Ako splatiť dlhy v ťažkej situácii?
Vždy som mala niečo nasetrene, aj som ušetrila aj som si dopriala, v pohode, ale minulý a tento rok som všetky svoje peniaze dala partnerovi na auto a prerabku u neho bývame (asi 11000) aj som si zobrala úver 3000 aj tie som mu dala lebo potreboval, on spláca úver za chalupu, tak som mu chcela pomôcť, neostalo mi nič iba úver, tak mi dala sestra a kamoška peniaze aby som to v banke vyplatila a splácala im, lenže mesačne by som im dávala okolo 300 eur dokopy aby som to do konca roka splatila a ja neviem vyžiť, žijem od výplaty do výplaty, nemôžem si dovoliť ísť ani k zubárovi ani si nič kúpiť, som z toho nervózna, ci mi to vyjde do výplaty,dostala som sa 900 eur do debetu lebo som nemala,samé nečakané výdavky a nemám, chlap žije tiež z výplaty do výplaty, malo zarába tak opravuje ešte auta aby vyzil, rozmyslam ze si znova zoberiem úver vyplatím všetky dlhy, Debet, sestru, kamošku, a dám si splátku len 100 eur mesačne, na 4 roky, ved kolky ľudia tak žijú, a budem normálne fungovať, rozum mi hovori vydržať skromne do konca roka, ale neviem ci to dám neviem co mam robit
Dobre ti tak, dalsinuver si neber. V každom prípade rieš partnera. Mina viac ako zarába? Nech predá auto, chalupu, čokoľvek... A peniaze ti vráti.
So sestrou by som s adohodla na splatení v nižších splátkach, kľudne aj o 100vku.
@alofinka kam presne islo 14tis? Povedz priatelovi ze si si to nejako zle spocitala a potrebujes od neho do konca roka 150€ mesacne na splatky sestre a kamaratke lebo ti to nevychadza. Uvidis ako sa k tomu postavi, podla toho zistis ako na tom je co sa tyka penazi ktore si mu "darovala".
Ak ta v tom nech tak uz NIKDY mu nedavaj svoje peniaze a neber uver. Dohodni sa so sestrou a kamoskou ze znizis splatky na polovicu a budes platit dlhsie. Snad ta pochopia ked im povies vsetko tak ako to je. A ty budes mat ponaucenie.
@sissy27 nepripadá, lebo zije tam, je tam spokojna a berie to ako spolocne. To je v poriadku do momentu, ak sa nieco nestane. Napriklad sa s priatelom rozide alebo priatel zomrie. Mala pekne našetrené, podla mna viac ako 60% domacnosti. Zadlžiť sa 100€ mesacne je v poriadku. Jedine co musi spravit mat od priatela papier, ak by sa nieco stalo. Vies treba si uvedomit, ze je mnoho párov, ktore pekne ziju aj bez velkych majetkov písaných na seba. Nevidíme do toho viac a netreba sudit.
@alofinka ahoj, necitala som vsetkykomentare...a keby si si nasla nejaku brigadu na vikendy? Niekam do obchodu ist robit? Zvysis si svoj prijem, mozes cim skor vyplatit dlhy...
Pane Bože kde máš žena rozum... rozídeš sa s chlapom a si s holou riťou na ulici...
neviem ti pomôcť, potrebovala by si dobrú finanč. injekciu.
a tu na Mk je solventnejších žien pomenej.
@sun_shine_2020 celkom dobrý nápad. 👍👍
moja kámoška robila v nemocnici - sestričku, nosila letáky - roky a ešte som ju videla aj upratovať v Kaufl.
Povedala si mu že ti to nemusi vracať tak teraz neplač čo maš robiť
Mate hovno s prepacenim a ty este nalejes 11tis a k tomu uver 3tis.
Samozrejme dolezite info o tom, ze s tymto neschopnym muzom mas uz 7 rocne dieta. A z coho jej kupite potreby do skoly? Ked obaja od vyplaty do vyplaty? Lacnejsie auto je pod vasu uroven ci co? Hlavne ze je to priatel, decko splodit ano sle boh chran sa zobrat
Premyslate ritou vazne... 🤦♀️
@betulinka1 to je mile, ze ona to berie ako spolocne… druha vec je, ci to ako spolocne budu niekedy brat JEHO RODICIA. Pretoze ona nevrazila svoje prachy do priatelovho domu, ale do domu jeho rodicov. A ked sa pominu, dedit bude len on.
Vrazit vsetky svoje uspory a ako bonus sa zadlzit pre cudzich ludi - prepac, to nikto rozumny a ani financne gramotny neurobi. A este jej je chudinke blbe si pytat na bezne vydavky - ale jemu nebolo ani trochu blbe zhrabnut tisice 🤯 tak ked tak skvelo funguju aj bez papierov okolo vztahu ci dlzob, preco si ona vobec musi pytat od neho peniaze? Akoze co je tvoje je aj moje a co je moje, do toho ta nic??
@alofinka cele zvláštne ...ty si sama popri 7 ročnom dieťati dokázala našetriť 11 000 € Ja len ako ste fungovali finančne doteraz ?Ako ste platili bývanie ,stravu ? potreby pre dieťa ? ?
treba sa zaťať a platiť. začať žiť skromne. nič si nedopriať. nikam necestovať. ale platiť dlhy. treba byť zodpovedný. o pár rokov si povieš aká si bola hlúpa. a už tú chybu znova neurobíš.
@alofinka a kde si nechala rozum ? Akozr fakt sorry ale aj premyslas co robis ? Uver vyplatit uverom. Takto sa to riesi ? Naco si si to vobec brala ? Co z toho mas ty ? A preco to splacas len ty ? Kde je partner ? Je pekne ze si mu chcela pomoct ale nie takto. Obaja ste zadlzeny. Ked nahodou vypadne prijem tak co ? Ked ta necha ? Ach moj boze
No este z nej vylezie, ze dceru nema s nim a na "jeho dom" budu este dalsi dedici...
Papa zdravy rozum💤
áno bývam tam aj ja s jeho dcérou, aj ja som musela prispieť, nechcem tam bývať zadarmo
Nič si nemusela.
Nejdem ti nakladať a mudrovať. Odpoviem iba na tvoju otázku: Áno, vzala by som si úver v banke na 4 roky a splácala po 100 eur mesačne.
Neviem či poradím, ale ja som to riešila úverom. Zobrala som si úver, vyplatila kreditku i debet, tie majú väčší úrok ako klasický úver. Dala som si to na menšie splátky, napr.100 eur mesačne, druhých 100 eur som si odkladala, aby som mala na nepredvídané výdaje, prípadne som vedela i úver skôr splatiť s našetrenych úspor. Nikdy som svoju rodinu do toho neťahala a pritom viem, že sestra by určite pomohla. Možno by som sa ešte porozprávala s priateľom o tom. Ja som dve práce nikdy neriešila, ako matka som bola rada, že stíham prácu, deti, upratovanie ... každý máme iné priority.

Ved hej, len neviem ci ma vyznam teraz autorke nakladat, ked uz je v tej situacii (ci to ma byt prevencia do buducnosti?) Ale asi by potrebovala aj nejake konstruktivne rady.