Ako splatiť dlhy?

alofinka
12. máj 2024

Vždy som mala niečo nasetrene, aj som ušetrila aj som si dopriala, v pohode, ale minulý a tento rok som všetky svoje peniaze dala partnerovi na auto a prerabku u neho bývame (asi 11000) aj som si zobrala úver 3000 aj tie som mu dala lebo potreboval, on spláca úver za chalupu, tak som mu chcela pomôcť, neostalo mi nič iba úver, tak mi dala sestra a kamoška peniaze aby som to v banke vyplatila a splácala im, lenže mesačne by som im dávala okolo 300 eur dokopy aby som to do konca roka splatila a ja neviem vyžiť, žijem od výplaty do výplaty, nemôžem si dovoliť ísť ani k zubárovi ani si nič kúpiť, som z toho nervózna, ci mi to vyjde do výplaty,dostala som sa 900 eur do debetu lebo som nemala,samé nečakané výdavky a nemám, chlap žije tiež z výplaty do výplaty, malo zarába tak opravuje ešte auta aby vyzil, rozmyslam ze si znova zoberiem úver vyplatím všetky dlhy, Debet, sestru, kamošku, a dám si splátku len 100 eur mesačne, na 4 roky, ved kolky ľudia tak žijú, a budem normálne fungovať, rozum mi hovori vydržať skromne do konca roka, ale neviem ci to dám neviem co mam robit

jesenzima
12. máj 2024

Jasné, zober si ďalší úver, veď to je to najrozumnejšie riešenie 🤦🤦🤦

madeincssr
12. máj 2024

@alofinka a porozpravat sa otvorene so sestrou a kamoskou na znizeni splacania, povedzme po 50€ mesacne?

martul
12. máj 2024

@madeincssr prečo nie s partnerom? Kde skončili peniaze? Veď nech pomôže on.

martul
12. máj 2024

@alofinka a tvoj partner? Ešte napíš, že auto je jeho, tzn
tvoje peniaze sú fuč, bývanie je tiež jeho, ešte nech ťa pošle k vode, to aj áno bývať nebudeš mať kde. Fantastické, šikovná a múdra do, veľmi.

nikaeli
12. máj 2024

@alofinka a prečo ti partner nepomôže? ty si mu dala peniaze na auto a prerábku, nech ti teraz on prispeje na zubára 🤷🏻‍♀️ dúfam, že to máš niekde na papieri pre prípad, keby ste sa rozišli (investovať peniaze do cudzieho a nemať z čoho žiť je veľmi zlý nápad 🙁 ). Keď žijete z výplaty do výplaty, predajte chalupu. Alebo ju prenajímajte výletníkom na víkendy.

dusankomoj
12. máj 2024

A ja iba pripomeniem,že si zaplatila niečo,čo ani nieje tvoje. Keď ťa teraz priateľ okašle,tak ti zostanú iba oči pre plač.

modrykolibrik
12. máj 2024

@alofinka ak ti mozem poradit radsej splacaj im ako banke. Jednak to splatis len peniaze ktore si si realne pozicala ale banke musis zaplatit aj uroky. Ja mam 3500 a splacam banke po 90€ a to splacam teraz len uroky.

alofinka
autor
12. máj 2024

Bývame u jeho rodičoch oni dole a my hore, mame 7 ročnú dcéru, prerabali sme vrch, keď nemám vypýtam si aj od neho a dá mi, ale viete aké to je

januska12323
12. máj 2024

To čo si frajerovi veľkodušne darovala predpokladám nemáš nijak ošetrené, že? Naber ešte to tri úvery nech tomu jednému nie je smutno.

januska12323
12. máj 2024

A čo máš z tých peňazí ty?

alofinka
autor
12. máj 2024

@januska12323 nemám to ošetrené samozrejme

alofinka
autor
12. máj 2024

@januska12323 bývam tam

andulka1988
12. máj 2024

@alofinka no si si zavarila ale kaša sa nikdy neje taká horúca ako sa zdá. Je na čase si sadnúť s partnerom a nájsť možnosti. A splácať. Neviem koľko máte príjem mesačne spolu.

egonsk
12. máj 2024

@alofinka ked sa roztoci dlhova spirala, je to zle a stale hlbsie mozes padat. Za dobrotu na zobrotu, chlap by sa mal trosku viac asi otacat, nech ti to moze splacat.

alofinka
autor
12. máj 2024

@egonsk ja som mu povedala ze mi to nemusí vracať

lucka_ke
12. máj 2024

zobrala si si úver a peniaze darovala (ani neviem komu patrí dom), tebe tam de facto nepatrí nič a ani nemáš doklad o dare/pôžičke, čiže ak sa rozídete tak nemáš nič
ohľadne pôžičky - dohodla by som si nižšie splátky s kamoškou/sestrou a dodatočne by som dala partnerovi podpísať Zmluvu o pôžičke alebo dare, aby si mala dôkaz, že si do domu investovala

januska12323
12. máj 2024

@alofinka no bývaš ale dokedy? Dom ani nie je frajera ale jeho rodičov, niečo sa stane a pôjdeš preč s dieťaťom, igelitkou a dlhmi. Bývať ste tam mohli aj bez prerábky z tvojich peňazí. Načo mu je chalupa keď býva u rodičov?

alofinka
autor
12. máj 2024

Ale dobre už je to tak ako to je co dalej

egonsk
12. máj 2024

@alofinka tak to si si riadne zavarila. Ziskal peniaze a tebe ostali starosti.

vevapeto
12. máj 2024

@alofinka spytaj sa sestry či zníži splátky , ak nie, tak smer banka bohuzial

januska12323
12. máj 2024

Nájsť lepšiu prácu, porušiť dlhy, ktoré sa dajú a šetriť kde sa dá. A do budúcnosti nedávaj peniaze do cudzieho. Ak nepotrebuje nutne auto predať.

betulinka1
12. máj 2024

@alofinka podla mna zobrat uver je v poriadku a je to jedno riesnie, bude sa ti lahsie zit aj ked zaplatíš na úroku viac. Zase mi nepripadas, ze by si bola financne negramotna, ked si si vedela aj usetrit a tak. Ale co sa tyka pôžičky pre priatela, spis si papier o pôžičke na tych 14 tisic s tym, ze splatnost odložíš na vyzvu. Nemusi ti to vratit ale ak sa nieco stane, tak budes mat papier a budes to od nebo pytat.

sense
12. máj 2024

@alofinka dohodnúť sa so sestrou a kamarátkou ci môžeš splácať menej a dlhšie, ak nie vyri2to jedným úverom ak ti ho vôbec dajú, vyplatiť dlžoby a hlavne nerobiť kraviny, dám partnerovi na auto, za financuje dom jeho rodičov bez papiera a dokonca aj s tým ze nemusí nič vracať.. A trvať na tom ze to partner podpise papier ze si mu peniaze požičala aj keď z toho co píšeš si mu ich dala a nepozicala.. Keď ta teraz partner opustí ostane ti dieťa, dve igelitky veci a oči pre plač....
Nepochopím ako v dnešnej dobe môžu žiť takto zmýšľajúci ľudia a zadlzit sa pre inych

danica2711
12. máj 2024

tak ty si sa zadĺžila, investovala si do JEHO bývania a JEHO auta (pretože nič z toho nie je oficiálne VAŠE spoločné) a ešte sa hanbíš pýtať od neho peniaze, keď nemáš na splátky? Tebe je ťažko radiť... rozhodne nie ďalšiu pôžičku, lebo sa z toho už nevymotáš. Skôr hľadať lepšie platenú prácu alebo ďalšiu prácu/brigádu, OBIDVAJA a hneď. A dôkladný rozhovor s partnerom o tom, že to nie sú len tvoje dlhy (aj keď si bola taká hlúpa, že si povedala, že ti to nemusí vracať), ty si peniaze investovala do jeho majetku, takže proste musí byť súčinný

madeincssr
12. máj 2024

...a nejake obdobie skus nekupovat nic, co nie je absolutne nevyhnutne. Oblecenie na dieta zozenies za babku na bazosi, niekedy aj daruju. Tusim aj na socialnych sietach su skupiny, kde ludia daruju, co nepotrebuju. Moze ti to pomoct trosku znizit vydavky.

sissy27
12. máj 2024

@alofinka nuz co, za hlupost sa plati… neviem kedy konecne z tohto zeny vyrastu, ze tlacit peniaze do cudzieho je dobry napad a este sa aj zadlzovat kvoli tomu 🤦🏼‍♀️ a tvoja sestra s kamoskou ci kto ti to pozical, su snad este hlupejsie, ty aspon byvas a teoreticky z toho aspon teraz nieco mas, ale ony??
A teraz co? No zlata moja, tlacit na chlapa, aby si nasiel lepsie platenu robotu alebo brigadu a kazdy mesiac zaplatil splatku on. Ked nie on, budes musiet ty 🤷‍♀️ zodrat sa kvoli cudziemu, to sa fakt oplati, no ale co si si uvarila…

sissy27
12. máj 2024

@betulinka1 niekto, kto da 11 litrov len tak a este sa zadlzi kvoli cudziemu majetku, ti nepripada financne negramotny? No ok teda…

rozculena
12. máj 2024

@alofinka čo si sprostá?

januska12323
12. máj 2024

@danica2711 to bývanie ani nie je jeho ale jeho rodičov.

cecilia29
12. máj 2024

Ja to nechápem. . Partner tu, partner tam. Hlavne ze dieťa majú spoločné, peniaze každý sám. Ľudia, komplikujete jednoduché veci. Niekedy ľudia spolu chodili, zobrali sa, mali deti. Všetko nadobudnuté počas manželstva boli spoločne. Dieťa bolo spoločne, malo priezvisko ako obaja rodicia. Peniaze boli spoločne. Presne pre to že sa.normalny systém vytratil zo života tak vznikajú tak blbe situácie. Aký partner ? Mate dieťa, mal by byť manžel. Mali by ste sa spoločne podieľať na financiách a domácnosti. Alebo potom ste mali ostať pri chodeni, každý bývať u seba a nemám deti .