icon

Ako si rozdeliť financie s novým partnerom?

30. jún 2024

Peknú nedeľu zienky, chcela by som sa vás opýtať ako to máte doma rozdelene so svojim partnerom tie, čo nie ste v manželstve ale akurát ste začali bývať s novým partnerom, s ktorým nemáte ešte rodinu a ste v podnajme. Moje kamarátky to majú väčšinou tak, že chlap platí nájomné a zena sa stará o jedlo, nákup potravín drogerie a nákup ostatných veci potrebných na chod domácnosti. Ale môj partner je názoru, aby som platila aj polovicu z nájomného, aj napoly potraviny a všetko ostatne napoly. Mne to príde trochu nesystematicke lebo nejdeme vždy na nákup spolu, keďže priatel dosť pracuje a nie je pomaly ani doma. Tým pádom chodím na nákupy sama zväčša a platím to zo svojich peňazí. Momentálne si hľadám ďalšiu prácu, nakoľko mi to finančne nevychádza. Keď som sa s ním snažila porozprávať o tom že či by sme nemohli zmeniť systém delenia výdavkov, tak o tom nechcel ani počuť že jemu to príde takto spravodlivé. Nie som žiadna zlatokopka, všetko si platím zo svojich zarobených peňazí, ale keď sa rozprávam s kamoškami o tejto téme tak mi príde že to majú nastavené úplne inak. Tak by som chcela počuť aj vás názor, keďže evidentne do domácnosti prispievam viac a zarabam menej ako on.

Strana
z6
bororka
Autor odpoveď zmazal
zitaje
30. okt 2024

Mňa prekvapuje, že sa pod 50/50 myslí 50% nákladov a nie 50% príjmov.
Ja by som to spravila inak: 50% výplat obidvoch dajte do spoločného, z toho zaplaťte nájom a spoločný veľký nákup, prípadne iné spoločné výdavky. A zvyšok vám ostane - jemu viac, tebe menej, ale on aj viac prispel do spoločnej kasy a ty menej. No a potom z tých vlastných peňazí si každý môže odkladať, dokupovať potraviny podľa potreby a ochoty. Ak sa minú potraviny a tebe stačí jogurt, ale on by chcel mäso, môže dokúpiť.

tiezjedna
31. okt 2024

@zitaje presne tak. Len by som ešte doplnila, že to nemusí byť 50 %, ale reálne podľa nákladov. Čiže pokojne 70 %, aby to proste pokrylo reálne výdavky.

lasona
31. okt 2024

Ako teda ste na tom? Zmenilo sa niečo? Ja by som sa na neho vyprdla...to není normálne...

pacica
Odpoveď bola odstránená
Strana
z6