Ako si užívať život popri splácaní hypotéky?
Ahojte žienky, mám takú dilemu. Máme byt, ktorý o pár rokov splatime. Potom chceme predať byt, zobrať ďalšiu hypotéku a kúpiť si dom. Manžel chce čo najmenej splácať, najradšej by dom kúpil v hotovosti. Zarába dobre ale každú korunu odkladá na predčasné splátky. Každý rok chodíme na dovolenku ale len na Slovensku. More je pre manžela zbytočné vyhadzovanie peňazí. Jasné, že chodíme aj do Zoo, na zmrzlinu, na koncerty, dcere sme zaplatili školu v prírode, deťom kupujeme na sviatky pekné darčeky. Ale švagor mi dal chrobáka do hlavy. Že prečo si neuzivame viac, že dovolenka na Slovensku je o ničom . Že to čo dávame na predčasné splátky si máme užiť. On má vysoku hypotéku, každý rok chodia k moru. Vraj hypotéku má v dnešnej dobe každy, že si treba dopriať, aby sme mali na čo v starobe spomínať. Manžel aj švagor zarábajú rovnako, my máme hypotéku na päť rokov, on na 30 rokov. Je môj manžel lakomy a fakt si nič neuzijeme alebo je to tak aj u vás?
@junova ano manzel je cudny, svokor ma pravdu. Zijte teraz, po splateni hypo moze byt neskoro. Treba najst najaky balac vo tom vsetkom.
Teraz splácate byt,potom bude šetriť na dom a k moru sa dostanete na dôchodku.Treba zbierať zážitky a nielen peniaze.Ja more milujem ,pobyty s deťmi sú nezabudnuteľné pre nás,teda toto by mi vadilo veľmi mať doma takého šetriča.
ja som toho nazoru, ze zivot je iba jeden a na splacanie hypoteky mat spomienky nebudes, na krasne zazitky ci uz zo slovenska, alebo niekde pri mori budes spominat cely zivot, ja si myslim, ze na dovolenku k moru sa da ist aj za lacny peniaz a aj ked nezarabame s manzelom vela penazi snazime sa zit tak aby sme mali na co spominat... moje heslo je carpe diem a snazim sa podla neho zit...ja si mysilm, ze je fajn odkladat si peniazky na horsie casy, aj my mame hypoteku v tomto sme aj my zodpovedni, ale uzivat si treba...v kazdom pripade si myslim ze spolocne krasne zazitky utuzuju vztah a ked niekto iba hrabe do banky a nodozici sebe ani svoje rodine musi to byt frustrujuce...tot moj nazor 🙂 drzim palce aby si manzela presvecila 🙂
@junova ako viac citam, mas muza cudaka. Namiesto toho aby si uzival zivot porusi poistky a povoli len jednu dovolenku rocne na slovensku lebo banky uz nechce vidiet... Pride mi poriadne paranoidny. Nechcela by som toto. Keby bol taky hrdina tak 20 tisic zarobi za rok vonku, ale on radsej ukracuje vlastnu rodinu... No skoda reci.
@zeriempizzu Nemozem povedat, dopraje nam pekne oblecenie, darceky, tiez kvalitne jedlo. Len tie dovolenky su povolene len na Slovensku🙂
@junova buď si ista ,že nie je sam a bojuju s tym viacerí ,že chlapov to k moru neťaha a maš maleho drobca ,takže sa duplom nečudujem a chce dom ,možn na činžiaku trpí a chce to či skôr riešit ,treba sa s nim pozhovarať a je tu možnosť, k moru sa vyber ty s drobcom a nejakou tebe blizkou partiou a s mužom môžete brazdiť pohoria...
@junova ale manzel by nemal byt sebecky, ako ja nemam rada takych sebeckych ludi...ved ked sa on nudi tak nech on ostane doma a ty ber maminku, sestru ci kamosku a chod, nie su to iba jeho peniazky ale aj tvoje, clovek potrebuje oddych, reset... moj ocino tiez nema rad more, ma alergiu na slnko, a tak chodil na lyzovacky v zime a my surodenci sme mamkou sme chodili k moru, samozrejme to bolo ked som bola este dieta, teraz chodime s manzelom a synom a aj moj sa obcas ofrfle co som si to zasa vymyslela, ale nakoniec je rad, ze sme nieco pekne videli, zazili 🙂 ako som uz pisala dnes vies ist na dovolenku k moru za lacne peniazky a mozes argumentovat aj tym, ze more lieci 🙂 u mna vzdy zabralo 😀
@junova tak to zrusenie zivotnej poistky teda nechapem vobec 😕
no nic, bud sa s tym vyrovnas alebo extremistovi skusis vysvetlit ze takto ti to nevyhovuje, je to len na tebe na kolko ti na tej veci zalezi... pokial by mne manzel chodil na misie vyslovene by som pozadovala dlhu spolocnu dovolenku aj s detmi po navrate z kazdej 😀 ale to som ja...
ahoj, moj nazor, ze tvoj manzel ma v hlave rozum (reagujem iba na tvoj uvodny prispevok).
Vobec nemam pocit, ze by ste nezili...a chodit k moru, lebo chodia vsetci..a podobne mi pripada malomestiacke...smiesne... robte skutocne to, co vy s muzom chcete... Co sa tyka ceny...tie su niekedy podobne ako na slovensku ale velmi zavisi od aktivit, ktore chcete robit...lebo opekat sa na plazi a za to nechat kopec penazi pre mna nema vyznam. Mam rada aktivity, spoznnavanie novych veci... dobrodruzstvo..a to chce prachy..
Robite dobre s predc splatkami a to si uvedomite ked uz tu hypo nebudete mat... a svagor bude stale platit... vela ludi vidi tieto veci kratkozrako a podvedome si mysli..ze uroven penazi sa bude znizovat... a ich mzdy zvysovat..ale kde je napisane..ze tvoj svagor bude mat vacsi ci aj rovnaky prijem ako ma teraz aj o pat rokov.. Vies kolko je ludi co v roku 2007 zarabali 12 tis sk a teraz vazne maju 450 eur mzdu a ceny sa zniekolkonasobili? Plus uvazujete rozumne, mozu prist aj choroby,invalidita... problemyv rodine....
@junova prepac ale obmedzuje ta. Ty na dovolenku ist chces, on ta nepusti - to je podla mna obmedzovanie.
Uz bolo kopec takych co mysleli ze si peniaze a majetok vezmu so sebou ba druhy svet.
vojak na misiách nemá živ. poistku? či to oni dáko inak majú ak by sa niečo nedajbože stalo?
@aristka existuju rozne poistky a beru rozne rizika, len treba vsetko dopredu nahlasit poistovni. Pro vacsich rizikach je vyssie poistne a to sa asi manzelikovi ale asi zda ako podvod.
@junova on chce splatiť hypo ,aby ste mohli kupiť dom a nemuseli refinancovať ,čo by vas vyšlo v konečnom dôsledku viac ,treba si gypočuť jeho padne argumenty ,bude dom ,mala hypo a môžeš sa smiať a chodiť na dov .k moru rok čo rok ,či s nim je otazne ,keď zjavne o more nechce ....

No mne to skôr vychadza tak ,ze manžel chce čim skôr splatiť hypo a kupiť dom ,ušetri vam na urokoch a ma jasny cieľ a dom je zas niečo ine po finančnej stranke a čim menšiu hypo si zoberiete tym lepšie a zostane viac na minanie ,nie je zle ,že ma jasny cieľ a možno je tu aj vec ,že more mu moc nehovorí ,preto ho nevyhľadava ,treba si s nim len sadnút a povedať mu čo ťa ťaží a k niečomu dospejete a ešte jedna rada ,nemaj veľke oči čo maju iny a kam idú ,ak maš v živote ciele a nechceš padnúť na hubu ,treba skakať do vyšky svojho platu a hlavne si uvedomiť ,že ste na tom veľmi dobre a aby za par rôčkov znamy nezavidel vam ,čo ste nadobudli a ak si žijete...