icon

Ako si rozdeliť financie s novým partnerom?

30. jún 2024

Peknú nedeľu zienky, chcela by som sa vás opýtať ako to máte doma rozdelene so svojim partnerom tie, čo nie ste v manželstve ale akurát ste začali bývať s novým partnerom, s ktorým nemáte ešte rodinu a ste v podnajme. Moje kamarátky to majú väčšinou tak, že chlap platí nájomné a zena sa stará o jedlo, nákup potravín drogerie a nákup ostatných veci potrebných na chod domácnosti. Ale môj partner je názoru, aby som platila aj polovicu z nájomného, aj napoly potraviny a všetko ostatne napoly. Mne to príde trochu nesystematicke lebo nejdeme vždy na nákup spolu, keďže priatel dosť pracuje a nie je pomaly ani doma. Tým pádom chodím na nákupy sama zväčša a platím to zo svojich peňazí. Momentálne si hľadám ďalšiu prácu, nakoľko mi to finančne nevychádza. Keď som sa s ním snažila porozprávať o tom že či by sme nemohli zmeniť systém delenia výdavkov, tak o tom nechcel ani počuť že jemu to príde takto spravodlivé. Nie som žiadna zlatokopka, všetko si platím zo svojich zarobených peňazí, ale keď sa rozprávam s kamoškami o tejto téme tak mi príde že to majú nastavené úplne inak. Tak by som chcela počuť aj vás názor, keďže evidentne do domácnosti prispievam viac a zarabam menej ako on.

mamina7070
30. jún 2024

po poslednom prispevku radim nekompromisne chod od neho ktovie co je za tym kde dava peniaze a ty si ho vydrziavas (co ma zlaty?

autor
30. jún 2024

@bonboniera väčšinu veci robím ja, odkedy sme sa nasťahovali on ani raz nepral, neprezliekal postel, varil 2x, prach neutrel ani raz a vysaval asi 1x

petamich
30. jún 2024

to ze zaraba niekolkonasobok tvojej mzdy za mna nie je dovod, aby ste nezdielali vydavky rovnomerne ale ako tu uz zaznelo, standard a naklady maju byt prisposobene tebe a nie jemu a ak chce vyssi standard, potom ano musi akceptovat, ze bude prispievat viac

a ja teda nechapem kde je rozdiel - hovoris, ze ti posle, ked nakupujete spolu, tak nech ti posle, ked nie, ty si to ale nepytas ty podla toho co pises naznacujes 🤷‍♀️

my s muzom ideme 50/50 a ak platim nieco zo svojho uctu a nie spolocneho, vecer ked sedime a je klud mu poviem, posli mi 100€ kupovala som toto

kazdopadne nechapem - on ta evidentne vyuziva a ty sa nechas

ernesternst
30. jún 2024

Ak chce každý svoj účet, tak je dobré mať aj 1 spoločný, s oboma disponentami. Prispievať naň podľa výšky svojho platu- pomerom. inak sa mi zdá, že chlap preje minimálne 2/3 potravín a väčšina oblečenia v práčke (objemom) bola tiež jeho. Treba ho s tým konfrontovať.

autor
30. jún 2024

@rozculena nie, je to čisto jeho firma… určite som na chybe aj ja, lebo som až príliš empaticky človek, mna zbalil na to aký je pracovitý a že sa snaží, nevyvoláva konflikty za blbosti.. ja som mala predošlé vztahy hrozné, myslela som si že teraz budem šťastná. Aj som, ale toto je jediná vec asi čomu nerozumiem. Ja som nikdy nepodnikala, cely život som zamestnaná niekde vo firme, čiže preto sa to snazim pochopiť lebo určite to nie je ľahké a tiež to stojí peniaze mat niečo svoje vlastne a udržať sa hlavne na Slovensku je to ešte tazsie ako možno niekde vo svete. Jediná vec ktorá je problém je toto

hankab
30. jún 2024

Takto.. na tom deleni 50/50 nie je nic zle, vela parov tak funguje kym nie su zobrati, mnohe aj po svadbe..
Ale to, ze tvoj priatel nikdy nema peniaze, zaraba niekolkonasobne ako ty a vkuse je svorc, to by mi dost vadilo.
Moj sice tiez nema extra velku rezervu a velakrat ide nadoraz a caka na vyplatu, ale viem kde jeho peniaze idu - do domu, ktory je nas spolocny. A viem aj, ze keby sa mi nieco zajtra nebodaj stalo a pridem o prijem, tak sa mozem spolahnut, ze sa o mna postara aj po financnej stranke a nevystavi mi na konci mesiaca fakturu za zakupene lieky, potraviny a starostlivost 🤦🏽‍♀️

vler
30. jún 2024

Mozno je to jedina vec ktora je problem, ale je velmi podstatna.
Aby som po zacati byvania s chlapom minala svoje financne zasoby a hladala si druhu pracu?! Neexistuje

Radim odober z tej empatickosti a zacni sa na tuto situaciu pozerat prakticky a triezvo, a hlavne ju RIES

lin_a
30. jún 2024

@autorka v dobrom, prosperujucom vztahu by ste si mali spolocnym zostahovanim a byvanim polepsit, pre oboch by to mala byt win-win situacia. Z toho co pises, si on vyrazne polepsil a ty hrozne pohorsila, ci uz pracou v domacnosti navyse a aj financne (az tak ze minas rezervy a hladas dalsiu brigadu, wtf?!) On ta k tomu este zhadzuje, ze nevies hospodarit a staras sa onho jak nahradna matka...to kde sme? Pozbieraj viac sebaucty, bud asertivna a vysvetli mu to narovinu, aj za cenu hadok.
Ak spolocny dialog nepomoze a nenajdete zhodu a riesenie, tak pre teba bude lepsie hladat partnera inde, mas na viac 😉
A lepsie zistit taketo veci o partnerovi pred svadbou, pre toto som zastanca spolocneho byvania pred manzelstvom, najprv si vyskusat fungovanie v spolocnej domacnosti 👍

lakebabe
30. jún 2024

Z tohto posledného co si napísala tak ta ma dotyčný za handru. Všetko platíš na poly niečo ešte viac ako on. Tak si s nim normálne sadni vysvetli mu, že životom s nim máš omnoho viac prace ako keď si bola sama a chlap preje omnoho viac ako ty.
Pokiaľ robíš skoro všetko doma ty, nikdy by som mu nedala polovicu. Radšej by som žila uplne sama a ešte si aj usporila peniaze.
Miesto prania jeho trenirok a varenia mu večere môžeš byť radšej na kozmetike alebo vo fitku. Takýto chlap ti je na dve veci

letfenixa
30. jún 2024

@autorka takže tvoj frajer so šesťnásobným prijmom má teba, aby si sa mu komplet starala o domácnosť, platíš mu jedlo aj polovicu nájmu. Jemu to príde spravodlivé a ty si hľadáš druhú robotu, aby si jeho život finančne utiahla.
Wow! Ten ti naozaj musel byť pridelený na mestskom úrade!

rozculena
30. jún 2024

akú má firmu? S čím podniká? čo vlastne robí? vieš? Ako vieš,že zarába niekolkokrát viac,ako ty? Videla si jeho daňové priznanie?

ketrin1984
30. jún 2024

Ono je pekné sa deliť na polovicu,keď je to fér pre obidvoch.Niekto zje za dvoch,iný potrebuje plno kozmetiky a drogérie.Aby ste si o chvíľu nekričali,že kto zje o 1 rožok naviac.Mne pripadá,že v dnešných vzťahoch nie je ani štipka skutočnej lásky.Všetko sa len prepočítava skrz peniaze...Je to skôr obchodný vzťah.A to že on vráža peniaze do firmy to teba nemá čo zaujímať.Ty z toho raz môžem mať v budúcnosti prospech ale aj nemusíš.Si zatiaľ len priateľka a takých môže ešte mať plno.Aby si o nejaký čas neľutovala,že si spolufinancovala niečo z čoho mať nič nebudeš.

luccija
30. jún 2024

Objednaj Tesco, keď je problém s tým, že nemá čas ísť do obchodu.Aspon sa vyfarbil na začiatku ty hľadáš druhú prácu, siahas na rezervu on zarobí x násobne viac ako ty a chce všetko na polovicu.
Bude to zgrlos a život s ním boj.

autor
1. júl 2024

@rozculena zhodou okolnosti áno

autor
1. júl 2024

@lin_a ja som si vedomá toho že určite je niečo zle, keď musim hľadať ďalšiu prácu, aby som na konci mesiaca neostala na 0 a nesiahala do úspor, lebo by ostala prázdna ladnicka. Žiaľ mám skúsenosť z predošlými vzťahmi, že partner platil skoro všetko aj keď sme mali každý svoje bývanie a nebývali sme spolu (kvôli práci a ja som mala vtedy veľmi dobrý byt v dobrej lokalite) potom mi žiaľ vykrikoval aj tie obedy ktoré platil a výlety resp. Keď sme sa stretli že ja som nikdy nič nezaplatila, pritom on mi vždy hovoril že je názoru že muž sa má starať o financie. Preto možno teraz aj mi je blbe mu povedať niečo ohladom toho. Ako ja som to najprv brala tak, že tak urobim nákup veď on nemôže je v práci, nebudem tu od neho pýtať 30-40€ za polovicu nákupu, veď to je trápne a ako budem vyzerať. Lenže urobi to veľmi veľa keď takto nakupujem 2x do týždňa, niekedy aj viac keď Idem niečo varit. A už som si uvedomila že je tu problém a snažila som sa to s ním vyriešiť, no odpoved bola taká ako som už písala, že či si neviem odložiť že on dáva do firmy a že viem že má toho veľa.

autor
1. júl 2024

@ketrin1984 raz som mu aj povedala pri tejto debate ohladom spoločných vydavkov, kde opäť zas použil ten istý argument o firme a o jeho podnikaní ako má teraz toho veľa, že veď ale mna to nezaujíma a že veď to je tvoja firma nie moja. Tak to si mala vidieť ako bol oduty, ze ako to myslím veď on to robí pre nás. Pritom nemám taky pocit

autor
1. júl 2024

@rozculena podniká s autodielmi, mal firmu dlho s kamarátom, ale rozhádali sa kvôli peniazom, firma im moc nešla tak išiel do toho sám nanovo, pred niekoľkými rokmi si založil firmu sám a teraz tvrdí že to je už na dobrej ceste, len stále musí niekde investovat

libusak
1. júl 2024

Po nakupe cvakni blocek, sumu videl dvomi a ze ho cakas doma s tou sumou 😂 ked budes upratovat, daj mu taxu 20€ na hodinu a nech ti to preplati. Rovnako aj cas traveni aj pri sporaku

lin_a
1. júl 2024

@autorka nedaj sa a otvor tuto temu o financovani domacnosti znova. Sama vidis, kolko na tom utratis navyse, vsak to nie je udrzatelne to tahat donekonecna. Riesenim by mohol byt ten spolocny ucet na domacnost, kde sa peniaze podla dohody poslu VOPRED na zaciatku mesiaca, aby si ty mala z coho nakupovat, lebo zjavne potom dodatocne uz od neho nic nedostanes a sama na to doplacas.
A argument o jeho firme je vyslovene ubohy, prizvukuj mu, ze ty s tym nic nemas, je to jeho firma a nie, nerobi to pre vas oboch, ked ty sa mas kvoli tomu este horsie 🙄 dalsia vec - on ma mat oddelene podnikatelsky a osobny ucet! tak nech plati na domacnost zo svojich osobnych penazi, pred tym nez byval s tebou nejedol, lebo sa firme nedarilo alebo co??
A ak nedojdete ku vzajomnej dohode (vyhodnej pre oboch!) tak to ukonci, z dlhodobeho hladiska by jeho pristup k domacnosti nerobil dobrotu, budes mat dalsiu skusenost, coho sa v buducnosti vyvarovat 😔

mandzula
1. júl 2024

@autor pozri sa na Finstat, nech mas aspon velmi hrubu predstavy o tom, ako sa mu dari.

0silvia0
1. júl 2024

Veď mu sucho poznamenaj, že pre teba jeho podnikanie nemá žiadne plusy, len mínusy, nakoľko platíš z nákupov nie polovicu, ale takmer väčšinu a preto si nedokážeš nič ušetriť. Keďže na toto nie si zvyknutá, tak ho žiadaš o opätovné prehodnotenie platenia výdavkov.

rozculena
1. júl 2024

má eshop?alebo obchod? alebo velkookchod a dodáva to do servisov? nechápem,ako sa mu darí,keď ti povie,že má na účte 40 euro....ešte by som si ho preklepla aj či nie je dlžník na sociálnej a zdravotnej poisťovni,lebo buď je v sračkách,alebo ťa ojebáva....ani jedno nie je pre tea výhodné.už prestaň byť chápavá z dôvodu,že si nepodnikala...toto som mala roky doma,roky mi tvrdil,ako už sa to rozbehne...už to ide...a veľké hovno z toho....

lienka.7
1. júl 2024

@autorka ako si to dohodnete, tak budete mat. Keď sa ti to nepáči, mas 2 možnosti, bud ostaneš ticho a podvolis sa alebo budeš hľadať iného, ktorý nebude taký chmulo zgrlavy.

derdia
1. júl 2024

Ty ho stravuje staráš sa o neho, jemu je dobre a pekne si popritebe našetri.

lienka.7
1. júl 2024

@autorka a koľko to asi vychádza? Co platis ty a on. Lebo aj to je podstatné. Inak aby si si kvôli tomu musela hľadať druhu prácu je uplne odveci. Práveže ste 2, takže by si to ma mala mat o niečo jednoduchšie. Alebo nekupuj toľko stravy. Ty sa najedz v praci, a na večeru len chleba, syr, šunka. Evidentne si pre neho "dobrá partia".

ketrin1984
1. júl 2024

To neexistuje,ze ked si zila sama tak ti vychadzalo a este si usetrila a teraz vo dvojici ked sa delia naklady tak ides do minusu?Ono je rozdiel ci sa skutocne lubite( a nezistne) a ozaj to ma buducnost a budes ho podporovat.Alebo je to vychcanost.Moja kamoska zila s muzom-zacinajucim lekarom pred rokmi ked tie platy nastupne boli inde ako dnes.Zacinali uplne od piky.A peniazmi moc neoplyvali.Vsetko si s nim preskakala,vsetky atestacie....Dnes su rozvedeni.A ma inu manzelku.A tej uz rozhodne nosi ine vyplaty po rokoch praxe.Tym chcem povedat,ze je rozdiel v akej etape sa spoznas s muzom.Ci len zacinate a obaja ste narovnako.Alebo o par rokov pride ina a rovno na hotove.Bude mat pana podnikatela,ktory sa vypracoval popri tebe.A ty budes zacinat po tridsiatke s nulou na ucte.

nelka93
1. júl 2024

Keď sme spolu začínali tak ja som žila sama v podnájme v dvojizbaku, priateľ bol vtedy bez práce a asi 4 mesiace som ťahala všetko sama. Potom sme išli viac menej na polovicu a už nejaký čas mame spoločný ucet a neriesim kto si co kupuje, nakoľko obaja zarábame slusne

sashabb
1. júl 2024

Vyhraď si peniaze na stravu a z toho nakupuj. Var jednoduché a lacné jedlá. Ak bude mať reči, môžeš ho rovno poslať do obchodu, alebo nech ti dá peniaze na ruku a pôjdeš ty. Určite si nehladaj ďalšiu robotu, len aby si mu naplnila brucho.

jankadr
1. júl 2024

Normálne sa s ním pobav a keď to neklapne,utekaj.Si predstav tehotenstvo,RD a 3 roky doma.Manzel mi dal na RD kartu od svojho úctu a doteraz som ju nevrátila🙂Nekupujem blbosti,kupujem pre všetkých,platím aj z môjho úctu.Vidi,kde behám a sem tam sa ma spýtal,či bol v Lindexe alebo HM.Poviem len,že deti potrebovali oblečenie a nestará sa.A ja si z jeho úctu aj darček kúpim,keď sa mi niečo páči,lebo no na rovinu,nemam rada prekvapenia,čo nenosím.

129oveciek
2. júl 2024

Mna toto vzdy tak rozculuje ze si zeny nechaju od tych chlapov pomaly vysetko.. vela chlapov si najde partnerku - rozumej sluzku, niekoho kto mu vari, upratuje, stara sa o deti a popritom chodi do roboty a muzik si chodi iba do prace a ocakava ze vydavky budu 50/50.. no nie.. treba si doma urobit poriadok na zaciatku lebo ak si to nenastavis teraz tak neskor si uz nepomozes a pri detoch bude este ocakavat ze budes platit 50/50 zo 400e..

Moj partner vzdy platil ovela viac, chodi viac do prace, viac zaraba.. ja mu zase varim, periem, upratujem zatial co on pride z prace, nakolko on na to nema tolko casu ako ja..