icon

Ako si rozdeliť financie s novým partnerom?

30. jún 2024

Peknú nedeľu zienky, chcela by som sa vás opýtať ako to máte doma rozdelene so svojim partnerom tie, čo nie ste v manželstve ale akurát ste začali bývať s novým partnerom, s ktorým nemáte ešte rodinu a ste v podnajme. Moje kamarátky to majú väčšinou tak, že chlap platí nájomné a zena sa stará o jedlo, nákup potravín drogerie a nákup ostatných veci potrebných na chod domácnosti. Ale môj partner je názoru, aby som platila aj polovicu z nájomného, aj napoly potraviny a všetko ostatne napoly. Mne to príde trochu nesystematicke lebo nejdeme vždy na nákup spolu, keďže priatel dosť pracuje a nie je pomaly ani doma. Tým pádom chodím na nákupy sama zväčša a platím to zo svojich peňazí. Momentálne si hľadám ďalšiu prácu, nakoľko mi to finančne nevychádza. Keď som sa s ním snažila porozprávať o tom že či by sme nemohli zmeniť systém delenia výdavkov, tak o tom nechcel ani počuť že jemu to príde takto spravodlivé. Nie som žiadna zlatokopka, všetko si platím zo svojich zarobených peňazí, ale keď sa rozprávam s kamoškami o tejto téme tak mi príde že to majú nastavené úplne inak. Tak by som chcela počuť aj vás názor, keďže evidentne do domácnosti prispievam viac a zarabam menej ako on.

katuskamala1
30. jún 2024

Urcite PERCENTA na jeden novy spolocny ucet treba posielat. Odtial platit i najom i nakupy a hotovko. Nejako podobne sme to mali s muzom ked sme spolu zacinali byvat a este neriesili svadbu

paulina291
30. jún 2024

@petamich presne to bol môj point. Že čo je vôbec 50/50? Váženie si porcii? Kontrolovanie kto kolko zjedol? Kto sa sprchoval dlhšie?😄 to by bolo smiešne. Normálnemu človeku bude toto jedno a približne si to podelia. S takym chlapom bude autorka o par rokov “slobodná” vydatá matka.

solange7
30. jún 2024

Tak z toho co pises je to riadny zgrlos. Ty ides na nakup a on sa tvari, ze sa skutok nestal. Ked sa nechces hned odstahovat a poslat ho do riti, tak sa najedz pred prichodom do bytu a nekupuj nic. Este aj ten prasok na pranie by som si skryla. Zaplat si polku najmu a on nech si da lyzicu kecupu z chladnicky ked bude hladny.

mamina7070
30. jún 2024

to bude zgrglos domesticus

najdi si normalneho chlapa a nie vyzirku

stefi_k
30. jún 2024

Nesla by som na ten nakup a cakala jak zareaguje, ak chce jest nech sa zariadi. A preco by si ty mala na neho doplacat ? Minas si svoju rezercu a on setri. Jeho firma patri jemu tak ako jej naklady tak aj vynosy, ty osobne s tym nic nemas spolocne.

lindus_esterka
30. jún 2024

Jedna vec je dohoda, druha vec co je to za chlapa. S jedným ex sme mali podobny plat, najom bol na pol, velky nakup platil raz jeden, raz druhy. Sam platil restiky a donasky a aj celu drogériu kedze vedel cez znameho zohnat lacnejsie. Ja som na oblatku varila a robila viac domacich prác. Druhy ex zarábal viac ale okrem najmu a jedla na polku som celu drogeriu a benzin cvakala len ja, jedlo mimo domu na striedačku a aj tak ma obvinil ze som prizivnik 😄 fakt je to o chlapovi

doriiis
30. jún 2024

55. téma tento tyzden na tému ako si delite financie.No nijak.Peniaze sú spoločné,pretože aj on aj ja sme spolu my a nie ty a ja.

sense
30. jún 2024

U nás je to 40/60, lebo domácnosť je 60/40 plus teda ja mam ešte bonus (dieťa). Každý máme svoj účet plus mame jeden spoločný a z toho sa platia bežné veci nájom, internet, strava, elektrika, výlety atď

thereisabear
30. jún 2024

Deti asi neplánuješ, že? S takýmto môžeš na rodičovskú rovno zabudnúť.

sissy27
30. jún 2024

50:50? Takze on tiez 50:50 vari, perie, upratuje? Zje rovnako ako ty? Minie rovnako vody, elektriny ako ty?
Aha, tak on si vraza do SVOJEJ firmy, z coho ty nic nemas, a ty mas tahat domacnost 🤣 zasmiala by som sa, zbalila sa a zmizla. Z bytu, aj z jeho zivota. Nech si hlada ineho somarika, otras sa …

bublinka1426
30. jún 2024

pozname, taky sa nezmeni. si nechaj platit sa upratovanie a varenie.

sasa1310
30. jún 2024

bože, ďakujem za môjho. My sme asi svetlá výnimka. U nás má muž oveľa vyšší plat ako ja, takže všetky výdavky na bývanie platí z toho rozdielu a ostatné sa dohadujeme kto čo zaplatí. Ale tým štýlom, že ja poviem, nechaj mňa zaplatiť poistku a nakoniec ju zaplatím a o 5 minút mi pípne mobil s tou sumou. Alebo opačne. Povie mi, idem zaplatiť to a to z účtu a ja už som to dávno zaplatila. Oblečenie mu kupujem len ja z môjho účtu.
U nás je to úplne jedno. Ale neklameme si. Keď si chcem kúpiť zo svojej výplaty niečo drahšie, aj to mu napíšem, že pozri a koľko to stojí a podľa reakcie sa zariadim. A u nás je všetko spoločné. Ja som kúpila a mám napísané auto na neho, na ktorom jazdí on a on kúpil a napísal auto na mňa, ktorým jazdím ja. Keby som mu teraz povedala, že potrebujem 100 eur, tak do 5 minút ich mám na účte bez toho, aby sa pýtal na čo a prečo. Toto je jeden žgrloš a trošku zakomplexovaný chlap

autor
30. jún 2024

@lin_a obavám sa že ani potom nebude možné prehodnotiť financie, rozbehol teraz firmu a stále do toho investuje a rozprava mi o tom. Ako ja rozumiem že má veľa platenia aj nájom a ostatne výdavky ohladom svojej prace ale on zarobi 6 násobne viac ako ja mesačne, ak nie aj viac niekedy. Teraz som sa dokonca dozvedela že dlží na nejakom materiále a potom naozaj nechápem kde sú tie peniaze čo zarába

bublinka1426
30. jún 2024

ojojoj

ovaaa
Autor odpoveď zmazal
autor
30. jún 2024

@lin_a samozrejme nie je to môj manžel a nemáme spoločne účty, každý mame svoj a on má aj firemný ja mu nevidím do jeho výdavkov, často mi aj hovorí že čo si neviem ušetriť, keď minule som začala s tým či by sme neprehodnotili tie spoločne výdaje. Že či nemám akože nič ušetrené a že by som sa to mala naučiť. Ale ja to nestíham platiť, teraz hľadám druhu prácu ako som už spominala…

autor
30. jún 2024

@sasa1310 tak to ti v dobrom zavidim, kamošky to majú tiež podobne a nie je to ani ich manžel, ale iba partner.

autor
30. jún 2024

@thereisabear bola aj otázka spoločných deti, ťažko povedať aký by bol vtedy a že či by pochopil že nechodim do práce.

autor
30. jún 2024

@stefi_k to som mu raz skúšala vysvetľovať a on mi na to povedal že či má akoze on nezaujíma keď to takto beriem, ze on to robí pre nás vraj

autor
30. jún 2024

@solange7 Haha, toto má pobavilo, aj keď nie je to na smiech ja viem. No ak by som tie nákupy neurobila, tak by to nejak takto dopadlo veru

sasa1310
30. jún 2024

toto nebude nikdy dobré. toto má jednoducho v sebe a keď mu už teraz nedoplo, tak mu už nedopne, ani keď budeš doma na rodičovskom.

darina77
30. jún 2024

To mi príde zúfalé aby si žena vydržiavala chlapa

paulina291
30. jún 2024

6x viac zarába ako ty? Ja keby som taký chlap tak chcem od ženy platiť úplne minimum 😄

cafelatte
30. jún 2024

Tak nájom nech platí on a ty stravu, drogériu

vler
30. jún 2024

Nesiahaj na svoje uspory. Ja si myslim ze toto smeruje k rozchodu-lebo aj Tebe aj nam je jasne ze takto to nejde- aby si potom nebola bez penazi

tenerifka
30. jún 2024

Autorka, si hlupa, prepac moju uprimnost, nevies veci povedat jasne, nevies vyjadrit svoj nazor, nevies dosiahnut, aby ta ten mega alfa samec vobec pocuval....

tenerifka
30. jún 2024

Autorka, chlapi toho prezeru aj raz tolko, ako my zeny

stefi_k
30. jún 2024

A co konkretne robi pre teba ??? Prepac ale jemu to nedopina a vysvetlovanie nepomaha. Tak uz sa len zariadit podla seba alebo ho vydrziavat...

ninusa221
30. jún 2024

Najom platíme na polovicu aj nedoplatky 😀. Čo sa týka stravy tak neviem no ako kedy raz idem ja na nakup raz on ale dvaja veľa neprejeme. Ale ja robím tie väčšie nákupy. On ma zas vyváža lebo nemám ešte vodičák takže hocikedy ma väzie domov k rodicom 100 km tam 100 km naspäť. Ale nám zas veľa rodičia pomohli čo sa týka aj vybavenia kuchyne, čistiacich prostriedkov, prah na pranie to ja vôbec nekupujem ani také že múka cestoviny to nám vždy svokra donesie aspoň toto je výhoda.

januska12323
30. jún 2024

Na takého bula sa vykašli a plať len nájom ako keby ste boli spolubývajúci. Chce mať navarené? A kúpil si? Nie, tak nech sa páči objednaj si čo chceš ja si dám žemľu so šunkou, ktorú som si kúpila za svoje peniaze.
S tou firmou snáď žartuje, to sú jeho výnosy aj platby, ty z toho nič nemáš ani mať nebudeš.