icon

Ako si mladí po svadbe dokážu kúpiť bývanie?

9. jún 2025

S týmto javom sa stretávam veľmi často vo svojom okolí – páry, väčšinou vo veku 25 až 28 rokov, pár rokov po ukončení vysokej školy, si takmer okamžite kupujú byt na hypotéku. Bývam v hlavnom meste, a myšlienka, že by si mladý pár – kde napríklad žena pracuje dva roky po škole na juniorskej pozícii a muž je na tom podobne – dokázal našetriť 20 % z hodnoty nehnuteľnosti, mi pripadá ako úplná utópia.

Napriek tomu si mnohí po svadbe kupujú byty alebo domy a pôsobia, akoby si na to nasporili sami. Úprimne nerozumiem, kde robím chybu – po dvoch či troch rokoch po škole som nemala ani zďaleka odloženú takú sumu. Vie mi to niekto vysvetliť?

patrikjames
9. jún 2025

Ja som kupoval so ženou byt minulý rok. Mladí ľudia 27ročny. Malý sme jedno šťastie že nechceli sme ísť do mesta ale do malej dedinky pri Košiciach. 20% sme museli mat svojich a jedno šťastie že som dlhé roky šetril a dal ich z vlastných. Ale čo počúvam známych všetci založili rodičovský dom alebo rodičia im dali 20-40tisic € do štartu. To nehovorím ako som stretol známeho čo si postavil dom a mi vravel že prečo byt, dom je lepší. A mu hovorím odkiaľ si mal 100.000€ na pozemok ? Tak dostali od rodičov. Takže v dnešnej dobe je to podľa mňa osobne ťažké.

eeffka
9. jún 2025

Pozerala som teraz 2ky v ba, naslo mi za 130tis cca, to sa mi absolutne nezda take strasne, hypo, kombinacia so stavebnym alebo so spotrebnym a ked au dvaja zvladnu to. Len mam pocit ze dnes to MUSI byt novostavba a najlepsie aspon 100m

portret7
9. jún 2025

Nededila som, pomoct nemal kto a nehnuteľnosť kúpila v 28😉celu VS som brigádovala, popri PhD(kde monetárnej plat) som pracovala…všetko sa da, keď sa chce. A nebola som jediná.

gab1sol
9. jún 2025

Som síce už dávno po svadbe, mám dve deti a aj hypotéku, ale mám aj slobodných kolegov. A ak je pre nich priorita vlastné bývanie, nemyslím, že by mali mať problem vo dvojici našetriť dostatočnú hotovosť. Dá sa to…
Ja/my najviac míňame na výlety, dovolenky, zábavu pre deti. Potom je to strava. Keby sme ešte nemali deti, tak mesačne odložíme krásnu sumu. Ušetriť sa dá aj na strave - ja radšej chodím na obedové menu, ale keby som si varila doma a to brala na obed, tak opäť sa dá ušetriť. Tiež sa dá ušetriť na bývaní - napr. zdielaný byt (na zaciatok to stačí…).

koniarova
9. jún 2025
@kaca222

@koniarova áno, čiže pre dvoch dospelých zarábajúcich ľudí to nie je vôbec nereálne. Keď je človek sám, je to ťažšie, to musí mať fakt dobrý plat.

@kaca222 mne sa to zdá práveže ešte s nájmom fakt pálka. Veru by som nebola nadšená,keby si moje dieťa toho toľko naložilo na plecia.

nerko
9. jún 2025

Počas VŠ som pracovala v zahraničí a 90% príjmu som každý rok vedela odložiť. Rodičom som nemusela prispievať na domácnosť ani po škole s tým, že si čo najviac peňazí odložím. Žila som skromne, žiadne prehajdakane výplaty na zbytočnosti. Dokopy 10 rokov šetrenia stačilo na bývanie na severe Slovenska. + deti môžu aj zdediť financie, bývanie + finančný dar od rodičov.

oriesocek
9. jún 2025
@gab1sol

Som síce už dávno po svadbe, mám dve deti a aj hypotéku, ale mám aj slobodných kolegov. A ak je pre nich priorita vlastné bývanie, nemyslím, že by mali mať problem vo dvojici našetriť dostatočnú hotovosť. Dá sa to…
Ja/my najviac míňame na výlety, dovolenky, zábavu pre deti. Potom je to strava. Keby sme ešte nemali deti, tak mesačne odložíme krásnu sumu. Ušetriť sa dá aj na strave - ja radšej chodím na obedové menu, ale keby som si varila doma a to brala na obed, tak opäť sa dá ušetriť. Tiež sa dá ušetriť na bývaní - napr. zdielaný byt (na zaciatok to stačí…).

@gab1sol to mas pravdu - u nás miname na deti podstatnú časť nášho príjmu - po hypotéke a nákladoch na energie a jedlo. Takže pokiaľ naši bezdetni kamosi idú na 4 dovolenky do roka, tak my zaplatíme jazykovky, krúžky, učebnice, oblečenie, atd , skolne, stravu pre deti.

kris_tin257
9. jún 2025

Kupovala som si byt síce 7 rokov dozadu ale, brigádovala som od 15tich rokov mala som aj 2-3 brigády naraz ako sa zadarilo, pracovala som počas BC štúdia, magisterské som išla študovať externe aby som sa vedela venovať práci a zarobiť peniaze. Byt som si kúpila v hlavnom meste keď som mala 25 rokov (necelý rok po dokončení VŠ), vtedy som ale dostala 90%. Zvyšok som mala za ten čas našetrené a postupne som byť zariaďovala a prerabala. Zo začiatku som spala na nafukovacke vo vlastnom byte, nevadí prežila som zvládla som 😊 takže áno ide to, teraz sú ceny bytov síce vyššie ale v porovnaní spred siedmimi rokmi mám aj o dosť vyšší plat

viera012345
9. jún 2025

... poznám prípady, kde pomohli rodičia, ale aj prípady, kde mladí po škole sli do zahraničia robiť hocičo a extrémne šetrili.Dokonca viem o rodičoch, ktorí založili deťom stavebné sporenie ešte v detstve,aby v dospelosti mali základ

gantleman
10. jún 2025

Ja som kúpil dom manželka je materskej a robím iba ja. Všetko sa dá aj bez toho aby tí rodičia dali nejaké peniaze 🙂

koniarova
10. jún 2025
@gantleman

Ja som kúpil dom manželka je materskej a robím iba ja. Všetko sa dá aj bez toho aby tí rodičia dali nejaké peniaze 🙂

@gantleman kúpil si dom v hodnote 200 tisíc? Lebo sa bavíme o takýchto sumách.

amelia89
10. jún 2025

Inak este dodam ze ja byvam v Prahe a tu si teraz nekupis byt ani za najlepsiu brigadu 🤣 resp. mozno aj naskrabes nejako 10% ale na splatku (noveho) bytu uz nemaju ani ITčkari pomaly …. veeelmi zalezi o tom kde zijes a lahko je sudit druhych ked si stavias dom na darovanom pozemku v Kapušanoch a ked zijes v Blave alebo Prahe atď

gab1sol
10. jún 2025
@oriesocek

@gab1sol to mas pravdu - u nás miname na deti podstatnú časť nášho príjmu - po hypotéke a nákladoch na energie a jedlo. Takže pokiaľ naši bezdetni kamosi idú na 4 dovolenky do roka, tak my zaplatíme jazykovky, krúžky, učebnice, oblečenie, atd , skolne, stravu pre deti.

@oriesocek a presne o tom to je - niekto investuje do detí, iný do cestovania, ďalší odkladá na bývanie… Len si treba určiť svoj cieľ a čo chce človek dosiahnuť - ak chcem bývanie, nepôjdem na 4 dovolenky.

autor
10. jún 2025
@amelia89

Inak este dodam ze ja byvam v Prahe a tu si teraz nekupis byt ani za najlepsiu brigadu 🤣 resp. mozno aj naskrabes nejako 10% ale na splatku (noveho) bytu uz nemaju ani ITčkari pomaly …. veeelmi zalezi o tom kde zijes a lahko je sudit druhych ked si stavias dom na darovanom pozemku v Kapušanoch a ked zijes v Blave alebo Prahe atď

@amelia89 presne tak. Ale tu na koniku panuje nazor ze vsetko sa da ked sa chce, tak ked niekto nema na byt v Prahe za 500tisic €, tak asi dostatocne nechcel. 😅

buxy
10. jún 2025

Škoda, že polovica prispievateľov k tomuto príspevku nepochopila otázku. 🥴 Rozklikla som príspevok, aby som sa dozvedela nejaké fakt múdre tipy, ako to mladí v dnešnej dobe majú čo najlepšie zvládnuť s kúpou vlastného bývania .... Ale polovica príspevkov je o tom ako skvelo a lacno sme si to my zabezpečili pred 20 rokmi.... Ale všetci vieme, že roky späť boli iné ceny, iné úvery, iné hypo, iné percentá

oriesocek
10. jún 2025
@buxy

Škoda, že polovica prispievateľov k tomuto príspevku nepochopila otázku. 🥴 Rozklikla som príspevok, aby som sa dozvedela nejaké fakt múdre tipy, ako to mladí v dnešnej dobe majú čo najlepšie zvládnuť s kúpou vlastného bývania .... Ale polovica príspevkov je o tom ako skvelo a lacno sme si to my zabezpečili pred 20 rokmi.... Ale všetci vieme, že roky späť boli iné ceny, iné úvery, iné hypo, iné percentá

@buxy roky spat boli horsie podmienky, ceny porovnatelne dnesným z hladiska platy vs naklady. Ja som sice kupila pred 20 rokmi - ale ako som pisala, davala som 50 percent mojho platu, setrila, bývala v odpoly zariadenom byte - nikto mi na neho nedal, takze som fungovala ako som mohla. Mala som uroky okolo 6 percent na hypoteke - vtedy nebolo 1-2 percenta. Moj bratranec, ked si bral mal dokonca 18 percent. takze teraz su super podmienky. Ja som neodkupovala druzstevný byt za anuitu, ale realne byt v Bratislave s uz vysokými cenami v danej dobe.

glade22
10. jún 2025

Tak ja keď som skončila výšku, tak by som na hypotéku mala. Brigadovala som každé leto a vlastne čo si pamätám, nikdy som nič neminula z brigád, z darov, proste mala som v tom čase peniaze ešte od 1.sv. prijímania 😀
Mala som ale výhodu, že intrak, stravu, oblečenie mi platili celú výšku rodičia. Ja som proste všetko odkladala.
Keby som mala vedomosti, čo dnes, investovala by som a msla by som ešte viac.

autor
10. jún 2025
@oriesocek

@buxy roky spat boli horsie podmienky, ceny porovnatelne dnesným z hladiska platy vs naklady. Ja som sice kupila pred 20 rokmi - ale ako som pisala, davala som 50 percent mojho platu, setrila, bývala v odpoly zariadenom byte - nikto mi na neho nedal, takze som fungovala ako som mohla. Mala som uroky okolo 6 percent na hypoteke - vtedy nebolo 1-2 percenta. Moj bratranec, ked si bral mal dokonca 18 percent. takze teraz su super podmienky. Ja som neodkupovala druzstevný byt za anuitu, ale realne byt v Bratislave s uz vysokými cenami v danej dobe.

@oriesocek 1-2% uroky nie su ani teraz, urok je okolo 4%

gab1sol
10. jún 2025
@buxy

@buxy tak 20 rokov boli iné podmienky, pamätám si klientku (nie 20 rokov späť, ale len 13 rokov), ktorej sme refixovali hypotéku s 20% úrokom na 10% úrok. Bol to síce extrém, ale aj také podmienky boli kedysi…

mdse
Autor odpoveď zmazal
autor
10. jún 2025
@oriesocek

@oriesocek ja zaroven nejdem tvrdit, ze ste to mali jednoduche, byvanie vzdy bolo drahe a clovek sa musel pred kupou vlastneho byvania uskromnit a zarabat a setrit. Problem je, ze prijmy rastu pomalsie ako ceny nehnutelnosti a kazdy rok je to viac a viac nedostupne. To nie je moj vymysel, toto su fakty a statistiky. Ked niekto nema pomoc od rodicov, sam si financuje VS, a musi byvat v najme kym nasetri na vlastne byvanie, tak je takmer nerealne kupit byt v hlavnom meste v 26tke napriklad. Nehovorim ze je to nemozne, ale ze je to sakra tazke. A proste su ludia ktorym sa to podarilo, casto vdaka tomu, ze mali pomoc od rodicov, alebo mohli byvat u rodicov a setrit, a tvaria sa, ze za to moze ich sikovnost. Pritom zarabam o dost viac ako Ti “sikovni” ludia v mojom okolo, ktori sa popri juniorskych poziciach kupili byt, a tvaria sa, ze to je ich sikovnost. A ano, mozno zavidim, ale asi si nikto neprizna, ze mu externe faktory ( ako je napriklad kup bytu pred 10-20 rokmi, pomoc od rodicov, kupa bytu v malom meste atd.) proste hrali do karat.

mdse
10. jún 2025

Nie je pravda, že je bývanie dostupnejšie. To by sme boli výnimky vo svetovom meradle. Nie sme. Toto mi vypľul chatgpt o dostupnosti bývania.

gantleman
10. jún 2025
@koniarova

@gantleman kúpil si dom v hodnote 200 tisíc? Lebo sa bavíme o takýchto sumách.

@koniarova 230tis

mdse
10. jún 2025
autor
10. jún 2025
@mdse

@mdse presne o tomto hovorim, a dakujem za grafy. Tu sa na fakty ale bohuzial nehrame, tu ked sa niekto ( ja) stazuje ze byvanie je drahe, tak je to preto, ze mladi su lenivi a nevedia setrit, lebo vsetko sa da ked sa chce 😅 ako som uz trochu drza a utocna, ale je to moja achilova päta tato tema, tak sa ospravedlnujem.

mdse
10. jún 2025

Na MK to tak je. Keď sa žena sťažuje na predražené tábory, tak sa to zdá všetkým v pohode. Proste treba makať, nebyť lenivý a vziať si prácu navyše, keď sa mu to zdá drahé. Ale sú tu aj ľudia s horšie platenými profesiami a aj tie niekto robiť musí a nedá sa byť v práci 16h denne (to k tej poznámke o práci navyše). Takže ja naozaj gratulujem všetkým šikovným. Sama som rada za moju smiešnu hypotéku zpred rokov, teraz by to bolo ťažšie. Moje dieťa je samostatné a veľmi šetrné, pár rokov žije sám, ale tak skoro si byt kupovať nebude. Uvidíme, čo bude s realitným trhom neskôr.

autor
10. jún 2025
@mdse

Na MK to tak je. Keď sa žena sťažuje na predražené tábory, tak sa to zdá všetkým v pohode. Proste treba makať, nebyť lenivý a vziať si prácu navyše, keď sa mu to zdá drahé. Ale sú tu aj ľudia s horšie platenými profesiami a aj tie niekto robiť musí a nedá sa byť v práci 16h denne (to k tej poznámke o práci navyše). Takže ja naozaj gratulujem všetkým šikovným. Sama som rada za moju smiešnu hypotéku zpred rokov, teraz by to bolo ťažšie. Moje dieťa je samostatné a veľmi šetrné, pár rokov žije sám, ale tak skoro si byt kupovať nebude. Uvidíme, čo bude s realitným trhom neskôr.

@mdse ano, aj ja mam ten pocit, na MK su vsetci milionari 😅 presne tak, je velmi vela profesii, kde clovek zaraba podpriemer, a niekto to musi robit, a nie kazdy ma talent, zdravie, IQ a prilezitosti na to, aby robil manazera v IT alebo mal uspesnu vlastnu firmu a zarabal tazke prachy. Zaroven to s pracou navyse tiez nechapem, zamestnavatelia vacsinou netoleruju 2 prace, a ked clovek pracuje nadcasy pre jedneho zamestnavatela, nie vzdy to ma za vysledok zvysenie mzdy, vela ludi robi nadcasy a snazi sa, ale dostane zvysenie platu tak o 5-10%, aj to nie vzdy… vela krat zamestnavatel ani nezvysi sikovnym zamestnancom mzdu, lebo “nemame budget”. Drzim palce vasmu synovi, aby sa mu casom podarilo kupit vlastne byvanie, cim je clovek narodeny neskor, o to je to tazsie, ale je to globalny problem, nie len problem Slovenska, bohuzial.

mdse
10. jún 2025

Ďakujem 🙂 O deti sa nebojím, nestratí sa verím žiadne. Ja deťom vravím, nech si hlavne nájdu profesne a zvyšok sa už porieši postupne.

zuzinabila
10. jún 2025
@falbala132

ja som napr. setrila uz od 15-tich za tymto ucelom. a takto som si ten byt kupila po VS dokonca sama.

@falbala132 v akom roku?

zuzinabila
10. jún 2025
@sowhat

niektori mladi (bol to aj moj pripad) peniaze z brigad nerozhadzu, tiez som brigadoval cele leta aj popri studiu a ked som skoncil skolu, mal som uz 20% hodnoty bytu nasporenej... a to som stihol aj nieco pocestovat, nebolo to davanie kazdeho eura do ponozky

@sowhat v ktorom roku to bolo? neverim, ze v dnesnej dobe by si popri studiu brigadovanim zarobil na byt v BA 20%, teda cca 50 tis Eur🙂