Ako si rozdeliť financie s novým partnerom?
Peknú nedeľu zienky, chcela by som sa vás opýtať ako to máte doma rozdelene so svojim partnerom tie, čo nie ste v manželstve ale akurát ste začali bývať s novým partnerom, s ktorým nemáte ešte rodinu a ste v podnajme. Moje kamarátky to majú väčšinou tak, že chlap platí nájomné a zena sa stará o jedlo, nákup potravín drogerie a nákup ostatných veci potrebných na chod domácnosti. Ale môj partner je názoru, aby som platila aj polovicu z nájomného, aj napoly potraviny a všetko ostatne napoly. Mne to príde trochu nesystematicke lebo nejdeme vždy na nákup spolu, keďže priatel dosť pracuje a nie je pomaly ani doma. Tým pádom chodím na nákupy sama zväčša a platím to zo svojich peňazí. Momentálne si hľadám ďalšiu prácu, nakoľko mi to finančne nevychádza. Keď som sa s ním snažila porozprávať o tom že či by sme nemohli zmeniť systém delenia výdavkov, tak o tom nechcel ani počuť že jemu to príde takto spravodlivé. Nie som žiadna zlatokopka, všetko si platím zo svojich zarobených peňazí, ale keď sa rozprávam s kamoškami o tejto téme tak mi príde že to majú nastavené úplne inak. Tak by som chcela počuť aj vás názor, keďže evidentne do domácnosti prispievam viac a zarabam menej ako on.
@libusak rozumiem pointe, ale pre mna je toto veľmi detinsky spôsob, no keď si to predstavím tak má to normálne rozosmialo 😀
@129oveciek no ja robím doma všetko, vyššie som písala aj že on pár krát niečo spravil, ako on sa stará keď som chora napríklad mi doniesol lieky aj jedlo, ale iba vtedy keď som bola doma na pnke. A to sa stalo raz počas nášho spolužitia. Akonáhle som nastúpila do prace tak uz to zas ostalo na mne, lebo on nemá čas chodiť na nákupy.
@lenka1993 áno ale vy ste začali už s nejakým dajme tomu spoločným účtom, kvôli okolnostiam. My mame každý svoj účet ja mu do financií vôbec nevidím. Videla som daňové a tým pádom som si hneď zratala koľko môže tak zarobiť. Aj faktúry som niekoľkokrát videla a keď si to celé zrátam tak jeho plat je oveľa vyšší ako môj.
@129oveciek väčšina slovenských chlapov si myslí, že všetko doma sa spraví same bohužiaľ. Sú tak naučeni z rodin. Lenže kedysi ženy robili všetko, ale žiaden chlap si v tej dobe nepýtal 50 50 peniaze. Všetky peniaze bývali spoločne.
Nechápem prečo by som mala niekomu prať špinavé trenírky a variť obed, keď si vypýta peniaze za každý rozok
mne pride usmevna vobec debata o deleni vydavkov, nedelime si ani chladnicku, ani prasky na pranie. Ak urobim nakup za 200EUR v piatok a moj chlap zozerie 3/4 toho jedla, mam platit polovicu? detto byvanie? mama platit polovciu ak zarobi 5x viac ako ja, domace prace robim 99,9% ja atd? no figu. Rovnako pranie, poti sa viac kao ja, handier mu periem viac ako sebe, prackaje plna po par kusoch jeho teplakov = 50:50? no isto :D
Mne by nastavil taketo pravidla, tak ma prazdnu chladnicku, ved nenakup, povedz ze tento mesiac uz prejedol xy eur, nedal ani cent, nenakupil (ja som nejaky otrok, ze mam mu vlacit nakupy? ked 50:50 tak aj cinnosti s tym spojene delit). Pirpadne by sm as do dobre zasmiala a proste by som nesuhlasila a peniaze mu nedala. Treba pri deleni vydavkov pozerat aj na prijmy.
@lakebabe to je tým nastavením, ja sa snazim vcítiť sa do jeho kože, veď ťahá sám firmu, musí to byt veľmi náročné a preto sa mu snazim aj navarit aj vyprať aby mal všetko prichystané, čisté a mohol sa venovať práci keďže ako tvrdí tak to robí pre nás. Ale minule má zaskočil keď som súrne potrebovala pár € s tým že mu to vrátim a on mi povedal že nemá nič má 40€ na ucte čo mi aj ukazoval. Ako sa môžem spoľahnúť na takéhoto partnera? Ja si neviem ani predstaviť že by som otehotnela do budúcna ak to bude takto pokračovať. Sa bojím že by sme ostali bez jedla, lebo on by nemal čas a ani peniaze lebo investuje. Inak je to úžasný chlap, ja ho mám naozaj veľmi rada, no toto je vec ktorú som si uvedomila až teraz keď naozaj ide do tuhého.
tak ty myslis na jeho pohodlie pracu a on rata kazde ucte.. taha firmu? aku ked ma naucte 40eur? pekne nech si rbi svoje veci sam, aspon bude nauceny pomahat a nie utekat do prace.. aj tak nezarobi. Nema cas na nakup a zapnut si pracku? no tak bude hladny a spinavy.
@simca06022011 on mi tvrdi ze teraz investuje veľa do firmy, doteraz mal obrovské výdavky ohladom toho keďže išiel do toho sám, ale ja som mu aj hovorila že veď keď to finančne nezvláda tak naco sa na to nevybodne a nejde normálne do prace, veď môže ísť aj do zahraničia nemusí byt na sk a zarábať tu pár € a drieť ako blb, kamoskin partner tiež chodi do Nemecka, síce je 2 týždne do mesiaca preč ale prinesie dosť peňazí a 2 týždne doma oddychuje a je s nou a chodia po výletoch. Môj má vlastnú firmu a je nonstop preč. Teraz si vybavil zamestnanca, no aj tak všetko robí môj priatel, lebo vraj na zamestnanca sa nedá spoľahnúť, podľa jeho slov. Tak sa ho pytam a čo tam potom robí naco ho platí. Zbytocne peniaze. Stále mi rozprava aké to má ťažké ako veľa platí a potom keď otvorím tému výdavkov a nákupov, atd… tak ja som tá čo si neviem ušetriť a že či to myslím vážne, ze dobre viem ako veľa musí dávať peňazí do firmy.
Ako ja sa mu snazim veriť a podporovat ho, on má tiež podporoval keď som prestúpila na inú pozíciu a mala som z toho neskutočne obavy, veľa mi pomohol čo sa týka psychiky ale toto akosi neviem riešiť slušne a s rešpektom nakoľko som to už skúšala a odpoved bola takáto.
Nechápem, o čom táto diskusia je. Máš doma lakomeho zmrda, ktorému slúžia a financujes ho. A všetko sa "nedá", lebo medveď. Keby si chcela dovolenku mňa havaji, novú obývačku alebo podobnú zbytočnú vec, tak argument "investujem do firmy" je zmysluplný. Pri zaplatení JEHO VLASTNYCH zivotnych nákladov je to nekonečne stupídna výhovorka. A pri výroku, ako to robí "pre vás" by som mu už otrieskala panvicu o hlavu. Nie, robí to výhradne a len pre seba. Akurát, že na tvoje náklady. A ty dobrovoľne cvakas a my sme tu za tie nechápavé. Takze neviem, na čo sa vlastne stazujes
@vroni a kde píšem že je niektorá z vás nechapava? Ani raz som to nenapisala a diskusia je o tom čo je napísané hore v príspevku, neviem ci ti to uniklo, každopádne Dakujem za komentár
Vieš ono investovať do firmy je pekné, ale tiež to treba robiť s rozumom. Nechať si na účte 40 eur nie je normálne. Tiež máme s mužom firmu sami dvaja, ale rezervu z rodinných peňazí máme na druhom Účte. Na tu sa nesiaha. Keby teraz ochorel alebo sa mu čosi stalo, čo bude žiť zo 40 eur? Alebo keby ste sa rozišli a musí všetko platiť sám. Je nezodpovedny a financne negramotny. Hlavne by ma to nezaujímalo, lebo nie ste manželia takže to robí pre seba nie pre vás. Co máš ty z jeho podnikania. Nič a keby ste sa rozišli nebudeš mat tiež nič. Našiel blázna čo mu potiahne domácnosť, kým on si rozbehne podnikanie.
Založenie firmy nie je lacné, ale musí to byť do budúcna rentabilne. Lepšie mať podnikanie fungujúce ako pendlovat a robiť kadejaké prace v zahraničí... otázne je ci je dostatočne finančné gramotny aj co sa firmy týka. Ja som tiež žila dva roky z ruky do huby a chodila v jedných gatiach keď sme firmu zakladali. Ale ja som bola ťažký oriešok co sa týka kontroly práce.
Áno vo firme najviac urobí a najlepšie práve majiteľ. Ak.to.vie. Zamestnanca si musí vychovať, naučiť = musí.aj to sa naučiť.
Čiže keď na to nemáte = nenakupuj. Daj brzdu finančnú na stravu a iné veci. Dôjde mu ze niečo.z firmy musí ísť bokom, keď bude prázdna chladnička.
Nie, nenapísala. Len to vyplýva z kontextu. Máte doma nastavenie, ktoré by bolo pre drvivú väčšinu absolútne neakceptovateľné a je pre teba krajne nevýhodné. A namiesto hľadania riešení hľadáš výhovorky, prečo to je vlastne úplne v poriadku. A to robí diskusiu úplne nezmyselnou.
V celej diskusii postradam to najhlavnejsie-ze SA ĽÚBITE.Nikde som to nepostrehla.Ved predsa ked niekoho lubim tak mu dam aj posledne.Takto sa nesprava muz,ktory lubi.Toto je len spolubyvajuci s vyhodami.
Máš istotu, že má iba jeden účet? čo ak ti ukazuje súkromný, kde si musí v prípade potreby tie peniaze previesť z firemného?
Hlavne sa opýtaj sama seba, AKO by fungoval s nákupmi a varením ak by nemal teba? či by nejedol? nenakupoval? neupratoval?
@lakebabe no neviem, ja napriklad nepokladam za cudne ze ma na ucte 40 eur.. moj priatel podnika a dari sa mu a taktiez ma velakrat na ucte 0 eur.. pre neho je neefektivne drzat peniaze na ucte, neustale ich otaca aby zarabali dalsie peniaze.. a nepotrebuje mat ziadnu financnu rezervu lebo vie ze najneskor do par dni mu na ucet pridu vzdy nejake peniaze, ktore uz otocil.. cize jeden den ma 0 a na dalsi mu pride par tisic.. ja som ta co by podnikat nevedela a potrebuje mat “istotu” a tak peniaze drzim na ucte, kde v podstate iba stracaju svoju hodnotu, priatel sa mi za to casto smeje ale hold rozmyslam asi ako vacsina ludi.. podnikatelia narabaju s peniazmi inak ako bezni ludia
@129oveciek záleží aké je to podnikanie my máme vo firme veľké množstvo financií a vkladajú sa doň ďalšie priebežne. Je rozdiel nejaký menší živnostník a väčšia firma.
Ale mame tri domácnosti, ktoré musíme živiť a neexistuje , že by sme nemali rezervu na súkromné účely, keby sa niečo stalo alebo vypadli niektorý mesiac obraty.
V niektorých podnikaniach nemáš isté, že ti príjem hneď príde. Tak môžu fungovať zivnostnici, stavbári a podobne, ktorí priebežne robia , faktúruju a vedia, že majú ďalší príjem. Pokiaľ máš nejaký hotel, reštauráciu, predajňu ....príjmy isté nemáš nikdy . Nikdy nevieš ci o mesiac dva tovar predáš alebo ti prídu ľudia.
Pre mňa je rezerva mimo firmy základ, musíme platiť účty, z niečoho fungovať. Môj muž tiež riskuje co sa týka niektorých finančných rozhodnutí, ale podniká skoro 20 rokov, takže to robí so zdravým rozumom chvalabohu a mysli aj na nás
@lakebabe ale to ano, to zase suhlasim.. moj priatel ma stavebnu firmu, robi pre zakaznikov a popritom stavia vlastne domy na biznis.. vacsina penazi co zarobi ide do jeho vlastnych projektov, kde navratnost vzdy trochu trva kym sa dom preda ale popritom mu chodia financie zo zakaziek a prenajmov domov.. takze vzdy vie ze nejake financie mu pridu a neboji sa ist na nulu.. chcela som len poukazat na to, ze pri podnikani sa da fungovat uspesne aj takto.. preto mi nepride zvlastne ze autorkin priatel mal na ucte 40 eur.. mozno ma podnikanie, v ktorom moze fungovat podobne a o par dni mu na ucet prisli peniaze
@129oveciek u nich si myslím, že mu nejake peniaze aj chodia , len sa úspešne vyhýba plateniu.
Však ona nakúpi, navari, uprace, zaplati ideálna žena takú už nenájde
@sashabb tak on by si určite nakúpil keď by už musel, zas nie je retardovany, že nevie ísť do obchodu. Ale iba somariny sladkosti, pečivo, salamy syr a nejakú zeleninu. On vie aj varit, aj varil asi 2 x odkedy spolu zijeme. Ale on nemá čas, stále je vo firme. Už som nad tým včera tak rozmýšľala že asi by som mala dať dole ružové okuliare
@129oveciek No on nič iné doma nerieši len to, že kedy mu koľko má prísť z akej faktúry a nahlas ráta peniaze v hlave a toto je každý deň. Už mi to príde ako nejaká obsesia. Viem že naozaj chce aby to fungovalo ale keď tak nad tým premýšľam tak je toho už naozaj veľa
@129oveciek a ešte povie že no konečne zarobi teraz a bude môcť kúpiť hento tamto (do firmy samozrejme) o deň na to mi povie že nemá ani 40€ na ucte. Zevraj nevyplatené faktúry zo strany odberateľov…
Utekaj ..
Tak mu povedz ze v prvom rade nech rieši z peňazí co mu príde bývanie a stravu. Ty nie si oslik otras sa, že budes vsetko platiť a keď sa mu rozbehne podnikanie , ta posle do kelu. Ak sa mu niekedy rozbehne, lebo z tohto co hovoríš veľmi rentabilne nie je. Prever si ho hlavne ci kdesi nedlzi na poistnom a finstat
nájom ideme 50/50, 2x do mesiaca robíme veľký nákup, ktorý raz zaplatí jeden raz druhy. takže v tomto je to vyrovnané. a drobné nákupy si ide každý sám za seba (napr on fajčí, ja nie, alebo keď si odbehnem kúpiť vlozky, tak s tym sotva pôjdeme napoly) 😂

Môj priateľ prišiel zo zahraničia keď sme spolu začali. Keď si našiel na sk prácu tak nemal sk účet a tak jeho výplata začala chodiť na môj s tým že si potom urobí svoj a zmeni to. No ale nejako sme sa tak zabehli je všetky peniaze chodia na jeden účet , mame dve karty a takto fungujeme. Všetko je spoločne. Neriešime “moje” a “tvoje”.