Ako si vybudovať zdravý vzťah k peniazom?
Ahojte.. už dlhšie sa zamýšlam nad tým ako si vybudovať zdravý vzťah/postoj k peniazom. Som z rodiny kde financie boli, ale rodičia neskutočne šetrili. Otec bol neskutočný gržgroš, keď to mám tak nechutne napísať a aj keď zarábal aj 3000 eur tak sme sa vedeli pohádať, ak som kúpila šunku alebo jogurt, ktorý nie je v akcii.. Aj keď už s nimi nebývam doteraz sú takí, že obracajú každý cent, nikam nechodia ale na účte desiatky tisícov, majú nakúpené nehnuteľnosti a potom nám so sestrou stále dávajú najavo, že tie autá, ktoré sme od nich dostali na narodeniny, boli za ťažko našetrené peniaze a podobne a ako si to máme vážiť. Mám pocit, že mám z toho traumu.. Nie som zástanca toho, že má človek utrácať, mať dlhy to nie.. ale nájsť taký zlatý stred.. Ja už som rozmýšlala, že im to auto vrátim, pretože stále počúvať ako si "odstrhli od huby" len aby som ho mohla mať..
Ak sú reči o aute naozaj neúnosné tak by som sa ich narovinu spýtala, či im to auto máš vrátiť, lebo ťa unavujú ich reči. Ak ti ho darovali, je to tvoje auto. Ak ťa ním chcú citovo vydierať, tak im to takto povedz, že či je teda ich alebo tvoje. Lebo do tvojho auta nemajú čo kecať.
@anonym_autor Pozri sa. Ja pochadzam z relativne chudobnej dediny, boli sme tri deti po sebe, otec učňovka (neskôr dorobil VŠ a dva doktoraty, ale to už som bol skoro dospely), mama dlho na materskej... boli časy, keď chodila do obchodu kupiť 5 koliesok šunky. na viac nebolo...
Naproti tomu, ja som našťastie celkom skoro pochopil, že "štandard" (čiže 8 hodin denne v robote za minimalku) nie je nič pre mňa, takže som si šiel za tým, ale nikdy som nevidel prachy ako nejaký problém.
Šetriť nešetrím. Šetrím na tom, že si všetku robotu okolo baraku robím sám, čiže kým niekto za prerábku dá hoc aj 20 000€ za robotu, tak ja dám za to 0€. No dobre, aby som neluhal, mal som brigádnika, chlapca, ktorý za 5€/h nosil štrk na poschodie a tak... Ale to je fakt všetko. Žiadni odborníci, remeselníci a tak. Šetril som na materiale (nie čo sa týka kvality, ale čo sa týka toho, že niekedy stačí pogoogliť a presne to isté nájdeš o veľa lacnejšie).
Inak šetrenie nie je pre mňa. Deťom kupim kindervajco, ak chcú, lebo veď prečo nie? Nie som krkavčí rodič. Na dovolenky nechodíme, nemáme na to, resp. ja to považujem za wasted money, manželka sa bojí mora, takže načo tam budeme nasilu liezť? Nepotrebujeme si dávať fotky na instagram, aby sme sa predvadzali pred susedmi.
Nemáme zlaté kľučky, ani saunu (ale saunu chcem), žijeme si tak priemerne, keď sa auto podžube, nemusíme kvoli tomu hladovať dva týždne, ale že by som šetril jak dilino a nekúpil šunku mimo akcie, ta ešte taku nehrali. Ja nežijem na to, aby som šetril...
Zapametaj si jednu vec, ktorá ti možno pomôže... prachy sú len papiere. Sú o ničom. Prachy nezožerieš, neoblečieš si ich, ani v nich nebudeš bývať. Ba dokonca si ich ani nevezmeš do hrobu. Je úplne zbytočne škrobiť jak tvoji fotrovci, nemá to žiaden význam. Prachy treba točiť.
Podľa mňa ak niečo darujem, pomôžem, robím to preto, že to úprimne od srdca chcem a neočakávam žiadne ódy a už vôbec to niekomu neobuchávam o hlavu. Ibaže tvoji rodičia už iní nebudú, to si treba uvedomiť. Takže keď Ti tieto ich reči vadia, už od nich nič neber a budeš mať pokoj. Peniaze majú slúžiť človeku a nie naopak.
@anonym_autor pokial nie si od nich financne zavisla, tak pri takych reciach by som im uz davno auto vratila a nic od nich uz neprijimala, nech si tie peniaze nechaju.
Su dolezitejsie veci v rodine, zivote, ako peniaze. Jasne, ze bez penazi sa neda zit, ale clovek nema byt ich otrokom. Peniaze maju sluzit cloveku a nie clovek peniazom.
@anonym_autor Pozri zdravý sedliacky rozum stačí mať, ak majú nehnuteľnosti raz ich zdedíte so sestrou, teda investičnú nehnuteľnosť nepotrebuješ. Stačí mať nejakú rozumnú rezervu ak nebude príjem alebo ak sa niečo pokazí, teda ideálne na nejakých 6 mesiacov života rozpočet aby sa zaplatili výdavky a ostatok si uži. Zbytočne šetriť veľa, lebo nik nevie že dokedy tu bude, odchádzajú aj mladí ľudia. Napríklad ja potrebujem tú rezervu, mám svoje bývanie, mám nejaký menší pozemok ako investíciu a viac mi netreba, užívam si, cestujem, chodím sa najesť von, kúpim si potraviny na aké mám chuť, oblečenie ak sa mi páči, nebudem žgrliť napríklad na dôchodok si, lebo ktovie či sa ho vôbec dožijem.
@anonym_autor Pozri sa. Ja pochadzam z relativne chudobnej dediny, boli sme tri deti po sebe, otec učňovka (neskôr dorobil VŠ a dva doktoraty, ale to už som bol skoro dospely), mama dlho na materskej... boli časy, keď chodila do obchodu kupiť 5 koliesok šunky. na viac nebolo...
Naproti tomu, ja som našťastie celkom skoro pochopil, že "štandard" (čiže 8 hodin denne v robote za minimalku) nie je nič pre mňa, takže som si šiel za tým, ale nikdy som nevidel prachy ako nejaký problém.
Šetriť nešetrím. Šetrím na tom, že si všetku robotu okolo baraku robím sám, čiže kým niekto za prerábku dá hoc aj 20 000€ za robotu, tak ja dám za to 0€. No dobre, aby som neluhal, mal som brigádnika, chlapca, ktorý za 5€/h nosil štrk na poschodie a tak... Ale to je fakt všetko. Žiadni odborníci, remeselníci a tak. Šetril som na materiale (nie čo sa týka kvality, ale čo sa týka toho, že niekedy stačí pogoogliť a presne to isté nájdeš o veľa lacnejšie).
Inak šetrenie nie je pre mňa. Deťom kupim kindervajco, ak chcú, lebo veď prečo nie? Nie som krkavčí rodič. Na dovolenky nechodíme, nemáme na to, resp. ja to považujem za wasted money, manželka sa bojí mora, takže načo tam budeme nasilu liezť? Nepotrebujeme si dávať fotky na instagram, aby sme sa predvadzali pred susedmi.
Nemáme zlaté kľučky, ani saunu (ale saunu chcem), žijeme si tak priemerne, keď sa auto podžube, nemusíme kvoli tomu hladovať dva týždne, ale že by som šetril jak dilino a nekúpil šunku mimo akcie, ta ešte taku nehrali. Ja nežijem na to, aby som šetril...
Zapametaj si jednu vec, ktorá ti možno pomôže... prachy sú len papiere. Sú o ničom. Prachy nezožerieš, neoblečieš si ich, ani v nich nebudeš bývať. Ba dokonca si ich ani nevezmeš do hrobu. Je úplne zbytočne škrobiť jak tvoji fotrovci, nemá to žiaden význam. Prachy treba točiť.
@thirstymonk vidíš, a ja mám iný prístup. Šetrenie nie je o fotkách na instagrame a zlatých kľučkách. Šetrím, lebo nepotrebujem stres z neočakávaných výdavkov. A teda že sa mi to už pár krát oplatilo. Nastavili sme si akurát štandard ktorý nám vyhovuje a s rastúcim alebo klesajúcim príjmom sa moc nemení. Keď nie je z čoho, tak chápem, že ľudia nešetria. Nemysli si, že my čo šetríme deťom odtŕhame od úst s šetríme len aby sa nám to kopilo. Dnes tu bola diskusia kde typek nema na nedoplatok za energie. Taký kľud mám na duši, že keď som potrebovala vraziť 1000€ do auta a 500€ za nedoplatok, tak som na to mala. Pre toto mnohí šetríme. Nie len pre nejaky pomyselný status.
Rezervu mat treba,to je jasne,aj rezervu na kupu,ci opravy,neboli to tak.Ale zase o com by bol zivot si nic nedopriat,a len setrit a nic nezazit,nevidiet.Len z roboty domov,z domu do roboty,a pomaly hladovat,len aby boli na ucte.
Presne ten stred,aj dopriat si aj usetrit.
Rodicom podakuj a vrat im auto,ze si nan nasetris sama,ze toto pocuvat nechces a je ti to neprijemne.
@thirstymonk vidíš, a ja mám iný prístup. Šetrenie nie je o fotkách na instagrame a zlatých kľučkách. Šetrím, lebo nepotrebujem stres z neočakávaných výdavkov. A teda že sa mi to už pár krát oplatilo. Nastavili sme si akurát štandard ktorý nám vyhovuje a s rastúcim alebo klesajúcim príjmom sa moc nemení. Keď nie je z čoho, tak chápem, že ľudia nešetria. Nemysli si, že my čo šetríme deťom odtŕhame od úst s šetríme len aby sa nám to kopilo. Dnes tu bola diskusia kde typek nema na nedoplatok za energie. Taký kľud mám na duši, že keď som potrebovala vraziť 1000€ do auta a 500€ za nedoplatok, tak som na to mala. Pre toto mnohí šetríme. Nie len pre nejaky pomyselný status.
@anonym_c49191 Ja myslim, že túto sezónu asi nikto nebude mať na nedoplatok za energie :D Uvidíme, čo prinesie čas...
Ja našetrené nemám nič. Platím všetko a šetrí manželka
ja myslím že ty máš praveze zdravý prístup k financiám, keďže si videla doma rodičov, tak vieš čo je “moc”, akurát sa potrebuješ uistiť že “je v poriadku si kúpiť to koliesko šunky naviac keď na ňu máš chuť”.
Pokial máš zaplatené ucty, čo to z vyplaty ušetríš (ževraj ideál je 30%), aj si splnis z času na čad nejaky svoj sen, ale nekupuješ 100sukní za mesiac, tak rozmýšľaš správne. 🙂
@thirstymonk hlavná vec že si chlapca zaplatil až 5eurami/h. za nosenie štrku na poschodie. Ty vôbec nie si držgroš. Ale že vôbec , ani náhodou. 🙄
@anonym_c49191 Ja myslim, že túto sezónu asi nikto nebude mať na nedoplatok za energie :D Uvidíme, čo prinesie čas...
Ja našetrené nemám nič. Platím všetko a šetrí manželka
@thirstymonk ste manželia, peniaze sú spoločné. Takže ak má manželka úspory, tak máte úspory.
@thirstymonk hlavná vec že si chlapca zaplatil až 5eurami/h. za nosenie štrku na poschodie. Ty vôbec nie si držgroš. Ale že vôbec , ani náhodou. 🙄
@anonym_d98984 pytal 4, dal som mu 5. Dalsie otazky. 🤷
@anonym_d98984 inak raz som mu dal viac, bo som nemal drobne. A mi volal jeho oco a ma sprdol, ze to som mu vela dal.
@anonym_c49191 ja sama napriklad považujem šetrenie za rozumné, tiež mám nejakú rezervu. Nikdy človek nevie čo sa stane ale ja sa cítim niekedy až traumatizovaná z toho ako sa pomaly všetko kupovalo v akcii alebo keď som v práci ochorela tak mi otec povedal, že či to naozaj do tej práce nedám, pretože na pnke bude malá výplata a ja som bola s teplotou 38 a bola som rada, že som prešla na wc a on točil o výplate..
@anonym_autor pozri si na youtube. Finax, zomrieť s nulou na účte
@anonym_c49191 ja sama napriklad považujem šetrenie za rozumné, tiež mám nejakú rezervu. Nikdy človek nevie čo sa stane ale ja sa cítim niekedy až traumatizovaná z toho ako sa pomaly všetko kupovalo v akcii alebo keď som v práci ochorela tak mi otec povedal, že či to naozaj do tej práce nedám, pretože na pnke bude malá výplata a ja som bola s teplotou 38 a bola som rada, že som prešla na wc a on točil o výplate..
@anonym_autor vaši sú extrém. Ale naši majú tiež slušné platy a velmi slušne našetrené a akcie stále pozerajú. To neznamená, že bez akcie nenakúpia, ale bez ohľadu na príjem nevidím dôvod nepozerať akcie. Reálne tým ušetríme desiatky eur mesačne, ktoré môžeme využiť inak. Kúpim si aj veci pre radosť, ale nekupujem zbytočnosti a položky si dobre premyslím. Každý obchod má niekoľko krát do roka akcie takže pri väčších položkách čakám na akciu. A myslím si, že aj keby s mužom obaja zarábame 4000€ tak to robím naďalej. Pre mňa sú vyhodené peniaze ak viem niečo kúpiť za 350€ miesto 430€ ale nepočkám.

Presne to som chcela napísať, že dary by som vrátila a nepríjmala, ak to má sprevádzať toto... navyše verím, že ku zdravému vzťahu k financiám pomôže, keď si človek takéto položky zabezpečí sám a nedostane úplne všetko na podnose