Ako si mladí po svadbe dokážu kúpiť bývanie?
S týmto javom sa stretávam veľmi často vo svojom okolí – páry, väčšinou vo veku 25 až 28 rokov, pár rokov po ukončení vysokej školy, si takmer okamžite kupujú byt na hypotéku. Bývam v hlavnom meste, a myšlienka, že by si mladý pár – kde napríklad žena pracuje dva roky po škole na juniorskej pozícii a muž je na tom podobne – dokázal našetriť 20 % z hodnoty nehnuteľnosti, mi pripadá ako úplná utópia.
Napriek tomu si mnohí po svadbe kupujú byty alebo domy a pôsobia, akoby si na to nasporili sami. Úprimne nerozumiem, kde robím chybu – po dvoch či troch rokoch po škole som nemala ani zďaleka odloženú takú sumu. Vie mi to niekto vysvetliť?
Ten kto nedokáže šetriť tak preňho to je utópia. Kto neodloí aspoň 20-30% príjmu keď býva v nájme alebo aspoň 50-60% keď býva u rodičov, tak tam robí chybu.
@esmey Dobre vezmime si, ze ma niekto prijem 1.500 eur v čistom, a 30% prijmu usetri. Ročne to je 5400 ak sú dvaja, tak 10.800. Bavíme sa o ľuďoch, ktorí vedia zarábať aj šetriť. Napriek tomu potrebujú aspoň 4 roky, aby našetrili na 20% ceny bytu v Bratislave. K tomu sú ľudia, ktorí zarobia menej, nie preto, že sú nezodpovední, ale preto, ze je velmi vela profesio, kde clovek po skole nezaraba miliony. A preto som zalozila tuto diskusiu. Samozrejme, ak niekto kupoval byt v roku 2013 za 50.000€ tak sa to dalo, bavim sa o dnesnych cenach a podmienkach.
Na si počas brigády v lete zarobil 12 000 a ? Veď netreba len plakať. Treba drieť.
@autorka , študenti tu zjavne majú lepšie platené brigády, ako mnohí zamestnanci na TTP. 😁😉
@koniarova ano maju, moj syn sa sám ozval tomu youtuberovi - ked videl, ze niekoho hlada mna internete. vie plynule jazyky (platili sme mu jazykovky, chodil na bilingval, urobil si certifikáty) a teda vybral ho, tak mu to robil z domu. navyse mu on platil (ten youtuber aj nejake skolenia). akoze on sa velmi snazi, je akcny a vsetko riesi.
@koniarova ano maju, moj syn sa sám ozval tomu youtuberovi - ked videl, ze niekoho hlada mna internete. vie plynule jazyky (platili sme mu jazykovky, chodil na bilingval, urobil si certifikáty) a teda vybral ho, tak mu to robil z domu. navyse mu on platil (ten youtuber aj nejake skolenia). akoze on sa velmi snazi, je akcny a vsetko riesi.
@oriesocek máš veľmi šikovné a životaschopné dieťa. ❤️ Ale je jeden z tisíca.
Myslim, ze na 20% si zoberu stavebko a zvysok hypo
Ahoj,mala som spoluziakov, ktori cez VS chodili cez zimne skuskove a aj na cele leto do zahranicia. Pomohla rodina atd.
veď tých 20 % nemusia financovať "zo svojho", aj to sa dá riešiť finančnými produktami. Pokiaľ majú dobrý príjem tak no problem. Navyše, autorka, o výške ich príjmov len špekuluješ, môžu mať side job, o ktorom nemáš páru a tým pádom sú ich financie niekde inde.
20 % sa dá dofinancovať úverom. Tak možno aj tak niektorí robia
veď tých 20 % nemusia financovať "zo svojho", aj to sa dá riešiť finančnými produktami. Pokiaľ majú dobrý príjem tak no problem. Navyše, autorka, o výške ich príjmov len špekuluješ, môžu mať side job, o ktorom nemáš páru a tým pádom sú ich financie niekde inde.
@tiezjedna tak ono to bol priklad na zaklade vysky prijmov/ nakladov v Bratislave. Ak ma niekto 2-3 prace tak sa to da, aj ked vacsina zamestnavatelov druhu pracu neakceptuje. Ale asi som len leniva a malo setrna, ked sa mi zda vela nasetrit 40.000 € za 2 roky po skole 🤷🏻♀️ chapem tie brigady, ked niekto brigaduje od 15-tich a byva u rodicov, ale zas moct byvat u rodicov je tiez vyhoda, ktoru nema kazdy. A aj z tych brigad sa nedaju nasetrit statisice, mozno pred 20timi rokmi ked pomer zapad/ vychod bol niekde inde, ale teraz si student ani na tom “zapade” nezarobi az take obrovske sumy, aby mu stacili na byt v hlavnom meste. Ja mam skor skusenost, ze ludia, ktorym pomohli rodicia, alebo kupovali byt pred 10-timi rokmi, ale ktori mihli byvat u rodicov pocas studia kde rodicia vsetko platili, si myslia, ze za vsetko moze ich sikovnost, a pritom mali vela podmienok, ktore im pomohli, ktore nema kazdy. Ja samozrejme sikovnym ludom fandim, a nie je nic zle na tom, ked ma niekto externu pomoc, ktora je sposobena roznymi faktormi, ale nie vzdy je za tym len ta drina a sikovnost.
My sme mali niečo našetrené a plus prispeli nám rodičia. Ale keď sme šli do banky, tak nám na tých 20% ponúkali iný typ úveru, ktorým sa to dá vykryť. Už si si skúšala žiadať o hypotéku? Možno by to šlo aj u teba, treba sa skúsiť popýtať a možno zistíš, že ani netreba mať až tak úplne našetrené. 🤷
ja som teda robila cez prazdniny celu strednu a cez vysku aj cez tyzden, ale nenasetrila by som dnesnych 40 000. hlavne by som chcela vidiet mladeho cloveka, co to vsetko uklada na byt... ja som okrem toho este mala aj drahu vysku, takze by nebola sanca.
... písala som aj o iných finančných možnostiach ako dofinancovať hypotéku. To nie je nič nedosiahnuteľné.
ja som teda robila cez prazdniny celu strednu a cez vysku aj cez tyzden, ale nenasetrila by som dnesnych 40 000. hlavne by som chcela vidiet mladeho cloveka, co to vsetko uklada na byt... ja som okrem toho este mala aj drahu vysku, takze by nebola sanca.
@kiwi3 samozrejme,že to je hlúposť. Toľko za dva roky nenasporí ani manželský pár, kde obaja pracujú.
Rozumní rodičia šetria deťom od malička, niečo môžu zdediť, prispejú rodičia a dnes mladí makajú.Dcerina spolužiačka chodí brigádovať víkendy do Rakúska a má 18 r a hodinovu taxu super.Ale nebehá v piatok večer po meste, lebo vie, že ráno vstáva na vlak
@kiwi3 samozrejme,že to je hlúposť. Toľko za dva roky nenasporí ani manželský pár, kde obaja pracujú.
@koniarova presne toto mám na mysli. Aj keď obaja pracujú, keď musia k tomu platiť nájom, za 2-3 roky takú pálku nenašetria, ani pri dobrých príjmoch, lebo málo kto má pred 30-tkou vysoko seniorskú alebo skvele platenú manažérsku pozíciu. Tým pádom mladí bez pomoci na byt dosiahnu tak po 30-tke. Ale mám dosť veľa ľudí v okolí, ktorí pred 30tkou kupujú novostavby, a tvária sa, že za to môže ich šikovnosť. Ale tu na MK som nepochodila, tu si očividne tiež všetci pokupovali byty z brigád, alebo majú šikovné deti, ako tu jedna pani uviedla, že syn si kúpil v 26tke dom v Bratislave. Ja som prišla do BA z východu, Slovenska, nemám bohatých rodičov, v 26tke som bola rada, keď som si mohla dovoliť kúpiť kvalitnú podprsenku, o dome v BA sa mi ani nesnívalo. A to si o sebe nemyslím, že som málo šikovná alebo málo šetrná, nezarobím málo a z platu dokážem ušetriť cca 40%, ale na dom v BA v 26tke to veru nebolo.
Ja aj manzel sme popri skole pracovalu od 18-tich a setrili na vlastne byvanie. Nikto nam nepomohol, vlastny byt sme si na hypo kupovali ked som ja mala 25 rokov a manzel 28 rokov. Aktualne mam pomaly 32 a uz ho mame splateny. ALE nas velky trojizbovy byt sme kupovali v meste za (aktualne smiesnych 😁) 58 000€.
@oceanahory kde stál pred 7 rokmi trojizbový byt 58000?
@tiezjedna skús dať príklad. Možno som len ja mimo,ale neviem si to pri priemernej mzde predstaviť. Keď tí mladí popri tom platia ešte podnájom.
@koniarova 20 000€ ti dofinancuje napr spotrebný úver, pri dobe splácania 8 rokov to máš 316€ mesačne (údaje z kalkulačky SLSP).
Ja vidím jeden zásadný rozdiel medzi mladými a staršou generáciou - mladí ľudia sa neboja veľkej hypotéky/prípadne aj toho rozumne zobratého spotrebáku. Pretože vedia, že je hlúposť 20 rokov šetriť a potom niečo kupovať, lebo inflácia.
Plus výdavky majú na začiatku fakt malé, dnes málokto zakladá rodinu predtým, než si porieši bývanie. Čiže nie sú deti, môžu si dovoliť viac splácať. A než prídu deti, tak splátka relatívne poklesne pomerové k platu.
@oceanahory kde stál pred 7 rokmi trojizbový byt 58000?
@mateson2004 Dunajska Streda, aktualne ma hodnotu, tak okolo 130 000€.
Ja som mala 23 r.ked som kupovala prvy byt, mala som vsak 2 prace a bola to garzonka. Vtedy boli bezne uroky okolo 5%, ale uskromnila som sa a som rada, pretoze teraz ma ten byt 2-nasobnu hodnotu. V mojom okoli ludia bud podostavali nejake startovne od rodicov alebo vybrali stavebne sporenie.
@tiezjedna ale aj to dofinancovanie musíš z niečoho platiť.
@koniarova môžu to dofinancovať spotrebákom alebo napríklad stavebným sporením. Vezmi si to opačne - veľmi veľa mladých sa do BA alebo jej okolia prisťahuje z Východu práve za lepšou prácou. Pochybujem, že tých budú financovať rodiny, ktoré žijú v hladovej doline, z ktorej oni utekajú. Takže poradiť si musia a poradia. Je x profesií, kde sa dajú zarábať naozaj pekné peniaze, keď je človek šikovný.
@koniarova môžu to dofinancovať spotrebákom alebo napríklad stavebným sporením. Vezmi si to opačne - veľmi veľa mladých sa do BA alebo jej okolia prisťahuje z Východu práve za lepšou prácou. Pochybujem, že tých budú financovať rodiny, ktoré žijú v hladovej doline, z ktorej oni utekajú. Takže poradiť si musia a poradia. Je x profesií, kde sa dajú zarábať naozaj pekné peniaze, keď je človek šikovný.
@tiezjedna to máš pravdu
Cez leto som brigadovala ako casnicka v BA, nemala som problem zarobit 1500 eur mesacne s tringeltami (7 rokov dozadu) . Cez skolsky rok som mala oficialne brigady do zivotopisu, tam som sice extra nezarobila, ale aspon som nemusela ist z uspor. A aj vdaka tym brigadam som si rychlo nasla dobre platenu pracu.
VS som koncila s cca 5 tis uspormi. 3000 som dostala sporenie co mi platili rodicia. Rok som si odpracovala pred kupou, to som este dosetrila cca 4 tis. Zvysok financoval muz, ten je trosku starsi, tak mal vyssie uspory, no nie o vela.
Este dodam ze aj popri normalnej praci som mala obcasne "brigady" v odbore vdaka kontaktom. Tam som si na fakturu vedela vypytat 30 e/ hodiny. V tych som pokracovala potom aj na materskej.
syn si kupoval byt po 2 rokoch od školy (nie VŠ) a našetril si cca 20 % na 1izbak v novostavbe v BA. Ale býval u nás a nechceli sme nič, aby nám prispieval na domácnosť
@koniarova 20 000€ ti dofinancuje napr spotrebný úver, pri dobe splácania 8 rokov to máš 316€ mesačne (údaje z kalkulačky SLSP).
Ja vidím jeden zásadný rozdiel medzi mladými a staršou generáciou - mladí ľudia sa neboja veľkej hypotéky/prípadne aj toho rozumne zobratého spotrebáku. Pretože vedia, že je hlúposť 20 rokov šetriť a potom niečo kupovať, lebo inflácia.
Plus výdavky majú na začiatku fakt malé, dnes málokto zakladá rodinu predtým, než si porieši bývanie. Čiže nie sú deti, môžu si dovoliť viac splácať. A než prídu deti, tak splátka relatívne poklesne pomerové k platu.
@kaca222 čiže 316 eur mesačne plus hypotéka?

@koniarova veď aj ja som mimo a preto som založila túto diskusiu. Keď byt stojí 200tisíc, a mladí potrebujú mať 20% našetrené, čo je 40tisíc, nech mi nikto nehovorí, že toto našetril z letnej brigády.
@autorka , študenti tu zjavne majú lepšie platené brigády, ako mnohí zamestnanci na TTP. 😁😉