Ako si ušetriť na dom?
Chcem sa opytat ci vsetci co staviate dom tak ste si nasetrili peniaze z klasickych vyplat alebo mate vsetci pozicky? Ja teraz na materskej neviem vobec nic usetrit vsetko stale miniem zaplatim najom, stravu vzdy nieco kupim malej a peniaze su fuc. Teraz je len 14.marec a mne ostalo len 20 eur a dalsia vyplata je az 1.aprila. Ako sa da usetrit si peniaze ale popritom aj zit nie byt na chlebe s maslom lebo poznam aj takych ludi co si setria sposobom ze si otvoria na obed konzervu s fazulou a s chlebom to ja nechcem. Ale chcem si aj usetrit aby som mohla konecne stavat dom.
@zeriempizzu 😅 😕
asi nerozumim ☹
to jste smirene, ze v pripade pruseru vam zbyde nejake euro z nuceneho prodeje??'a to euro bude dobre na co? na podnajem??nebo na dovolenou - prosit o azyl??
@zeriempizzu
aaaaaach rezerva..asi neni jasno, ze rezerva je(bude) luxus.. 😉
@irriss nerozumies Lebo nechces. I to je v poriadku.
@vadimka ano na zapade su vacsie platy ale I ovelaaaaaa drahsie nehnutelnosti. A videla si tie "obrovske" pozemky a Domiska v Londyne v akych tam ziju ludia ked si tam 2 Roky bola? Krasne ze? 😀
Tak si daj 2 a 2 dokopy a nepis hluposti typu: Len vonku je vsetko uzasne. Lebo vsade je dnes tazko a ak ti Nikto nic nedal, musis si pomoct I s hypo napr.
@zeriempizzu no podla mna u nas su naozaj predrazene nehnutelnosti.. novodobo si napr v Budapesti kupim byvanie lacnejsie ako v BA ;) porovnavali pred nedavnom na nete tych "luxusnejsich" nehnutelnosti (tych co ich je BA plna ritulka prazdnych) a boli porovnatelne cenovo rovnake ako v inych METROPOLACH 🙂) a to tam nezohladnovali pomer priemernej mzdy.... iba ceny nehnutelnosti... neviem ci profit alebo trend to robil ;)
@vadimka je mi luto ze nevies akceptovat ine nazory... A prestan nadavat
@simca06022011 mas pravdu, u nas je draho ale lacnejsie uz nebude Lebo inflacia Europe a euru vyhovuje.
@zeriempizzu ale inflacia nema vela s cenami nehnutelnosti ;) aj krajiny kde su lacnejsie a ludia zarabaju viac, ako u nas je inflacia...
@simca06022011 posla mna ma. Ak uz mas uver na byt / Dom inflacia ti ho pomaha rychlejsie splatit, zato hotovost na ucte ktoru iba ukladas a setris na kupu straca hodnotu.
Proviem to I tak: Grecko ci podobne krajiny eurozony neskrachuju Len im pozicame, Neskor dotlacime peniazky a nahadzeme do systemu = (hyper)inflacia. Ti co maju uvery budu Len spokojnejsi a kedze cely zapad je zadlzeny hadam necakame ze sa to vyriesi inac. Takze dnes je najlepsie byt iba "dlznikom". Iba moj nazor.
@zeriempizzu ved ale teraz hovorime o malych ludoch co chcu byvat a nie o nalievanie penazi do statov, ktore to minu na dochodky. A hovorila som o cene nehnutelnosti a nie uspor/uveru.. nie je podla mna dovod na to aby dom ktory v londyne (napr.) stoji 300tis eur, stal u nas tiez 300tis eur. Nehnutelnost ti cenu nestrati ak nekupis "predrazenu", iba ak vzrastie (minimalne o tu inflaciu)... a na hypoteku uz vobec vplyv nema, negativny urcite nie.. iba pozitivny, lebo ked v roku 2013 vezmem 100000uver, tak realne splatim menej... (+ urok samozrejme ale ked je ten teraz 4% a inflacia je tak okolo 3% tak je to nic ;) )... ked niekto splaca uver, tak urcite nespori na splatky na ucte.. prave "setrit" roky na dom je podla mna totalna hlupost.. ja som cca 8 rokov odkladala peniaze, zo zaciatku to bola pre mna velka suma... vposlednych rokoch som si to ani nevsimla ze to odchadza... ale nasporene realne nula bodov... detto v mojej rodine su vsetci nauceni mat rezervu, niektori to vsak prehanaju... takze ked moja babka mala pred 15 rokmi 200.000korun a bol to velky peniaz, teraz z toho nema nic extra... :( cize setrit treba rozumne... keby som mala prostriedky tak sa vrhnem na kupu bytov a prenajimam jedna radost :P lebo kym cena nehnutelnosti mi neklesne (ak nebodaj nieco preorbim aj vzrastie) tak cena penazi uveru mi klesa a urok je v podstate rovnaky, po indexacii ale bude zohladnovat zmeny... ale mozno to do 5 rokov aj splatim :P
@simca06022011 myslim ze piseme o tom istom Len z ineho pohladu 🙂 suhlasim s tebou.
@zeriempizzu no hej ale ty hovoris o celej ekonomike, ale tu je tema o nasporeni na byvanie a kupeni nehnutelnosti ;) Iank som pisala o tom istom ako ty :P
K uvodnimu prispevku se ani vyjadrovat nebudu, myslim, ze je to vtip. Je to stejne, jako kdyby mi dal nekdo otazku kam se ma jit dobre najist za 20 centu....
Ta diskuse tu - celkem zajimave, ruzne pohledy lidi z ocividne ruznych ekonomickych pomeru. Ja mam na to jasny nazor, jednoduchy vzorec - nikdy nema hypoteka vyznam, pokud vychazi splatka vic, nez najem. To uz je lepsi potom si radsi pronajmout, a ten zbytek si setrit bokem. Ale zase rikat, ze hypo nikdy, to je trochu kratkozrake a vetsinou to rikaji lide, kteri bud neco zdedili a nebo maji nadprumerne prijmy.
Ale nechapu lidi, co si vezmou obrovskou hypo nadoraz, kdyz jeste nemaji deti, bydli v 3 + 1 , nebo v dome, samostatny par, splaci jak najati z dvou platu a pak ejhle, jeden plat vypadne, zenska jde na materskou a ted se resi, co bude...To nevedeli dopredu, ze pujde na materskou? Tak radsi jdu do mensiho, at jakz takz vychazim, ne....
@zeriempizzu
neviem akceptovat ked niekto klame 😉
sledujem tému a musím povedať, že ma naozaj zaujímalo,ako sa bude vyvíjať
a musím povedať, že - logicky - podľa odpovedí sa dá ľahko zistiť, kto kde žije (štát), ako žije (dom, byt - svoj, alebo prenájom), kto odkiaľ vyšiel a hlavne, kto má aké priority, hodnoty a postoje v svojom živote
@emma2510
takže najprv odpoviem tebe. situácia,ktorú si opísala a ktorá je momentálne u vás, naznačuje, že momentálne na dom našetriť je utópia. čo ale neznamená, že o pár rokov to nebude možné. ak niekto po niečom túži, spraví aj nemožné, ak to chce dosiahnuť. a čo k tomu u vás bude treba, nemusím snáď ani písať. peniaze. vlastné, požičané. a veľa vašej práce a námahy.
pre povzbudenie: my sme príklad toho, že sme začali kopať základy už na dlh. pozemok sme odkúpili od svokrovcov za cenu odhadu. peniaze sme mali akurát na to,že sme si kúpili projekt ( 19000Sk), zaplatili stavebný dozor - známeho (8000Sk) a zaplatili sme zameranie domu na pozemok (3000Sk). a tam naše úspory skončili 😅
ja na MD s prvým dieťaťom. finančná pomoc od rodiny= 0 bodov. môj otec neveril (sami totiž stavali veľký dom), niektorí v rodine si ťukali na čelo a otvorene sa smiali 😒
no...a za 1,5 roka od výkopu základov sme kolaudovali 😉 síce nie 100% dorobené, ale na kolaudáciu stačilo. ešte 2 roky sme dobojovávali. a teraz v lete to bude už siedmy rok, čo si užívame bývanie 🙂
takže- nikdy nevieš 😉
no a teraz pár mojich komentárov k niektorým výrokom- ale nechcem sa hádať, ani nikoho uraziť, je to len MôJ NÁZOR vychádzajúci z mojho postoja k životu
(nebudem nikoho označovať zavináčom, lebo ... proste nechcem 😀 😉 )
takže, napriek tomu,že tu nejaký výrok bol označený ako vyvyšovanie sa a následne obhajovaný v dobrom inými prispievateľkami a zároveň aj autorkou, tak v ďalšom príspevku to len zdupľovala a musím povedať,že aj mne to prišlo trošku také "navrch"
o čo ide. platiť hypo a celý život sedieť doma na zadku.....ak dieťa bude chodiť každé prázdniny len k babke, tiež sa ti nepoďakuje.....
no. napriek tomu, že máme hypo "do smrti" 😀 , máme aj na to, aby sme šli aj k moru. ale div divúci - ja, muž a ani deti sme more ešte nikdy nevideli 😅 😕 prečo? tak napr. aj preto,že ja po tom nejak výsostne netúžim a nepovažujem dovolenky po svete za môj celoživotný sen. budú chcieť ísť deti? keď povedia, pôjdeme im ten veľký SVET ukázať 😅 😝
prázdniny u babky...tak ja teda neviem, ale u nás v rodine je stále tá "babka" viac, ako lietať po svete. u mňa do smrti budú najsilnejšie prázdninové zážitky práve u mojej babky na dedine, kde som ako mestské dieťa kŕmila hydinu a oberala úrodu. vozila sa v starej káre, chodila sa kúpať do rieky a v noci pri sviečke vonku som hrávala karty. sedmu 😀 😀
a napodiv - rodičom ďakujem za takéto prázdniny 😅 😀 😀 a nikdy mi nenapadlo im vyčítať, že ma nevzali k moru 😝
( takže- výchova, hodnoty....treba trošku popremýšľať. a nie nepriamo naviesť zakladateľku už popredu k nejakým výčitkám o "menšej kvalite detstva, života... pri hypo. netreba všetko zvaliť na nejakú hypo. nie každý má rovnaké túžby)
ďalej: zaťažiť seba a deti na dlhé roky pôžičkou.
ja osobne nemám pocit, že som svoje deti niečím zaťažila. nik im nikde NEKÁŽE splácať dlhy rodičov. totiž po smrti dlžníkov všetky PRÁVA a povinnosti sa síce dedia. ALE - práva- to znamená, že majú právo naložiť s dedičstvom,ako chcú. buď si pár rokov dosplácajú (čo by som ja ako dieťa za to dala), alebo dom predajú, prenajmú,....no nech robia, čo chcú 😉 ale stále budú mať aspoň "niečo" (lepšie,ako prehrať prachy v automatoch 😀 a nič po sebe nezanechať)
ďalej: len Slováci majú potrebu niečo vlastniť. NAOZAJ??? len Slováci??? 😕 😅
a keby aj. tak čo. som Slovenka. mám sa hanbiť? či niekde v tom SVETE všetkým padajú pečené holuby do huby?? nikde inde sa netreba narobiť, ak sa chcem mať dobre?? len tu?? na Slovensku??? fajn. napíšte adresu - a poletím prvý raz v živote 😀 😀 😀
takže, to, či chce niekto niečo vlastniť a inému vyhovuje sťahovanie sa po podnájmoch - je každého osobná vec 😉 🙂
ja osobne som rada, že mám dom, záhradu, terasu, deti výbeh....a všetko, čo potrebujú ( a aj nepotrebujú 😀 ) a čo som ja osobne ani nemala a môj muž mohol len snívať (vyrástol v dome bez wc, kúpelky, vody,...).
milujem,že mám svoj domov na jednom mieste. a chcem, aby to tak zostalo. chcem,aby ma moje deti vždy našli na tej istej adrese. aby vedeli,že tam,kam sa budú vracať, budú zároveň mať aj spomienky na svoje detstvo...raz.... toto je môj sen...
nateraz ďakujem Bohu, že sme zdraví, všetci spolu a užívame si ovocie svojej práce.
že máme nablízku svojich rodičov. k jedným aj druhým pár metrov. že deti majú detstvo bohaté na zážitky s nimi. že si vieme navzájom pomôcť.....
a to je to najviac tu, na pozemskom živote, čo som si kedy mohla priať.
a to, že mám nejakú hypo- to neriešim. ani či sa nám niečo stane a čo potom....všetko budem riešiť, keď to nastane.
načo si život budem denne zaťažovať takýmito úvahami. to by som ani deti nemala....
takže vrátim sa na začiatok
@emma2510
neboj. ak po niečom túžiš a teraz je to nereálne,počkaj. možno už zajtra to bude skutočnosť 😉
držím palce 🙂
a ospravedlňujem sa za dlhý príspevok 😀 😉 🙂
aj ja tuto diskusiu dnes sledujem a premyslam. Z mojho pohladu hm no ako sa spravne vyjadrit. Tiez tuzim potom raz zacat stavat. Ci uz na Slovensku alebo v zahranici to je mi jedno, chcem byvat v dome. Vzdy som v dome byvala teda pokial som nesla do sveta. V zahranici to je naozaj trosku inak, napr tu u nas pokial nemam fakt chlapa milionara, alebo bohatych rodicov tak nemam sancu na dom, a ani len na hypoteku. Lebo 20% musim mat nasetrenych no ked si predstavim ze len to by som mala mat 100000euro tak fakt nemam sancu. Daju sa kupit starsie atd no ved uvidime co raz bude a ked uz nic ine tak sa da aj dom prenajat.
Co ale mna zarazilo, bola veta a par inputov o tom ze treba si odtrhat ziadne dovolenky atd. No ako nic v zlom ja to neako neprehanam. Som vdacna a tiez najkrajsie spomienky mam na detstvo na hrady a zamky po sk atd. ALE kedze som to ako dieta nemala a vidim to teraz tak urcite chcem dopriat svojemu dietatu aj dovolenku a hlavne spoznavanie sveta.
Aj ked je dom snom ktory mam, tak si kvoli tomu nebudem zakazovat vsetko, urcite sa budem snazit co to usporit ale aspon raz za rok chcem aj vycestovat
@vadimka Mňa si neurazila, a dúfam ani ja Teba. Len sa mi zdalo, že keď si občas naznačila, že je mamča s dieťaťom doma 3 roky a "sedí na zadku" (čo sa na MD nedá , isto vieš), že je to niečo odsúdenia hodné.
Napr. moja suseda má dobrú prácu, po roku šla opäť do nej po MD, neľutuje to. Dieťa im opatruje jedna pani. Je to jej rozhodnutie. Musia tiež splácať veľký úver, to plne chápem. Ja mám na to tiež svoj uhol pohľadu a osobne si myslím, že peniažky zarobené na úkor času stráveného s dieťatkom nevyvážia tú starostlivosť, ktorú nevyhnutne potrebuje najmä od svojej matky. 😉 . Ja osobne by som možno dosť ľutovala, že ten čas s malým dieťatkom ti nikto a nič na svete už nevráti.
Inak ako bolo viackrát spomenuté, tak tiež si myslím, že zakladateľka témy má vysoko naivnú predstavu o kúpe, či stavbe domu bez úveru, k tomu na MD.
Ja sa priznám, mne sa touto myšlienkou ani moc zatiaľ nechce zaoberať. No žijeme v malom domčeku (na naše šťastie rodičovskom), ktorý ale nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu. Raz sa do toho musíme pustiť (snáď nám bude dopriate). V pôžičkách sa nevyznám, oslovím fin. poradcu, ale teraz chcem myslieť len na bábo, no to už je iná téma.
Každopádne želám každému, kto spláca úver, aby ho splatil celý bez problémov v zdraví (to želám aj nám, aj keď ešte žiadny nemáme) 😀
Musim uzat,ze zakladatelka temy hodil do eteru problem a odvtedy sa nevyjadrila..castokrat mi to pride take ako ked hodite hydine zrno a ona uz sa on vadi a natahuje a ten co ho hodil je mimo diania.....A nieje to prva ani posledna takato tema tu,ked sa niekto nieco akoby svchalne opyta aby druhym nadhodil temu a ta sa rozsiruje a rozsiruje a pripleta dalsich ludi a dalsie zvady...:-/

@simca06022011 s tou rezervou suhlasim! Ale dnes ludia rozmyslaju inac...