icon

Ako si mladí ľudia kupujú dom?

30. júl 2025

Ako si mladi ludia kupujete dom ked stoja 350k+? Na tolko vam vyhde hypoteka ? A nebojite sa ako to budete splacat pocas materskej (rodicovsky prispevok)?

Strana
z5
petronellla87
31. júl 2025

@anonym_autor v ulici kúpili nedávno taký mladý pár s bábätkom novostavbu za 300k. On robí v Nemecku, ona na MD, aby im vyšla hypotéka, založili rodičovské domy

derdia
Autor odpoveď zmazal
diaszoky
31. júl 2025
@anonym_c630c8

@anonym_118924 presne tak bolo u nas. Pred 5 rokmi sme si kupili obaja byty na hypoteku (ja na 80%, zvysok bolo nasetrene, manzel 90% hypo a 10% spotrebak). Cize ziadne podostavane peniaze od maminiek. Nemali sme nijake nadstandardne platy. A zijeme na vychodnom slovensku. Nic sme nezdedili, nedostali. V tomto roku, po 5r sa oba byty predali. Narastli na hodnote, nieco sme mali dosporene, plus jedna hypoteka sa vyplatila a druha nam ostala, tu sme si ponechali. Za to sme v tomto roku kupili hotovy dom za 350 tis. Museli sme si dopozicat 7tisic. Cize rozdiel po vyplateni celkej hypo z jedneho bytu + suma druheho bytu (ponechana hypo) + dosetrene + pozicanych 7 = dom za 350 tisic. Nic sme od nikoho opat nedostali a nase platy boli su, ako hovorim nic supernadstandardne, ja cez tisicku, manzel cez tisicpatsto. Navyse som uz rok na MD/RD. Mame aktualne 31 a 37 rokov. Nebolo to hned, nebolo to s pomocou, nebolo to lahke, ale sme radi a spokojni, ze sme sa k tomu postupne a poctivo dopracovali.
A naklady na byvanie sa krasne znizili, neda sa porovnat co nas stalo na byte a co stoji v dome... Takze zas nieco usetrime.

Takze da sa to a nie nemusis sa prizenit, privydat, ani dedit, ani dostat. To ku vsetkym tym ustipacnym komentarom. Ale ano, treba trosku kalkulovat, a nebat sa ako mlady clovek zacat postupne, naozaj vziat tu hypo a vlastne cim skor kupit vlastne. Male na zaciatok staci! A postupne porastie hodnota, aj dosetris... Nemoze cakat clovek rok po skole ze ma vlastny byt a o tri roky dom za 350tis.

@anonym_c630c8 nizsie najlady v dome?? To pochybujem

n_p
31. júl 2025
@anonym_fc218e

@anonym_autor pomáhajú im rodičia 😀

@anonym_fc218e len na MK si to nikto neprizná, tu každý zarába a šetrí. 🙂

n_p
31. júl 2025
@mirko135

@fkata tootoo takto sa to robi dopsej matere!!!

@mirko135 treba sa vedieť narodiť, nie každého rodičia si to môžu dovoliť.

simca06022011
31. júl 2025

ak im schvalia hypo, je ten problem s MD a RD podla mna zanedbatelny, clovek co dostatocne zaraba = resp rovno dvaja, maju rezervu, k tomu MD nie je zanedbatelna, co poznam z okolia, zeny ktore maju nadstandardne prijmy ani neostavaju 3r, nebodaj retazovo doma, duplom ak muz nevie naklady vykryt sam.
Na ostatne pripady ako urazy, choroby, dlhodobe PNky su poistky.. a v neposlednom rade, ziadny problem proste predat a ist do mensieho ak nevychadzaju dlhodobo s financiami (ale popravde, ak by som teraz citila utlm v prijmoch, nepomohla by som si, lebo aj obycajne byty su tak drahe ako kedysi dom)

anonym_e304f0
31. júl 2025
@anonym_d22696

Zaklad je prikryvat sa takou perinou na akú máš...
@anonym_ce9930

@anonym_d22696 🤣🤣🤣 ty si dobre protirečíš

anonym_dc0472
31. júl 2025
@anonym_e304f0

@anonym_d22696 🤣🤣🤣 ty si dobre protirečíš

@anonym_e304f0 lahko sa prikryva ked je z coho. im hodne pomohli. potom sa lahko tvrdi a pise.

anonym_727b82
31. júl 2025
@anonym_c630c8

@anonym_118924 presne tak bolo u nas. Pred 5 rokmi sme si kupili obaja byty na hypoteku (ja na 80%, zvysok bolo nasetrene, manzel 90% hypo a 10% spotrebak). Cize ziadne podostavane peniaze od maminiek. Nemali sme nijake nadstandardne platy. A zijeme na vychodnom slovensku. Nic sme nezdedili, nedostali. V tomto roku, po 5r sa oba byty predali. Narastli na hodnote, nieco sme mali dosporene, plus jedna hypoteka sa vyplatila a druha nam ostala, tu sme si ponechali. Za to sme v tomto roku kupili hotovy dom za 350 tis. Museli sme si dopozicat 7tisic. Cize rozdiel po vyplateni celkej hypo z jedneho bytu + suma druheho bytu (ponechana hypo) + dosetrene + pozicanych 7 = dom za 350 tisic. Nic sme od nikoho opat nedostali a nase platy boli su, ako hovorim nic supernadstandardne, ja cez tisicku, manzel cez tisicpatsto. Navyse som uz rok na MD/RD. Mame aktualne 31 a 37 rokov. Nebolo to hned, nebolo to s pomocou, nebolo to lahke, ale sme radi a spokojni, ze sme sa k tomu postupne a poctivo dopracovali.
A naklady na byvanie sa krasne znizili, neda sa porovnat co nas stalo na byte a co stoji v dome... Takze zas nieco usetrime.

Takze da sa to a nie nemusis sa prizenit, privydat, ani dedit, ani dostat. To ku vsetkym tym ustipacnym komentarom. Ale ano, treba trosku kalkulovat, a nebat sa ako mlady clovek zacat postupne, naozaj vziat tu hypo a vlastne cim skor kupit vlastne. Male na zaciatok staci! A postupne porastie hodnota, aj dosetris... Nemoze cakat clovek rok po skole ze ma vlastny byt a o tri roky dom za 350tis.

@anonym_c630c8 naklady na byvanie sa krasne znizili? Pockaj par rockov, prdne kotol, strecha, kurenie a podobne zalezitosti a uvidis tie palky na cvakanie.. Kazdy kto ma dom tak lamentuje pri akejkolvek havarii.

misanthropicdann
31. júl 2025
@anonym_727b82

@anonym_c630c8 naklady na byvanie sa krasne znizili? Pockaj par rockov, prdne kotol, strecha, kurenie a podobne zalezitosti a uvidis tie palky na cvakanie.. Kazdy kto ma dom tak lamentuje pri akejkolvek havarii.

@anonym_727b82 predali dva byty ktoré mali na hypotéku, jasne ze sa im náklady následne znížili.

anonym_c95160
31. júl 2025

Nezávidím dnes mladým 20-25 rokov🤯🤯
My mame 36,37 rokov, sme manželia 10 rokov...
Muž doteraz ďakujeme Bohu že som si pred 13 r.dupla a povedala ze nejdeme vyhadzovať koruny za podnájom 😄a kupujeme byt🫡🫡🫡
Takže sme klasika
Krok 1. Kúpili byt
Krok 2.predali ho
Krok 3.kupili dom🤌

Akurát dnes sme sa vrátili z dovolenky ma SR, bývali sme v takom malickom domčeku ako naša kuchyňa [24m] a iba sme sa s mužom objali aké máme šťastie!!- ale treba povedať B📍
Obaja makáme ako fretky,pomáha že ťaháme za 1 povraz...držím palce každému kto začína🙏

Odporúčam hlavne si nájsť vhodného partnera 🍀

anonym_852a63
31. júl 2025
@anonym_5bbbe8

Kto má dobrý rozum, ten vyštuduje niečo perspektívne a dobre platené - medicína, informatika... Časom sa vypracuje, nasetrí. Kto nie je na učenie, ten sa dá na remeslo - elektrikár, vodár, tesár... Aj ten dokáže potom dobre zarobiť a navyše si dokáže veľa vecí spraviť sám a ušetrí.. Poznám oba typy ľudí a domy majú, bežne tak vo veku 30+ a v pohode žijú a splácajú, aj s deťmi.
Tí, ktorí domy nemajú, sú rozumovo menej zdatní, ale pritom študovaní. Majú titul a robia na nejakom úrade na bezvýznamnom mieste za pár stoviek alebo niečo podobné. Väčšinou nie sú ani veľkí pracanti.Takí si radí, že raz získajú vlastný malý byt. A ešte je možnosť narodiť sa do dobrej rodiny. Ideálne obaja z páru.

@anonym_5bbbe8 Moja zlatá, tak ty máš riadne predpotopný a obmedzený názor 😀 Čiže podľa tvojej (ne)logiky som ja rozumovo menej zdatná, pretože bývam v paneláku (síce v novostavbe v Bratislave). Predstav si, že som študovaná s výbornou prácou. A v tom "potupnom" paneláku bývame úúúplne dobrovoľne. A mám susedu, lekárku, veľmi úspešnú s prestížnou špecializáciou, ktorú je vidno aj v médiách. Ona kam zapadá podľa tvojej ne(logiky)? Nie všetci chceme žiť v domoch.

hellwant
31. júl 2025
@anonym_c95160

Muž doteraz ďakujeme Bohu že som si pred 13 r.dupla a povedala ze nejdeme vyhadzovať koruny za podnájom 😄a kupujeme byt🫡🫡🫡
Takže sme klasika
Krok 1. Kúpili byt
Krok 2.predali ho
Krok 3.kupili dom🤌

Akurát dnes sme sa vrátili z dovolenky ma SR, bývali sme v takom malickom domčeku ako naša kuchyňa [24m] a iba sme sa s mužom objali aké máme šťastie!!- ale treba povedať B📍
Obaja makáme ako fretky,pomáha že ťaháme za 1 povraz...držím palce každému kto začína🙏

@anonym_c95160 ano je to sice trosku loteria - ale s väcsou sancou na vyhru ak si vsimas drobnosti- ale extremne dôlezita, spravny partner je obrovska vyhra pre par, to psychicke podrzanie, to doplnenie financii ak je zena na materskej a muž bez vycitiek podporuje rodinu a neriesi kolko som ja zarobil a kolko ty, lebo teraz musi chlap zabrat aby jeho milovaní mali nejaky standard 💪 Tak to ma byt. 🙂

romino
31. júl 2025
@olga_hurajova

@anonym_autor my sme tiež postavili dom za pomerne veľkú hypotéku ale mali sme dosť peňazí z predaja bytu ktorý bol z časti splatený avšak jeho hodnota narástla za 7 rokov o viac ako 100%. Myslím, že takto to robí veľa ľudí. Kúpia prvé bývanie 2-3i byt ktorý následne somziskom predaju a z toho majú značnú časť peňazí

@olga_hurajova no so ziskom ako so ziskom. Ved medzitym kym rastla cena bytu, ceny domov predsa necakali.
Ale chapem co myslis.
Kto uz predava byt, a kupuje dom za 300k, je asi niekde uplne uplne inde ako ten co by mal z nuly.
Casto ludia robia tuto chybu pri uvahach, ked nechapu ako je mozne ze aj beznejsi ludia maju na take nieco. Ze na takyto scenar uplne zabudaju.

romino
31. júl 2025
@zuzana76

@zmrzlinka2021 nie, to len mladez si mysli, ze na to vsetko ma pravo len tym, ze sa narodili (trochu som pichla do osieho hniezda), domy za 300 000 si ledva dovoli 50-tnik, co pomaly nadobudal majetok, najskor byt, nejaky pozemok atd...pokial sa jedna o cloveka, co to dava z platu. Samozrejme nieco ine je uspesny podnikatel.

@zuzana76 spravny postreh.
Ludia otupjevavaju.
Stale viac sa posuva ta hranica, co si myslia na co by mali mat pomaly narok, a ked nie, tak "sme chudobni".
Mladi - rovno dom za 300k+.
Kdeze zacat v mensom byte, a po case prejst do domu.
Minule jedna pisala o Slovakoch "takmer sme uz ako zobraci"...s argumentom, lebo je to tu take drahe, Tatry a pod., ze jej znama sla radsej letecky do Dubaja 😁 Paradna definicia zobractva, fakt.

Niekedy si pomyslim ze by mohol prist taky reset, aby sa ludia vratili troska do reality.

anonym_e7ffc9
31. júl 2025

Ja som vďačná, že sme v roku 2018 kúpili dom a že nežijeme pri Bratislave. Tie sumy, čo tu píšete mi prídu ako scifi. Neviem si predstaviť mať hypotéku ani 150 000 nie to ešte 400 000 🫣. Úprimne ľutujem svoje deti, keď budú riešiť bývanie. Ale snáď budú skromní tak, ako sme boli aj my, keď sme kúpili starý domček, ktorý sme postupne prerábali. Práve vďaka tomu sme brali hypotéku iba 50 000, v čase, keď už iní stavali za 120 000. Pravda, nemáme bývanie ako z Instagramu, nemáme nábytok na mieru a záhradu s bazénom na kľúč. No, aj vďaka tomu môžeme žiť v kľude. A nie sme hladová dolina. Sme 10 km od Trenčína.
Všetci mladí, ktorí bývate pri väčších mestách a uvažujete o bývaní, držím vám palce ✊ pretože to máte brutálne náročné.

nelka93
31. júl 2025
@anonym_c95160

Takže sme klasika
Krok 1. Kúpili byt
Krok 2.predali ho
Krok 3.kupili dom🤌

@anonym_c95160 nie každý nájde partnera tak skoro aby mal v 26 svadbu 🙂

123kika1234
31. júl 2025

Zarábame tak, že vieme splácať v pohode hypotéku 🙃

anonym_302374
1. aug 2025

My sme kúpili dom v roku 2020 za 60tisic eur 10 minút od mesta. Ja som mala vtedy 33r manžel 39r. Ja som bola na RD a manžel zarábal 900 v čistom. Nikto nám nepomohol, rodičia nám nedali ani cent. Tento rok sme dali refinanc a navýšili sme hypo na 80tisic ale už zarábame obaja a máme spoločny príjem 2200 a 2 deti. Hypo platíme 450 mesačne, ešte máme na 25 rokov. Síce budeme už na dôchodku keď to splatime ale neskoro sme sa našli.

Strana
z5