icon

Je normálne žiť z výplaty do výplaty?

13. júl 2026

Chcela by som sa spytat ci je tu tiez niekto takyto. Citim sa velmi neschopne ked pocuvam ako ma kazdy mlady nasetrene a odlozene niekolko tisic a ja zijem z vyplaty do vyplaty. Zarobim malo. Som sama bez deti a to sa nezmeni. Ale zamyslam sa nad sebou ze som tymto asi zlyhala. Alebo je to podla vas normalne zit aj takto? Alebo sa mam na to naozaj hanbit. Den pred vyplatou uz naozaj nic na ucte nemam ani mimo. Je tu este niekto taký?

Strana
z3
venom19
13. júl 2026

Ahoj, hanba sice nie, ale mozno odlozit kazdy mesiac aspon trochu, lebo clovek nikdy nevie co pride. Je to taky zivot na hrane bez nulovek rezervy.

anonym_22326b
13. júl 2026

@anonym_autor spis si vydavky a porozmyslaj ci vsetko z toho co si kupila minuly alebo tento mesiac potrebujes.
Ak ano tak zacni pracovat na zmene zamestnania. Zvys si kvalifikaciu, zmen odbor, chod do zahranicia, cokolvek je lepsie ako taketo zivorenie.
Ak nie tak zacni odkladat. Staci aj 20eur mesacne, aj to je lepsie ako nic. A popritom zacni pracovat na zmene zamestnania. Zvys si kvalifikaciu, zmen odbor, chod do zahranicia, cokolvek je lepsie ako taketo zivorenie.

anonym_8e2ee4
13. júl 2026

Nad zahraničím neuvazujes?

anonym_25e76f
13. júl 2026

Musíš znížiť výdavky.
Urobiť si rozpočet naplánovať všetky výdavky a držať sa toho. Nemíňať viac ako si môžeš dovoliť. Máš nejaké zlozvyky kde utrácaš peniaze?
Urobiť si nákupný zoznam a nenakupovať impulzívne. Sledovať letáky, akcie. Zváž kupovať lacnejšie produkty, a pri nákupe vecí si premysli či to naozaj teraz potrebuješ alebo len po tom túžiš.
Máš možnosť si niečo vypestovať?

danica2711
13. júl 2026

čo tak skúsiť si nájsť lepšie platené zamestnanie?

marsmykkok
13. júl 2026

@anonym_autor A z čoho chceš zaplatiť nedoplatok za energie alebo napríklad opravu zubov ak sa ti 2 naraz pokazia alebo napríklad firma kde robíš bude v problémoch a nepríde načas výplata ako to vykryješ? Určite rezervu treba mať aspoň nejakých 2000 eur u teba ak si sama keby niečo nech nemáš problémy...

marsmykkok
13. júl 2026
@danica2711

čo tak skúsiť si nájsť lepšie platené zamestnanie?

@danica2711 možno stačí nejaká brigáda na rok kde zarobí 150 eur mesačne, ak to odloží za rok má hned 1800eur...

autor
13. júl 2026

@anonym_autor auto benzin plus opravy, najom, jedlo, dáta, zuby (tam je to pravidelné),niečo malo na koníček, kozmetika ktoru potrebujem, raz za čas oblecenie z lacnych obchodov a zrazu nemam nič. Nie som velmi sikovna ani zrucna, mala som tu aj temu ze som problemova v zamestnaniach ze neviem veci hned pochopit ale ze mi to trva. Neviem tu temu najst. Preto sa vzdy uchylim k pracam kde málo zarobim (850eur teraz). V zahranici som nikdy nebola ani len na vylete (okrem Ciech) lebo na to neboli peniaze cize by som sa neodvazila ist tam pracovat. Pre mna obrovsky strach. V mojom veku uz ludia zacinaju mat deti, nikto by so mnou nesiel

catherin4
13. júl 2026

Tiez som tak zila, kym som neodisla do Rakuska a teraz mam plat 2500 v cistom. Uz mam aj nieco nasetrene a splatila som mimoriadnu splatku na hypoteku.

anonym_c63992
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor auto benzin plus opravy, najom, jedlo, dáta, zuby (tam je to pravidelné),niečo malo na koníček, kozmetika ktoru potrebujem, raz za čas oblecenie z lacnych obchodov a zrazu nemam nič. Nie som velmi sikovna ani zrucna, mala som tu aj temu ze som problemova v zamestnaniach ze neviem veci hned pochopit ale ze mi to trva. Neviem tu temu najst. Preto sa vzdy uchylim k pracam kde málo zarobim (850eur teraz). V zahranici som nikdy nebola ani len na vylete (okrem Ciech) lebo na to neboli peniaze cize by som sa neodvazila ist tam pracovat. Pre mna obrovsky strach. V mojom veku uz ludia zacinaju mat deti, nikto by so mnou nesiel

@anonym_autor chápem ťa, zarábam síce viac ale kvôli výdavkom a cenám žijem od výplaty k výplate. Opakovane som sa snažila šetriť ale vždy prišlo niečo, kam tie peniaze išli, pokazený spotrebič alebo lekár atď. Nechodím skoro nikam a aj tak sa mi nedarí ušetriť. Tiež mám pomaly depresie z toho ako tu každá píše, že majú našetrené tisíce keby náhodou. Aj ja by som mala, keby je z čoho. Do zahraničia nemôžem, mám tu chorú mamu o ktorú sa treba starať.

anonym_0fab66
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a tu je ten pes zakopany. Povies si,ze si malo sikovna s zrucna a co robis pre to, sby sa to zmenilo? Aby si na sebe zapracovala? Lebo potom sa zbytocne budes stazovat,ze zijes z vyplaty do vyplaty. Kazdy si je strojcom svojho stastia. Vsetko je to len o tebe a tvojej snahe

anonym_3edbbf
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
Ako tak citam, dalsia alternativa hladat bohateho frajera

anonym_7ff530
13. júl 2026

Tak ja som sama, tiež nie som extra zručná manuálne, neviem nejako extrémne počítať, ale našla som si prácu, v ktorej som dobrá a je založená na komunikácii, empatii, schopnosti reagovať, odhadnúť ľudí apd / HR, marketing, obchod/. Mám dve práce. V tej mojej stabilnej zarobím 2500 eur v čistom, a druhá side job popri mám plne z domu a tam zarobím cca. 1000 eur v čistom. A každý mesiac šetrím. Tým chcem povedať, že nemusíš byť matematik, jadrový fyzik ani génius, aby si dokázala zarobiť slušné peniaze.

anonym_1d84df
13. júl 2026
@anonym_7ff530

Tak ja som sama, tiež nie som extra zručná manuálne, neviem nejako extrémne počítať, ale našla som si prácu, v ktorej som dobrá a je založená na komunikácii, empatii, schopnosti reagovať, odhadnúť ľudí apd / HR, marketing, obchod/. Mám dve práce. V tej mojej stabilnej zarobím 2500 eur v čistom, a druhá side job popri mám plne z domu a tam zarobím cca. 1000 eur v čistom. A každý mesiac šetrím. Tým chcem povedať, že nemusíš byť matematik, jadrový fyzik ani génius, aby si dokázala zarobiť slušné peniaze.

@anonym_7ff530 a môžeš špecifikovať, čo je to za práca z domu? Treba na ňu nejaké špeciálne vzdelanie?

marsmykkok
13. júl 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak ako vravím, nájdi si na pár hodín mesačne brigádu, ak si sama bez detí času máš habadej, brigády sú triviálne práce čo zvládne aj človek so základnou školou nedokončenou, tak zvládneš aj ty a máš hned nejakých 150-200 eur mesačne na šetrenie.
Chcem sa ťa opýtať aj na bývanie. Nemáš podľa toho čo píšeš 20, chceš doživotne bývať v nájme? Mala by si nasporiť na základ na hypotéku aspoň na malú garsónku nech máš niečo svoje. Nečakaj na princa na bielom koni čo ťa ubytuje, lebo možno nepríde alebo príde a zoberie ťa do svojho bytu alebo rodičovského domu, porodíš mu 2-3 deti a o pár rokov si nájde krajšiu a mladšiu a skončíš na ulici aj s malými deťmi... Treba určite myslieť aj na bývanie svoje.

anonym_26f43c
13. júl 2026

Tak ale zase ty si sama,jest musis,platit najom tiez takze z 850eur vyzit na mesiac je umenie.Nemas sa za co hanbit,vela ludi ma taky plat.A aj s VS vzdelanim.

anjelicek26
13. júl 2026

850e sa odkladat neda jednoducho... to je umenie, ze takto ako-tak vychadzas... ako par este dajme tomu, ale ak financujes vsetko sama... musis sa dovzdelavat alebo pridat brigadu, takto sa setrit proste neda.

anonym_25e5b7
13. júl 2026

Mám okrem hlavného príjmu aj side job, niekedy aj 2-3 (nepracujem manualne), z toho platím cestovanie a odkladám bokom. Ono, nikdy nič nie je také pekné, ako sa iným zdá. Hanba nie je nemať, to je normálne, nedá sa vždy, ale hanba je nesnažiť sa mať, a uzavrieť to tým “veď na to nie som dosť dobrá”.

anonym_7ff530
13. júl 2026
@anonym_1d84df

@anonym_7ff530 a môžeš špecifikovať, čo je to za práca z domu? Treba na ňu nejaké špeciálne vzdelanie?

@anonym_1d84df venujem sa náboru, čiže rozumiem tomu procesu, mám dva fluent jazyky a riešim oslovovanie kandidátov a pohovory kandidátov v rámci EÚ. Ale to sú iba tie 3-4 hod denne.

anonym_c88989
13. júl 2026

@anonym_autor ak si slobodná, bezdetná, tak jednoznačne zmeniť prácu, dovzdelávať sa, ak ti chyba kvalifikácia...možno zmeniť pôsobisko , bydlisko...alebo len sa uskromniť.

autor
13. júl 2026
@anonym_3edbbf

@anonym_autor
Ako tak citam, dalsia alternativa hladat bohateho frajera

@anonym_3edbbf tak toto urcite nie. Nikdy som takato nechcela byt.
Ale mne to v hlave naozaj.nepali a neviem ako to zmenit. V kazdej praci mi trva xy mesiacov aby som to ppchopila a to su zakladne veci. Vzdy za kazdym chpdim a pytam sa co a ako dokonca aj noví vedia viac ako ja. Aj ked som chodila do skoly tak som sa musela ucit cele dni aby som to pochopila. Nie je to vyhovorka ani nizke sebavedomie. Urcite ste v praci zazili takych ludi ktori su neschopaci a vzdy nieco pokazia. Plus mam diagnostikovanu dyskalkuliu, este na strednej skole, takze vzdy som vedela ze hlavne nie prace kde sa robi s peniazmi

anonym_6ddead
13. júl 2026
@anonym_7ff530

@anonym_7ff530 coze?A mna tam nechcu do HR

autor
13. júl 2026
@marsmykkok

@anonym_autor tak ako vravím, nájdi si na pár hodín mesačne brigádu, ak si sama bez detí času máš habadej, brigády sú triviálne práce čo zvládne aj človek so základnou školou nedokončenou, tak zvládneš aj ty a máš hned nejakých 150-200 eur mesačne na šetrenie.
Chcem sa ťa opýtať aj na bývanie. Nemáš podľa toho čo píšeš 20, chceš doživotne bývať v nájme? Mala by si nasporiť na základ na hypotéku aspoň na malú garsónku nech máš niečo svoje. Nečakaj na princa na bielom koni čo ťa ubytuje, lebo možno nepríde alebo príde a zoberie ťa do svojho bytu alebo rodičovského domu, porodíš mu 2-3 deti a o pár rokov si nájde krajšiu a mladšiu a skončíš na ulici aj s malými deťmi... Treba určite myslieť aj na bývanie svoje.

@marsmykkok vztah z urcitych dovodov ani nehladam takze tohto sa nebojim. Hypoteky sa trochu desim ze co bude ak sa nieco pokazi preto mi najom celkom vyhovuje zatial. Je aj celkom lacny lebo nie su to idelne podmienky ale dá sa to

anonym_7ff530
13. júl 2026
@anonym_6ddead

@anonym_7ff530 coze?A mna tam nechcu do HR

@anonym_6ddead prečo nie? Ale ja to robím už xy rokov. Poznám Zákonník práce spredu dozadu, poznám systém budgetingu a HR controllingu, celú HR admin časť, plus recruitment a vzdelávanie.

anonym_0694b1
13. júl 2026

@anonym_autor Nemalo by to takto byt, ale tiez sme na tom tak... A to mame dve deti a sme v strednom veku. Zivotna uroven horsia ako ked som bola s detmi doma. Nevieme odlozit z vyplat nic... :( a to nemame az take zle platy...

anonym_976cca
13. júl 2026

ja som tiez pri 840 eur nevedela nic odlozit

anonym_193e64
13. júl 2026

Zivotna uroven nie je otazka dni, mesiacov, ale rokov. Musis ju postupne budovat. Lepsim vzdelanim, striedanim prace, setrenim, planovanim, odkladanim co i len 50 eur mesacne. Niekto sa k peniazom dostane lahko (rodina, kontakty,...), druhy si to proste musi vydriet za dlhy cas.
Su dva sposoby ako si zarobit 1.Kvalitativne - zvysovanim kvalifikacie a skusenosti v ziadanom odbore 2.Kvantitativne - dve prace. Treti je dobre sa vydat za niekoho, co je sikovnejsi ako ty a bude ta zivit.

ivicatolic
13. júl 2026

@anonym_autor hanbiť sa môže maximálne ten kto nepracuje a živí ho niekto iný. nie každý môže mať ideálnu prácu a ideálny plat, sú povolania kde s tým nič nespravíš ani ty, ani nikto, aj si mladá a šikovná, šanca mať viac je tu vždy....😊👉👉👉👍

anonym_5876a1
13. júl 2026
@anonym_7ff530

@anonym_6ddead prečo nie? Ale ja to robím už xy rokov. Poznám Zákonník práce spredu dozadu, poznám systém budgetingu a HR controllingu, celú HR admin časť, plus recruitment a vzdelávanie.

@anonym_7ff530 a teraz to napíš po slovensky. Ďakujem.

anonym_56e562
13. júl 2026

@anonym_autor zalezi ako hospodariš ...
Kolko zarobiš, a čo kolko z toho zaplatiš... toto je na byvanie, na energie na stravu, ak mas auto na naftu .. ja som zarobila cca 950€ + na 2 deti vyzivne cca 250€ ... zaplatila som najom 200€ aj s enrgiami .. + strava a to bolo ako kedy deti jedli v sk jedali cize 80€ šk jedaleň + školka kruzky atd to bolo nejakych 50€ .. + jedlo pre mna .. cize na stravu som mala nejakych 300€ .. +nafta cca 750€ mesacne prec .. ale zas deti potrebuju tamto hento, a taktiez samzorjeme nie vzdy, ale niekedy aj vylet sme isli .. cizee ono naozaj zalezi odctoho kolko zarobis a naco co minieš

Strana
z3