Ako si mladí po svadbe dokážu kúpiť bývanie?
S týmto javom sa stretávam veľmi často vo svojom okolí – páry, väčšinou vo veku 25 až 28 rokov, pár rokov po ukončení vysokej školy, si takmer okamžite kupujú byt na hypotéku. Bývam v hlavnom meste, a myšlienka, že by si mladý pár – kde napríklad žena pracuje dva roky po škole na juniorskej pozícii a muž je na tom podobne – dokázal našetriť 20 % z hodnoty nehnuteľnosti, mi pripadá ako úplná utópia.
Napriek tomu si mnohí po svadbe kupujú byty alebo domy a pôsobia, akoby si na to nasporili sami. Úprimne nerozumiem, kde robím chybu – po dvoch či troch rokoch po škole som nemala ani zďaleka odloženú takú sumu. Vie mi to niekto vysvetliť?
Pozerala som teraz 2ky v ba, naslo mi za 130tis cca, to sa mi absolutne nezda take strasne, hypo, kombinacia so stavebnym alebo so spotrebnym a ked au dvaja zvladnu to. Len mam pocit ze dnes to MUSI byt novostavba a najlepsie aspon 100m
Nededila som, pomoct nemal kto a nehnuteľnosť kúpila v 28😉celu VS som brigádovala, popri PhD(kde monetárnej plat) som pracovala…všetko sa da, keď sa chce. A nebola som jediná.
Som síce už dávno po svadbe, mám dve deti a aj hypotéku, ale mám aj slobodných kolegov. A ak je pre nich priorita vlastné bývanie, nemyslím, že by mali mať problem vo dvojici našetriť dostatočnú hotovosť. Dá sa to…
Ja/my najviac míňame na výlety, dovolenky, zábavu pre deti. Potom je to strava. Keby sme ešte nemali deti, tak mesačne odložíme krásnu sumu. Ušetriť sa dá aj na strave - ja radšej chodím na obedové menu, ale keby som si varila doma a to brala na obed, tak opäť sa dá ušetriť. Tiež sa dá ušetriť na bývaní - napr. zdielaný byt (na zaciatok to stačí…).
Počas VŠ som pracovala v zahraničí a 90% príjmu som každý rok vedela odložiť. Rodičom som nemusela prispievať na domácnosť ani po škole s tým, že si čo najviac peňazí odložím. Žila som skromne, žiadne prehajdakane výplaty na zbytočnosti. Dokopy 10 rokov šetrenia stačilo na bývanie na severe Slovenska. + deti môžu aj zdediť financie, bývanie + finančný dar od rodičov.
Som síce už dávno po svadbe, mám dve deti a aj hypotéku, ale mám aj slobodných kolegov. A ak je pre nich priorita vlastné bývanie, nemyslím, že by mali mať problem vo dvojici našetriť dostatočnú hotovosť. Dá sa to…
Ja/my najviac míňame na výlety, dovolenky, zábavu pre deti. Potom je to strava. Keby sme ešte nemali deti, tak mesačne odložíme krásnu sumu. Ušetriť sa dá aj na strave - ja radšej chodím na obedové menu, ale keby som si varila doma a to brala na obed, tak opäť sa dá ušetriť. Tiež sa dá ušetriť na bývaní - napr. zdielaný byt (na zaciatok to stačí…).
@gab1sol to mas pravdu - u nás miname na deti podstatnú časť nášho príjmu - po hypotéke a nákladoch na energie a jedlo. Takže pokiaľ naši bezdetni kamosi idú na 4 dovolenky do roka, tak my zaplatíme jazykovky, krúžky, učebnice, oblečenie, atd , skolne, stravu pre deti.
Kupovala som si byt síce 7 rokov dozadu ale, brigádovala som od 15tich rokov mala som aj 2-3 brigády naraz ako sa zadarilo, pracovala som počas BC štúdia, magisterské som išla študovať externe aby som sa vedela venovať práci a zarobiť peniaze. Byt som si kúpila v hlavnom meste keď som mala 25 rokov (necelý rok po dokončení VŠ), vtedy som ale dostala 90%. Zvyšok som mala za ten čas našetrené a postupne som byť zariaďovala a prerabala. Zo začiatku som spala na nafukovacke vo vlastnom byte, nevadí prežila som zvládla som 😊 takže áno ide to, teraz sú ceny bytov síce vyššie ale v porovnaní spred siedmimi rokmi mám aj o dosť vyšší plat
... poznám prípady, kde pomohli rodičia, ale aj prípady, kde mladí po škole sli do zahraničia robiť hocičo a extrémne šetrili.Dokonca viem o rodičoch, ktorí založili deťom stavebné sporenie ešte v detstve,aby v dospelosti mali základ
Ja som kúpil dom manželka je materskej a robím iba ja. Všetko sa dá aj bez toho aby tí rodičia dali nejaké peniaze 🙂
Inak este dodam ze ja byvam v Prahe a tu si teraz nekupis byt ani za najlepsiu brigadu 🤣 resp. mozno aj naskrabes nejako 10% ale na splatku (noveho) bytu uz nemaju ani ITčkari pomaly …. veeelmi zalezi o tom kde zijes a lahko je sudit druhych ked si stavias dom na darovanom pozemku v Kapušanoch a ked zijes v Blave alebo Prahe atď
@gab1sol to mas pravdu - u nás miname na deti podstatnú časť nášho príjmu - po hypotéke a nákladoch na energie a jedlo. Takže pokiaľ naši bezdetni kamosi idú na 4 dovolenky do roka, tak my zaplatíme jazykovky, krúžky, učebnice, oblečenie, atd , skolne, stravu pre deti.
@oriesocek a presne o tom to je - niekto investuje do detí, iný do cestovania, ďalší odkladá na bývanie… Len si treba určiť svoj cieľ a čo chce človek dosiahnuť - ak chcem bývanie, nepôjdem na 4 dovolenky.
Inak este dodam ze ja byvam v Prahe a tu si teraz nekupis byt ani za najlepsiu brigadu 🤣 resp. mozno aj naskrabes nejako 10% ale na splatku (noveho) bytu uz nemaju ani ITčkari pomaly …. veeelmi zalezi o tom kde zijes a lahko je sudit druhych ked si stavias dom na darovanom pozemku v Kapušanoch a ked zijes v Blave alebo Prahe atď
@amelia89 presne tak. Ale tu na koniku panuje nazor ze vsetko sa da ked sa chce, tak ked niekto nema na byt v Prahe za 500tisic €, tak asi dostatocne nechcel. 😅
Škoda, že polovica prispievateľov k tomuto príspevku nepochopila otázku. 🥴 Rozklikla som príspevok, aby som sa dozvedela nejaké fakt múdre tipy, ako to mladí v dnešnej dobe majú čo najlepšie zvládnuť s kúpou vlastného bývania .... Ale polovica príspevkov je o tom ako skvelo a lacno sme si to my zabezpečili pred 20 rokmi.... Ale všetci vieme, že roky späť boli iné ceny, iné úvery, iné hypo, iné percentá
Škoda, že polovica prispievateľov k tomuto príspevku nepochopila otázku. 🥴 Rozklikla som príspevok, aby som sa dozvedela nejaké fakt múdre tipy, ako to mladí v dnešnej dobe majú čo najlepšie zvládnuť s kúpou vlastného bývania .... Ale polovica príspevkov je o tom ako skvelo a lacno sme si to my zabezpečili pred 20 rokmi.... Ale všetci vieme, že roky späť boli iné ceny, iné úvery, iné hypo, iné percentá
@buxy roky spat boli horsie podmienky, ceny porovnatelne dnesným z hladiska platy vs naklady. Ja som sice kupila pred 20 rokmi - ale ako som pisala, davala som 50 percent mojho platu, setrila, bývala v odpoly zariadenom byte - nikto mi na neho nedal, takze som fungovala ako som mohla. Mala som uroky okolo 6 percent na hypoteke - vtedy nebolo 1-2 percenta. Moj bratranec, ked si bral mal dokonca 18 percent. takze teraz su super podmienky. Ja som neodkupovala druzstevný byt za anuitu, ale realne byt v Bratislave s uz vysokými cenami v danej dobe.
Tak ja keď som skončila výšku, tak by som na hypotéku mala. Brigadovala som každé leto a vlastne čo si pamätám, nikdy som nič neminula z brigád, z darov, proste mala som v tom čase peniaze ešte od 1.sv. prijímania 😀
Mala som ale výhodu, že intrak, stravu, oblečenie mi platili celú výšku rodičia. Ja som proste všetko odkladala.
Keby som mala vedomosti, čo dnes, investovala by som a msla by som ešte viac.
@buxy roky spat boli horsie podmienky, ceny porovnatelne dnesným z hladiska platy vs naklady. Ja som sice kupila pred 20 rokmi - ale ako som pisala, davala som 50 percent mojho platu, setrila, bývala v odpoly zariadenom byte - nikto mi na neho nedal, takze som fungovala ako som mohla. Mala som uroky okolo 6 percent na hypoteke - vtedy nebolo 1-2 percenta. Moj bratranec, ked si bral mal dokonca 18 percent. takze teraz su super podmienky. Ja som neodkupovala druzstevný byt za anuitu, ale realne byt v Bratislave s uz vysokými cenami v danej dobe.
@oriesocek 1-2% uroky nie su ani teraz, urok je okolo 4%
@buxy tak 20 rokov boli iné podmienky, pamätám si klientku (nie 20 rokov späť, ale len 13 rokov), ktorej sme refixovali hypotéku s 20% úrokom na 10% úrok. Bol to síce extrém, ale aj také podmienky boli kedysi…
@oriesocek ja zaroven nejdem tvrdit, ze ste to mali jednoduche, byvanie vzdy bolo drahe a clovek sa musel pred kupou vlastneho byvania uskromnit a zarabat a setrit. Problem je, ze prijmy rastu pomalsie ako ceny nehnutelnosti a kazdy rok je to viac a viac nedostupne. To nie je moj vymysel, toto su fakty a statistiky. Ked niekto nema pomoc od rodicov, sam si financuje VS, a musi byvat v najme kym nasetri na vlastne byvanie, tak je takmer nerealne kupit byt v hlavnom meste v 26tke napriklad. Nehovorim ze je to nemozne, ale ze je to sakra tazke. A proste su ludia ktorym sa to podarilo, casto vdaka tomu, ze mali pomoc od rodicov, alebo mohli byvat u rodicov a setrit, a tvaria sa, ze za to moze ich sikovnost. Pritom zarabam o dost viac ako Ti “sikovni” ludia v mojom okolo, ktori sa popri juniorskych poziciach kupili byt, a tvaria sa, ze to je ich sikovnost. A ano, mozno zavidim, ale asi si nikto neprizna, ze mu externe faktory ( ako je napriklad kup bytu pred 10-20 rokmi, pomoc od rodicov, kupa bytu v malom meste atd.) proste hrali do karat.
@mdse presne o tomto hovorim, a dakujem za grafy. Tu sa na fakty ale bohuzial nehrame, tu ked sa niekto ( ja) stazuje ze byvanie je drahe, tak je to preto, ze mladi su lenivi a nevedia setrit, lebo vsetko sa da ked sa chce 😅 ako som uz trochu drza a utocna, ale je to moja achilova päta tato tema, tak sa ospravedlnujem.
Na MK to tak je. Keď sa žena sťažuje na predražené tábory, tak sa to zdá všetkým v pohode. Proste treba makať, nebyť lenivý a vziať si prácu navyše, keď sa mu to zdá drahé. Ale sú tu aj ľudia s horšie platenými profesiami a aj tie niekto robiť musí a nedá sa byť v práci 16h denne (to k tej poznámke o práci navyše). Takže ja naozaj gratulujem všetkým šikovným. Sama som rada za moju smiešnu hypotéku zpred rokov, teraz by to bolo ťažšie. Moje dieťa je samostatné a veľmi šetrné, pár rokov žije sám, ale tak skoro si byt kupovať nebude. Uvidíme, čo bude s realitným trhom neskôr.
Na MK to tak je. Keď sa žena sťažuje na predražené tábory, tak sa to zdá všetkým v pohode. Proste treba makať, nebyť lenivý a vziať si prácu navyše, keď sa mu to zdá drahé. Ale sú tu aj ľudia s horšie platenými profesiami a aj tie niekto robiť musí a nedá sa byť v práci 16h denne (to k tej poznámke o práci navyše). Takže ja naozaj gratulujem všetkým šikovným. Sama som rada za moju smiešnu hypotéku zpred rokov, teraz by to bolo ťažšie. Moje dieťa je samostatné a veľmi šetrné, pár rokov žije sám, ale tak skoro si byt kupovať nebude. Uvidíme, čo bude s realitným trhom neskôr.
@mdse ano, aj ja mam ten pocit, na MK su vsetci milionari 😅 presne tak, je velmi vela profesii, kde clovek zaraba podpriemer, a niekto to musi robit, a nie kazdy ma talent, zdravie, IQ a prilezitosti na to, aby robil manazera v IT alebo mal uspesnu vlastnu firmu a zarabal tazke prachy. Zaroven to s pracou navyse tiez nechapem, zamestnavatelia vacsinou netoleruju 2 prace, a ked clovek pracuje nadcasy pre jedneho zamestnavatela, nie vzdy to ma za vysledok zvysenie mzdy, vela ludi robi nadcasy a snazi sa, ale dostane zvysenie platu tak o 5-10%, aj to nie vzdy… vela krat zamestnavatel ani nezvysi sikovnym zamestnancom mzdu, lebo “nemame budget”. Drzim palce vasmu synovi, aby sa mu casom podarilo kupit vlastne byvanie, cim je clovek narodeny neskor, o to je to tazsie, ale je to globalny problem, nie len problem Slovenska, bohuzial.
Ďakujem 🙂 O deti sa nebojím, nestratí sa verím žiadne. Ja deťom vravím, nech si hlavne nájdu profesne a zvyšok sa už porieši postupne.
ja som napr. setrila uz od 15-tich za tymto ucelom. a takto som si ten byt kupila po VS dokonca sama.
@falbala132 v akom roku?
niektori mladi (bol to aj moj pripad) peniaze z brigad nerozhadzu, tiez som brigadoval cele leta aj popri studiu a ked som skoncil skolu, mal som uz 20% hodnoty bytu nasporenej... a to som stihol aj nieco pocestovat, nebolo to davanie kazdeho eura do ponozky
@sowhat v ktorom roku to bolo? neverim, ze v dnesnej dobe by si popri studiu brigadovanim zarobil na byt v BA 20%, teda cca 50 tis Eur🙂

Ja som kupoval so ženou byt minulý rok. Mladí ľudia 27ročny. Malý sme jedno šťastie že nechceli sme ísť do mesta ale do malej dedinky pri Košiciach. 20% sme museli mat svojich a jedno šťastie že som dlhé roky šetril a dal ich z vlastných. Ale čo počúvam známych všetci založili rodičovský dom alebo rodičia im dali 20-40tisic € do štartu. To nehovorím ako som stretol známeho čo si postavil dom a mi vravel že prečo byt, dom je lepší. A mu hovorím odkiaľ si mal 100.000€ na pozemok ? Tak dostali od rodičov. Takže v dnešnej dobe je to podľa mňa osobne ťažké.