len si domýšľajú.

sebu
Včera o 16:24
@gab1sol

Doteraz si to pamätám a odvtedy si to všímam. Ako dieťa sme išli zapáliť na dušičky sviečku na hrob ocinovej rodine. Všimla som si tam detský hrob s menom môjho ocina - menovec. Tuším, aj rovnaký ročník, len chlapček sa dožil len pár týždňov. Začala som sledovať hroby naokolí. Bolo tam veľa detských hrobov. A to bol dedinský cintorín. Odvtedy, keď som na cintoríne, čítam si pomníky. Umierajú aj deti, aj mladí, aj dospelí, aj starí. Len teraz sa dozvieš skrz sociálne siete o úmrtí kohokoľvek aj z druhého konca republiky. A diskutujú o tom ľudia, ktorí ani nevedia, čo bola príčina úmrtia, len si domýšľajú.

@gab1sol tiez si myslim, ze je to tym internetom a mediami

oskvarka
Včera o 16:25

@anonym_autor je to tým algoritmom.

thirstymonk
Včera o 16:46

Jasne, že zomierali mladí ľudia furt. Poznám osobne iks prípadov a osobne som ypsilon prípadov aj pochoval, ešte pred covidom a pred očkovaním. 17 ročná leukemička, pár mŕtvo narodených detí, 26 ročná leukemička, 2 13-ročné seginice, čo sa utopili pri člnkovaní na jazere. Dokopy zo 40 takých ľudí mohlo byť z cca 300 (nepočítam to úplne presne zas...)

marsmykkok
Včera o 16:48

@anonym_autor V triede nás bolo na základnej škole 25. Počas tých 9 rokov zomrela spolužiakovi mama a dvom spolužiačkam otec, všetko ľudia od 30 do 40 rokov... Teda bolo to tak vždy len teraz dezoláti to zhadzujú na očkovanie proti covidu...

michaela329
Včera o 17:02

U nás nedávno zomrel jeden mladý 30 ročný chalan, zabil sa, gambling, dlhy. Jednoducho ťažké veci. A pod parte nabehla antivax úderka tiež - toľko k podobným debatám.

iwesska
Včera o 17:11

Okrem Covidu treba povedat aj B. Kolko z nich do seba leje litre energetakov od 5.triedy ZS ako malinovky. Deti maju pritom na kofein a povzbudzujuce latky ovela nizsiu toleranciu. Fatalna arytmia vznikne lusknutim prsta napr.az ked ma 20 a srdce uz chorobne zvacsene.

anonym_c5c0fe
Včera o 20:46

@anonym_autor neviem, možno je to hlavne preto, že teraz sú sociálne médiá a takéto správy sa rýchlejšie šíria a dozvieš sa aj o neznámych ľuďoch. Ale môže na Tom predsa niečo byť. Dosť sa zvyšuje výskyt rakoviny medzi mladými ľuďmi a to môže mať na to vplyv. Ale to sú len moje domnienky. Skús sledovať aké sú časté príčiny smrti u mladých ľudí a uvidíš či sú to nejaké ochorenia, alebo niečo iné.

anonym_2becc2
Včera o 22:06

@anonym_autor ja som sa o tomto rozprávala s mamou. Ona teda nepamätá, žeby jej rovesníci zomierali v strednom veku. A to pochádza z fakt veľkej obce. Áno, zomierali kedysi aj detičky, aj mladí nešťastne, ale kedysi keď sa povedalo rakovina, to bola rarita. Dnes, všade okolo kam sa pozriem, CMP, IM. A aj 25, 30 roční, to nebolo v takom početnom rozsahu. Jasné, že dnes aj vplyvom viacerých a viac rizikových faktorov