Ako splatiť 20 000 EUR?
Ahojte, ja a môj priateľ sme mlady ludia ale stalo sa ze peiatel chcel inevstovat < skusala som mu to vyhovorit ale vraj to je teraz bežné, sama tomu velmj neverim > a bohuzial zle, takze teraz ma 3 uvery a spolu maju hodnotu 20 000 eur a je to na cca 8 rokov.
Obaja chodime do prace ale vydavky su vacsie ako prijem < na som si nasla lepsie platenu pracu aj on ale zvysovali sa vydavky na podnajom atd.> ale nepomohlo to nejak velmi..... Plati sa to po 500 eur každý mesiac a asi pol roka.
Chcela by som sa spytat, ci je nejake riesenie v tejto situacii. Vopred dakujem za odpovede a prosim , ked chcete napisat nieco typu KOMU NIET RADY TOMU NIET POMOCI alebo ine mudre reci, tak sa zdrzte komentaru. Ďakujem.
Ahoj, je mi ľúto, že ste sa do takejto situácie dostali, je vidno, že sa snažíte a beriete to zodpovedne. Určite v tom nie ste sami a riešenia existujú.
V prvom rade by som odporúčal urobiť si úplne presný prehľad príjmov a výdavkov (do posledného eura), aby ste videli, kde sa dá aspoň krátkodobo ušetriť. Aj malé sumy dokážu pomôcť.
Ďalej by som kontaktoval banky/nebankovky, kde má priateľ úvery, a informoval sa o možnostiach:
konsolidácia úverov (spojiť ich do jedného s nižšou splátkou, už to tu niekto spominal),
predĺženie splatnosti,
prípadne dočasný odklad alebo zníženie splátok, niekde to ide, keď človek komunikuje včas.
Veľmi dobrý krok je obrátiť sa aj na bezplatné finančné poradenstvo (napr. neziskové organizácie alebo poradenské centrá), kde sa pozrú na vašu situáciu nezávisle a bez toho, aby vám niečo predávali.
Ak investícia ešte existuje v nejakej podobe, bolo by dobré preveriť, či sa z nej dá aspoň časť peňazí dostať späť, aj keby so stratou ( niekedy je menšia strata lepšia než dlhodobé dusenie rozpočtu) .
A posledná vec, skúste na to byť tím. Neobviňovať sa navzájom, ale riešiť to spolu krok po kroku. To, že ste si našli lepšie platenú prácu, ukazuje, že sa snažíte a nevzdávate sa.
Držím vám palce 🍀
@anonym_d74a51 Maju byt tim a neobvinovat sa? Takze ona ma platit jeho dlhy...wow. Ved nie su ani manzelia.
Si si ista, ze keby sa mu investovanie podarilo, tak by sa s Tebou podelil? Kupil by nehnutelnost na meno Vas oboch povedzme? Ale to len taka temna myslienka na zamyslenie.
Ale teraz k teme. On je zadlzeny, Ty nie, ak budete roky splacat uver, ktovie kde budu vtedy ceny nehnutelnosti a ktovie, kolko dovtedy zaplatite na prenajme. Nemas vo svojej rodine niekoho, kto by Ti rucil svojou nehnutelnostou? Mas plat dost vysoky na to, aby si si mohla vziat Ty sama hypoteku aspon na garsonku? Ak ano, tak nie je o com. Ty kup byt na svoje meno a namiesto platenia najmu cudziemu moze priatel polku toho, co teraz platite za najomne prispievat Tebe na Tvoj byt a nech si najde brigadu, ak mu to nevychadza. Lubit sa mozete, ale musi sa aj on poucit, lebo ked ho budes tahat zo sraciek, tak o par rokov moze skusit ,,hazard" znova.
@mimi738283737 tak jedine mlady este jedna praca cez vikend alebo este po veceroch. Dokladanie tovaru, taxikár, stavby, letisko, čašník, pekáreň. Nie ty ale priatel!!! Ja by som mu pomohla splacat jedine, ak by som mala od neho zmluvu o pôžičke.
@mimi738283737 tiež platíme pôžičku a hypo dokopy 500€ mesačne. Máme aj deti, iné poplatky, každý týždeň tankujem plnú nádrž, kde je problem? 🤔

@nambia tito dvaja nech si hypoteku neberu, ale teda im ju nastastie ani nikto neda, to by dopadlo zle. A rucit nehnutelnostou niekoho ineho? Tahat do toho este aj rodinu? 🤦♀️ Prepac, ale to snad nemozes mysliet vazne.,,
@anonym_7bb49c Hej. Uplne "brilantny" napad, tipnem, ze ten dotycny by o svoju nehnutelnost prisiel.